Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zadajcie sobie pytanie, co jest lepsze z punktu gospodarczego, huśtawka cen 1200-500-1200 czy może w miarę stabilna cena 650-700 w perspektywie kilku lat ?

Ja wiem, że taka cena nie odzwierciedla wzrostu kosztów produkcji i będzie musiała w końcu drgnąć w górę

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

wcześniej przed 2012 już po wejściu też była

Marzenia  nic nie kosztują

Opublikowano
5 minut temu, staszek131415 napisał:

Marzenia  nic nie kosztują

Bardziej Ty tęsknisz za ceną ponizej 500zł z przed wejścia do UE

Te 1200zł za pszenicę  to jak żywiec po 8zł zupełnie nie realne

Opublikowano

Ja bym już nie czekał teraz ,cena jest dobra potem może być różnie

Opublikowano
9 godzin temu, PiotrMurgrabia napisał:

Pszenica wskoczy coś do góry jak przewidujecie? Mam ofertę na 670 netto za konsumpcje, nie wiem czy sprzedawać czy czekać. ..

Jaki powiat ?

Opublikowano

raczej rekordowych zbiorów, w Polsce nie będzie. Miesięczne upały dały popalić. W innych krajach też nie jest kolorowo. Giełdy systematycznie w górę. Ciekawy rok się zapowiada

Opublikowano

Piotr nie sprzedawaj, bo może być różnie, jak słusznie stasio zauważył. Jeszcze zdrożeje i jak to będzie. Przecież ropa drożeje, na giełdzie idzie ładnie do góry. Według niektórych MUSI stanieć.

Opublikowano

A u nas stabilizacja B| cena się kręci wokół 700 brutto

Opublikowano

Ciekawy jestem jak na końcówkę tego tygodnia i najnowsze wiadomości giełdy zareagują w następnym tygodniu. Toż to niektórzy będą drapać się po głowie, jeżeli jeszcze skoczy o 50 zł. U nas niektórzy mamrotają  o spodziewanych obniżkach, także jestem spokojny, bo wiadomo że potrzebują towaru i próbują swych starych sztuczek. Nie ma żadnych przesłanek by było taniej.

Tu macie link do prognozy sezonowej na lato. Może być ciekawie zwłaszcza dla pszenic o charakterze konsumpcji, a raczej jej prawdopodobnego braku w naszej Polszy.

https://krolowasuperstarblog.wordpress.com/2018/05/17/prognoza-na-lato-dla-europy-wielkie-fale-upalow-od-francji-po-niemcy-wielkie-nawalnice-w-polsce-wloszech-i-rumunii/

Opublikowano (edytowane)

Msajro jak na razie z tego co sledzę od lutego duża część się sprawdza. Fala obecnych opadów na płd kraju również. Na blogu, na który trafiłem przypadkiem tygodniowe prognozy sprawdzają się w prawie 100 procentach. Także polecam jeżeli chodzi o pogodę.

A to stasio chcesz kupić? Bo wiem że chciałbyś tanio, także poczekaj może lepiej na końcówkę czerwca

http://meteo.pomorze.pl/cieple-ale-burzowe-lato-prognoza-sezonowa-od-accuweather/

Tu nieco więcej o pogodzie na Ukrainie. Skończy się w końcu straszenie transportami ukraińskimi stojącymi przy naszej wschodniej granicy

Edytowane przez JozB
Opublikowano
11 minut temu, msjaro napisał:

Tak, tak Joz, pogodę to można sprawdzić na 72 godziny, a nie na lato, takie coś po prostu się nie sprawdza.

Widać stan zbóż przez suszę co Ci da prognoza na lipiec czy sierpień? Deszcz tylko zaszkodzi przy zbiorze a mądre głowy powiedzą że nie ma suszy bo mokroxD

Opublikowano

Stasio sądząc po postach to potrzebuje, ze trzy metry. Ktoś magazyn pozamiata to mu sprzeda po 60.

co do pogody, Polska jest "za cienka w uszach" żeby wpłynąć na cenę zbóż. Ale większość europy nawiedziły anomalie, i zapowiada się ciekawie

Opublikowano (edytowane)

Sprawdzaj sobie tygodniowe dla swojego regionu. Dzienne też fajnie się sprawdzają. I wtedy ocenisz czy warto z tego korzystać. TVNowskieg i polsatowskie można sobie wsadzić.

Dzięki tym informacjom zdecydowałem wczoraj, że sprzedaję qq w w 3 dekadzie sierpnia. Sprawdzimy we wrześniu. Cena na dzień obecny to 640-670 netto.

Artur ja myślę, że staś potrzebuje zdecydowanie więcej, dlatego w jego interesie jest sianie zamętu, ale to tylko moje spostrzeżenie. Co do pogody w Polszy to owszem zgadzam się, ale jeśli sprawdzi się pogoda co do Francji, Ukrainy i utrzyma w Ameryce, to faktycznie ograniczy to możliwości kombinacji przez nasze krajowe paszarnie i w końcu dostaniemy godziwą zapłatę za te wszystkie nerwy związane z anomaliczną pogodą

Edytowane przez JozB
Opublikowano

Staś to żyje z 500+, po wprowadzeniu tego programu nagle przestał narzekać i pisze jak to cudownie  jest w tym kraju..... A świnki to jego hobby, opłacają się to hoduje, nie opłacają to nie hoduje i sprzedaje zboże....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v