Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

W moich stronach   to pszenica jeszcze nie prędko będzie po 900 zł bo na razie jest po 82 brutto .

Szulc już jawnie głosi ze do 2025 roku powstanie zjednoczone kraje europy kierowane z Brukseli .

Rolnicy nie zbierają jabłek bo skupy oferują 10 gr za kilogram. Serce pęka, jak patrzy się na sady.
A teraz zobaczcie po ile kupujecie niemieckie jabłka w Kauflandzie, Aldi, Lidlu.... I tak jest ze wszystkim.
Świeże pieczywo, ciepłe i pachnące na półce, które po 13 godzinach jest tak twarde, że można wbijać gwoździe, to tak naprawdę mrożona masa pełna chemii, która miesiącami leży w chłodniach. 
Te "świeże, ciepłe i pachnące bułeczki" nie tylko wykończą nasze piekarnie ale wykończą też zdrowie nasze i naszych dzieci.
Opłacało im się podbić Polskę marketami ? Jak widać opłacało...
Kto im umożliwił zrobienie z nas swojej kolonii ?

No i widzicie państwo... Nadeszły czasy, żeby zawładnąć obcym terytorium nie trzeba wojny. A nam się wciąż wydaje, że jesteśmy u siebie. A taką strategię wymyślono podobno już w XIII wieku w Chinach. Tyle ludzkości musiało wyginąć aby zrozumieć, że można inaczej.

Tylo naiwni wierzyli że dopłaty dostajemy za nic wiadomo że była to kiełbasa wyborcza za którą jeszcze nasze wnuki bęą płacić

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

W moich stronach   to pszenica jeszcze nie prędko będzie po 900 zł bo na razie jest po 82 brutto .

Szulc już jawnie głosi ze do 2025 roku powstanie zjednoczone kraje europy kierowane z Brukseli .

Rolnicy nie zbierają jabłek bo skupy oferują 10 gr za kilogram. Serce pęka, jak patrzy się na sady.
A teraz zobaczcie po ile kupujecie niemieckie jabłka w Kauflandzie, Aldi, Lidlu.... I tak jest ze wszystkim.
Świeże pieczywo, ciepłe i pachnące na półce, które po 13 godzinach jest tak twarde, że można wbijać gwoździe, to tak naprawdę mrożona masa pełna chemii, która miesiącami leży w chłodniach. 
Te "świeże, ciepłe i pachnące bułeczki" nie tylko wykończą nasze piekarnie ale wykończą też zdrowie nasze i naszych dzieci.

No i widzicie państwo... Nadeszły czasy, żeby zawładnąć obcym terytorium nie trzeba wojny. A nam się wciąż wydaje, że jesteśmy u siebie. A taką strategię wymyślono podobno już w XIII wieku w Chinach. Tyle ludzkości musiało wyginąć aby zrozumieć, że można inaczej.

Trochę z Twojej wypowiedzi widzę jedną stronę medalu. Czy cena jabłek jest inna w małych sklepikach i czy nasze piekarnie robią inny chleb niż ten z marketu czy nawet wędlinę. To nie jest problem marketów tylko cywilizacji i pogonią za pieniądzem. Kasa, tylko to się liczy. 

Dam przykład jak inspektor gdy się zapytałem jaka będzie cena na następny rok, bo słyszałem że będą poniżej stówy, a cena cukru jest po 1,30 zł za kilo to on odpowiada że polska cukrownia dostaje od firm farmaceutycznych po 2zł bo jest bardziej czysty od konkurencji. Więc po takiej wypowiedzi inspektora pomyślałem czy z takim zyskiem jaki ma polski cukier nie mogą dać większych pieniędzy polskiemu rolnikowi a nie utrzymywać takich samych stawek co Niemiec?  Ale po chwili sam sobie odpowiedziałem, niby po co mają dać chłopu, chłop ma zapi....ać  na wszystkich i tyle oni mają mieć zysk a nie chłop. Więc w dzisiejszych czasach nie ma różnicy czy Niemiec, Francuz czy Polak, wszyscy będą ru...ć chłopa bo ma się opłacać firmom nie chłopu.

• Like 2
Opublikowano

bo to jest nasza wina, doskonale to widać na przykładzie grup producenckich. albo wspólnego zakupu maszyn.  mój ojciec zna rolnika z niemiec co ma ok 100 ornego, to razem kilkoma innymi bauerami kupili wspólnie duży traktor i pług, który służy tylko do orki.  jakoś nie wyobrażam sobie tego u nas bo każdy sobie rzepkę skrobie. tak nas komuna zniszczyła, a potem widmo szybkiego dorobienia się...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Anetka1 napisał:

To kupuj u chłopa a supermarkety omijaj /A co ci ta Polska /biurokracja/dała tak na logikę to tylko korzysta z ciebie/

Kupuj od chłopa jak sam jestem rolnikiem , wystarczy popatrzeć na miejsca parkingowe koło marketu brak miejsc czemu bo wszystkie sklepy małe , takie osiedlowe upadły pod naciskiem marketów .

Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Tak, to ewidentnie wina Tuska....

2 godziny temu, mano napisał:

Trochę z Twojej wypowiedzi widzę jedną stronę medalu. Czy cena jabłek jest inna w małych sklepikach i czy nasze piekarnie robią inny chleb niż ten z marketu czy nawet wędlinę. To nie jest problem marketów tylko cywilizacji i pogonią za pieniądzem. Kasa, tylko to się liczy. 

Dam przykład jak inspektor gdy się zapytałem jaka będzie cena na następny rok, bo słyszałem że będą poniżej stówy, a cena cukru jest po 1,30 zł za kilo to on odpowiada że polska cukrownia dostaje od firm farmaceutycznych po 2zł bo jest bardziej czysty od konkurencji. Więc po takiej wypowiedzi inspektora pomyślałem czy z takim zyskiem jaki ma polski cukier nie mogą dać większych pieniędzy polskiemu rolnikowi a nie utrzymywać takich samych stawek co Niemiec?  Ale po chwili sam sobie odpowiedziałem, niby po co mają dać chłopu, chłop ma zapi....ać  na wszystkich i tyle oni mają mieć zysk a nie chłop. Więc w dzisiejszych czasach nie ma różnicy czy Niemiec, Francuz czy Polak, wszyscy będą ru...ć chłopa bo ma się opłacać firmom nie chłopu.

Chciałbym tylko przypomnieć że ok. połowy udziałów ma państwo w ksc, więc odpowiedź kto nas dyma jest prosta.

Opublikowano
13 godzin temu, Taurus83 napisał:

bo to jest nasza wina, doskonale to widać na przykładzie grup producenckich. albo wspólnego zakupu maszyn.  mój ojciec zna rolnika z niemiec co ma ok 100 ornego, to razem kilkoma innymi bauerami kupili wspólnie duży traktor i pług, który służy tylko do orki.  jakoś nie wyobrażam sobie tego u nas bo każdy sobie rzepkę skrobie. tak nas komuna zniszczyła, a potem widmo szybkiego dorobienia się...

To nie komuna tylko nasze narodowe cechy nie na darmo funkcjonuje powiedzenie ,przysłowie:,, Polak na zagrodzie równy wojewodzie" ,co do cen pszenicy od początku września cena 800-830 netto i skończył się szał z wywózką na porty,kupują w tej cenie krajowe firmy na własne potrzeby

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, galan99 napisał:

polać temu panu...

Opublikowano

Tylko że  sedzucker udziałowcem są sami rolnicy . Problem polega na tym zw KSC jest mała to tego państwowa i jak sobie wyobrażacie na Śląsku Niemcy buraki za grosze kupują a wy chcecie żeby KSC płaciła za buraka jak za złoto ? I tak najwięcej KSC płaci za buraki jest jasne że zachodnie koncerny chcą przejąć KSC , bardzo źle się stało że nie ma polskich cukrowni na Śląsku .

Opublikowano
Ktoś poleci firmę która odbierze pszenicę w woj lubelskim powiat Zamojski w dobrej cenie? Okoliczne skupy lecą w ch.... krótko mówiąc. Oferują max 740 brutto za paszowa.
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

A co to za konspiracja że stałym więcej ?

Jak ma się dobry towar i większą ilość, to zawsze w biurze idzie ugrać coś ekstra, a jak nie ma z czego mąki robić to nawet za małą partię porządnej pszenicy dorzucą coś ekstra. Ty przecież też nie dostajesz za świnie 3,9 zł netto, tylko więcej.

Opublikowano (edytowane)

Mazowieckie okolice Płocka.

Cena netto na dziś na jednym ze skupów:

Pszenica 790-820 zł

Jęczmień 700-720 zł

Pszenżyto 680 zł

Także warto popytać w kilku miejscach przed sprzedażą.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
Dnia 20.10.2018 o 19:53, mano napisał:

zobaczcie po ile kupujecie niemieckie jabłka w Kauflandzie, Aldi, Lidlu.

Cudze chwalicie swego nie znacie powiadasz.... wchodzę niedawno na orlen a tam małe jabłuszka po złotówce za sztukę, a w tv reklamy kupujcie na orlenie - wspierajcie polski kapitał

Opublikowano
12 godzin temu, pawel885 napisał:

Cudze chwalicie swego nie znacie powiadasz.... wchodzę niedawno na orlen a tam małe jabłuszka po złotówce za sztukę, a w tv reklamy kupujcie na orlenie - wspierajcie polski kapitał

Tak dokładnie jest , dodam jeszcze piszą że ludności jest coraz więcej .

Gra o być, albo nie być. Czy rolnictwo wykarmi przeludniającą się Ziemię?

Teraz takie pytanie to pszenicy i innych zbóż powinno brakować  a cena drastycznie rosnąć a tak nie jest to jak jest , czarny ląd ma nie jeść nic na to wychodzi .

Opublikowano
12 godzin temu, pawel885 napisał:

A nie lepiej posadzić sobie drzewo w ogrodzie a nie kupowaćte zatrute chemią jabłka ?

Opublikowano

Czy jabłka czy inne owoce lub ważywa z marketu nie maja witamin ani tych wartości z ktorych powinni rosnąć zdrowi ludzie market jest nastawiony na ilosc a nie jakość.

Moje zdanie jest takie ze markety się zacznął koňczyć wtedy gdy zrozumiemy ze tanie produkty nie sa dobre ale wtedy będzie za poźno bo kazdy bedzie na cos chorował 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v