Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ta logika bieże się z obserwacji na przestrzeni wielu lat Był rok gdzie było dużo wymarznieć u mnie też i zostało przesiane i nie spowodowało to dużych podwyżek.

b

Opublikowano

Jeżeli założyć że koniu mówił logicznie o tym że jego szef dogaduje się ze skupami w okolicy to tylko sprawa dla UOK :) .  Nie wiem jak ma się to indywidualnie że jeśli komuś wymarzło osobiście to ma mieć większą cenę ale nawet sam wiesiek przyznaje że miało to wpływ " nie spowodowało to dużych podwyżek. " ale spowodowało może niedużo ale  ... .  Jak bym miał patrzeć wyłącznie na swoje podwórko to bym musiał powiedzieć że w kraju jest zasiane połowa bo JA zasiałem połowę tego co w tamtym roku :) ale tak tylko żartuję  i tak tragicznie  w Polsce nie jest .

Opublikowano

@ koniu miał chyba na myśli że jego szef dogaduje się ze skupami donośnie ceny bo skupione zboże też musi sprzedać a kupcem może być inny skup Inna cena jak ktoś sprzedaje np. 1000 ton a inna jak się sprzedaje 1 lub 5 ton

Opublikowano

Plon jarego będzie nieco mniejszy? - jak uda się zasiać w terminie :)  a niestety powód niezasiania na jesieni jest aktualny dziś , nadal bagno na polach a wiosenne zasiewy to nie zasilanie nawozem ze się zrobi po przymrozku i jakoś to będzie .  Nie chciał bym być uszczypliwy ale używanie słów "nieco lub trochę " ma zastosowanie w sytuacji gdy naprawdę nieco lub trochę jest mniej a niestety skala mniejszych zasiewów dotyczy w sumie całej Polski oprócz Lubelskie (stwierdzenie za Agropierdół) więc nieco to można by było przełożyć gdyby to w jednym województwie "nieco mniej czy trochę"  zasiano .

Co do konia to jego post o dogadywaniu się skupów co do cen dotyczył wpisu w którym stwierdzono że wszystkie skupy ustaliły cenę w okolicy  na 650 więc nie mylić proszę tego o dogadywaniu się skupów co do wspólnej sprzedaży . Chyba to jasne i do sprawdzenia powyżej :)

Opublikowano
4 godziny temu, AleksanderX napisał:

@ koniu miał chyba na myśli że jego szef dogaduje się ze skupami donośnie ceny bo skupione zboże też musi sprzedać a kupcem może być inny skup Inna cena jak ktoś sprzedaje np. 1000 ton a inna jak się sprzedaje 1 lub 5 ton

dogadywanie swoją drogą ale skupy też inaczej funkcjonują. Bo skoro jeden kupuje np po 650, drugi po 650 to po co trzeci ma przepłacać jak tak czy inaczej pszenice kupuje. Można podnieść cenę o 10zł. Możliwe że więcej kupimy, ale o 10zł mniej zarobimy. Handlować na 5-10zł/t mija się z celem. Przez to osadkowski pozamykał kilka elewatorów. Pracownik za darmo nie robi, trzeba zapłacić, prąd zapłacić, podatki, remonty i utrzymanie elewatora. To samo dzieje się z firmami handlującymi chemią. Wykańcza jedna drugą przez marże na poziomie 2-3% i widze że to się kończy w okolicy. Większość robi już marże na poziomie  10 a nawet 20% bo inaczej nie jesteś w stanie się utrzymać i to samo, przedstawiciel handlowy wypłata, samochód, paliwo, biura itd. A na środku zostawało po 5zł. U was jest może inaczej, ale u nas właśnie tak się zaczyna robić.

Opublikowano

co do marży to w sklepie internetowym np dany oprysk kosztuje 300 zł a w stacjonarnym na miejscu 360 wiec jest różnica, jeden ma marzy 5% ale sprzeda 1000 opakowań, a drugi ma 20 czy 30 % ale sprzeda 100. Pierwszy wiecej zarobi, ale i wiecej roboty ma bo większy obrót :D

Opublikowano

I ze zbożem w mojej okolicy robi się to samo. Bo Ci co kupowali więcej po ,,lepszej cenie" zmienili podejście. Lepiej kupić trochę mniej zarobić 10-30zł/t jak przewalać tony za 5zł/t. Wiem po ile w pracy kupujemy a po ile sprzedajemy. Inni też sprzedają tam gdzie my np cargill, młyny itd także zysk to kwestia jakie koszty mają w innych punktach skupu.

Chemie za 50zł przedstawiciele wozili po 30km. Teraz żeby przywieźli to złóż większe zamówienie albo czekaj kilka dni aż nazbieramy od innych w okolicy i przy okazji przywieziemy tobie. Tak jak pisałem, może u Was jest inaczej, ale u nas od czasów gdy pszenica zjechała do poziomu 600-700zł zmieniło i nadal się zmienia podejście firm handlujących zbożem i chemią. Wszyscy zaczynają liczyć każdą ,,złotówkę".

Opublikowano (edytowane)

u mnie w gminie liczącej 11 sołectw z roku na rok rolników 5-20ha ubywa. Z resztą nic dziwnego, teraz ceny zbóż są jakie są, ale nad czym się zastanawiać jak biorą dopłatę +1000zł? Młodszy idzie dorobić sobie do jakiejś roboty, starszy odpoczywa i się śmieje jak ten co dobrał dzierżaw przynosi kase po żniwach i robi od rana do nocy czasem w nocy i w weekendy. Ale nie ma co zaśmiecać tematu.

Edytowane przez koniu
  • Like 1
Opublikowano

I się okazało jaki to z konia rolnik co po 1000  zł dopłaty do hektara bierze :) A morze to bauer niemiecki no bo tam może i jest 1000 zł do hektara . Od początku mi się nie podobały jego posty z kluczeniem że jest rolnikiem , po jakimś czasie stwierdził że pracuje w firmie skupowej , następnie stwierdził że gospodarstwo prowadzą rodzice ?  a ja tam uważam ze jest trollem który jak jest przyłapany na pleceniu bzdur to zmienia swoją "osobowość" , Podejrzewam  że nawet pewnie nie zdaje sobie sprawy jak skup jest prowadzony skoro coś wspomina o ustalaniu cen ?

Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

I ze zbożem w mojej okolicy robi się to samo. Bo Ci co kupowali więcej po ,,lepszej cenie" zmienili podejście. Lepiej kupić trochę mniej zarobić 10-30zł/t jak przewalać tony za 5zł/t. Wiem po ile w pracy kupujemy a po ile sprzedajemy. Inni też sprzedają tam gdzie my np cargill, młyny itd także zysk to kwestia jakie koszty mają w innych punktach skupu.

Chemie za 50zł przedstawiciele wozili po 30km. Teraz żeby przywieźli to złóż większe zamówienie albo czekaj kilka dni aż nazbieramy od innych w okolicy i przy okazji przywieziemy tobie. Tak jak pisałem, może u Was jest inaczej, ale u nas od czasów gdy pszenica zjechała do poziomu 600-700zł zmieniło i nadal się zmienia podejście firm handlujących zbożem i chemią. Wszyscy zaczynają liczyć każdą ,,złotówkę".

Albo Twój szef Cię okłamuje mówiąc że zarabia  tylko 10 -30 zł / na tonie albo Ty nam chcesz wciskać ciemnotę , Twój szef zarabia minimum 50 zł na tonie bo to jest mafijny układ handlarza i młynarza aby okraść rolnika ,dostajecie ceny o jakich my nie możemy nawet marzyć  !  widzę że Twoje pisanie jest kontrolowane  i pod dyktando  szefa !

Opublikowano

Koniu to największy spekulant na AF. Prawda wyszła na jaw. Pewnie płaci mu cargill i FDW

P.S. Dobrze że ferie już się kończą i niedługo trzeba brać się za książki...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

tak tak, szef siedzi mi za plecami i mówi co mam pisać. Weź się ogarnij i popatrz Co piszesz. Popatrz na ceny na giełdach, kurs walut itp. Wielkie firmy skupowe liczą się tak samo z małymi skupami tak samo jak skupujący z rolnikiem. Więc gdzie tu zarobki ,,minimum 50zł" Zastanów się...

Opublikowano
3 godziny temu, Uziu92 napisał:

co do marży to w sklepie internetowym np dany oprysk kosztuje 300 zł a w stacjonarnym na miejscu 360 wiec jest różnica, jeden ma marzy 5% ale sprzeda 1000 opakowań, a drugi ma 20 czy 30 % ale sprzeda 100. Pierwszy wiecej zarobi, ale i wiecej roboty ma bo większy obrót :D

w jakim sklepie kupujesz z taka roznica? moze byc PW

Opublikowano
29 minut temu, Bambi14 napisał:

w jakim sklepie kupujesz z taka roznica? moze byc PW

w pierwszym lepszym z sor, oczywiscie nie na wszystko, bo jedno bedzie duzo droższe a inne mniej, to taki przykłąd.

Opublikowano
1 godzinę temu, marks50 napisał:

I się okazało jaki to z konia rolnik co po 1000  zł dopłaty do hektara bierze :) A morze to bauer niemiecki no bo tam może i jest 1000 zł do hektara . Od początku mi się nie podobały jego posty z kluczeniem że jest rolnikiem , po jakimś czasie stwierdził że pracuje w firmie skupowej , następnie stwierdził że gospodarstwo prowadzą rodzice ?  a ja tam uważam ze jest trollem który jak jest przyłapany na pleceniu bzdur to zmienia swoją "osobowość" , Podejrzewam  że nawet pewnie nie zdaje sobie sprawy jak skup jest prowadzony skoro coś wspomina o ustalaniu cen ?

Coś człowieku z choinki się urwałeś,poczytaj o Cargilu i jego udziale w polskim  rynku zbóż,pasz i jak myślisz że pojedyńczy skup ustali cenę daleko odbiegającą od ceny rynkowej komu to dalej pchnie . W Polsce są prawdopodobnie 2-3 podmioty które ustalają cenę i reszta musi się dostosować,bardzo dobrze to widać na rynku trzody w Polsce gdzie  cenę ustala vezg.de i firma z Kutna i cały sektor orbituje wokół ustalonej ceny +- 20 groszy

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marks50 napisał:

Poczytaj dokładnie moje posty wtedy będę z Tobą dyskutował ,,Trollu".

Bo napisałem że Ci co oddali ziemię w dzierżawę to biorą DOPŁATĘ(bo oficjalnie prowadzą gospodarstwo) + 1000zł od osoby która będzie uprawiać ziemię.

Gdzie ja tak bardzo ,,kluczyłem" że jestem rolnikiem? Owszem rodzice prowadzą gospodarstwo, a ja pracuje w firmie która skupuje zboża, handluje nawozami i śor.

Edytowane przez koniu
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Coś człowieku z choinki się urwałeś,poczytaj o Cargilu i jego udziale w polskim  rynku zbóż,pasz i jak myślisz że pojedyńczy skup ustali cenę daleko odbiegającą od ceny rynkowej komu to dalej pchnie . W Polsce są prawdopodobnie 2-3 podmioty które ustalają cenę i reszta musi się dostosować,bardzo dobrze to widać na rynku trzody w Polsce gdzie  cenę ustala vezg.de i firma z Kutna i cały sektor orbituje wokół ustalonej ceny +- 20 groszy

Kolega właśnie idealnie to zobrazował. Smutne, ale prawdziwe i zapewne większość stwierdzi że to tylko teoria spiskowa. A na koniec przyjdzie @koniu i napisze po raz "tysiąc pięćset sto dziewięćset" że nigdy nie czeka na najlepszą cenę bo lepiej sprzedać 200-250 ton na 2-3 razy......

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v