Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Trzymajcie ile wlezie, ruch do góry zacznie się w grudniu po zbiorach kukurydzy. Teraz zrobią zmowę cenową, żeby rolników postraszyć, ale sami wiedzą, że w tym roku są w d*pie, bo towaru nie ma i nie będzie. Jak pisałem śmiesznie doskonała kondycja qq w usa obecnie wyznaczyła trend na giełdzie. Czysta spekulacja giełdowa. Za 2-3 miesiące okaże się, że ponownie nie będzie towaru, bo wyjdzie, że jednak qq dostała po tyłku przez suszę i wtedy ponownie złodziejnia będzie musiała trochę podnieść ceny. U mnie qq ma już kolby do dołu, mimo że duża część zielona. Takiej sytuacji jeszcze nie miałem, a to efekt suszy. I nie chcę sobie wyobrażać ile będzie miała taka kolba mtz, a tym bardziej te niemieckie, które są po kolana i dawno uschnięte. A nawozy już do góry, bo pszeniczka po 800 zeta. Proponuję wszystkim zakupy tych zagranicznych, by nie wspierać polskiej złodziejni

Opublikowano
ale zagraniczne też drożeją bo chciwi sprzedawcy już żerują .jeszcze chłop nie sprzedał drogiej pszenicy a już cały jego zysk zjedli złodzieje tak to wygląda według mnie
Opublikowano
3 godziny temu, JozB napisał:

Trzymajcie ile wlezie, ruch do góry zacznie się w grudniu po zbiorach kukurydzy. Teraz zrobią zmowę cenową, żeby rolników postraszyć, ale sami wiedzą, że w tym roku są w d*pie, bo towaru nie ma i nie będzie. Jak pisałem śmiesznie doskonała kondycja qq w usa obecnie wyznaczyła trend na giełdzie. Czysta spekulacja giełdowa. Za 2-3 miesiące okaże się, że ponownie nie będzie towaru, bo wyjdzie, że jednak qq dostała po tyłku przez suszę i wtedy ponownie złodziejnia będzie musiała trochę podnieść ceny. U mnie qq ma już kolby do dołu, mimo że duża część zielona. Takiej sytuacji jeszcze nie miałem, a to efekt suszy. I nie chcę sobie wyobrażać ile będzie miała taka kolba mtz, a tym bardziej te niemieckie, które są po kolana i dawno uschnięte. A nawozy już do góry, bo pszeniczka po 800 zeta. Proponuję wszystkim zakupy tych zagranicznych, by nie wspierać polskiej złodziejni

A może by się tak wziąć za hodowlę i nawozy wtedy niepotrzebne i nie byłoby stękani że ceny boża niskie ikażdy co nie da 800 to złodiej ? Róbta tak dalej to jeszce będizeta się prosić żeby za wasze zboże choć kilka worków nawozu dali 😛😎

Opublikowano
19 godzin temu, Egon78 napisał:

dzisiaj  zadzwonił  gościu  i  prosił  żeby  mu  sto  kilo  pszenicy  dla  kur  sprzedać   bo  nigdzie  nie  może  kupić  a  raczej  nikt  nie chce  sprzedać  bo  ci  co  mają  hodowlę   tłumaczą  że sami  będą  musieli  dokupić  bo  mało  namłócili  , nawet  nie  wiedziałem  po  ile  mu  to  sprzedać  ale  sam  wyszedł  z  ceną  85 zł  a  przecież  zaledwie  dwa  trzy  tygodnie  temu  na  skupach  proponowali  prawie  dwadzieścia  złotych  mniej 

U nas podobnie gołębiarze na kolanc proszą bo nie ma czym ptaków karmić zboże jest ale każdy od stycznia chce sprzedawać cóż pozostaje import 🤔

17 godzin temu, Uziu92 napisał:

cena rynkowa ? człowieku jakby paliwo na CPN było po 2 zł, azot 500 zł za tone a NPK 700zł, podatek od ha po 50 zł, a nowe maszyny o co najmniej 30% tansze to okej, ewentualnie dopłaty dla Polskiego Rolnika zrównane z zagranicznymi (Niemcy , Francja itp.) to spoko, ale ta cena dla mnie nie jest normalna, to jest po prostu kpina w biały dzień za cięzką prace rolnika i takie jest moje zdanie !

Jak ktoś w tej sytuacji która teraz jest musi sprzedać ziarno po tej śmiesznej cenie to jest po prostu przez skupy dymany bez wazeliny we wszystkie dziury aż furczy, a szczególnie jego portfel jest dymany.

Pamiętasz czasy jk ludzie stali w kolejkach na skup interwencyjny by sprzedać po 100 euro za tonę ? Módl się by te czasy nie wróciły za tonę mokrej kukuruydzy płacono wtedy 100 zł

Opublikowano
17 minut temu, staszek131415 napisał:

A może by się tak wziąć za hodowlę i nawozy wtedy niepotrzebne i nie byłoby stękani że ceny boża niskie ikażdy co nie da 800 to złodiej ? Róbta tak dalej to jeszce będizeta się prosić żeby za wasze zboże choć kilka worków nawozu dali 😛😎

Jak masz 2 ha i 20 świń, to tobie nawozów nie potrzeba... Do tego dzieciaki odchowasz za 500+, do szkoły wyślesz dzięki wyprawce 300 zł, zaszczepią też za darmo. Żyć nie umierać. Brawo staszek!

Opublikowano (edytowane)

Staszek , po co kupujesz pszenice i to jeszcze o zgrozo po 700 skoro nie dajesz jej świniom bo to bez sensu? Gołębi nakupiłeś?

Edytowane przez Ulman
  • Haha 2
Opublikowano
31 minut temu, staszek131415 napisał:

U nas podobnie gołębiarze na kolanc proszą bo nie ma czym ptaków karmić zboże jest ale każdy od stycznia chce sprzedawać cóż pozostaje import 🤔

Pamiętasz czasy jk ludzie stali w kolejkach na skup interwencyjny by sprzedać po 100 euro za tonę ? Módl się by te czasy nie wróciły za tonę mokrej kukuruydzy płacono wtedy 100 zł

Nie życz nikomu co tobie nie mile bo wtedy świnie po 2zl będziesz sprzedawał.  Stasiu to pewnie typowy "zagozaly katolik" co niedzielę do kościoła  w pierwszej lawce itp. A ledwo z kościoła wyjdzie to by nóż wbił innemu co ma inne poglądy. Tacy ludzie budzą we mnie obrzydzenie!

Opublikowano

Poczytajcie najnowsze doniesienia o ASF w Chinach i wzrostach cen wieprzowiny w tym powiązanych. No i jednak prognozy zbiorów w USA słabsze i znów lekkie wzrosty na giełdach.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jahooo napisał:

Poczytajcie najnowsze doniesienia o ASF w Chinach i wzrostach cen wieprzowiny w tym powiązanych.

Staś rzekł by - po co jeść drogą wieprzowinę skoro tańszego drobiu jest

do oporu 😄

Ja nie żre wieprzowiny i dla mnie może być i po 25zł/kg 

A za 2 dni - dziś kupiony schab w biedronce po 9.99 - ja zadowolony i biedronka zadowolona 😂

Edytowane przez pawel885
Opublikowano

Aleście się go uczepili.

Chyba normalne jest że w jego interesie jest niska cena zboża. Byłby głupi gdyby oferował zakup powyżej ceny rynkowej czy nawet po cenie locco port.

Ja jak mam do wyboru ten sam towar w różnych cenach to wybieram ten tańszy podobnie pewnie jak 99% tu piszących.

Tu jedziecie po nim jak po burej suce a w dziale ogłoszeń z alledrogo znowu widać jak każdy chciałby coś kupić w połowie ceny oferowanej. I zaklinacie rzeczywistość że towar wart jest połowę ceny bo tyle Wy oferujecie.

Idźmy na kompromis - drogie zboże i drogie świnie. Najwyżej zamiast 0.5kg szynki kupimy 0.4kg.

Lokalny skup pszenica 600 brutto.

Agrolok propozycja 720 netto paszowa.

Opublikowano
38 minut temu, pawel885 napisał:

do oporu 😄

A za 2 dni - dziś kupiony schab w biedronce po 9.99 - ja zadowolony i biedronka zadowolona 😂

Można wiedzieć dlaczego nie jesz wieprzowiny ?

Opublikowano

A stać Cie jak zboże takie tanie?

2 godziny temu, pawel885 napisał:

do oporu 😄

Drób jest niezdrowy datego tani

Antybiotyków tam tyle że do lekarza chodzić nie musisz bo już wszystkie zjadłeś

2 godziny temu, Ulman napisał:

Staszek , po co kupujesz pszenice i to jeszcze o zgrozo po 700 skoro nie dajesz jej świniom bo to bez sensu? Gołębi nakupiłeś?

Oczywiście że bez sensu jeśli kosztuje ponad 700 zł ale Ty tego nie ogarniasz i chcesz zabłysną swoim głupim wpisem

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.08.2018 o 16:45, staszek131415 napisał:

A ja dziś kupiłem po 700 brutto ja zadowolony i sprzedający też 😎

3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Oczywiście że bez sensu jeśli kosztuje ponad 700 zł ale Ty tego nie ogarniasz i chcesz zabłysną swoim głupim wpisem

Staszek, wielokrotnie pisałeś że pszenica nie dla świń bo za droga, że paszowej w opór, i będzie po max 600 czy tam 650   Po tym wszystkim piszesz że kupiłeś po 700 i że to bez sensu i jesteś z tego zadowolony. Możesz wyjaśnić ten fenomen?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ale to Ty tak twierdzisz ja pisałem że nie ma sensu karmić pszenicą gdy jej cena przekracza 700 zł a Ty  stale swoje

Pisze jak byk ponad 700 więc z czym masz problem?

Opublikowano

Stasiek , ale po co kupiłeś teraz po 700 , jak później ma być taniej ? Tak przynajmniej zrozumiałem po tym co napisałeś do tej pory .

Opublikowano (edytowane)

Pszenżyto 720 -740  netto  czym ty Stasiu będziesz karmil te świnki? Niedługo jesień to może do lasu i żolędzie będziesz zbierał 😂

Edytowane przez pio25w
Opublikowano
Dnia 2.08.2018 o 16:57, staszek131415 napisał:

No chyba żniwa były co ? Sprzedałbym po 800  A kupił po 600 to bym 20 tysi był do przodu poc o karmić pszenicą jak można dać tańsze pszenżyto?

Dnia 5.08.2018 o 09:19, staszek131415 napisał:

Ano dlatego że pogłowi śiń spada ostatnio ASF pojawił się w chinach wiesz co to oznacza? Pisałem że zboże paszowe będzie po 600 i tyle kosztuje

Dnia 8.08.2018 o 09:06, staszek131415 napisał:

Ile razy trzeba Ci tłumaczyć że psznicy świnia nie ogląda nawet w takiej cenie pszenicą karmimy jeśli jest w cenie pszenzyta 9_9

Dnia 11.08.2018 o 07:37, staszek131415 napisał:

Jak mało? Pszenica sypała po 6-8 ton i mało? Dlaczego ludzie sprzedają po 650 ? Pszenicy jest pod dostatkiem teraz stronami podrożała bo kontrakty realizują zobaczysz co będzie od stycznia

Dnia 13.08.2018 o 16:45, staszek131415 napisał:

A ja dziś kupiłem po 700 brutto ja zadowolony i sprzedający też 😎

4 godziny temu, staszek131415 napisał:

Lepiej dawać tańsze pszenżyto, zboże jest po 600, pszenica się nie daje chyba że jest w cenia pszenżyta, ludzie sprzedają po 650 a ty dałeś 700 mimo ze to jest bez sensu. A nie , pszepraszam - po 700 jest ok . Po 702 byłoby już bez sensu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v