Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@racyl 

I to jest postawa małego człowieczka jak ja nie będę miał racji zostanę wyśmiany a jak będę miał racje ? to co ? będziesz chwalił :) takich jak ty to na tym  forum było wielu a dziś piszą pod innymi nickami bo też się odgrażali :) .

Następna sprawa jak to się ma do RODO skoro zbierasz dane na mój temat :) , coś zapisujesz ? Podać grupę krwi :) ?

Opublikowano
To że nie masz racji to jedno, to że idziesz w zaparte i wszystkich o odmiennym zdaniu masz za naganiaczy, śmiesznych człowieczków to drugie. Taka postawa zdecydowanie zasługuje na potępienie :) Skoro jesteś taki pewny to czemu odgrazasz się jakimś rodo
Opublikowano
51 minut temu, tumiwisizm napisał:

To że nie masz racji to jedno, to że idziesz w zaparte i wszystkich o odmiennym zdaniu masz za naganiaczy, śmiesznych człowieczków to drugie. Taka postawa zdecydowanie zasługuje na potępienie :) Skoro jesteś taki pewny to czemu odgrazasz się jakimś rodo

A ktoś mnie pouczał o sarkazmie :)

Opublikowano

Marks zobaczymy jak to będzie. Prawda jest taka, że towaru nie ma. Jest tylko na papierze, bo wg spekulantów doskonałe są zasiewy w usa :D. I tak próbują zbijać ceny, bo nie mają czym straszyć. Na zdrowy rozum, skoro wg specjalistów i giełd wojna usa-chiny działa prospadkowo na ceny, to jak może być taniej w europie, skoro będzie cło od lipca na jankesowskie ziarno, w Europie susza, a chinole od amerykańców też nie kupią. Pytam trolli skąd nabiorą? Jedynym wyjściem jest NIESPRZEDAWANIE zboża po skandalicznie niskich cenach w żniwa. Grupa azoty już się przekonała, że nie warto dymać polskiego rolnika, bo będzie szukał tańszego produktu na wschodzie. Mają być nowe, niższe cenniki, żeby ludzie u nich kupowali. Ze zbożem trzeba robić podobnie. Niech młyny ciągną z niemiec lub ukrainy jak im się nie opłaca po 700 zł. Nie pozwólmy by rodacy nas dymali, podobnie jak plantatorów buraka wydymali niemiaszki  z suedzuckera! Sprawę bada UKOiK. Mam nadzieję, że rząd zajmie się zdzierstwem w żniwa

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, marks50 napisał:

@racyl 

I to jest postawa małego człowieczka jak ja nie będę miał racji zostanę wyśmiany a jak będę miał racje ? to co ? będziesz chwalił :) takich jak ty to na tym  forum było wielu a dziś piszą pod innymi nickami bo też się odgrażali :) .

Następna sprawa jak to się ma do RODO skoro zbierasz dane na mój temat :) , coś zapisujesz ? Podać grupę krwi :) ?

Ok tylko niech to się przełoży na ceny w skupach. ja niczego wiecej nie oczekuje.

Moim zdaniem trzeba przeanalizować co w przypadku poprzednich wzrostów cen odegrało rolę z tym co Ty przytoczyłeś

W Polsce też można powiedzieć szusza tylko że jest wiele rejenów gdzie jej nie ma

12 minut temu, JozB napisał:

Niech młyny ciągną z niemiec lub ukrainy jak im się nie opłaca po 700 zł. Nie pozwólmy by rodacy nas dymali, podobnie jak plantatorów buraka wydymali niemiaszki  z suedzuckera! Sprawę bada UKOiK. Mam nadzieję, że rząd zajmie się zdzierstwem w żniwa

No to komu sprzedasz ?.

Pogadasz, poleży i opchniesz wcześniej czy póżniej

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kupujących RAcyl w tym roku będzie co niemiara. Argumenty podałem wyżej. Po masie obserwacji dochodzę do wniosku, że na wzrost cen wpływa tylko i wyłacznie brak towaru. A w tym roku jego nie będzie. I nikt, nawet śmiesze prognozy z USA, nie przekonają mnie,że będzie inaczej. Podejrzewam, że jeszcze trumpkowi w usa się może odwidzieć i giełdy pójdą do góry, ale to i tak nic nie da, bo towaru tym nie namnożą. Będzie tylko pretekst do realizacji zysków. A jak beczka pandory pęknie, przy braku towaru i suszy, to te cwaniaki, które chcą kupować po 650 w naszych młynach prędzej popuchną jak zobaczą towar tańszy niż 750 zł.  Pchać nie muszę, na szczęscie na opłaty jest. Tu prognoza na następne dni. Deko popadało, ale na niektóre pszenice to zdecydowanie za pózno. Pytam, kto da się dymać, że przy plonie 3-4 tony ma dostać 650 zł?

https://krolowasuperstarblog.wordpress.com/2018/06/25/prognoza-16-dniowa-susza-susza-i-jeszcze-raz-susza-okolo-5-lipca-dolacza-do-niej-upaly/

Opublikowano
19 minut temu, racyl napisał:

Moim zdaniem trzeba przeanalizować co w przypadku poprzednich wzrostów cen odegrało rolę

Jak to co? Brak towaru... 2012 wymrożenia i już pszenica po 1000zł była i co - USA wymarzło, na zachodzie wymarzło? Na ukrainie wymarzło? Mokra jesień - u nas sporo ludzi przesiewało wiosną, teraz susza, ludzie tną zboża na kiszonki i może się okazać że towaru będzie połowa.... 

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, JozB napisał:

Marks zobaczymy jak to będzie. Prawda jest taka, że towaru nie ma. Jest tylko na papierze, bo wg spekulantów doskonałe są zasiewy w usa :D. I tak próbują zbijać ceny, bo nie mają czym straszyć. Na zdrowy rozum, skoro wg specjalistów i giełd wojna usa-chiny działa prospadkowo na ceny, to jak może być taniej w europie, skoro będzie cło od lipca na jankesowskie ziarno, w Europie susza, a chinole od amerykańców też nie kupią. Pytam trolli skąd nabiorą? Jedynym wyjściem jest NIESPRZEDAWANIE zboża po skandalicznie niskich cenach w żniwa. Grupa azoty już się przekonała, że nie warto dymać polskiego rolnika, bo będzie szukał tańszego produktu na wschodzie. Mają być nowe, niższe cenniki, żeby ludzie u nich kupowali. Ze zbożem trzeba robić podobnie. Niech młyny ciągną z niemiec lub ukrainy jak im się nie opłaca po 700 zł. Nie pozwólmy by rodacy nas dymali, podobnie jak plantatorów buraka wydymali niemiaszki  z suedzuckera! Sprawę bada UKOiK. Mam nadzieję, że rząd zajmie się zdzierstwem w żniwa

Coś Ty człowieku z tym cłem wyjeżdżasz ,wprowadzili Chińczycy clo na amerykańską wieprzowinę, i co europejska zdrożała a według Twojego rozumowania powinna bo niby skąd mają teraz kupować,co do suszy w Ameryce Południowej,jeżeli tam jest susza to dlaczego staniała soja z ok 2100 zł do 1940zł brutto

Opublikowano

Soja staniała z powodu wojny handlowej po między USA Chinami który byli dużym odbiorcą a na dodatek zapasy soji się zwiększyły w przeciwieństwie do np. zbóż . O ile kitajce są neutralni co do zbóż to w przypadku soji byli dużym importerem . Widzę że kolega dołącza do grona którzy szukają jakiejś zależności po między truskawką, maliną ,soja a cenami zbóż :) niedługo ktoś wyskoczy z propozycją by powiązać cenę rzodkiewki ze zbożami . Susza oddziaływuje różnie na każdą z roślin i dla przykładu podam że w Polsce suszy podlegają uprawy np. pszenicy ozimej , zbóż jarych a ostatnio dołączono kukurydzę jednakże IUNG suszy w soi nie stwierdził tak więc proszę poczytać sobie w raportach jak jest pogoda w rejonach upraw a nie zakładać że skoro coś potaniało to susza nie nie ma racji bytu , a co będzie jak do portu przybije statek z wodą mineralną np. z Argentyny  należało by wywnioskować że u nich jest powódź :)

Opublikowano

prawda jest taka że zbierzemy 5 mln ton mniej zboża a może i straty będą jeszcze większe , Jeśli minister rolnictwa mówi o suszy i pokazuje ją IUNG to naprawdę musi być źle . Cena jęczmienia rośnie w trakcie żniw a to tez o czymś świadczy obecnie  trafiają się oferty po 600 netto gdzie w tamtym roku było 500 netto . Paszarnia bierze pszenicę paszową po 700 netto co znaczy że towaru jest mało .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, marks50 napisał:

Soja staniała z powodu wojny handlowej po między USA Chinami który byli dużym odbiorcą a na dodatek zapasy soji się zwiększyły w przeciwieństwie do np. zbóż . O ile kitajce są neutralni co do zbóż to w przypadku soji byli dużym importerem . Widzę że kolega dołącza do grona którzy szukają jakiejś zależności po między truskawką, maliną ,soja a cenami zbóż :) niedługo ktoś wyskoczy z propozycją by powiązać cenę rzodkiewki ze zbożami . Susza oddziaływuje różnie na każdą z roślin i dla przykładu podam że w Polsce suszy podlegają uprawy np. pszenicy ozimej , zbóż jarych a ostatnio dołączono kukurydzę jednakże IUNG suszy w soi nie stwierdził tak więc proszę poczytać sobie w raportach jak jest pogoda w rejonach upraw a nie zakładać że skoro coś potaniało to susza nie nie ma racji bytu , a co będzie jak do portu przybije statek z wodą mineralną np. z Argentyny  należało by wywnioskować że u nich jest powódź :)

dobrze mądralo. za rok Cie rozliczymy z tych przepowiedni

12 godzin temu, marks50 napisał:

@racyl 

ja się nie odgrażam ale skoro tak się upierasz przy swoim i wierzysz w to co piszesz to czego się boisz ?

Twoje dane zbieram  w nocniku a przechowuje w kiblu

I tak wyglada całe Rodo na Twój temat

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dlaczego mądralo ? Ja nic nie przepowiadam ja stwierdzam fakty jeśli ktoś się z jakimś nie zgadza to można podyskutować ale merytorycznie a nie stwierdzać że - suszy nie ma  bo niema , ceny nie będzie bo nie będzie :) . A co będzie jeśli będę miał rację ? Będziesz się na agrofoto "biczował "

Opublikowano

'racyl' a skąd Ukraińcy wzięli sadzonki malin ?? Kto im to sprzedał ?? Może Ciebie trzeba rozliczyć ?? Jeśli masz jaja to powiedz otwarcie: tak, badyle z moich plantacji też pojechały na wschód. Strasznie się pienisz bo tanie maliny, tanie zboże a płody z UA psują polski rynek ale nie widzisz, że problem leży w dużej mierze u nas.

Opublikowano
34 minuty temu, piotr30piotr napisał:

prawda jest taka że zbierzemy 5 mln ton mniej zboża a może i straty będą jeszcze większe , Jeśli minister rolnictwa mówi o suszy i pokazuje ją IUNG to naprawdę musi być źle . Cena jęczmienia rośnie w trakcie żniw a to tez o czymś świadczy obecnie  trafiają się oferty po 600 netto gdzie w tamtym roku było 500 netto . Paszarnia bierze pszenicę paszową po 700 netto co znaczy że towaru jest mało .

Towaru może jest mało wszystko się okaże we żniwa jak by co ale pomału poczekajmy .

Druga sprawa nas ro***bią w ten sposób . Ile by było sprzedane Polskiego towaru a tu nie bo niemiecki , Ukraina dopchnie a my tak pomalutku będziemy zmniejszać produkcję . Teraz się sprzeczamy po ile  będzie pszenica i ile jej będzie . A jak przyjdzie doskonały urodzaj to będzie po ile ? .

Niemcy mają w Polsce 2,5 tys. sklepów i zgarnęli tu projekty budowlane za 20 mld €. Kto wygrał na unijnej integracji? 

Opublikowano
1 minutę temu, Shaun napisał:

'racyl' a skąd Ukraińcy wzięli sadzonki malin ?? Kto im to sprzedał ?? Może Ciebie trzeba rozliczyć ?? Jeśli masz jaja to powiedz otwarcie: tak, badyle z moich plantacji też pojechały na wschód. Strasznie się pienisz bo tanie maliny, tanie zboże a płody z UA psują polski rynek ale nie widzisz, że problem leży w dużej mierze u nas.

I powiesz mi że TY nie sprzedasz obcokrajowcowi żadnego towaru jak Ci zapłaci cenę rynkową ?.

Ja nie handluje sadzonką, sam kupywałem przez ostatnie dwa lata sadzonki malin, truskawki

Zboże jest na mniej więcej na stałym poziomie i wiadomo ile można sie za nie spodziewać

A co maliny to jest dno to co teraz jest z ceną 2zł. nie ma z czego nawet zapłacić zbieraczowi

Opublikowano
3 godziny temu, JozB napisał:

Jak zapasów nie ma jak piszesz że masz całe ubiegłoroczne zbiory myślisz że jesteś jedyny w kraju? Ludzie mają masę zboża i to ustabilizuje ceny bo tak rzeczywiście było by nie ciekawie

49 minut temu, piotr30piotr napisał:

Powiedz kto kupuje zboże paszowe po 700 netto jak można żyto za 500 kupić? Gdzie tu ekonomia?

Opublikowano

Światowe zapasy głównie przechowywane są w Amerykach , i wojna celna spowoduje odcięcie Europy od tych zapasów . Sama UE ma mikre zapasy po przez śmiesznie zaniżoną cenę skupu interwencyjnego 101 € ale coś tam mają , problem zapasów polega na tym że rośnie spożycie szybciej niż produkcja zbóż .

Opublikowano

Coś musi być na rzeczy skup z Ciechanowa przysłali 5 składów do znajomego Kolo Zamościa  sprzedał po 700 zł , coś kierowca powiadał ze skupują pszenicę ile się da robią  zapasy .

Opublikowano

Tak, trzymali cały rok mając okazję sprzedać po 700netto żeby teraz ustabilizować rynek i żeby Staszek mógł kupić po 600 xD ponad 800brutto będzie w tym roku mogę założyć się o litra - zapraszam racyl i staszek 

Opublikowano
4 minuty temu, marks50 napisał:

Światowe zapasy głównie przechowywane są w Amerykach , i wojna celna spowoduje odcięcie Europy od tych zapasów . Sama UE ma mikre zapasy po przez śmiesznie zaniżoną cenę skupu interwencyjnego 101 € ale coś tam mają , problem zapasów polega na tym że rośnie spożycie szybciej niż produkcja zbóż .

czego np ludzie więcej spożywają na bazie zboża ?

Przed chwilą, pawel885 napisał:

Tak, trzymali cały rok mając okazję sprzedać po 700netto żeby teraz ustabilizować rynek i żeby Staszek mógł kupić po 600 xD ponad 800brutto będzie w tym roku mogę założyć się o litra - zapraszam racyl i staszek 

mi nie zależy  na taniości bo sam mam do sprzedania

Opublikowano
25 minut temu, galan99 napisał:

Coś musi być na rzeczy skup z Ciechanowa przysłali 5 składów do znajomego Kolo Zamościa  sprzedał po 700 zł , coś kierowca powiadał ze skupują pszenicę ile się da robią  zapasy .

Skupują bo jest dobrej jakości na tegoroczny poślad nie będzie chętnych

Opublikowano

Zboże przez ludzi spożywane jest w różnej postaci ale większość "zjadamy '" jako mięso skarmiane zbożem , W Azji wsch. będzie to ryż , dużo idzie na makarony no i oczywiście wszelkiej maści wypieki a i nie zapominajmy o izo sacharozie i rodzimym spirytusie , piwo itd. Zboże w różnej postaci jest podstawą wyżywienia ludzkości i chyba nic się nie zmieni w przyszłości . Ludzi przybywa a ziemi uprawnej praktycznie nie bo co z tego że wytną puszczę w Brazylii jak spowoduje to pustynienie innego regionu .

Opublikowano
10 minut temu, staszek131415 napisał:

Skupują bo jest dobrej jakości na tegoroczny poślad nie będzie chętnych

no no be takich mi tu bo ktoś poleje sosem te pszeniczkę dla Twoich świnek xD

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Dzis sprzedałem dla kur po 700zł, :D

Ja przy  takich ilosciach to ponizej 800 nie schodze, a malo juz zostalo

Edytowane przez ahten
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Romek3249
      Witam, z uwagi na panującą suszę nie było możliwe wykonanie u mnie skracania w fazie BBCH 30-31 w pszenicy i pszenżycie, teraz przez weekend spadło 8mm, rośliny odżyły i powraca temat skracania, obecnie rośliny są w fazie 3 kolanka więc zaczął się wielki okres w którym nie powinno się stosować regulatorów wzrostu, pozostaje więc skracanie w fazie liścia flagowego, tylko jakimi środkami najlepiej to zrobić ? Myślałem o samym cerone w dawce 0,6-0,8, mieszance moddusa 0,2 i cerone 0,4, oraz o medaxie (max czy top ? nigdy nie stosowałem medaxu, jeżeli już to jakie dawki ?) Dodam że odmiany to Arkadia i Rotondo, w obu przypadkach nawożenie 160kg N. Ktoś z większym doświadczeniem coś poradzi ?
    • Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Dodaj nową pozycję...
v