Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś dostałem smsa od chłopaków z info o podwyżce. Grzyb już nawet gorsze ceny od nich ma. W dodatku wszystkie firmy biorą bardzo dobrze a Grzyb ponoć normalnie. Nie woziłem tam ostatnio, może ktoś się podzieli czy faktycznie szału nie ma w braniu??

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, tofik420 napisał:

Dziś dostałem smsa od chłopaków z info o podwyżce. Grzyb już nawet gorsze ceny od nich ma. W dodatku wszystkie firmy biorą bardzo dobrze a Grzyb ponoć normalnie. Nie woziłem tam ostatnio, może ktoś się podzieli czy faktycznie szału nie ma w braniu??

Ja cały czas czekam aż coś podniesie bo wątpię żeby wyrównał tym co szybciej sprzedali, ale w sumie już tyle czasu nie podniósł to pewnie już nie podniesie cen. Już kij z tym niech nie podnosi ale niech przynajmniej dobrze bierze.

Edytowane przez Miran
Opublikowano
21 minut temu, Miran napisał:

Jak szło do tej pory te lepsze klasy? Mylił się coś klasę wyżej ?

Ostatnio tak z ŁT kupil od nas tytoń ze o 1.5 klasy w górę dał jak było posortowane. Poszła cala w sumie nie duza dostawa do nich.teraz mamy uniwersal pm i Łt na ten tydzień to ten najlepszy oddajemy im.ostatnio uniwersal dobrze kupił ale znalazł nawet parę belek w 2 wiec teraz to co lepsze wiezie my do łt co gorsze do pm.sama prawie odmiana 35 i kartoflanka w liściach. Są liście w suszarni ze sama 1 klasa A pomiędzy nimi 6..czarny i blacha ze nawilzyc nie idzie go a jak już naciąganie ładnie to po paru godzinach dalej suchy jak blacha się robi 

Opublikowano
2 minuty temu, basserman89 napisał:

Ostatnio tak z ŁT kupil od nas tytoń ze o 1.5 klasy w górę dał jak było posortowane. Poszła cala w sumie nie duza dostawa do nich.teraz mamy uniwersal pm i Łt na ten tydzień to ten najlepszy oddajemy im.ostatnio uniwersal dobrze kupił ale znalazł nawet parę belek w 2 wiec teraz to co lepsze wiezie my do łt co gorsze do pm.sama prawie odmiana 35 i kartoflanka w liściach. Są liście w suszarni ze sama 1 klasa A pomiędzy nimi 6..czarny i blacha ze nawilzyc nie idzie go a jak już naciąganie ładnie to po paru godzinach dalej suchy jak blacha się robi 

Też byłem w LT i to prawda super szło, dlatego pytam czy u chłopaków też tak idzie, bo teraz lepsze mają ceny od grzyba. A teraz z tym kowr nie wiadomo, nie chce dopisywać w innych firmach .

Opublikowano
4 minuty temu, Miran napisał:

Też byłem w LT i to prawda super szło, dlatego pytam czy u chłopaków też tak idzie, bo teraz lepsze mają ceny od grzyba. A teraz z tym kowr nie wiadomo, nie chce dopisywać w innych firmach .

Byłem w piątek na lipinach i dobrze, 6 metrów woziłem 

Jaka odmianę na przyszły rok sądzicie?

Opublikowano
40 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ULTP przysyła sms. że wypłaci wyrównanie na konta za 1i2 klasę dla tych co sprzedali wcześniej u nich . Jakoś PM siedzi cicho a tak a pro po kupują oni w Biszczy ?

W biszczy stabilnie pm bierze jutro wiezie my tam i na uniwersal wcześniej w obszy.pm nie ma cen na 1 i druga klasę. Jutro bedzie taki tyton z pogranicza 3-4 to zobaczymy jak wezmą w pm.jak źle to będzie do nich ostatnia dostawa w tej kampanii wykupowej i tak będzie zdane praktycznie 200 % kontraktacji wiec powinni się cieszyć.

U nas w planach jest Topaz i Martina. Z 35 na rok rezygnujemy

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

Czy jak nie sprzedam Tytoniu do jakiejś firmy wcale to KOWR moze sie przyczepić.

Nie.

Ogólnie co wam daje ta grupa prócz brania procentu od faktur? :D Bo jeśli ktoś nie umie wysłać wniosku do KOWR to trochę śmiech  :D  :D :D

Edytowane przez grapen23
Opublikowano
15 minut temu, grapen23 napisał:

Nie.

Ogólnie co wam daje ta grupa prócz brania procentu od faktur? :D Bo jeśli ktoś nie umie wysłać wniosku do KOWR to trochę śmiech  :D  :D :D

Panowie jak by nie ta grupa (OZPT w Leżajsku) to myśle że o dopłatach niezwiązanych na lata 2023-2027 moglibyśmy zapomnieć i nie dostać żadnego wsparcia. Nic nie dzieje się bez przyczyny i ktoś te dopłaty dla nas wyrwał, a wiem że jeszcze niedawno nic nie wskazywało na to że się uda. Oczywiście dopłaty otrzymają wszyscy plantatorzy i Ci zrzeszeni i indywidualni tylko różnica jest taka że Ci zrzeszeni za to zapłacili a reszta dostanie gratis. Tylko jakby nie Ci zrzeszeni to nikt by nie dostał i koniec uprawy tytoniu w Polsce byłby już bardzo bliski…

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, mixolss napisał:

dopóki tych doplat nie zobaczę to nie uwierzę że to lobby z 2006 roku wypuści taka kasę z rąk...

spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngJak widać na załączonym obrazku wszystko jest na ostatniej prostej zmienić rok referencyjny💪😀

Edytowane przez Ezmar
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Ezmar napisał:

Panowie jak by nie ta grupa (OZPT w Leżajsku) to myśle że o dopłatach niezwiązanych na lata 2023-2027 moglibyśmy zapomnieć i nie dostać żadnego wsparcia. Nic nie dzieje się bez przyczyny i ktoś te dopłaty dla nas wyrwał, a wiem że jeszcze niedawno nic nie wskazywało na to że się uda. Oczywiście dopłaty otrzymają wszyscy plantatorzy i Ci zrzeszeni i indywidualni tylko różnica jest taka że Ci zrzeszeni za to zapłacili a reszta dostanie gratis. Tylko jakby nie Ci zrzeszeni to nikt by nie dostał i koniec uprawy tytoniu w Polsce byłby już bardzo bliski…

Wielka łaske ci zrobili nie bądz naiwny😄 zastanów się  do czego została powołana między innymi do twardych negocjacji ceny za tytoń ogarni sie i nie pisz głupot jak do tej pory to słabiutko negocjują te ceny sprzedaży pogoncie tych nieudaczników gdzie pieprz rosnie   składke powinni wam zwrócić i głowy popiłem posypać 

Wsparcie niezwiązane jak przyznaja na nowy okres referencyjny podywzki solidnej nie zobaczycie przez 5 lat moze jakies 10-30gr na zachęte 😄

To że wsparcie niezwiazane bedzie nadal stosowane minrol juz od kilku lat popierał dalsze utrzymanie wsparcia Wiem dokładnie jak grupy wspierały przemysł tytoniowy na komisjach rolnictwa nawołujac do nie podnoszenia akcyzy na papierosy zastanawiam sie czy nie obniza ceny na tytoń 

rolują plantatorów jak moga przy tych cenach nawozów, energii, paliwa i śr do produkcji dochodowośc jest bardzo wątpliwa dziś za 1 godz pracy płaca 20zł a i to mało chetnych zapiepszac na polu w słońcu  

Gratis -9_9🤡🙉

Edytowane przez adaammek
poprawki
Opublikowano
adaammek napisał:

21 godzin temu, Ezmar napisał:

Wielka łaske ci zrobili nie bądz naiwny😄 zastanów się  do czego została powołana między innymi do twardych negocjacji ceny za tytoń ogarni sie i nie pisz głupot jak do tej pory to słabiutko negocjują te ceny sprzedaży pogoncie tych nieudaczników gdzie pieprz rosnie   składke powinni wam zwrócić i głowy popiłem posypać 

Wsparcie niezwiązane jak przyznaja na nowy okres referencyjny podywzki solidnej nie zobaczycie przez 5 lat moze jakies 10-30gr na zachęte 😄

To że wsparcie niezwiazane bedzie nadal stosowane minrol juz od kilku lat popierał dalsze utrzymanie wsparcia Wiem dokładnie jak grupy wspierały przemysł tytoniowy na komisjach rolnictwa nawołujac do nie podnoszenia akcyzy na papierosy zastanawiam sie czy nie obniza ceny na tytoń 

rolują plantatorów jak moga przy tych cenach nawozów, energii, paliwa i śr do produkcji dochodowośc jest bardzo wątpliwa dziś za 1 godz pracy płaca 20zł a i to mało chetnych zapiepszac na polu w słońcu  

Gratis -9_9🤡🙉

nikt nikogo nie zmusza żeby był w jakiejś grupie to wolna inicjatywa rozumiem że ty nie jesteś w grupie? i co, ty negocjujesz ceny z kupującymi? bierzesz co dają ,

Opublikowano
1 godzinę temu, adaammek napisał:

Gratis -9_9🤡🙉

27 minut temu, Leszek0 napisał:

nikt nikogo nie zmusza żeby był w jakiejś grupie to wolna inicjatywa rozumiem że ty nie jesteś w grupie? i co, ty negocjujesz ceny z kupującymi? bierzesz co dają ,

Kolego adaammek nie wiem skąd czerpiesz te brednie do pisania, zapewne zbyt długo do szkoły nie chodziłeś😂 i niech Cię nie interesuje na co idą moje pieniądze (składki). Ok.

Przeczytaj sobie w jakim celu zostały powołane w Polsce grupy producentów rolnych a później dopiero napisz coś na ten temat. Ok? 

Ceny nawozów, energii zaczęły rosnąć od połowy roku także zaczekaj do kontraktacji na przyszły sezon i wtedy zobaczysz czy przy tych cenach nawozów, energii i innych opłaci Ci się podjąć współpracę z firmą chcącą nabyć Twój towar. 
A to że są takie stawki za zrywanie tytoniu to tylko i wyłącznie wina plantatorów, bo każdy z roku na rok podnosił albo płacił więcej od sąsiada.

Także jak kolega Leszek0 napisał:

”nikt nikogo nie zmusza”

….. 

Opublikowano

Przy tym jak jest klasyfikowane teraz plus to co cześć firm podniosła to jescze jako tako.tez bym chciał 1 po 30 ale jest jak jest.

Po wczorajszych zdawkach i dzisiejszej stwierdzam że biorą jakby wojna miała być i cygara na front będą klepac.tylko po noworocznych podwyżkach i nowych wałach walnie nas po kieszeniach