Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

a potem "kijem czy pałką?" ;)

Opublikowano

Tylko pamiętaj że ci co stawiają oborę np. Na 100 sztuk mają teraz 50-70 a nie 0...

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Oczywiście, że tak tylko niektórych to przerasta, a potem płacz u Jaworowicz jakie to banki są oszukańcze. Znam ludzi którzy mają cudowne obory, roboty i inne wynalazki, mają też milionowe kredyty a w tej chwili są bez paszy, mleka (bo i z czego mają je mieć) bez ziemi bo wszystko dzierżawią (przy swoich 20 ha) i bez pieniędzy bo dla takiego to 1zł/l mało i 1,8zl/l mało. Więc najpierw trzeba policzyć czy mnie stać żeby potem nie płakać!

Opublikowano

^^zgadzam się w 100%, największą porażką brania kredytu na oborę jest brak własnej lub dzierzawionej(pewnej na umowę min 7-10lat) ziemi, wystarczy że jeden, drugi ci zabierze dzierżawę, przyjdzie suchy rok, zapłacisz za sianokiszonkę po 150-200 zł za bele, kukurydza urośnie na metr, dadzą ci jakąś karę i każdy jeden popłynie

A drugą jest nabranie kredytów na maszyny ponad swoje możliwości, ale to w większości mniej częsta sytuacja, w większości przypadków zaczyna się od tego że brakuje paszy, trzeba kupić paszy lub sprzedać krowy, później nie ma mleka i nie ma z czego spłacić i gadka jaki to bank zły bo zlicytował i się nie oglądał czy ktoś straci wszystko czy nie, A no i sąsiedzi źli bo licytowali ziemię lub maszyny

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

A i jeszcze ludzie boją się rozmów z bankami, mam dobrego kolegę w bs-ie i zawsze powtarza, że rozmowa z bankiem zaczyna się dopiero kiedy już jest naprawdę źle, nie wtedy gdy można coś zaradzić.

Opublikowano

mleko będzie drożeć bo rezygnują z mlecznic i wstawiają opasy wpłynęło całe 19 wniosków, i znowu będzie  my dawaliśmy a wy żeście nie brali, w rykach mamy cennik od wielkiego dzwonu, czyli jak sobie przypomną, a obniżka zapewne przez biedronki bo cena sera wzrosła o 0,49 zł. sam miałem dostawić obory lecz przy obecnej sytuacji nie trzeba się prężyć ponieważ ani mleko ani wołowina nie są pewne a i tak siano i słomę dobieram z poza gospodarstwa, teraz we wsi się trafiło w dzierżawę 1,5 mokrych łąk to bambry się wstydzą wziąć, każdy by chciał a potem jeden z drugiego będzie się po cichu śmiał, tacy niby koledzy a jeden drugiego by w wiadrze gnojowicy utopił i to chłopy około 50, podług nowej ustawy komorniczej komornik nie będzie mógł zabrać podstawowego sprzętu do produkcji to i Jaworowicz nie będzie miała co pokazywać

Opublikowano

Masz rację z tym BSem jedyne banki z którymi można się dogadać przecież są to banki działające lokalnie znają swoich klientów. Podziwiam ludzi który biorą kredyty w bankach komercyjnych tam mies zwłoki ze spłatą i już odsetki i machina prawa rusza. Dzieje się tak dlatego bo BSy nie dają kredytów bez porządnego zabezpieczenia więc jak już BS odmawia udzielenia kredytu to powinno być znakiem dla rolnika że może warto spłacić to co już mam a nie spłacać kredyt kredytem jak to co niektórzy robią i takim sposobem wpadam w wir kredytowy z którego ciężko jest się zwycięsko wyrwać.

Opublikowano

Taa,tyle ze rezygnują tacy z 10 krowami albo 15, a ci co dostawiają to na 100 albo 200. Taka subtelna różnica

Różnica jest też taka ,że ci mali rezygnują bo im się nie opłaca, duży często i gęsto nie rezygnuje tylko bankrutuje . 

Tak jak wyżej piszą ,stawiają obory a nie mają zapewnionego zaplecza w ziemi . Osobiście się nie boję że zaleją nas mlekiem ,tak jak było biadolenie ,że będzie wielkie bum mleczne po zniesieniu kwotowania mleka . 

Opublikowano

Ktoś tu dobrze zauważył ten co stawia np na 100 ale ma 40ha to da rade ale jak ktoś ma 20ha i stawia na 100 dojnych to jaja

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Najważniejsze to pozytywne nastawienie i spokojny sen. Nawet przy złotówce za litr. ;) A żeby spać spokojnie trzeba liczyć liczyć i jeszcze raz liczyć.
A odnośnie banków komercyjnych tam też można się dogadać tylko trzeba chcieć. Skąd wiem to wiem ale wiem ;)

Opublikowano

Taa,tyle ze rezygnują tacy z 10 krowami albo 15, a ci co dostawiają to na 100 albo 200. Taka subtelna różnica.

Nie do końca bo na jesień kupowałem krowy z Oleśnicy w której było dojnych ponad 300 i ja zlikwidowali a w kartach krowy mieli 30 lat. Likwidowania bo była słaba cena wtedy i kończyła sie umowa dzierżawy pola i obory a ma kupowanie gościu który miał 60 lat się nie porywal. Wiec nie tylko mali likwidują
Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Z różnych powodów ludzie likwidują hodowle, ale jeśli ktoś się nastawia na rozwój niech się rozwija, ale nie można się przeinwestować bo potem nie ma zmiłuj. Wierzyciele nie darują długów. Czy to bank czy kto inny.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Na ceny trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Teraz na tapecie temat zastępczy :)

Opublikowano

Sorry na zły cennik wcześniejszy spojrzałem bo to trzeba patrzeć z października a ja spojrzałem z listopada gdzie była premia na listopad i grudzień.

Czyli tak jak piszesz 8 gr już mi się trochę ulżyło :D

Opublikowano (edytowane)

To chyba odstawiasz do Piątnicy bo nie wiem czy przedział ceny w tych 10latach 80gr-1.70zł to cały czas ta sama cena
I w tym czasie tak samo była rzepakowa po 800zł ale była i 1400któregoś roku byla saletre tez była po 780 ale i po 1500 sa napewno jakieś rzeczy które tylko drozaly w tym czasie jak np nasiona kukurydzy

Edytowane przez komodo
Opublikowano

@Daniel sąsiad do nich oddaje od nowego roku i na razie nie narzeka, przeszedł z Presidenta. Oni chyba nawet zakładu  nie mają tylko dzierżawią linię do produkcji z tego co słyszałem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v