Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, pawel885 napisał:

Zależy co robisz. U nas krowiarze 20-30ha domy stawiają, ziemię kupują, ciągniki, sprzęt... Mieć 350tys zł za mleko rocznie a 35tys zł za sprzedaż żytka z tych 25ha to chyba różnica. Płn Mazowsze pszenica 670, pszenzyto/QQ 620 netto loco okolice Ciechanowa 

szanuje krowiarzy, nie zazdroszczę pracy i codziennych obowiązków, tym bardziej kasy im nie wyliczam ile mają. Tylko jedno mnie w kur wia windowanie cen ziemi i czynszy dzierżawnych, niech da maks 2 ts czy 50 za ha ziemi, a nie bije się jedne z drugim na 3 tys i 80ty s za ha chłopy gdzie logika i zysk?

pszenica kons 650zł netto Komplexmłyn

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hardkor113 napisał:

Nikt tu nie mowi o cenie gwarantowanej na pszenice.Na wszystkie produkty mogla by byc cens gwarantowans czy to zboza czy trzoda.

To byś miał chlewnie na chlewni, kurnik na kurniku, obore na oborze. Bo co przy dzisiejszej technologii ogranicza rolnika? Opłacalność. Skończyłoby się potężną nadwyżką a w latach nieurodzaju zalewaniem nas przez towar z zagranicy.

Co do windowania cen przez producentów mleka - oni przeznaczają większość areału na kukurydzę więc przelicznik jest inny bo nie kukurydza jest produktem a mleko z niej powstałe. 

Edytowane przez pawelol111
  • Like 1
Opublikowano

Tak jak na normalnej giełdzie, na towarowej powinny być pewne zasady obrotu, tzn określony maksymalny wzrost i spadek wartości jednostki oraz zawieszanie obrotu przy nadmiernych zawirowaniach. Przecież co roku są publikowanie przez jakiś instytut koszty produkcji dla poszczególnych grup upraw. Jeśli cena spada poniżej tego progu, wówczas MOŻLIWA byłaby interwencja na rynku. Nikt nikomu nie gwarantowałby ceny minimalnej a także nie byłoby zagrywek na wzrost kosztów  środków do produkcji, bo to automatycznie podnosiłoby cenę interwencyjną.

Opublikowano

UE może te gwarantowane 100 euro w cztery litery wsadzić  , ich martwe przepisy chylą UE do rozpadu . Urzędnicy w Brukseli gwarantowali zrównanie dopłat w 2012 i nie spełnili nawet takiej podstawowej rzeczy .  Jak polska przekroczyła próg zadłużenia to płaciła realnymi pieniędzmi karę , jak dziś zadłużenie Niemiec i Francji się nie zgadza to wszystko w porządku ale za to szukają w jaki sposób Polskę ukarać :) . Cena pszenicy wyliczona była już dawno i wynosi 850 zł tona , dziś może trochę mniej z racji  że paliwa potaniały . Dziwne więc że niektórzy próbują udowadniać  że można wyprodukować taniej  bo nie policzą kosztów amortyzacji , gruntów bo tata dali za frajer hektary  a już w ogóle nie patrzą w przyszłość  gdzie nie czekają dodatkowe dopłaty ale za to nowe podatki i bzdurne przepisy .

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, jahooo napisał:

Tak jak na normalnej giełdzie, na towarowej powinny być pewne zasady obrotu, tzn określony maksymalny wzrost i spadek wartości jednostki oraz zawieszanie obrotu przy nadmiernych zawirowaniach. Przecież co roku są publikowanie przez jakiś instytut koszty produkcji dla poszczególnych grup upraw. Jeśli cena spada poniżej tego progu, wówczas MOŻLIWA byłaby interwencja na rynku. Nikt nikomu nie gwarantowałby ceny minimalnej a także nie byłoby zagrywek na wzrost kosztów  środków do produkcji, bo to automatycznie podnosiłoby cenę interwencyjną.

Na giełdzie towarowej powinien być handel towarami, a nie kontraktami. Kontrakty jako papier to na gpw.

650 netto.

Opublikowano

co z tego że się pnie w górę. Gdzie firmy skupujące to sprzedadzą? Na porty? Po co jak inne kraje typu egipt wolą tańszą ruską pszenice. Także lokalne firmy przerabiające też nie będą się wychylać z cenami.

Co do cen: propozycje na kontrakt rzepaku na żniwa 1400 netto. Pszenica 580 netto.

Opublikowano
30 minut temu, koniu napisał:

co z tego że się pnie w górę. Gdzie firmy skupujące to sprzedadzą? Na porty? Po co jak inne kraje typu egipt wolą tańszą ruską pszenice. Także lokalne firmy przerabiające też nie będą się wychylać z cenami.

Co do cen: propozycje na kontrakt rzepaku na żniwa 1400 netto. Pszenica 580 netto.

Nie wiem czy ten tręnd się  utrzyma czy jest to chwilowe ale twierdzenie że  że giełda Matif niema   znaczenia dla naszych cen to dość  odważna teza.Widzę że masz podobny pogląd jak pewien pan T. z izby paszowej który lubi straszyć rolników że drożej już było i kto nie sprzeda  to będzie  żałował a często bywało odwrotnie

Opublikowano
1 godzinę temu, wiesiek63zmc napisał:

Nie wiem czy ten tręnd się  utrzyma czy jest to chwilowe ale twierdzenie że  że giełda Matif niema   znaczenia dla naszych cen to dość  odważna teza.Widzę że masz podobny pogląd jak pewien pan T. z izby paszowej który lubi straszyć rolników że drożej już było i kto nie sprzeda  to będzie  żałował a często bywało odwrotnie

nie straszę nikogo tylko pisze to co mówiły mi osoby handlujące zbożem na poziomie 500-800 tys ton rocznie. Na porty nic nie wywozili od października gdzie wcześniej wysyłali kilkanaście aut dziennie. Czyli troche to trwa. Wszystko nawet konsumpcja jeździ na paszarnie, młyny i różne przetwórnie głównie cargill i provimi.  Czy będzie drożej to nie wiem, może będzie drożej tak jak w zeszłym roku czyli maj/czerwiec tylko pytanie czy tak będzie bo na żniwa są propozycje po 580 netto. Pytanie czy jak pójdzie w górę w maju/czerwcu to nagle spadnie do poziomu 580?

A tak jak pisałem wcześniej, to co ,,niby" jeździ teraz na porty to może być zboże z kontraktów kupione nawet w grudniu z realizacją dostaw na luty/marzec.

Opublikowano

prawda jest taka ze cena która jest teraz czy rok temu to jest śmieszna, taka sama cena była 15 lat temu gdzie jakie były koszty produkcji ? nawóz kosztował połowę tego co teraz, paliwo i śor też. Przy dzisiejszych kosztach pasza powinna byc 900 a konsumpcja 1000 i tyle w temacie. Dziękuję.

Opublikowano

jakby pszenica byla po 900 to ziemia chyba by podrozala miejscami do 200 tys jak przy tych cenach za ziemei pszeniczna w ladnym kawalku po 100 k placili prawie .

to kto zawsze bral pszenice z Polski skoro teraz niby porty nie biora przeciez ta nasz pszenica gdzies wedruje sami jej nie wykorzystujemy i tak zawsse bylo ze exportowalismy zboze . port musi keidys ruszyc nadmiar wywiesc

3 minuty temu, Uziu92 napisał:

ja za działki które dzierżawie płacę podatek i dopłata moja ewentualnie na pół, innej opcji nie widze.

haha za podatek to kazdy by chcial miec ziemie i jeszcze brac doplaty do swojej kieszeni to masz super rejon ze mozesz na to sobie pozwolic . ale uczciwie ziemie w dzierzawe brac to tak dopłata dla wlasciciela i oplaty czyli podatek melioracja placi dzierzawca  wtedy to co ci urosnie z tego zysk twoj to jest sprawiedliwe ale niesety juz tak nie mozna dostac dzierzawy teraz juz wogole nie ma co juz brac w dzierzawy a jak ktos wezmie to daje duzo wiecej i sie przebijaja

Opublikowano
2 minuty temu, Pajej napisał:

i tak powinno być ale sam wiesz jak robia inni

miałem okazję wziąć 5 ha w 2 kawałkach 4 i 1ha od 6 do 4  klasy, z przewagą 5-6, ale bez dopłat i moj podatek, podziękowałem, jak mokro do maja woda stoi a jak susza to tumany kurzu tylko fruwają, brać i bez zysku przewalać piach podziekuję.

Opublikowano

Cena pszenicy w żniwa 600 to dobra cena,w maju powinno być 700 ,ale to pobożne zyczenie ,więcej nie musi kosztować

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v