Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj sprzedałem pszenice po maksymalnej cenie 830 zł netto. W piątek jeszcze była po 850 czyli 20 zł  w dół. Z resztą narazie czekam.

Ps. Proponuję nie wchodzić w zbędne dyskusje, tylko skupić się na cenach w poszczególnych skupach.  

Opublikowano
14 minut temu, 20CBR12 napisał:

Zaraz zaczną się żniwa kukurydziane więc to raczej naturalne że korekta 20 zł w dół 

Jaka korekta przecież kukurydzy jest 50%mniej nisz w tamtym roku czyli średnia cena w żniwa 2017 to600zł czyli 600+50%=900zł korekta chyba w górę 

Opublikowano

Skąd wiesz że mniej zasiane jest więcej czyli będzie tyle samo

Opublikowano (edytowane)

Wstawiając obowiązkowy przecinek wychodzi na to, że dla stasia "mniej zasiane jest więcej". Czyli dalej ch*j wie o co chodzi. Może chciał napisać "że zasiane jest mniej więcej" czyli byle jak.

Edytowane przez Elektryk
Opublikowano
23 minuty temu, staszek131415 napisał:

Skąd wiesz że mniej zasiane jest więcej czyli będzie tyle samo

Przepraszam kolego to ty nie widzisz że jest susza i plon jest mniejszy nie czytasz prasy raport o stanie kukurydza ? 

Moze jesteś z miasta i dlatego to sorki że nakrzyczałem

11 minut temu, warchest napisał:

a na mokra kukurydze jakie sa propozycje cen ? 

Ja widzę że kupujący dają 500 A sprzedający 550 tak jest w ogłoszeniach 

Czyli sucha powinna być 750 do 800  tak jak cena pszenicy 

Ale to początek wieńce przy słabych żniwach cena będzie rosła ale o ile ? 

Być może nawet do 1000

Opublikowano

Nikt mnie tu zle nie traktuje koledzy mają trochę inne zdanie co do cen uważają że jak u nich pszenica po 750 to u mnie nie może kosztować 650 oraz że kukurydzy będzie połowa co w zeszłym roku cena 100 zł wyższa i jeszcze rolnik dzięki temu więcej zarobi zamilkł ostatnio ten kolega pewnie ktos mu policzył i teraz wstyd się przyznać że nie miał racji że jesli zbory okażą się mniejsze to jednak straci mimo wyższych cen  Pszenica w skupie 740 netto chyba nie brakuje bo ceny w miejscu od miesiąca

Opublikowano
12 godzin temu, patryk2411 napisał:

Wczoraj sprzedałem pszenice po maksymalnej cenie 830 zł netto. W piątek jeszcze była po 850 czyli 20 zł  w dół. Z resztą narazie czekam.

Ps. Proponuję nie wchodzić w zbędne dyskusje, tylko skupić się na cenach w poszczególnych skupach.  

Poszczególne skupu w danej miejscowości , Zamojskie i przyległe powiaty większość to skupy pszenicy paszowej , trzymają cenę na minimum 650 brutto jedynie Grula płaci za pszenice paszową po 700 zł brutto .

Ale już pszenica jakościowa w cenie w Siennicy Różanej jak na Zagrodę w cenie 750 zł brutto , tylko jakość mało widać żeby było komu sprzedawać .

Opublikowano

netto DAP PORT/OLEJARNIA
Psze 12,5 830-850
Psze pasz 810-820
Jecz 770-780
Zyto 700-710
Pszenzy 750-760
Rzepa 1580-1610
Bobik 850-870
Zauważcie proszę, że matif zjechał o 10%, nie zdziwię się, gdy znowu rynkowa cena przekroczy giełdową. Przy eksporcie należy odjąć koszty transportu ale import już wymaga jej dodania. Odnośnie do kukurydzy "European Union corn production for 2018/19 is forecast at 59.8 million metric tons (mmt), down 
1.7 mmt or 3 percent from last month, down 2.5 mmt or 4 percent from last year, and down 8 
percent from the 5-year average. Area is estimated at 8.3 million hectares (mha), down 0.1 mmt 
from last month and last year, but down 9 percent from the 5-year average" tak mówił sierpniowy raport USDA. Należy pamiętać, że susza dotknęła głównie Niemcy, Francję, Benelux i UK.

Opublikowano (edytowane)

Na dolnym slasku okolice legnicy kombajny w kukurydzy widziane... Takze zniwa kukurydziane uwazam za rozpoczete.

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

I poleciało w dół o 20zł choć raptem kilka dni temu podwyżka o 30 zł była, 790 aktualnie konsumpacja. A sprzedaje ktoś do elewatora w Kluczborku? Ja tam nie jestem stałym bywalcem i zachodzę w głowę skąd tam takie kolejki tirów codziennie skoro ceny mają dość kiepskie, znaczy po tych cenach spokojnie opłacało by sie im podjechać nawet 100km i sprzedać za 50-80zł drożej, a wszyscy walą tu? Ta cena na bramie to jakiś pic na wode czy co?

Opublikowano

No mówilem że plony dobre będą plus większe zasiewy tak że jednak Paweł miał rację chłopy zarobią w tym roku

Opublikowano (edytowane)

"Zjechała" z 211 euro na 198 a dziś skok na 205, maksimum było 214 z tego co pamiętam. To nie jest zjazd, tylko lekka korekta, to jest norma na giełdzie i nie ma co panikować. Gdyby prognozy mówiły rzeczywiście o super rekordach, dziś byłaby po 185 euro na giełdzie

Od 3-4 lat w okolicy 1 września pszenica jest na giełdzie najtańsza a potem już są wzrosty ceny, bo koniec żniw pokazuje ile jest towaru, a ci, co nie sprzedali spod kombajnu, juz nie oddadzą za bezcen ,bo zmagazynowali.

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v