Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@zbyszekbrzuze w bizonie masz sprzęgło na pompie a na kole nie masz żadnego znaku tylko wziernik na pompie i znak kole od pompy czyli koło od pompy wstawiasz jak popadnie a potem blokuję się koło zamachowe na wtrysku przekręcając blokadę w lewo i ustawia się znak na kole od pompy na wzierniku i skręca się sprzęgło.W t25 masz znak na kole od pompy i z nim trzeba ustawić a resztę regulacji przeprowadzamy na kołnierzu od pompy.Można też bawić się z ustawieniem na frezie od zębatki na pompie.

Opublikowano (edytowane)

Ale my wkladalismy pompe razem z tym sprzegielkiem i tym walkiem i trybem. A kola by nie zablokowal w dobrym miejscu bo on zalozyl je nie patrzac na ten przyrzad do blokowania tylko tak byle jak. Bo jak twierdzil nie wie co to za korek i do czego sluzy. a mielismy pod reka ksiazke firmy Andoria/Leyland. Do robienia T25 go oczywiscie nie wzialem, bo wiecej szkody niz pozytku by mi dal. Tak juz jest, ze jak sobie sam czegos nie zrobisz, to nikt tego dobrze nie zrobi.

Edytowane przez zbyszekbrzuze
Opublikowano

ja tam nie narzekam na brak orginalnych części do władka mieszkam blisko wschobniej granicy , jest w pobliżu sklep z orginałami albo jeżdzę do włodzimierza na UA i tam kupuje.

:)

Opublikowano

Jednak się zdecydowałem na poprawienie swojego błędu i rozebralem dekiel i przestawiłem rozrząd. Odpalił bardzo dobrze ale dalej kopci i delikatnie stuka. Mam wrażenie że moment wtrysku jest dalej źle ustawiony ale teraz mam o tyle dobrze że wszystkie znaki będą się zgadzać przy ustawianiu momentu wtrysku. Jeśli ktoś z was może mi podpowiedzieć jak idealnie ustawić moment wtrysku żeby nie kopcił i dobrze pracował. Kiedy powinien odbyć się wtrysk jak koło pasowe stanie na I w wyznaczonym punkcie ??

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich użytkowników forum mam pytanie ile mogla by kosztować mniej więcej wymiana wału korbowego ponieważ pęk mi i chciał bym sie zorientować a już trzeba sie rozejrzeć za jakimś mechanikiem bo wiosna nie długo. Pewnie przy wymianie bedzie trzeba wymienić takrze rozrząd bo od nowości nie był wymieniany.Dodam że rocznik rusinka to 1983. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Połączone

Edytowane przez razor275
Opublikowano

to nie samochód żeby rozrząd wymieniać trzeba było. Ja dzisiaj mojego rozebrałem i tam rozrząd jak serek jest żadnego luzu na tulejkach ani nic. Wał oryginalny z WTZ kosztuje 900 zł z panewkami. byś blizej mieszkał to bym ci to zrobił w przyszłym tygodniu :D

Opublikowano

a po co Ci mechanik remont silnika jest prosty jak konstrukcja cepa.. daleko mieszkasz bo bym Ci to chętnie zrobił jak sam nie chcesz... skrzyń i mostów nie bardzo lubię robić ale silnik mogę codziennie :D

Opublikowano

Moglby mi ktos zrobic rysunek jak zlozyc pierscienie zgarniajace 2 czesciowe? Jutro bede zakladac tloki i nie wiem jak sie za nie zabrac? Sworznie juz leza w zamrazarce, tylko te nieszczesne pierscienie. Nie dali mi zadnego opisu w pudelkach ani nie ma na nich zadnych napisow....

Opublikowano

Wiesz gdzie jest Rogówko to zapytaj gdzie mieszka ten co ma kombajn to Ci wskażą, jak nie to za skrzyżowaniem pierwsza droga w prawo i do końca jechać, a kończy się u mnie w podwórku,czekam i pozdrawiam.

Opublikowano

Pozakładałem pierścienie według schematu, który miał wujek jeszcze z czasów CCCP. Co prawda było to pudełko z zestawem 4 pierścieniowym od MTZ, ale kształty pierścieni się zgadzały, no i były to pierścionki składane.

Potem tłoki na piec, a sworznie do zamrażarki (2 dni tam leżały leżały, zimne aż w ręce szczypało) i pięknie się wpasowały, same wpadły.

Głowice dawałem do regeneracji, dlatego włożyłem pod nie te podkładki miedziane, zobaczymy jak będą trzymać.

Jedyne, co mi się nie podobało, to lekko niedokładnie zrobiona sprężynka blaszkowa pierścieni zgarniających, 3 sztuki pasowały, a jedną musiałem przypiłować.

W sumie, to na miarce oleju się okaże, czy dobrze pozakładałem.

Okazało się, że ten silnik był rozbierany przede mną tylko raz i nawet 2 uszczelki były oryginalne, pod filtr oleju i pod tylny simmering. W jednej głowicy są nadwymiarowe szpilki, ale trzymają dobrze.

Jedno mnie dziwi, że nie wybili znaku na kole od pompy i teraz nie wiem jak ją ustawić. Włożę koło tak jak mi się wydaje, a te kilka ząbków spróbuję skompensować na dziurach.

Jutro niedziela, więc nie robię i dlatego mam prośbę: Jeśli ktoś ma na wierzchu koło napędu pompy, niech mu zrobi dokładne zdjęcia i wstawi tutaj, to sobie spróbuję dopasować, Tam są jakieś literki, ale to się ma do dziurkowanej tarczki od pompy. Nie ma znaku T :(

Opublikowano

Masz stary czy nowy typ napędu pompy?

Rozkręciłeś połączenie obu kół napędu pompy?

Zrób zdjęcie swoich kół. Połącz koła tak jak były. Symbole na kołach tych kołach się zgrywały?

Opublikowano (edytowane)

Kół nie rozbierałem, bo niby po co?

Symbole się zgrywały tak: 2 literki z 2 kreskami chyba tam jest jeszcze jedna kreska ale ona nie trafia w nic i literka też.

Fotki jakie mam, później dam lepsze:

1043438.jpg 1043411.jpg

1043410.jpg 1043409.jpg

1043408.jpg

Jest 6 km ode mnie, więc nie mogę tak sobie iść i cyknąć fotek :(

Edytowane przez zbyszekbrzuze
Opublikowano

zbyszekbrzuze ja mam właśnie wczoraj rozebrany ponownie silnik, jak jutro nie zapomnę wziąć aparatu, to Ci napykam zdjęć ile chcesz i czego chcesz. Swoją drogą rozebrałem silnik ponownie tuż po remoncie. Po remoncie kapitalnym został uruchomiony normalnie i silnik pracował na 1000 obr/min stojąc na podwórku przez pół dnia, a później pojechałem nim po cielaki do szwagra i mojej jazdy było tylko około 2km i nagle silnik stanął jak wryty :huh: Ściągnęliśmy go do garażu i szukaliśmy przyczyny dlaczego nie można było obrócić wałem. Rozebraliśmy górę silnika i tam wszystko w porządku, więc rozebraliśmy dół - miskę. Sprawdziliśmy panewki główne i korbowodowe i też są ok. Zdjęliśmy pokrywę rozrządu, a tam wałek wyrównawczy stoi jak zaspawany jak również koło pośrednie które go napędza, zeszło bez tulejki tulejka została na czopie i ledwo ją zdjęliśmy. wałka jeszcze nie wyjęliśmy, bo trzeba wyjąć silni, ale to jutro. Najciekawsze jest to, że wszystkie te tulejki zmieniałem na nowe zakupione w sklepie i później roztaczane. Po ich zamontowaniu wszystko lekko się obracało. Smarowanie wszędzie było, kanały czyszczone przed złożeniem, założona nowa pompa magistrali smarującej. Tulejki były dotoczone z lekką tolerancją luzu. Moim zdaniem te nowe tulejki to straszny badziew, albo trzeba je roztaczać z milimetrowym luzem, bo później i tak spuchną. Faktem jest, że stare fabryczne nie były zrobione z samego mosiądzu jak te nowe, tylko z jakiegoś stopu z mosiądzem.

Opublikowano

To zrób mi nawet 20 zdjęć tego koła, które napędza pompę wtryskową, ale połączonego, nie rozebranego, bo głównie o to się rozchodzi. Resztę mam w porządku. A jeśli Ci nie spadło, to pokaż jak się ma znak "T" np do dużego wypustu, tego co na pompę nachodzi, coby można było zakładać pompę tylko w 1 pozycji. Kilka zbliżeń boku też by było dobre (odległość 2 literek od znaku "T")

Z góry dzięki :)

Ja wymieniałem tylko tulejkę na małym pośrednim kole, tak rozrząd chyba oryginalny.

Pompa oleju nowa, wał po szlifie na R1 (był na N2)

Fotki z remontu na: www.facebook.com/wladimirect25

Jeszcze będę musiał ciśnienie oleju zmniejszyć, bo ustawiali na 6, żeby w ogóle smarował...