Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robcio jak czytam twoje posty to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Bajki opowiadasz niektórzy w nie wierzą ale ja wszystkie bajki znam także litosci...

Opublikowano

Ceny są dobre i nie ma co narzekać. Teraz trzeba tylko mieć nadzieję żeby gorzej nie było. ;)

Z tego co mówił instruktor może to długo nie potrwać bo widzi jak gospodarze na potęgę kupują jałówki

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

@marcin87 żyj chwilą... :P

Żartowałam oczywiście, to do przewidzenia było. Trochę cena lepsza to już obory, jałowki a potem jak to nam mało za mleko płacą. Taka rzeczywistość ;)

Opublikowano

Da się teraz żyć i inwestować nawet choć majac na uwadze ze za jakis czas cena spadnie oraz to jakie ceny mają produkty mleczne uwazam ze cena za surowiec mogłaby być wyższa.Strzałem w kolano była ta doplata do jalowek.Widze po sasiadach.Jeden ma 15krow a kupil 16 jalowek bo doplacali.Wuj pracuje w konradzie to mowil ze do 100szt DZIENNIE wywozili z firmy

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Popyt na jałowki będzie w końcu jak jakaś z tych dotacyjnych wypadnie to następną z papierem trzeba wstawić i tak do 2020 roku ;)

Opublikowano

Q właśnie czemu tak zakładasz ze polowa? Coś w tym jest...

Niestety część jałówek pochodzi z zagranicy np z Niemiec.Jałówki są badanie pod względem budowy,chorób które przeszły w przeszłości. I takie są sprzedawane ze stada.Oczywiście są jałówki które są ok.Kiedyś gorsze jałówki zostawiano  na opas.Jednak znaleziono duży zarobek.Lepiej zalecić jałówkę i sprzedać za dobrą cenę.Jałówkę łatwo zacielić,a później sprzedać i mieć z głowy. Niemieckie jałówki chodzą nawet po 7 tys. Dlatego są dopłaty bo i tak część kasy wróci do Niemiec proste.Dużo ludzi się na tym przejedzie.Wprowadzą do stada choroby i wtedy nawet kredyty nie pomogą.Często jałówki są przystosowane do innego żywienia,i naglę tuż przed porodem żywienie zmienia się o 180% i po krowie.Też chciałbym powiększyć stado,ale wolę swoje jałówki.Bo wiem co mam. A na tych dopłatach zarobią handlarze. Wszyscy się na tym przejedziemy.No gmo to duży koszt,ale jak przyjdę niższa cena,to mleczanie już o tym się będą pamiętać.Ceny wrócą do normy i już nie będzie dopłat do no gmo. Te dopłaty do jałówek to celowe zniszczenie rynku mlecznego. Powinni dać pieniądze na maszyny które każdy by chciał wymienić na lepsze,a nie na jałówki które w przyszłości spowodują kolejny kryzys na rynki.

Opublikowano

Masz rację te jałówki to takie delikatesy, że wiele pada lub choruje. Wiadomo nikt dobrej nie sprzeda. Kiedyś kupiłam trzy i każda była z defektem hodowlanym. Teraz szukam z polskiej hodowli. Zastanawiam się nad Gałopolem. Muszę coś kupić, bo znowu na niższy próg spadnę i minus 5 groszy do litra.  ;)

Opublikowano

Każdy ma trochę racji :) ale głupio jest myśleć że 8 tyś jałówek zepsuje rynek jeśli krów w Polsce jest ponad 2 mln, po drugie jaki odsetek jałówek jest sprowadzony z zagranicy, ilu rolników odmłodziło sobie stado, ile było fikcyjnych transakcji np. ja skorzystałem z dofinansowania i kupiłem 30 sztuk ale 37 sztuk sprzedałem także kase dostanę ale stado mi się nie powiększy, no i zostaje jeszcze giełda i na to mleczarnie i sieci patrzą najbardziej, napewno mleko nie stanieje jeśli jeden z drugim odstawi kilka litrów więcej

@Krowiarka jeśli chodzi o pierwiastki to będę miał pod koniec roku bo teraz to sam się zastanawiam czy nie za dużo sprzedałem ;) a płacili tyle samo za 4 m-ce cielne i te tuz przed wycieleniem

Opublikowano

Trzeba także zapytać ile osób kupiło jałówki od ojca/wujka/brata itd. czyli fikcyjny przerzut papieru, u mnie połowa znajomych zrezygnowała z zakupów na dotacje jak wszyscy handlarze i lepsze obory hodowlane podniosły cenę przez dwa dni o 2 tys/sztuka...

Opublikowano

Zosia ja nikomu nie żałuję, chodzi właśnie o sens 70 krów buduje na 150 i kupuje od razu 70 jalowek "bo raty do spłaty" 70 jalowek to już majątek. Miały być roboty, ale nie wyrobił z kasą i zrobili halę

43tys i jeszcze Ci mało? ;)

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Ja nie muszę produkować więcej, ja myślę bardziej w kategoriach poprawy warunków dla zwierząt i ułatwienia sobie pracy. I dobrze wiem, że niedługo przyjdzie moment i trzeba będzie wybrać, albo nowa obora, albo krok do tyłu i ograniczenie hodowli, czy całkowita rezygnacja. Zobaczymy ;) 

Opublikowano

Trzeba sobie przeliczyć, czy to faktycznie połowa kasy. Za unijne robisz jak arimr chcea nie jak jest taniej czy lepiej dla Ciebie. Słyszy się, że niektórzy wolą wybudować za swoje niż dostać coś i wiązać się z agencją. Zawsze mogą zmienić profil produkcji lub dołożyć. Mleko i opas, np

Opublikowano

Ewentualnie możesz kupić coś bez faktury lub profile metalowe ze zlomu które są tańsze np u mnie 1.5 zł kilo. Jest wiele oszczędności. A co do tych jalowek to kupiłem jedna co miała w papierach matka padła 3 dni po ocieleniu i je córka tez czyli genetycznie ale wtedy jeszcze nie wiedziałem żeby na to patrzeć. Człowiek uczy się na błędach i juz wiem co i jak

Opublikowano

No agencja to taki złoty łańcuszek. Ja juz słyszałem o przypadkach gdzie te kupne jałówki nie poszły ręką. Co do pierwiastek pani Krowiarki to ja teraz simentale z Austrii wezmę. Oglądałem je z tydzień temu u gościa co wziął 40 (też odstawia do Sierpca) i chwali no to trzeba samemu spróbować:P

Opublikowano

U mnie czeskie, simy i polskie od austriackich matek czy babć są bardziej problematyczne niż mo, do tego bardziej agresywne i nerwowe w czasie doju.

Opublikowano

To tak jak u mnie albo budujemy albo rezygnacja, chociaż teraz nie wiem czy dobrze zrobiłem decydując się na budowę... U mnie problem jest w tym, ze zrobiło się sporo bydła bo i opasy mam i nie ma komu robić. Rodzice mają swoje choroby narzekają, chociaż tu bardziej chyba dlatego żebym się ożenił aniżeli, ze ciężko... nawet jakby był paszowoz to dla jednego hodowla i pole ogarnąć trochę lipa.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Gdybyś nie budował, to też pewnie bys żałował ;) tak to już jest :D

A wracając do cen,jest ktoś na tym forum co oddaje mleko do Giżycka? U nich to podobno płacą, 1.90 przy moim litrarzu... wszyscy "przerzutowcy" z moich stron do nich wożą.

Opublikowano

Jak ktoś coś wie to tylko robcio najpewno już u niego z Giżycka byli gdyz każdy wie ze to najwiekszy indiwidualny dostawca z najwieksza wydajnościa i sucha masą, negocjuja z nim juz jego transfer

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

No napewno byli, ale to za mały podmiot na TAKIEGO dostawcę :P

Opublikowano

Do zastanawiających się czy budować czy rezygnować. Ja gdybym stanęła teraz przed wyborem też bym tak samo postąpiła. Ten budynek działa jak magnes  ;) rano po oprzęcie ruszam do majstrów i nad wieczorem na obchód i pozamykać. I wierzcie mi nie chce się stamtąd wychodzić.  :D Wiem, że wiele lat będę spłacać, ale wreszcie moje bydło nie będzie się dusić, a ja razem z nim.  ;) I nie będę się bać kontroli z weterynarii jak do tej pory. Jak już skończą wrzucę fotki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v