Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

grego napisał:

I poleciało w dół o 20zł choć raptem kilka dni temu podwyżka o 30 zł była, 790 aktualnie konsumpacja. A sprzedaje ktoś do elewatora w Kluczborku? Ja tam nie jestem stałym bywalcem i zachodzę w głowę skąd tam takie kolejki tirów codziennie skoro ceny mają dość kiepskie, znaczy po tych cenach spokojnie opłacało by sie im podjechać nawet 100km i sprzedać za 50-80zł drożej, a wszyscy walą tu? Ta cena na bramie to jakiś pic na wode czy co?

Aktualnie przyjeżdża tam pszenica do młyna z innych magazynów tej firmy bo mało nakupili i nie mają czego mielic w innych latach przerzuty robili zima ale pewnie robią też miejsce w innych oddziałach na kuku

staszek131415 napisał:

2 godziny temu, KrystianBieniek napisał:

Pszenica konsumpcja młyn Ostrów Wielkopolski propozycja po 850 z odbiorem chyba się skuszę na 2 autka i kupię rsm i saletry puki jeszcze mocno nie poszły w górę bo jak dobra zmiana PiS zacznie zaliczki dopłat wypłacać to nawozy dopiero poszubuja w góre

No ale jak po 850 niemcy po 1200 kupują toż to16 tysi w plecy będziesz 🤔

Prosiłeś o wstawienie faktury sprzedałem dzisiaj autko po 850 netto a po niedzieli 2 sprzedam tez w tej cenie a z resztą czekam do grudnia Faktura w mojej galeri zapraszam

skywalker89 napisał:

Dnia 9.08.2018 o 11:29, kissmy... napisał:

Nie mogę w tel tego usunąć...

Lokalny handlarz dzisiaj powiedział mi za pszenice jeśli przejdzie opad 630-650netto przy białku 12,5 i 26glut... 

Ręce opadają... 😒

To powiedz temu lokalnemu niech spada i szukaj innego handlowca ja znalazłem w Ostrowie mlyn który przyjechał i zabrał autko po 850 netto

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

A ten handlarz się czasem Stanisław Świniarz nie nazywa?

Haha. Dobre. Ale tu raczej chodzi o Stanisława Świniarza-Zwisłouchego.

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, KrystianBieniek napisał:

Prosiłeś o wstawienie faktury sprzedałem dzisiaj autko po 850 netto a po niedzieli 2 sprzedam tez w tej cenie a z resztą czekam do grudnia Faktura w mojej galeri zapraszam

To powiedz temu lokalnemu niech spada i szukaj innego handlowca ja znalazłem w Ostrowie mlyn który przyjechał i zabrał autko po 850 netto

Za chwilę ci odpisze że taka cena na papierze a i tak ci nie zapłacą albo zapłacą za rok. Może być  ze  to znajomy na lipę wystawił tą  FV ew ty sam ja na komputerze wystawiłeś by zaszpanować.😷

Opublikowano
9 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Aktualnie przyjeżdża tam pszenica do młyna z innych magazynów tej firmy bo mało nakupili i nie mają czego mielic w innych latach przerzuty robili zima ale pewnie robią też miejsce w innych oddziałach na kuku

Ten lokalny to taki w porządku koleś zawsze był i raczej jest... Mówi że jak przejdzie opad to jak dla mnie na tą chwilę to nawet 650netto bo dobry kontrakt podpisał.. dobry dla niego chyba 😉

W żniwa w pzz sprzedałem przy potrąceniu za wilgotnosc po 670netto, i teraz październik listopad jak zechce ze dwa autka sprzedać i jak nie dostanę u niego po 700netto, to jestem skłonny nawet wysłać jedno auto na próbę gdzieś na północ kraju, może stoislaw bo to cukrowni to chyba wyplacalni, stracić raczej nie stracę patrząc na to co jest w moich stronach nawet jakby mieli mnie tam upierdzielic ale tam jak nie w jedno to w drugie miejsce można próbować, a nawet niech zostanie 20-30zl więcej niż tutaj, tylko mówię w jakieś pewne miejsce trzebaby próbować...

Opublikowano
11 godzin temu, staszek131415 napisał:

Myśę że wiosną jęczmień 1000 zł

Serio mówisz czy się zbijasz ? Bo pierwszy raz odkąd porzuciliśmy hodowlę posialem jęczmień na browar i dał z 7 t przy 10,2bialka.. i zamierzam go do wiosny trzymać 😉

Opublikowano
Powoli wypływają informacje o pekajacej bańce i przyszłym spadku cen pompowanych przez cały sierpien. Wydaje się to prawdopodobne(wzrost cen paraboliczny a nie liniowy)ale nie jestem do końca pewien. Z punktu widzenia hodowcy normalna cena utrzymuje sie tylko na soje non GMO, sruta rzepakowa, ziarno kukurydzy w górę, pelboporcjowka za moment też ma polecieć lub zostanie w tej samej cenie kosztem skladu. Mam tylko nadzieje że nie będzie jak z witaminami że minął boom spowodowany mała podąża a ceny pozostały te same lub nie wrócily do poprzednich. Czas pokaże, jeśli mam rację to kto sprzedał teraz mniej więcej polatal dziury suszowe, kto pochciwil się ten zarobi mniej. Yntelygentow proszę nie włączać mnie do obrzucania się wzajemnie kalem ,,Staszek vs reszta", nie jestem spekulantem, po prostu dzielę się tym co widzę i ew. liczę na normalna dyskusję
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tuwim to jeszcze podziel się tym skąd takie info, czyżby z agrobiznesu czy na młynie?

W europie zbiory znacznie mniejsze i to nie jest bańka tylko realia.

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
Nie oglądam agrobizbesu, trochę interesuje sir tematem i dochodzę do takiego wniosku Po analizie cen które w sierpniu rosły lawinowo, w zasadzie jak w przypadku każdej... banki spekulacyjnej. A banka ma to do siebie że owszem są przesłanki ale zobaczyć ja można w pełni dopiero kiedy peka(tak było niedawno kiedy pękła banka bitcoin). Topagrar pisze że to dlatego że zmniejszył się popyt w portach ale to trochę mało prawdopodobne
Opublikowano
10 godzin temu, skywalker89 napisał:

Serio mówisz czy się zbijasz ? Bo pierwszy raz odkąd porzuciliśmy hodowlę posialem jęczmień na browar i dał z 7 t przy 10,2bialka.. i zamierzam go do wiosny trzymać 😉

to nie wiesz że staszek to stary jajcarz?:D

Opublikowano
10 godzin temu, skywalker89 napisał:

To szczęśiaż z cb większość z tego forum nie zebrała w tym roku nawet tony trzymaj na pewno nie stracisz no chyba że masz tylko przyczepę tego

Opublikowano

Pszenica raczej będzie cenę trzymała u nas ( w regionie) ogólnie słabo sypała, a o kuku nie wspomne

Kolega na biogaz wykosił to średnia 25 ton nie dobiła, więc ziarna też nie będzie

Opublikowano
10 godzin temu, damianzbr napisał:

Tuwim to jeszcze podziel się tym skąd takie info, czyżby z agrobiznesu czy na młynie?

W europie zbiory znacznie mniejsze i to nie jest bańka tylko realia.

Coś może być na rzeczy,lokalny przedsiębiorca rolny [500ha]  stwierdził że do ok 20 sierpnia to chętnych do zakupu było od groma,a obecnie tel milczy,na dwoje babka wróży, może mieć wplyw na dalszy wzrost cen wprowadzenie cła wywozowego na zboża przez Rosję a krążyły takie pogłoski na światowych giełdach .U nas max za paszówkę idzie wyciągnąć 820 netto a min 650 netto tą ostatnią cenę proponuje duża zachodnia firma zajmująca się produkcją zwierzęcą

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tumiwisizm napisał:

Nie oglądam agrobizbesu, trochę interesuje sir tematem i dochodzę do takiego wniosku Po analizie cen które w sierpniu rosły lawinowo, w zasadzie jak w przypadku każdej... banki spekulacyjnej. A banka ma to do siebie że owszem są przesłanki ale zobaczyć ja można w pełni dopiero kiedy peka(tak było niedawno kiedy pękła banka bitcoin). Topagrar pisze że to dlatego że zmniejszył się popyt w portach ale to trochę mało prawdopodobne

O jakiej bańce piszesz, człowieku??? Wzrost z 700 zł na 800 z małym haczykiem nazwać bańką, przy dużo mniejszych zbiorach, to trzeba mieć tupet! I jak można porównywać taki gównowzrost z prawdziwą spekulacją na jakichś wirtualnych bitcoinach, gdzie cena wzrosła z 0,063 dolara/bcn w 2010 roku do nawet 20000 dolarów/bcn w szczycie bańki??? Ogarnij się i nie pisz więcej takich głupot.

Pamiętasz jak ponad 10 lat temu cena pszenicy wzrosła z niecałych 400 zł do ponad 1000? To był ładny wzrost, teraz to kosmetyka. W moim rejonie nikt nie płaci na razie 850 zł za tonę pszenicy, najwyżej 720 netto, bo sporo skupili w żniwa i nie mają wielkiego ssania. Ale to może się szybko zmienić kiedy te zapasy się skończą.

Przejeżdżałem ostatnio przez Czechy, Słowację i Węgry. Kukurydza w tych krajach już zupełnie sucha, a to była dopiero połowa sierpnia. Chyba rekordów w plonowaniu nie będą bili.

Ale my tu gadu gadu, a na Matif wrócił zielony kolor

https://www.barchart.com/futures/european/grains?timeFrame=daily

Edytowane przez torpedo
Opublikowano

Żeby mówić o bańce to musiałaby pszenica drożeć od dłuższego czasu bez technicznych podstaw. A każdy oralny wzrost ma swoje korekty o parę euro w dół. To jest normalne działanie giełdy, warto się doszkolić zanim zacznie się wyciągać wnioski że słupków.

Opublikowano

Niech ktoś mądry się wypowie ile qq może dać plonu przy zbiorze na początku września. I nie fao 190 tylko 240-280? Bańka pęka owszem, ale chyba w drugą stronę. I pęknie dokładnie jak przyjaciele z Rosjii w poniedziałek lub wtorek zdecydują na spotkaniu o wprowadzeniu cła. Jeżeli wyprowadzili z kraju blisko połowę tego co zamierzali, to jeśli nie teraz, to w następnych miesiącach cło wprowadzą, a wtedy dywagacje czy wzrośnie czy spadnie nie będą miały znaczenia, bo każdy wie co się wtedy będzie działo, zarówno na giełdach jak i co chyba ważniejsze, na rynkach wewnętrznych. Ja u siebie nie obserwuje jakiegokolwiek ruchu tirów. Sprzedaż póki co toczy sie na na linii agrobisnes-agrobiznes, lub stasiu vs olx. 

Osobiście wydaje mi się, że z qqq będzie identycznie jak z pszenicą. W miarę upływu czasu ceny będą rosły. 

• Like 1
Opublikowano

@torpedo Zapasy mogą równie dobrze się skończyć jak i okazać się że zboże jest, jak przeglądam dane na temat to podaje się tylko dane szacunkowe czyli z przysłowiowej doopy. Na ukrainie zboże sypnęło średnio 3,47t/ha czyli w normie w stosunku do poprzednich lat. Gdzies tam wczesniej wklejałem informacje o wydajnościach z poprzednich lat razem ze źródłami.

Bańka nie musi mieć wielkiej skali. Z resztą, po prostu piszę to co widzę i o czym zaczynają pisać inni. Jak będzie - zobaczymy. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v