Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a u mnie w tym roku pojawił sie taki mały problem...silnik stracił moc 2 lata temu miał wymieniane cylindry i tłoki (wał był nie ruszany) po zapaleniu zimnego ciągnika cisnienie było miedzy 3-4 im dluzej pracował to cisnienie spadało i miesciło sie miedzy 0 a 1 wiecie co moglo sie stać ? ciągnik ma juz 24 lata i ma może z 10 tys mtg :)

Opublikowano

Witam, zacznij rozkręcać od pokryw zaworów, przewodów paliwowych,klawiatury zaworów, głowice i tak kolejno do celu,a luz zaworów to ssący 0,20mm,wydechowy0,25mm, tak podaje książka i tak ja ustawiam i jest super :) Pozdrawiam.

Ciekawe gdzie masz tak w książce napisane takie luzy na zaworach.Luz w t25 to 0,3 ssący i wydechowy.

Opublikowano

Dokładnie 0,30 dla obydwu zaworów

denerwuje mnie jak ktoś podaje nieprawdziwe dane regulacyjne

sypie sobie tak z rękawa a ktoś inny popełni bład i naraża sie na niepotrzebne koszty

Opublikowano

Witam. Koledzy dużo jest pracy aby wyjąć wał? Niestety Władzio dziś odmówił posłuszeństwa złapał na głównej panewce,pompa olejowa do wymiany.

Witam. Koledzy dużo jest pracy aby wyjąć wał? Niestety Władzio dziś odmówił posłuszeństwa złapał na głównej panewce,pompa olejowa do wymiany.

Opublikowano

witam ponownie moze tym razem ktos odpowie Mam zakupiony zestaw naprawczy do wladka tzn cylinder tlok itd. nie wiem w ajiej kolejnosci zalozyc pierscienie mam ich 7 . 1 chromowany 2 miedziane i po 2 zgarniajace 2 z wyzlobieniami i 2 bez i do tego jakies blaszki Poprosil by o jasny opis na pierscieniach nie mam zadnych znakow i literek

Opublikowano

Chromowany-pierwszy, bez oznaczonej płaszczyzny górnej. Kolejne dwa, licząc od góry, podobne do pierwszego mają oznaczoną płaszczyznę górną "BEPX" (subtelny ale dostrzegalny, wcześniej były stęplowane jakimś tuszem często rozmazanym). Zgarniajace:

pierwsza blaszka sprężysta do kanału potem pierścienie tak założone jeden nad drugim, aby wyżłobienia znalazły się w środku zestawu tworząc dreny do odprowadzenia zgarnianego oleju. Powodzenia.

Opublikowano (edytowane)

Zależy jaki Kolega kupił zestaw, bo niektóre nie mają oznaczeń na pierścieniach. np mój, też na 7 pierścieni i blaszki: (miniaturki, kliknij aby powiększyć)

1043548.jpg1043552.jpg

1043616.jpg1043550.jpg

Ja posiłkowałem się tym schematem:

nyu9.jpglh64.jpg

I zamontowałem tak:

1043624.jpg

Przy takim ustawieniu praktycznie mi nie brał oleju.

Edytowane przez zbyszekbrzuze
Opublikowano

Koledzy mam problem z władkiem. Silnik wypluwa olej przez odmę, czasami w dużych ilościach, czasami praktycznie nic oraz z odmy leci taki biało-przezroczysty dymek. Takie mam pytanie czy wymiana pierścieni coś pomoże czy lepiej już robić cały remont? Dodam że ciśnienie oleju jest jak najbardziej ok. 4at jak zimny i 2-3,5at jak się nagrzeje. Jakie powinno być ciśnienie w cylindrach? Ogólnie silnik pali bardzo dobrze, nawet dziś przy -7 stopniach i tydzień nie odpalaniu zapalił z wielką łatwością.

Opublikowano

Ja już kilkanaście lat temu zminiałem tylko tłoki wraz z pierścieniami, tuleje oraz sworznie tłokowe i tulejki w korbowodach (te od sworzni tłokowych) i do niedawna wszystko było w porządku. Ostatnio zaczął znów nieco brać olej więc mam zamiar powtórzyć cały zabieg - silnik przejechał od remontu tyle samo co do remontu :). Dodam, że ciśnienie oleju jest w porządku tzn od nowości ciśnienie nieco skakało i jest tak do dziś. Sworznie zmieniałem, bo był spory luz, panewki na korbowaodach były w dobrym stanie w momencie remontu więc ich nie wymieniałem. Pamietam tylko, że miałem spory problem ze sworzniami - dostałem jakieś od rzemieślnika niechromowane i nie dało się ich dopasować do tulejek w tłoku - sworznie były tak dziadowsko wykonane, że przy pierwszym włożeniu sworznia luz był ok, ale wystarczyło wyjąć sworzeń i włożyć drugi raz a luz był coraz większy - tzn rósł w rękach :). Bierzcie oryginalne chromowane sworznie.

Opublikowano

Koledzy mam problem z władkiem. Silnik wypluwa olej przez odmę, czasami w dużych ilościach, czasami praktycznie nic oraz z odmy leci taki biało-przezroczysty dymek. Takie mam pytanie czy wymiana pierścieni coś pomoże czy lepiej już robić cały remont? Dodam że ciśnienie oleju jest jak najbardziej ok. 4at jak zimny i 2-3,5at jak się nagrzeje. Jakie powinno być ciśnienie w cylindrach? Ogólnie silnik pali bardzo dobrze, nawet dziś przy -7 stopniach i tydzień nie odpalaniu zapalił z wielką łatwością.

Wymieniaj pierścienie i będzie dobrze przy silniku chłodzonym powietrzem zazwyczaj to pomaga

Opublikowano

Ten pomysł z pierścieniami podrzucił mi sprzedawca części z Czarnej. I tak dopiero po świętach będę zabierał się za putina z braku czasu i zobaczymy co to wyjdzie. Dzięki za rady.

Opublikowano

przerabiałem ten temat w swoim t 25 z 15 lat temu też stwierdziłem że pierścienie mu pomogą a tuleje miały 7000 motogodzin i przeszedł 300 motogodzin i olej chlapał lepiej i walił odmą i przez wydech niż przed zmianą więc odradzam chyba że był przegrzany to tak ale zestawy nie są drogie więc dla mnie lepiej raz wydać 400 zł i mieć spokój chyba że nie masz zajęcia i lubisz się bawić i być może będzie lepiej to miłej zabawy. B)

Opublikowano

Jak były pierścienie zapieczone to nie ma sprawy ale jak jest owal ca cylindrze to życzę powodzenia z takim remontem. :P

Tak jak pisałem - tuleje też zmieniałem.