Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ordynator A Ty sądzisz że twoimi wypocinami rolnicy mają się sugerować?😂 czas pokaże kto będzie się śmiał ostatni . Cena 700 netto mimo rozpoczętych żniw nie spada tak jak to było rok temu ,A to raczej dobra wieść .

Opublikowano (edytowane)

Pszenzyto w De Heus Łęczyca 620zł/t  netto przy 50 tonach. Kontrakt na żniwa.

Jak sądzicie podpisywać teraz czy jechać za 2 tyg na zapisy bez kontraktu? Mysle cena jeszcze podskoczy

Edytowane przez adamson330
Opublikowano

Czytam te forum pare lat ale jeszcze takich przygłupów typu staszek jeszcze nie było a jest ich coraz wiecej. Forum schodzi na psy moderatorzy nic z tym nie robia ogólnie to trzeba za jakimś nowym sie chyba rozglądać.

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano

No ciekawe zq jakim forum się rozglądasz ? Co każdy będzie pisał że trzyma zboże z 3 lat i nie da się okradać bo taniej jak po 1000 nie sprzeda ? :P Ja podaję aktualne ceny a nie kto by ile chciał dostać

1 godzinę temu, adamson330 napisał:

Pszenzyto w De Heus Łęczyca 620zł/t  netto przy 50 tonach. Kontrakt na żniwa.

Jak sądzicie podpisywać teraz czy jechać za 2 tyg na zapisy bez kontraktu? Mysle cena jeszcze podskoczy

Sam musisz wiedzieć kto ma Ci doradzić ale 50 ton to kontraktu nie ma sensu podpisywać jeszcze z taką ceną która zapewne wzrośnie ale nie prędko

I wzrosty nie będą duże zapewne w granicach 700 zł cena będziesię kręcić

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Ja podaję aktualne ceny a nie kto by ile chciał dostać

Nie, Ty podajesz ceny za ile udało Ci się wyrwać a nie ceny rynkowe.... Mam sąsiada podobnego do Ciebie - jak jedzie coś kupić wystawionego za 1000zł to od 300zł zaczyna targowanie - jak sprzedający twardy to idą teksty że dzieci butów na zimę nie mają itp 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Staszek pewnie opowiada, że jak mu rolnik żyta za 500 zł nie sprzeda, to świnie będą jadły zboże zeskrobywane ze ściany, a jego wiernego parobka ordynatora zaduszą grzyby przy śrutowaniu.

Opublikowano
2 godziny temu, pawel885 napisał:

Nie, Ty podajesz ceny za ile udało Ci się wyrwać a nie ceny rynkowe.... Mam sąsiada podobnego do Ciebie - jak jedzie coś kupić wystawionego za 1000zł to od 300zł zaczyna targowanie - jak sprzedający twardy to idą teksty że dzieci butów na zimę nie mają itp 

Nigdy się nie targuję zawsze mówię ile mogę dać i albo sprzedający akceptuje tą cenę albo grzecznie dziękuję B|

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Nigdy się nie targuję zawsze mówię ile mogę dać i albo sprzedający akceptuje tą cenę albo grzecznie dziękuję B|

Troche samokrytyki. Twoje ceny średnio 100 pln za niskie bojej wyznacznikiem nie jest moje widzi mi się ale jest nią cena skupu czyli wymiany płodów rolnych ma walute. Nikt tu nie podaje ceny z targu bo te średnio 100pln wyższe. A ty kupujesZ zboże u kloegów co mają skupy własne i oni sprzedają ci po kosztach bo kupywali w żniwa po 400 pln 450 dosyć tej ciuciubabki

Opublikowano
23 godziny temu, miwigos napisał:

Rok temu było 630 teraz 720,paszowa 680

W ubiegłym roku pasza u mnie 650

W tym 670, ceny netto 

Różnica polega na tym że w ubiegłym roku leciało 10 ton a w tym u mnie 4.5 tony :(, także u mnie w żaden sposób cena nie zrekompensuje strat suszonych 

Opublikowano
1 godzinę temu, 20CBR12 napisał:

W tym 670, ceny netto 

Różnica polega na tym że w ubiegłym roku leciało 10 ton a w tym u mnie 4.5 tony :(, także u mnie w żaden sposób cena nie zrekompensuje strat suszonych 

Już jest płacz skat tak wiesz poczekaj do listopada to zobaczymy co będzie .

Opublikowano

Taaaa, a później zrobią promocję w Biedronce, mąkę tortową rzucą po 70 gr/kg i to ustali ceny zbóż na cały sezon. Bo przecież pszenica nie może być droższa od mąki, nieprawdaż? 

A swoją drogą, to chyba wszystkich zatkało po przeczytaniu Twojej wróżby.

Opublikowano
Dnia 11.07.2018 o 16:52, ordynator napisał:

Joz ty chcesz żeby rolnicy zarobili na przechowywaniu ??? a może bawisz się w maklera w wieku 10 +  hahaha

chyba sam w to nie wierzysz żeby rolnicy  sugerowali się twoimi wypocinami !!

są wakacje i  twoi słuchacze zamiast kopać  w piłkę to pilnują worków z pszenicą bo jeżdza bmki na niemieckich blachach za zbożem  hahaha

Posprzątałeś już chlewik u pana stanislawa czy już ci zwieracze puszczają, że propaganda o wysokich zbiorach czy jakichśtam deszczach mająca uratować europejskie zbiory lub je podnieść, pomału staje się wraz z postępującymi zbiorami nieaktualna? Pytam się ciebie byznesmenie cytujący jakieś oferty z litwy, gdzie ogłoszono stan klęski żywiołowej, po co właściwie się udzielasz? Te twoje śmieszki,  to chyba taki śmiech przez łzy, bo jakiś byznesmen ze skupu obciął ci pensyje za wyrafinowane wypociny?

Kiedyś obstawiałem, że będzie problem z konsumpcją przez deszczową pogodę w żniwa. Chyba się niestety sprawdzi. I teraz jak twoim zdaniem taka pszenica stanieje czy pójdzie do góry? Jeżeli rozumiesz pytanie, to odpisz proszę, bo twoja opinia zapewne bardzo zainteresuje użytkowników forum:D

Opublikowano
Przed chwilą, 20CBR12 napisał:

W tym 670, ceny netto 

W żniwa miałeś taką ceneza poszową ,u mnie była paszowa 630,konsumpcja -650

Opublikowano

Znajomy ruszył na początku tygodnia na próbę - powiedział że jak 30 lat gospodarzy to tak drobnej pszenicy nie widział - gleby 3 klasa, uprzedzam że to wyznawca zasady 500kg polifoski + 500kg saletry/mocznika

Opublikowano
Dnia 12.07.2018 o 12:36, knoro93 napisał:

Czytam te forum pare lat ale jeszcze takich przygłupów typu staszek jeszcze nie było a jest ich coraz wiecej. Forum schodzi na psy moderatorzy nic z tym nie robia ogólnie to trzeba za jakimś nowym sie chyba rozglądać.

ta masz absolutną racje to już jest dramat

4 godziny temu, miwigos napisał:

W żniwa miałeś taką ceneza poszową ,u mnie była paszowa 630,konsumpcja -650

dodajmy jeszcze że paliwo w hurcie było po niżej 4 zł a teraz po 5 jest różnica ?

Opublikowano
7 godzin temu, krychu napisał:

U kogo taka cena za żyto? 

lokalny handlarzyna północna Wlkp

7 godzin temu, zetorki12 napisał:

Cena jak  cena , tylko pewno za dwie tony . :D:D

Ni właśnie za tonę😁

sam się zdziwiłem zawsze dawał najniższe ceny na okolice a tu proszę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v