Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bd bardzo drogi chleb.od tych co mają hektary i głównie zboża sieją juz słyszałem ze azotu bd 3/4 lub połowa dawki. A saletre kupowali jak była po 3 tys około a przy obecnej cenie to nie opłaca się jej wogole zasilać bo konsumpcyjna pszenica musiałaby kosztować 2000 za tonę  zeby to sie na plus przekalkulowalo.a nie wiadomo jak bd z sor na wiosnę i częścią substancji czynnych.sam jestem ciekaw jak firmy tytoniowe zareagują w marcu na to wszystko.bo spora część z tego co się słyszy kupować bd do lutego jak bd towar na rynku a u Pękali to pewnie do kwietnia :d mnie chwilowo choroba wyłączyłem z sortowania to mam przerwę. Sortuje ktoś jeszcze? 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Te nawozy to też efekt nowego ładu w Europie ograniczający produkcję roślina czyli wspieranie mniejszych gospodarstw efekt nam też się mało opłaca xd no ale ma wprowadzać ekologię czyli efekt chyba będzie. My sortujemy ale zaczęliśmy później bo dobry miesiąc robimy 

Opublikowano
2 godziny temu, basserman89 napisał:

Bd bardzo drogi chleb.od tych co mają hektary i głównie zboża sieją juz słyszałem ze azotu bd 3/4 lub połowa dawki. A saletre kupowali jak była po 3 tys około a przy obecnej cenie to nie opłaca się jej wogole zasilać bo konsumpcyjna pszenica musiałaby kosztować 2000 za tonę  zeby to sie na plus przekalkulowalo.a nie wiadomo jak bd z sor na wiosnę i częścią substancji czynnych.sam jestem ciekaw jak firmy tytoniowe zareagują w marcu na to wszystko.bo spora część z tego co się słyszy kupować bd do lutego jak bd towar na rynku a u Pękali to pewnie do kwietnia :d mnie chwilowo choroba wyłączyłem z sortowania to mam przerwę. Sortuje ktoś jeszcze? 

My jeszcze cały styczeń będziemy ;)

ŚOR zdrożały mocno, ale to też rolnicy napędzili bo większość rzuciła się kupować na przyszły sezon. Sam pokupiłem większość chemii ale jeszcze w okresie wrzesień październik. Z tego co teraz widzę prosty przykład, axial komplett pak był około 280 na 2 ha a jest 370-400

Opublikowano

Ten cały zielony ład to jakaś lewacka propaganda która tylko będzie wodą na młyn dla zachodnich koncernów typu Bayer itd..pozakazuja dyrektywa mi różnych rzeczy a tylko jedynie zmieni się częściowo skład środków i inne pierdoly.a cena i tak poleci do góry.juz w poprzednim sezonie widziałem jak się kończy ekologia w tytoniu jak nie dało rady wjechać na czas z opryskiem. Wywaliłem chore rośliny potem oprysk i liczenie na to ze się choroba nie rozcięcie dalej i tak uciekło z każdego polasporo liścia.u mnie chyba początek lutego bd koniec może w połowie jak się wykaraskam do sylwestra. Anioł n dobry na zboża przynajmniej nie ma problemów z tytoniem po tym środku 

Opublikowano
48 minut temu, kamillo77 napisał:

Jaki nawóz polecacie do podsiewacza nigdy nie siałem i ile wysiewacie na ha chodzi mi siarczan potasu i trochę wieloskładnikowego 

Jedni podsiewaja Yara complex drudzy saletra.zazwyczaj zalecana dawkę nawozu na daną uprawę zmniejsza się o 30% w stosunku do tego co sieje się standardowym rozsiewacz em a tym jak pojedziesz pasowo. Ja łapka daje 50-75 kilo saletry wapniowej i mniej więcej tyle można rzucić Yary zamiast saletry w podsiewacz.

Na tyton musisz dać ok 180 kg K2O.policz ile dajesz standardowo w rozsiewacz składnika a potem co brakuje obniz o ok 30% i w podsiewacz.jak masz próbki glebowe porobione to mniej więcej znasz zasobność. U mnie do tej pory tylko azot się uzupełnia po posadzeniu.przed sadzeniem ok 10 kg N z wieloskladnika potem się dokłada podsiewaja ręcznie. 

Opublikowano
13 godzin temu, hetmanzamosc napisał:

Witam.Wie ktoś coś może kiedy firma JBT będzie skupować burleya w Tworyczowie?

Masz tam berleja ? jaki to powiat ? kto i gdzie tam kontraktuje ? pytam się bo mało wiozę do ULTP i mogę na wiosnę u nich nie dostać już .

Opublikowano
2 godziny temu, dragonmt852 napisał:

Mi wyszło 14zl brutto, nie spodziewalem sie ze az tyle wyjdzie, ale w tym roku dobrze kupowali

Faktury są na VAT 23% czy ryczałtowy? Bo spora róznica w cenie wyjdzie.

Opublikowano
25 minut temu, Marl napisał:

ryczałt,  a jaka różnica wyjdzie na VAT 23% bo ja do konca nie wiem jak ten VAT działa w tym przypadku

16 minut temu, Grzegorz197 napisał:

3200 kwiat ścięty

to plon ładny, u mnie nie był scinany, a jaka srednia cena u Ciebie?

Opublikowano (edytowane)

Cennik tytoniu jest podany jako cena netto. Do tego Vat, czyli 10 zł netto to dla "vatowca" = 12,30 zł brutto. Dla ryczałtowca ( RR )jest inaczej bo inna jest stawka Vat znaczy niższa, chyba 7% vat . 10 zł netto =10,7 brutto

Ogólnie mówiąc, masz 13 zł netto średnią wykupową ( jestes na ryczałcie ) to super wynik. 

Edytowane przez Marl
Opublikowano
dragonmt852 napisał:

25 minut temu, Marl napisał:

ryczałt,  a jaka różnica wyjdzie na VAT 23% bo ja do konca nie wiem jak ten VAT działa w tym przypadku

16 minut temu, Grzegorz197 napisał:

3200 kwiat ścięty

to plon ładny, u mnie nie był scinany, a jaka srednia cena u Ciebie?

Średnia wyszła 13 złoty brutto

Opublikowano
22 godziny temu, max95 napisał:

Hej,u mnie barley klasowo dobrze wagowo słabo 50 procent kontraktu

Pisał już ULTP na przyszły rok ? bo u mnie będzie tylko 30% kontraktu - grad + zgnilizna twardzikowa , dostanie mi się na skupie ?

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Pisał już ULTP na przyszły rok ? bo u mnie będzie tylko 30% kontraktu - grad + zgnilizna twardzikowa , dostanie mi się na skupie ?

Dzisiaj byłem z odstawa,brali dobrze i zapisują na przyszły rok,ja jeszcze się nie zadeklarowałem, muszę się zastanowić do końca stycznia mam czas.

Opublikowano
14 minut temu, max95 napisał:

Dzisiaj byłem z odstawa,brali dobrze i zapisują na przyszły rok,ja jeszcze się nie zadeklarowałem, muszę się zastanowić do końca stycznia mam czas.

To że biorą dobrze to na pewno bo berleya będzie jak na lekarstwo ale co ci się stało że nie masz planu ?

Opublikowano
26 minut temu, Mariusz2903 napisał:

To że biorą dobrze to na pewno bo berleya będzie jak na lekarstwo ale co ci się stało że nie masz planu ?

Ano widzisz żona poszła do pracy na ZUS,pensja co miesiąc bez względu na pogodę, która w tym roku dała się we znaki,sporo pracy poszło w g..j,pracuje 4.5 osób przy tytoniu,ceny są jakie są lepsze pewnie nie będą a jeśli to parę groszy co przy tych cenach środków do produkcji nie napawa optymizmem,dlatego muszę to przemyśleć ,jeśli się zdecyduje to napewno mniej,zapisują na przyszły rok a o cenach nic,zobaczymy może coś ujawnią