Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

No mówilem że plony dobre będą plus większe zasiewy tak że jednak Paweł miał rację chłopy zarobią w tym roku

Ja mówię, że jesteś idiotą i wszyscy się chyba zgadzają. Także nie zarobisz w tym roku. Ciekawe kiedy zrozumiesz. Że jesteś idiotą i że nie zarobisz. Nie wiem czy 3 raz powtarzać. Sprzedałem jakiś tydzień temu starą pszenicę po 810 netto. Chyba nie straciłem. Jak sądzisz? Teraz się głowię,  gdzie sprzedam kukurydzę  jak jest tyle zasiane i jak rewelacyjne są plony. Pewnie nie będzie gdzie zawiezć. Ważyłeś, widziałeś ile nakosili w dolnośląskim czy dalej pier**lisz kotka za pomocą młotka? Żniwa koniec sierpnia, a oni chcą 10 ton nakosić, jak pewnie kolba nawet nie wykształcona.

Zobaczymy co te odbicie giełdy będzie oznaczać w następnych dniach. Czy teraz czasami w skupach nie będą musieli ponownie podnieść cen. A już myśleli, że chłop poleci na 10 zł obniżki. Wydaje mi się, że sami już nie wierzą w obniżki, skoro tak mało obcinają ceny. Ciekawe dlaczego? Może dlatego, że Jahoo ma 100 procentową rację w ostatnim zdaniu :D. 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, leszek1000 napisał:

Był z młyna próbkę brać. To mówił że brakuję konsumpcji. Powiedział żeby jeszcze  trzymać 

No ale co da podwyżka przecierz od tego ton nie przybędzie, jak nakoszone milion ton to czy ona po 700 czy po 1000 to i tak milion jest, a wszystko przez to podrożeje i każdy straci, wiec lepiej żeby była stała cena 800 i wszystko by zaplanował co by kupił.

Opublikowano
9 godzin temu, JozB napisał:

Ja mówię, że jesteś idiotą i wszyscy się chyba zgadzają. Także nie zarobisz w tym roku. Ciekawe kiedy zrozumiesz. Że jesteś idiotą i że nie zarobisz. Nie wiem czy 3 raz powtarzać. Sprzedałem jakiś tydzień temu starą pszenicę po 810 netto. Chyba nie straciłem. Jak sądzisz? Teraz się głowię,  gdzie sprzedam kukurydzę  jak jest tyle zasiane i jak rewelacyjne są plony. Pewnie nie będzie gdzie zawiezć. Ważyłeś, widziałeś ile nakosili w dolnośląskim czy dalej pier**lisz kotka za pomocą młotka? Żniwa koniec sierpnia, a oni chcą 10 ton nakosić, jak pewnie kolba nawet nie wykształcona.

Zobaczymy co te odbicie giełdy będzie oznaczać w następnych dniach. Czy teraz czasami w skupach nie będą musieli ponownie podnieść cen. A już myśleli, że chłop poleci na 10 zł obniżki. Wydaje mi się, że sami już nie wierzą w obniżki, skoro tak mało obcinają ceny. Ciekawe dlaczego? Może dlatego, że Jahoo ma 100 procentową rację w ostatnim zdaniu :D. 

Nic nie poradzę że masz chorą głowę i niewykształcone kolby za stodołą nie jest najgorzej mimo suszy i myślę że 10 ton to większość złapie jak zbiory Twoim zdaniem będą tak słabe to dlaczego skupujący opróżniają magazyny z pszenicy której podobno nieskupili bo nikt nie wozi? Słyszałeś może o ZUBR  w Osieku 1200 ton na dobę suszą to pewnieała Twoja wioska tyle nie zbiera mają umowy po 400 pln podpisane i hętnych nie brakowało

14 godzin temu, grego napisał:

I poleciało w dół o 20zł choć raptem kilka dni temu podwyżka o 30 zł była, 790 aktualnie konsumpacja. A sprzedaje ktoś do elewatora w Kluczborku? Ja tam nie jestem stałym bywalcem i zachodzę w głowę skąd tam takie kolejki tirów codziennie skoro ceny mają dość kiepskie, znaczy po tych cenach spokojnie opłacało by sie im podjechać nawet 100km i sprzedać za 50-80zł drożej, a wszyscy walą tu? Ta cena na bramie to jakiś pic na wode czy co?

No ale jak kolejki tirów przecież nikt się nie dadymać i czeka nq podwyżki jak Józek 😗 bo po 1200 będzie w styzniu

Opublikowano

A co zrobić są tu osoby które marzą o bardzo niskich cenach i tacy którzy marzą o wysokich, to już chyba wpisane jest w nasz zawód. 

400 za tonę mokrej, to kiedy oni podpisywał kontrakty, przecież już od miesiąca wiadomo że będzie kuku około 500 w tym roku. 

Co do suszy w tym roku jeśli chodzi o kuku to też się wypowiem tylko na podstawie swoich pol,tak jak Tomek pisze, mimo suszy u mnie napewno ponad 10 ton uleci, więc nie można mówić o znizce plonu przynajmniej u mnie 

Opublikowano (edytowane)

jakbym 10 na mokro ukosił to uszy by mi opadły ,myślę że większość dużego fao w moim rejonie będzie grubo ponad 15 t/30% 

Edytowane przez lassie
brak wyrazu
Opublikowano

można rwać kolby łuskać ziarno ważyć i mnożyć ale to nigdy się nie pokrywa z rzeczywistością, na miesiąc przed zbiorem jeszcze nie ma czarnej plamki i nie wiesz ile jeszcze naleje ziarna.

Opublikowano
Dnia 9.08.2018 o 11:29, kissmy... napisał:

Nie mogę w tel tego usunąć...

Lokalny handlarz dzisiaj powiedział mi za pszenice jeśli przejdzie opad 630-650netto przy białku 12,5 i 26glut... 

Ręce opadają... 😒

Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Nie mogę w tel tego usunąć...

Lokalny handlarz dzisiaj powiedział mi za pszenice jeśli przejdzie opad 630-650netto przy białku 12,5 i 26glut... 

Ręce opadają... 😒

A ten handlarz się czasem Stanisław Świniarz nie nazywa?

Opublikowano (edytowane)

Okoliczny młyn ma wystawioną cene 820 netto, ale większym podmiotom wiem, że płaci 870. Przy stu tonach nic więcej nie zaproponował... Niezła różnica ;). Mam jakieś wrażenie jakby mnie w... bez mydła xD

Edytowane przez grego
Opublikowano
4 godziny temu, Ulman napisał:

A ten handlarz się czasem Stanisław Świniarz nie nazywa?

Takich handlarzy nie brakuje oj nie cwaniaków jest wiele .

Troszeczkę zboczę  ASF tez swoje robi bo w Siennicy Nadolnej w 2 gospodarstwach wykryto a w jednym padły świnki a w pobliżu jest 2 duże gospodarstwa jedno 500 sz świnek , a 2 ma 700 szt świnek Pow . Krasnystaw .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v