Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma takich cen może kiedyś będą na razie to tylko Twoje fantazje

Opublikowano

staszek131415 napisał:

Podejrzewam że zrobią tak jak TY kupią tam gdzie taniej B|

7 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Podobnie u mnie bo 90zl przy 200 t daje mi to 18 tys zł to na flaszkę będzie zart za 18 tys na fajny urlop można sobie zima wyskoczyć

A jakby staniało o 90 zł to byś był 18 w plecy i co do pracy byś poszedł?

7 godzin temu, KrystianBieniek napisał:

Coś z początkiem czerwca pisałeś że więcej jak 650 netto nie będzie a teraz piszesz ze koło 700 będzie nie zdziwił bym się jak w żniwa napiszesz że spodziewasz się po 750

Dokładnie tak jak pisałem przypomnij sobie co było z rzepakiem ludzie do dziś trzymali i cena jest 100 zł niższa podobnie z pszenicą w styczniu kupowałem po 700 teraz za 650 idzie kupić

https://www.olx.pl/oferta/pszenica-jara-zbior-2017-CID757-IDwj5Cz.html#b69d924743;promoted

Wasze zaklinanie rzeczywistości nic nie da B|

Zgadzam się z Rzepakiem bo też taniej sprzedałem cześć w marcu po 1450 a czesc jeszcze lezy lecz nie licze na lepsze ceny poprostu nie ma popytu na rzepak kiedyś były biopaliwa i się skończyło.W żniwa był po 1540 lecz z perspektywy 4 ostatnich lat to jestem dużo do przodu zawsze przechowuje rzepak w roku 2016 w listopadzie sprzedałem po 1810 zł a w żniwa był 1560 w 2015 też byłem do przodu o 90 zl a w 2014 sprzedałem za tyle samo co w żniwa a koszt 3 zł na miesiąc

Opublikowano

ordynator napisał:

Ale tu sa bezmózgi hahaha

sami chcecie zarobić na przechowaniu ale jak już ten co chce kupić po żniwach przechować i zarobić to już złodziej haha

tak młyn jak i paszarnia ma w doopie po ile zboże dla nich lepiej jak by było po 1 000 bo dolicza  % te które maja zarobić i im cena wyższa to więcej zarobią

jedynie to jak kupia  dużo taniej to mogą konkurenta ponękać

ten co kupi po żniwach też ponosi koszty przechowywania , kredytu i ryzykuje że może stracić i dlatego nie szaleje po zniwach z ceną  tylko daje zarobić na przechowywaniu obecnym tutaj spekulantom co maja po 3 wory pszenicy i chodza do roboty bo jak by nie chodzili to by musieli puszki zbierać

co drugi post to opisywanie jaki to Staszek niedobry że chciał tanio kupić !! to że chciał albo taniej kupić albo kupił to znaczy że ma chłop jaja haha a ci co nad tym ubolewają to jaja malują na Wielkanoc .

ordynator napisał:

Ale tu sa bezmózgi hahaha

sami chcecie zarobić na przechowaniu ale jak już ten co chce kupić po żniwach przechować i zarobić to już złodziej haha

tak młyn jak i paszarnia ma w doopie po ile zboże dla nich lepiej jak by było po 1 000 bo dolicza  % te które maja zarobić i im cena wyższa to więcej zarobią

jedynie to jak kupia  dużo taniej to mogą konkurenta ponękać

ten co kupi po żniwach też ponosi koszty przechowywania , kredytu i ryzykuje że może stracić i dlatego nie szaleje po zniwach z ceną  tylko daje zarobić na przechowywaniu obecnym tutaj spekulantom co maja po 3 wory pszenicy i chodza do roboty bo jak by nie chodzili to by musieli puszki zbierać

co drugi post to opisywanie jaki to Staszek niedobry że chciał tanio kupić !! to że chciał albo taniej kupić albo kupił to znaczy że ma chłop jaja haha a ci co nad tym ubolewają to jaja malują na Wielkanoc .

Oj niski poziom twojego wpisu na jakiej podstawie stwierdzasz że po 6 worków mają

Opublikowano
1 godzinę temu, tumiwisizm napisał:

Aż z ciekawości przejrzałem średnie ceny skupu pszenicy w Polsce w ostatnich latach. Prawie zawsze cena w I półroczu była wyższa od tej w II. I teraz pytania: na ile jest to skutek braku zapasów - małej podaży i przez to większej ceny, a na ile jest to skutek pierdolamento i spekulacji jaka to będzie bieda, jakie to będą małe zapasy jaka to straszna susza itd? Rynek jest od kilku lat stabilny, wiadomo że to tylko średnie ceny i dało się kupić za 500 a dało za 800 ale nie wieszcie tutaj jakiejś krajowej katastrofy, nie pompujcie bańki bo znowu okaże się inaczej i będzie doooopa

assdd.png

Jak by nie patrzeć tendencja jest do kosztów produkcji i mając 50ha trzeba na przyszłość szukać dodatkowo dochodu czy się podoba czy nie.

Meksyk NAFTA ..?.? Co nas czeka?

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Stasiu ja Ci sprzedam po 500. grzej wieśwagena

Opublikowano (edytowane)

Dolny Śląsk; pszenica 700 raps 1520 jęczmień 600. Ceny netto. Patrząc na te wypowiedzi lewicy i prawicy usmiecham się... Nie spotkalem postu kto przechował i majatek stracił.... W naszej branży trzeba mieć monetę na rok do przodu żeby tanio kupic nawozy i śor a drożej sprzedac płody. Jak ktoś gospodaży w drugą stronę to oprócz garba niczego się nie dorobi...

Edytowane przez Minkes
  • Like 2
Opublikowano

A jak ktoś pyta ile mi urosło na drugiej klasie to mówię że rzepaku 2 tony a pszenicy 5 ton. I też mowią że to nie możliwe. Gdyby tak wszyscy pisali nie byłoby tu stanleya i klęski urodzaju i wątek byłby treściwszy...

Opublikowano
6 godzin temu, Minkes napisał:

Dolny Śląsk; pszenica 700 raps 1520 jęczmień 600. Ceny netto. Patrząc na te wypowiedzi lewicy i prawicy usmiecham się... Nie spotkalem postu kto przechował i majatek stracił.... W naszej branży trzeba mieć monetę na rok do przodu żeby tanio kupic nawozy i śor a drożej sprzedac płody. Jak ktoś gospodaży w drugą stronę to oprócz garba niczego się nie dorobi...

Jak  nie inwestujesz to możesz te monety mieć a prawda jest taka że duże gospodarstwa zabezpieczają się kontraktami i towar sprzedają partiami a nie jakieś tam trzymanie przez dwa lata i oczekiwanie na ceny z kosmosu

Opublikowano

Ceny będą wysokie to fakt 

A duże gospodarstwo zazwyczaj jest dobrze zarządzanie i ma zaplecze finansowe  na działalność nie sprzedaje zboża w żniwa 

Przechowalnie z perspektywy kilku lat sie opłaca np ten rok warto w tym roku trzymać zboże i sprzedać po żniwach lub w zimie 2018 

Np średnia cena pszenica  2017 rok 650zł a po rognozowa  2018 to 780zl lub nawet 800 

To 100zł w skali 12mies =20%

Stopa zwrotu jest bardzo dobra 

Płynność finansową można zabezpieczyć np kredytem i tak będzie się opłacać bo ryzyko małe 

Tak gospodarstwo większe postępuje  bo czasie na takich rozliczeniach w 2sezonach mamy zysk jak z 3 

Popełniłem błąd

130=20%

Opublikowano

Jakie macie ceny kukurydzy i gdzie ?

Czy cena 750 netto przed żniwami kukurydzy jest realna ? 

Podobno ceny kukurydzy będą wyskoki bo susza i dodatkowo magazyny puste

1 minutę temu, wiesiek63zmc napisał:

800 to może przesada ale 700 bez łaski to realne.

Kolego 700 jest teraz a to żniwa już są mowa o cenach średnich w 2018

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, ansu napisał:

Jak by nie patrzeć tendencja jest do kosztów produkcji i mając 50ha trzeba na przyszłość szukać dodatkowo dochodu czy się podoba czy nie.

Meksyk NAFTA ..?.? Co nas czeka?

Niestety, zysk netto z produkcji pszenicy jest na tyle mizerny ze to jakaś masakra... I to nie przez cenę a przez koszty produkcji na 1 ha. Jak ktoś ma połowę gruntów obsianych pszenicą i jeszcze nie pyknie mu 4-5t/ha to nie dziwię się że zaklina rzeczywistość na 700 800 1500zł za ha. Też bym zapierał się rękoma i nogami

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano
10 godzin temu, staszek131415 napisał:

Na rynku to wczoraj pszenżyto było po 80 u handlarzy panie staszku. Wiesz kim był Stanisław Lem? :)

Opublikowano
3 minuty temu, tumiwisizm napisał:

W sprzedaży detalicznej, pakowane w worki po 50kg? Których każdy handlarz przywiózł ze 20 na swojej przyczepce samochodowej?

stasio to nawet pryzczepki nie ma, tylko wszystko wieśwagenem wozi.

chodzi i biadoli że pszeniczka droga

Opublikowano (edytowane)

Na jakiś rynkach można przepłacić te 20 zł na tonie(biorąc 4 woreczki xD) ale to nie ma nic do normalnych cen w skupie. Granice 700zl , to wszystko co bedzie w drugiej połowie roku. Na serio się zdziwię i uderzę w pierś jak bedzie 800 

Edytowane przez tumiwisizm
Opublikowano

7 minut temu, tumiwisizm napisał:

W sprzedaży detalicznej, pakowane w worki po 50kg? Których każdy handlarz przywiózł ze 20 na swojej przyczepce samochodowej?

Tak, mowa była o rynku, nikt chyba z tira na wiadra nie sprzedaje tylko w workach.... We wsi jest taki jeden as co jeździ po 30km za sianem przyczepką samochodową bo w gdzieś tam chłop ma po 50zł a u nas po 60 - i tak wozi po jednej beli xD

Opublikowano

wczoraj brałem na rynku  kupowałem sr. rzepakowa to juz dla gołębi biorą granule ; dla krulikow granule ; dla kur granule  arolnikow na rynku co wezmie niechby dla swinek bo mu brakło  niema .

Opublikowano

Tak w Polsce jak i w innych krajach Europy zaczęły sie małe żniwa, czyli zbiór jęczmienia ozimego . O ile dosć niskie plony w naszym kraju nie są zaskoczeniem, czyli około 3-4 tony z hektara (średnio, nie mówię, że u kazdego), to zaskoczeniem są niskie plony we Francji, gdzie rolnicy też zbierają około 3-4 tony z hektara. To się na razie nie przekłada wprost na ceny pszenicy, ale przecież nie ma możliwości, żeby susza odbiła się tylko na plonie jęczmienia, a pszenicy nie.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez thor1984
      Ile krzyknąć za belę 120 x 120 trawy i trawy z koniczyną. Po mojej stronie koszenie i przesuszenie i na wałki. Po stronie kupującego folia, prasowanie i owijanie.  
  • Dodaj nową pozycję...
v