Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ws71 napisał:

Coś Ty człowieku z tym cłem wyjeżdżasz ,wprowadzili Chińczycy clo na amerykańską wieprzowinę, i co europejska zdrożała a według Twojego rozumowania powinna bo niby skąd mają teraz kupować,co do suszy w Ameryce Południowej,jeżeli tam jest susza to dlaczego staniała soja z ok 2100 zł do 1940zł brutto

Z cłem wyjezdzam człowieku, ponieważ jeżeli na amerykańską qq merkel dała cło, to raz że nie będzie pretekstu straszenią nią europejskimi rolnikami, dwa towaru w europie nie będzie w tym roku-tu chyba nie będziesz dyskutował, trzy- skoro chinole kupowali od amerykańców, a teraz nie będą, a muszą gdzieś kupić-to co ma tanieć? I nie będziemy tego porównywać do wieprzowiny, bo np. nią się bydła nie karmi, a i człowiek się obejdzie. I teraz kwestia reakcji giełd. Widzisz pikuje na dół, bo to niby konsekwencja "zawirowań" po scysji chin i usa i śmiesznych prognoz dot.pszyszłej produkcji w USA. A jak towaru nie będzie, to Ci którzy kupują nie będą żreć przecież indeksów giełdowych lub prognoz. CHyba że ze złości, że swoimi móżdzkami nie wykiwali systemu, bo przecież miało więcej być zboża, a jakoś nie wyrosło.

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Skupują bo jest dobrej jakości na tegoroczny poślad nie będzie chętnych

To jak będzie tanieć jak przewidywałeś.650 brutto chyba nie będzie w tym sezonie

Edytowane przez JozB
Opublikowano (edytowane)

700 netto płaci Agri plus Grodków można to sprawdzić na ich stronie mają ceny w kilku swoich paszarniach. Na samym życie nikt daleko nie zajedzie. Kilkanaście lat temu jeszcze jak była trzoda to po 800 kupowalismy poslad bo nie było dobrego towaru wiec trochę pokory 

Edytowane przez piotr30piotr
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Jak zapasów nie ma jak piszesz że masz całe ubiegłoroczne zbiory myślisz że jesteś jedyny w kraju? Ludzie mają masę zboża i to ustabilizuje ceny bo tak rzeczywiście było by nie ciekawie

Powiedz kto kupuje zboże paszowe po 700 netto jak można żyto za 500 kupić? Gdzie tu ekonomia?

O.o Opieraj sobie skład paszy na życie, ale innym takich mądrości nie wciskaj. Żyto ma od groma substancji antyżywieniowych i nie nadaje się do żywienia drobiu.

Wiele razy straszono rolników tymi mitycznymi zapasami, zazwyczaj (niestety:ph34r:) skutecznie. Ale tym razem to się nie uda. Jak nie będzie fizycznie towaru, to nawet spekulanci na kontraktach będą musieli taki fakt przyjąć do wiadomości. I tym razem może będzie wyjątkowo, że to rynek ureguluje cenę, a nie jakieś sztuczne manewry na matifie i cebocie.

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, piotr30piotr napisał:

700 netto płaci Agri plus Grodków można to sprawdzić na ich stronie mają ceny w kilku swoich paszarniach. Na samym życie nikt daleko nie zajedzie. Kilkanaście lat temu jeszcze jak była trzoda to po 800 kupowalismy poslad bo nie było dobrego towaru wiec trochę pokory 

Widocznie oni na żywieniu się nie znają skoro tak drogo kupują zresztą oni zyski mają z przetwórstwa a nie z produkcji

Opublikowano
23 minuty temu, torpedo napisał:

O.o Opieraj sobie skład paszy na życie, ale innym takich mądrości nie wciskaj. Żyto ma od groma substancji antyżywieniowych i nie nadaje się do żywienia drobiu.

Wiele razy straszono rolników tymi mitycznymi zapasami, zazwyczaj (niestety:ph34r:) skutecznie. Ale tym razem to się nie uda. Jak nie będzie fizycznie towaru, to nawet spekulanci na kontraktach będą musieli taki fakt przyjąć do wiadomości. I tym razem może będzie wyjątkowo, że to rynek ureguluje cenę, a nie jakieś sztuczne manewry na matifie i cebocie.

Zapasy są wirtualne w części, choć sam mam jeszcze rzepak jak i pszenicę a wierz mi że znam jeszcze kilku co zapasy mają.

Opublikowano

Mnie by uciaeszyła wysoka cena pszenicy ale raczej w koło 700 cena będzie się kręcić B|

Opublikowano

Cena rośnie bo nawet Stasio już  teraz twierdzi że cena pszenicy będzie 700 😁 a kilka dni temu mówił o 650 brutto😁 

Okolice Poznania nadal cena 700 netto

Opublikowano
1 godzinę temu, Sadek napisał:

Zapasy są wirtualne w części, choć sam mam jeszcze rzepak jak i pszenicę a wierz mi że znam jeszcze kilku co zapasy mają.

A ilu znasz takich co już sprzedali? Pewnie 10 x tyle

42 minuty temu, pio25w napisał:

Cena rośnie bo nawet Stasio już  teraz twierdzi że cena pszenicy będzie 700 😁

Nie wiesz dlaczego? Bo stasio chciał kupić pół tony bo znowu pustki przy młynku i mu chłopy po 800 krzyknęli za workowaną 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, staszek131415 napisał:

Ja po 600 cały czas kupuję nikt Ci nie da po 700 netto za pszenicę tak u mnie płacą  firmy skupowe https://www.cenyrolnicze.pl/firma/120-Elewator-w-Koronowie-Sp-z-o-o-/cennik/zboza-paszowe

Stasiu a ile ty weżmiesz na swoja przyczepkę podpiętą do wieśwagena ?

Uważaj bo jak Cie złapie ITD to te twoje blondynki nie będą tego warte

Edytowane przez Gość
Opublikowano
28 minut temu, staszek131415 napisał:

Ja po 600 cały czas kupuję nikt Ci nie da po 700 netto za pszenicę tak u mnie płacą  firmy skupowe https://www.cenyrolnicze.pl/firma/120-Elewator-w-Koronowie-Sp-z-o-o-/cennik/zboza-paszowe

Według cennika tak za dużo płacę no ale też jestem rolnikiem dlatego szanuję ich płacąc lepiej

Według tego cennika jest 640 netto A Ty mówisz że 600 płacisz i to jest więcej? Coś nie kapuje !!! Ty Stasiu naprawdę jesteś dzieckiem i jeszcze liczyć się nie nauczyłes 🤣

Opublikowano

Staszek dzięki ci litościwy panie, księciuniu najwspanialszy że dokładasz biednym chłopom i kupujesz po 600zł... Ale całują Cię w ręce przy płatności? Ty pewnie zabierasz bo to nie moralne 

Opublikowano

qr**, ludzie, od stu stron jest tu gównoburza między Staszkiem, a JozB, jeden wkręca wszystkim ściemę dla beki, a drugi trzyma zboże z dziesięciu lat, bo wciąż rośnie cena :) U mnie ch..ja wzrasta, a mam blisko do portu. Pisałem o tym, od żniw cena wzrosła może o 20-30 zeta, co nie pokrywa pracy, prądu, paliwa, ubytku masy. Gówno zarobiłem i pytam się JozB, gdzie moja kasa, panie kolego. Obiecałeś jak Wałęsa - sto miliunuf, a co wyszło? Podniecacie się wzrostami rzędu 20 zeta na przednówku, śmieszne to jest. I tak wszystkich wyruchają, bo połowa nie ma na opłacenie kombajnu nawet, więc sprzeda prosto z pola. Co to za spektakularny wzrost???? Jaja sobie robicie????

Opublikowano

To jak wszyscy mają przechowywać to gdzie mają Elewatory kupować?B|

Opublikowano
1 godzinę temu, TomiAgroKujawy napisał:

qr**, ludzie, od stu stron jest tu gównoburza między Staszkiem, a JozB, jeden wkręca wszystkim ściemę dla beki, a drugi trzyma zboże z dziesięciu lat, bo wciąż rośnie cena :) U mnie ch..ja wzrasta, a mam blisko do portu. Pisałem o tym, od żniw cena wzrosła może o 20-30 zeta, co nie pokrywa pracy, prądu, paliwa, ubytku masy. Gówno zarobiłem i pytam się JozB, gdzie moja kasa, panie kolego. Obiecałeś jak Wałęsa - sto miliunuf, a co wyszło? Podniecacie się wzrostami rzędu 20 zeta na przednówku, śmieszne to jest. I tak wszystkich wyruchają, bo połowa nie ma na opłacenie kombajnu nawet, więc sprzeda prosto z pola. Co to za spektakularny wzrost???? Jaja sobie robicie????

To akurat była dyskusja o prognozach cen na przyszły sezon. Wiesz, susza i te sprawy. A to, że teraz trzymają cenę nisko, to żadna nowość. Liczą jeszcze na tych, którzy muszą opróżnić magazyny przed żniwami, żeby zrobić miejsce na poślad. I nie ma co liczyć na jakieś wielkie wzrosty do listopada, bo do tego czasu wielu jeszcze robi miejsce na suchą kukurydzę sprzedając zboża. Ale później - w jedności siła, nie panikować a ceny ruszą z kopyta:)

Opublikowano

Po nawałnicy zeszłego roku skupy płaciły 600 netto za paszówkę jak była wilgotność w normie , dziś ta sama pszenica idzie jako konsumpcja za 700 netto i nawet nie przeszkadza czy się rusza.

Trochę co niektórzy docencie że niektórym się chce przechować bo możecie sprzedać w miarę godziwie od kombajnu, jeśli wszyscy by sprzedawali prosto z pola to by dopiero jazda była

Opublikowano

Renovoltage, jesteś z kujawsko-pomorskiego, gdzie w żniwa miałeś 600 netto? 

Opublikowano (edytowane)

Piszę że po nawałnicy z  sierpnia gdzie była wilgotność i parametry siadły, cena za paszową, nie przychodziło  badań na konsumcje

kto sprzedał na początku to cena była inna, nie wszystkim się udało

Po nawałnicy każdy już młócił i nie patrzył, cena też nie powalała

Teraz ten sam towar już jest dobry

Edytowane przez renovoltage
Opublikowano

Ale zbiory były rekordowe była pomoc klęskowa i masę ludzi trzymało teraz każdy wypycha dlatego cena spadła

Opublikowano

Staszku pierniczysz tak jakbyś był z ministerstwa :P  dla nich zawsze wszystko jest super, za pomoc klęskową to pewnie rolnicy mieszkania na wynajem pokupowali, bo dali więcej niż zebraliby normalnie z pola, a plony rekordowe są co roku, nawet przy wymarznięciach, podtopieniach i innych klęskach :D 

Na moich polach plon na jaki można się nastawiać w normalnych warunkach to max 7 t pszenicy. W latach wybitnych jak uda się skosić więcej to super, ale w większości przypadków jest koło 6t, a kosiło się i po 3-4 w latach paskudnych. Cena 600 zł daje szanse na minimalny zarobek, a żeby inwestować, kupować pole to trzeba iść na etat. Najwięksi w okolicy zajmują się głównie handlem, maja firmy (budowlane itp), usługi na szeroką skalę albo pracują na wysokopłatnych stanowiskach lub za granicą, a nadwyżkę kasy inwestują w pole. Ci którzy są zwykłymi szarymi rolnikami to szukają dzierżaw, kupują stare złomy i śnią o nowych maszynach, które nawet jakby mieli to i tak zabrałby komornik, bo na kredyty i życie by nie starczyło przychodów. Takie są teraz realia i nie pierdziel ze na wsi jest super, bo pszeniczka po 600 zł :P

Rok temu w żniwa 550 brutto, a koniec grudnia/początek stycznia można było sprzedać po 700 br, więc opłacało się trzymać. Dla 20-30 pln na tonie to i ja bym wszystko wywoził spod kombajnu. Przytrzymałem i za zysk (a pszenicy mialem tylko 7ha) wylałem posadzkę w stodole 18x10 i wzmocniłem ściany 

Oferta na te żniwa 610 netto, ale że mogę kiprować w stodole to wszystko zostanie w gospodarstwie
Jęczmień ozimy 610 brutto

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v