Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, berang2 napisał:

Koszty sadzonki, nawozu, oprysku i dzierżawy nie sądzę że to jakoś specjalnie dużo 

Za hektar tytoniu wezmę około 30 tysięcy teraz odjąć od tego 8500 minus koszty zbioru i  wysuszenia to zostanie poniżej  10 tysięcy jak będzie dobry rok. A jak coś nie tak z pogodą czy innymi chorobami w tytoniu to nawet i na minus  wyjdę.  Oczywiście nie liczę tutaj swojej roboty i czasu.

A nie odjalem jeszcze kosztów sortowania żeby kogoś najac. 

Opublikowano

to u was w lubelskim tak pozalewalo?

ja myslalem ze u mnie zalane jest ale tu widze u kolegi to potop.

Troche jednak w tym roku bledem bylo sadzenie na zimowej orce .wilgoci ma az za duzo i jednak przez tego robaka beda drobne wypady na plantacji a chyba 3 razy robilismy nasadzenia, zielsko tez mocno atakuje, nie wiem czemu ale na jednym polu mam istny wysyp mleczykow..dzisiaj opielilismy 2 ha na drugi raz i jutro beda prawdopodobnie kolejne pola. kilkudniowy deszcz i nawet na piachach jest delikatie zabite .mam tylko nadzieje ze do nastepnych ulew uda sie przeleciec wszystko jeszczce. jak znajde chwile wolnego czasu cykne foty jak u mnie wyglada, niestety tam gdzie mam piach azot juz wymylo i slabo wyglada zwlaszcza na kawalku na ktorym w ubieglym roku mielismy tyton, opielacz bez podsiewacza to tylko dolistnie cos dostal

Opublikowano
1 godzinę temu, dragonmt852 napisał:

ja mam z rozsadnika tradycyjnego i na szczęście nie gnije 

No ja właśnie mam część z tradycyjnego i bardziej gnije niż ten z tacek . Z tacek to praktycznie nie gnije 

Opublikowano
Dnia 15.06.2020 o 10:05, berang2 napisał:

Koszty sadzonki, nawozu, oprysku i dzierżawy nie sądzę że to jakoś specjalnie dużo 

To cena wyjsciowa, ciekawe czy znajdzie się chętny. Niewiadomo jak z ochroną plantacji przed wciorniastkiem. Ktoś wezmie a za dwa tygodnie wypadnie 40% plantacji bo chronione słabo i co wtedy?? Jakby byli chętni to na jego wsi by wzieli w dzierżawe a nie szukał chetnego na agrofoto.

Opublikowano

Dziś na RMF mówili że w tym roku jest więcej o 8% tytoniu w Polsce. Szkoda że nie wiedzą że do zbiorów jeszcze daleko i nijak kontraktacja może się mieć do rzeczywistości. Takie w Polsce mamy rzetelne informacje.

Opublikowano

no chyba kazdy ma dosc. u mnie nie gnije tylko zdycha zalany. co zdechlo to zdechlo choooy mu w dupe. na piachach wszystko wsiaka bo przeredlone bylo na czas, gorzej wlasnie z wirusem bo mamy 3 ha nie opryskane od ostatniego zabiegu i dzisiaj widzialem jakies oznaki ze wciornastek nim sie interesuje a wlasnie nie ma jak opryskac.dzisiaj redlilismy jeden kawalek to perkins podpienty do solana mial co ciagnac na glinie. co poruchamy to pole to zalewa. ja wspolczuje tylko tym co dziabaczkami robia doslownie syzyfowa praca bo ciage zalewa ,a czesc ludzi nawet od posadzenia nie ruszyla pola...

chooya tam bedzie wiecej tytoniu u mnie na tej zalanej glinie w jednym miejscu gdzie woda stala bedzie taka kempa z 200 krzakow ktore trafi. teraz jakies wypady przez wirusa dojda i poleci z pol hektara.po niedzieli w pogodzie ma byc jakas zmiana 

Opublikowano

U mnie pół hektara już całkiem wymylo, nic z tego nie będzie. A co do zruszania za chwilę każdy będzie ruszać daiabaczkami bo gwiazdy chu*a będą robić tak jak w tamtym roku jak było tak zabite.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Miran napisał:

U mnie pół hektara już całkiem wymylo, nic z tego nie będzie. A co do zruszania za chwilę każdy będzie ruszać daiabaczkami bo gwiazdy chu*a będą robić tak jak w tamtym roku jak było tak zabite.

nie wiem ale u mnie solan ladnie robi .wczoraj robilismy na takiej glinie ze gesiostopki az podskakiwaly ,zabite bylo i z wierzchu lekkko przyschlo ,teraz tylko po tym deszczu marmolada jest pewnie

ja u siebie na polu widzialem pojedyncze sztuki,pasowaloby popryskac ale nie ma jak

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Witam, mam problem z tytoniem... posadziłem kupioną sadzonką pole i zdarząją się takie krzaki jak na zdjęciach, to mozaika ? Ze swoim tytoniem nie mam takich problemów a rośnie na jednej działce..

IMG_20200619_153634.jpg

IMG_20200619_153640.jpg

IMG_20200619_153645.jpg

IMG_20200619_153648.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, Karol1800 napisał:

Uniwersal w tym roku dopuścił oprysk bandur 600 sc (chwastobujczy) ktoś coś wie na ten temat ? Lepszy od comandu czy nie ? 

Gorszy, bardzo mało zwalczanych chwastów.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.06.2020 o 10:35, 19seba napisał:

Witam, mam problem z tytoniem... posadziłem kupioną sadzonką pole i zdarząją się takie krzaki jak na zdjęciach, to mozaika ? Ze swoim tytoniem nie mam takich problemów a rośnie na jednej działce..

IMG_20200619_153634.jpg

IMG_20200619_153640.jpg

IMG_20200619_153645.jpg

IMG_20200619_153648.jpg

mozajka raczej nie troche to inaczej wyglada , predzej jakas choroba bakteryjna lub inna wirusowa , taka mozna juz z rozsadnika tez przeniesc

porownaj to moze z tym

http://www.ptyt.neostrada.pl/TRSV.pdf    Pierścieniowa plamistość liści tytoniu

http://www.ptyt.neostrada.pl/pseudomonas.pdf Kanciasta plamistość i brunatna bakteryjna plamistość liści tytoniu

http://www.ptyt.neostrada.pl/PVY.htm Brunatna nekroza nerwów liści tytoniu (wirus Y ziemniaka, PVY) 

Edytowane przez basserman89