Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Międzynarodowa Rada Zbożowa (International Grains Council) opublikowała najnowsze prognozy sytuacji popytowo-podażowej na światowym rynku zbóż. Na szczególną uwagę zasługują zrewidowane w dół oczekiwania dotyczące światowej produkcji pszenicy. Obecnie Międzynarodowa Rada Zbożowa prognozuje, że wyniesie ona 721 mln ton w sezonie 2018/2019 (737 mln ton przed rewizją) wobec 758 mln ton w sezonie 2017/2018. Tym samym ukształtuje się ona na najniższym poziomie od 5 lat.

Przyczyną rewizji prognozy było pogorszenie oczekiwań co do produkcji pszenicy w UE oraz krajach WNP z uwagi na suszę. W efekcie, w reakcji na publikację zrewidowanych w dół prognoz wskazujących na wyraźne pogorszenie perspektyw światowej produkcji pszenicy jej cena na giełdzie MATIF  przekroczyła 200 EUR za tonę osiągając najwyższy poziom od lipca 2015 r

Edytowane przez Egon78
Opublikowano
23 godziny temu, pio25w napisał:

Prosrakiem i burakiem to ty jesteś! Spójrz jak ubojnie ustalają cennik  zywa waga to po przeliczeniu odpowiednik klasy r albo i niżej  A jak masz dobre świnki i sprzedajesz po ubojowo w klasie E masz minimum 40 groszy na kg więcej.  Stasiu ciągle robisz z siebie idiote aż mi Ciebie żal 

Jak odpowiesz mi na pytanie przyznam ci rację Jak jest tak jak twierdzisz to dlaczego prawie każda przynajmniej z jakimi handlowałem a było ich sporo chce kupić od rolnika na WBC. Są to instytucje charytatywne. Zerknij sobie jak mieszkają i żyją ci wolontariusze  Jak masz ilość samochodową to ty dyktujesz cenę, i jak przyjedzie klasyfikator i widzi ładny towar to mimo że nie kupują niby na żywą wagę jest telefon do kierownika i negocjację .  Przy sprzedaży 15-18 byków trzy razy oddałem na wbc i 4 ogarnięte osoby to liczyły to zawsze 1 byk na boku  

Opublikowano (edytowane)

Jak na oko można stwierdzić jaką świnia  ma mięsnosc?  Czy wy ludzie zwariowaliscie? To tak jak byś na oko stwierdzał ile świnia waży.  Myślisz że jak zapłaci Ci na żywą to wtedy Ci dołoży że swojego ? Tym bardziej z Ciebie zerznie. A rzeźnia chcą na wbc bo płacą za mięso A nie tłuszcz.  Na żywą wtedy dobrze wyjdziesz jak masz świnie tłuste i w wbc dostał byś klasa O albo P 

Ale tu jest temat o pszenicy  podyskutuj na forum o swinkach. 

Pszenica paszowa nadal 750  

Edytowane przez pio25w
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, AleksanderX napisał:

U nas na ogół rolnicy zebrali około 40 %  w porównaniu do roku poprzedniego/susza zrobiła swoje/ Chetnych do zakupu po 800  dużo  ciekawe kiedy cena będzie 1000

Jeśli można to napisać jaka cześć Polski bo u nas w Zamojskim nadal nie ciekawie 660 brutto  to znaczy okolice Skierbieszowa Grabowca , Kraśniczyna , Sinica Różana .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 godziny temu, pio25w napisał:

Jak na oko można stwierdzić jaką świnia  ma mięsnosc?  Czy wy ludzie zwariowaliscie? To tak jak byś na oko stwierdzał ile świnia waży.  Myślisz że jak zapłaci Ci na żywą to wtedy Ci dołoży że swojego ? Tym bardziej z Ciebie zerznie. A rzeźnia chcą na wbc bo płacą za mięso A nie tłuszcz.  Na żywą wtedy dobrze wyjdziesz jak masz świnie tłuste i w wbc dostał byś klasa O albo P 

Na żywą zawsze odbiorca dobrze zapłaci jeśli wie że masz dobry towar wbc wymyślili by ludzi dymać na cenie

Opublikowano
3 godziny temu, pio25w napisał:

Skupujący którzy działają na rynku od lat bez problemu określi wagę +- 2kg,mięsność bez problemu na oko z tym że okresli na 2 grupy mięsne i b. mięsne i ewentualnie szrot który nalezało by sprzedać na żywo [tak ze 20 lat doświadczenia w branży] u nas na spędzie cenę właśnie kształtuje wygląd tucznika ,idzie wyrwać do 15gr więcej do ceny podstawowej Co do pszenicy 730 netto paszowa

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Skupujący którzy działają na rynku od lat bez problemu określi wagę +- 2kg,mięsność bez problemu na oko z tym że okresli na 2 grupy mięsne i b. mięsne i ewentualnie szrot który nalezało by sprzedać na żywo [tak ze 20 lat doświadczenia w branży] u nas na spędzie cenę właśnie kształtuje wygląd tucznika ,idzie wyrwać do 15gr więcej do ceny podstawowej Co do pszenicy 730 netto paszowa

Podaj mi nazwę normalnej duzej ubojni która skupuje świnie według klasyfikacji mięsne i bardziej mięsne  bo ja takiej nie znam 😂 tak to skupuje pośrednik który już tak ustali cenę że sporo zarobi  bo świnki i tak oddaje do ubojni według klasyfikacji SEUROP. U mnie w wielkopolsce nie ma czegos takiego jak swinie miesne ,bardziej miesne czy szrot . Zboze tez sprzedajecie na oko ?

Edytowane przez pio25w
Opublikowano
Dnia 10.08.2018 o 14:22, XTRO napisał:

Pszenica tegoroczna, wilgotność z tej kupy co brałem do badania 14,7-14,8, białko 16,7, gluten 39,4. Nie zbadali mi gęstości i liczby opadania. Cena za nią 760. Agrohandel. 

podjedź do łukowa - biorą dla siebie ale i dla agroloku i agrii. babeczka z agroloku zaproponowała mi 820 netto jak podałem wyniki i powiedziałem że były robione w Łukowie.

Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Jeśli można to napisać jaka cześć Polski bo u nas w Zamojskim nadal nie ciekawie 660 brutto  to znaczy okolice Skierbieszowa Grabowca , Kraśniczyna , Sinica Różana .

To jakiś koniec świata, macie tam samych złodziei !

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pio25w napisał:

Podaj mi nazwę normalnej duzej ubojni która skupuje świnie według klasyfikacji mięsne i bardziej mięsne  bo ja takiej nie znam 😂 tak to skupuje pośrednik który już tak ustali cenę że sporo zarobi  bo świnki i tak oddaje do ubojni według klasyfikacji SEUROP. U mnie w wielkopolsce nie ma czegos takiego jak swinie miesne ,bardziej miesne czy szrot . Zboze tez sprzedajecie na oko ?

Chodziło mi właśnie o pośrednika ,który doskonale na oko orientuje się o jakości towaru i wie ile na tym zarobi

Opublikowano

U mnie jęczmień 650 brutto a pszenica pewnie podobnie, Powiat Opatowski. Chciałem zapytać, czy u was skupy biorą zboże na przetrzymanie i wypłacają Wam kasę po cenie która będzie w dniu kiedy chcecie sprzedać. U mnie brał gość tak jęczmień ale w piątek spytałem go czy weźmie mi 5 ton to mówi że teraz bierze po połowie czyli 2.5 tony po cenie aktualnej i 2.5t na przetrzymanie.

Opublikowano
2 godziny temu, aro1975 napisał:

podjedź do łukowa - biorą dla siebie ale i dla agroloku i agrii. babeczka z agroloku zaproponowała mi 820 netto jak podałem wyniki i powiedziałem że były robione w Łukowie.

Kto skupuje dla agrologu w łukowie? Żabczyński, czy ktoś inny? Bo widziałem za sklepem PSB jadąc w str. Garwolina jakąś nową baterię silosów i nie wiem czy to z młyna czy ktoś inny.

Opublikowano (edytowane)

Ta nowa bateria to nie przypadkiem ta słynna budowa paszarni która oprotestowywali i chyba nadal próbuja blokowac budowe  ? Tak Damian az nawet sprawdziłęm to to  firma nazywa sie ŁukPasz  od roku cos tam buduja.

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano
10 godzin temu, Wicherek napisał:

To jakiś koniec świata, macie tam samych złodziei !

Nie złodziei tyko przedsiębiorców to jest cena rynkowa  i nie masz się o bulwersować

Idz do sklepu w Warszawie i w małym mieście też będziesz miał znacznie taniej i co ten w małym mieście to złodziej bo taniej sprzedaje ?:P

Opublikowano

Super przykład stasiek. Mały sklep na zadupiu ma niższe koszty uzyskania dochodu przez tańszy najem lokalu i tańszą siłę roboczą. Dlatego może pozwolić sobie na niższe ceny... Ale takie praktyki to tylko w małych, prywatnych sklepikach do których uczęszczasz bo wiadomo lidl czy tesco nie dają na zeszyt więc skąd masz wiedzieć że w tych sklepach cena jest ta sama w całym kraju.... Czemu takie prywatne sklepiki upadają? A no temu że w takim sklepie np coca cola 2l 6zł a w markecie 4zł.....Jesteś kawał h skoro kogoś dymającego rolnika nazywasz przedsiębiorcą, skupy owoców płacące po 1zł za kg to też twoim zdaniem przedsiębiorcy ? A w sklepie 10zł/kg a raptem 2 pośredników to przerzuciło....  Pojedziesz handlować  towarem na chodnik do większego miasta to zaraz straż miejska ci go rozdepcze . Więc oby więcej takich przedsiębiorców co kupują od staśka tucznika po 3 zł i jeszcze walą go na wadze 20%

• Like 1
Opublikowano

Oczywiście że tak weż ile kosztuje godzina pracy w Warszawie a ile na tej dziurze zabitej dechami dostaniesz kogoś za 10zł na godzinę do pracy w Warszawie ?

Podobnie ze zbożem tam gdzie nie ma drobnych hodowców nikt nie da Ci 800 zł tylko 600 i możesz Bogu dziękowa że tacy hodowcy są

Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Idz do sklepu w Warszawie i w małym mieście też będziesz miał znacznie taniej i co ten w małym mieście to złodziej bo taniej sprzedaje ?:P

Gówno prawda Stasiu. Drogo może i masz, ale w dobrych lokalizacjach. 

Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

To czemu duży skup oferuje 800zł a mały staś tylko pincet? 

Ale to tylko wytwór Twojej chorej wyobrazni a nie rzeczywistość 🧐

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v