Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
51 minut temu, galan99 napisał:

Wydajność 4 ton z soję chyba żarty u nas próbowali tej cudownej uprawy nie liczni jeszcze sieją przy 2 tonach jest nie opłacalna .

Oj Galan. Liczba „4” w moim pytaniu dotyczyła nie wydajności, a klasy bonitacyjnej gleby. Czyli, czy ta wydajność około 2 ton, dotyczy gleb klasy 5-6, czy raczej 4? Bo jeśli 4, to jaki sens zawracać sobie gitarę uprawą soi. 

Opublikowano

Najlepszym sposobem na przekonanie się czy soja się opłaca to nic innego jak samemu posiać Ja zawsze powtarzam, że to niema plonować na polach sąsiada tylko na moich polach czy też to, że u sąsiada było kiepsko to nie znaczy, że Ja nie sprawdzę jak na moich polach się uda jak czytacie forum to widzicie, jakie są skrajności i rozbieżności w plonach i kosztach uprawy jest grupa, która ma wyższe plony niż gdziekolwiek na świecie i to u niektórych przy ph poniżej 5,5 i w dodatku na słabej glebie większość to propaganda, która ma zachęcić do uprawy soi a moim zdaniem tylko szkodzi tej uprawie.

Jeśli kupujecie materiał siewny soi to trzeba liczyć koszty uprawy na poziomie 2t z 1ha ostatnio potwierdziła to firma wiodąca w sprzedaży soi, czyli jeśli macie 2t z 1ha to wszelkie dopłaty macie na + no i jak to niektóre firmy mówią, że azot wam zostaje. Czyli przy 2t z 1ha na pewno nie stracicie. Dzięki dodatkowym dopłatom, czyli ponad 600zł do 1ha nie stracicie też przy plonach 1,5 t z 1ha, ale o zarobku ciężko w takim przypadku rozmawiać, ale warto spróbować uprawy soi właśnie, dlatego że są dopłaty dodatkowe mniejsze ryzyko poniesienia straty a soja prędzej czy później wejdzie na nasze pola czy to się komuś podoba czy nie i obojętnie, jakie kto ma na ten temat zdanie to soja wyprze nasze strączkowe, bo soja ma to, czego oczekuje przemysł, czyli olej i czy się to komuś podoba czy nie to właśnie z tego powodu przemysł olejarski jest bardziej zainteresowany soją niż naszymi strączkami więc przestańcie młócić słomę tylko sami sprawdźcie jak to jest z ta soją żeby wiedzieć jak jest naprawdę to trzeba, aby soja była na tym samym polu, co najmniej 2 razy a najlepiej 3 razy wtedy będziecie mogli powiedzieć czy u was soja daje zadawalające plony jak ktoś po pierwszym razie rezygnuje to znaczy, że uległ propagandzie i niemiał 4t z 1ha 3 lata na tym samym polu soja i wtedy możecie powiedzieć czy u was dobrze plonuje jak komuś zaplonuje w pierwszym roku to na pewno będzie siał.

Opublikowano (edytowane)

podali stawki dopłat wszystkie macie na stronie  farmer

płatność do strączkowych na ziarno (<=75 ha) – 724,38 zł/ha  trochę mniej niż rok wcześniej ale dodatkowe konkretne pieniądze cieszą. Do tego policzyć lepszą wydajność z ha i wyższa cenę za nasiona( 1585netto Agrolok) muszę  powiedzieć że super rok w porównaniu z pszenicą czy z rzepakiem jeszcze kukurydza na polach

Edytowane przez wladirol
Opublikowano (edytowane)

@wladirol

tnij linki to da się wkleić normalnie bo tak to nie działają , zobacz swój  post linki nie działają bo dodaje się automatycznie agrofoto , parę postów niżej jest mój i działa jak ta lala z farmer 

Edytowane przez theta
Opublikowano

@pstaszek, siejesz soję?Masz w jej uprawie doświadczenie?  Jeśli tak, to odpowiedz na proste, zadane przeze mnie pytanie(No chyba, że pomimo tego, iż soję uprawiasz i masz doświadczenie, nie potrafisz na proste pytanie odpowiedzieć, rzeczowo i w temacie pytania odpowiedzieć)  czy plon dwóch ton z hektara(średni plon) uzyskujesz na glebach 5-6 klasy bonitacyjnej, czy raczej na gruntach klasy 4? Pytam, bo z poprzedniej Twojej (obszernej) wypowiedzi, wynika mniej więcej tyle, że przy płonie dwóch ton, zwracają się koszty, no i ma prócz tego plantator(tak niedocenianą) satysfakcję. Lubię mieć satysfakcję, dlatego raz jeszcze pytam; dwie tony z 5-6 klasy, czy dwie tony z 4? Średnio. 

Opublikowano

na 5/6 klasie jak opady skąpe to sosny usychają 

soja potrzebuje  najwięcej wody w sierpniu  , a więc musi być ziemia dobra 

co do opłacalnośći  to plon 1 tony soi  lepiej daje zarobić niż  plon  7 ton   żyta  tylko trzeba się kierować rozumem a nie doradcami 😃

na 6 klasie też da się zarobić na soi  lepiej jak na zycie 7 ton  pod warunkiem że się nic nie zrobi za wyjątkiem  siewu 

• Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, bezbarwny napisał:

@pstaszek, siejesz soję?Masz w jej uprawie doświadczenie?  Jeśli tak, to odpowiedz na proste, zadane przeze mnie pytanie(No chyba, że pomimo tego, iż soję uprawiasz i masz doświadczenie, nie potrafisz na proste pytanie odpowiedzieć, rzeczowo i w temacie pytania odpowiedzieć)  czy plon dwóch ton z hektara(średni plon) uzyskujesz na glebach 5-6 klasy bonitacyjnej, czy raczej na gruntach klasy 4? Pytam, bo z poprzedniej Twojej (obszernej) wypowiedzi, wynika mniej więcej tyle, że przy płonie dwóch ton, zwracają się koszty, no i ma prócz tego plantator(tak niedocenianą) satysfakcję. Lubię mieć satysfakcję, dlatego raz jeszcze pytam; dwie tony z 5-6 klasy, czy dwie tony z 4? Średnio. 

Pytanie prowokujące ma na celu ci przysporzyć łapek, bo niewątpliwie jesteś łowcą tych łapek. Sieje soje już 8 lat, jeśli musiałbym dokładać do tej uprawy to pytam, z czego miałbym dokładać do ponad 30 ha tej nieopłacalnej soi? Więc dyskusja z tobą to nic innego jak młócenie słomy pozdrawiam szukaj szczęścia gdzie indziej albo zacznij siać soję to podyskutujemy Ja odpowiadam bardzo rzeczowo problem w tym, że ty masz problem ze zrozumieniem.

Opublikowano

@pstaszek, Ty masz jakieś natręctwa? Które z moich pytań jest/było prowokujące? Zostawiłem 1,17 ha pod uprawę soi i w dobrej wierze, zapytać chciałem, na jakiej klasie średnio wieloletnio te dwie tony uzyskujecie. Gdzie Ty człeczyno prowokacji się tu dopatrujesz?😂 Twoje wypowiedzi/odpowiedzi na moje pytane, są tak rzeczowe, jak...delikatnie ujmując, pieprzenie urojeniami przeplatane. Prowokujące pytanie😂
ani nie pytałem jaki areał obsiewasz, ani nie pytałem czy do tego dokładasz, ani nie oczekiwałem pozdrowień od Ciebie. Nawet nie Ciebie personalnie zapytałem, bo do ogółu to pytanie było, a tylko Ty, rzeczowo, mało tego, „bardzo rzeczowo” odpowiedziałeś...o d*pie maryny🙄😂 

to jak Pstaszek, 2 ton mogę się spodziewać na 5-6 klasie, czy raczej 4? 

Opublikowano
3 godziny temu, bezbarwny napisał:

2 godziny temu, pstaszek napisał:

Pytanie prowokujące ma na celu ci przysporzyć łapek, bo niewątpliwie jesteś łowcą tych łapek. Sieje soje już 8 lat, jeśli musiałbym dokładać do tej uprawy to pytam, z czego miałbym dokładać do ponad 30 ha tej nieopłacalnej soi? Więc dyskusja z tobą to nic innego jak młócenie słomy pozdrawiam szukaj szczęścia gdzie indziej albo zacznij siać soję to podyskutujemy Ja odpowiadam bardzo rzeczowo problem w tym, że ty masz problem ze zrozumieniem.

2 godziny temu, bezbarwny napisał:

@pstaszek, Ty masz jakieś natręctwa? Które z moich pytań jest/było prowokujące? Zostawiłem 1,17 ha pod uprawę soi i w dobrej wierze, zapytać chciałem, na jakiej klasie średnio wieloletnio te dwie tony uzyskujecie. Gdzie Ty człeczyno prowokacji się tu dopatrujesz?😂 Twoje wypowiedzi/odpowiedzi na moje pytane, są tak rzeczowe, jak...delikatnie ujmując, pieprzenie urojeniami przeplatane. Prowokujące pytanie😂
ani nie pytałem jaki areał obsiewasz, ani nie pytałem czy do tego dokładasz, ani nie oczekiwałem pozdrowień od Ciebie. Nawet nie Ciebie personalnie zapytałem, bo do ogółu to pytanie było, a tylko Ty, rzeczowo, mało tego, „bardzo rzeczowo” odpowiedziałeś...o d*pie maryny🙄😂 

to jak Pstaszek, 2 ton mogę się spodziewać na 5-6 klasie, czy raczej 4? 

Nie młóć słomy, bo z tego ziarna nie będzie posiej to się przekonasz poza tym opamiętaj się, bo już nawet nie wiesz, kogo i o co pytasz poza tym, jeśli uważasz, że to, co napisałem to -pieprzenie urojeniami przeplatane-, to, po co oczekujesz ode mnie odpowiedzi Ja też wypowiedziałem się ogólnie a ty bezpośrednio do mnie i jeszcze twierdzisz, że to było ogólnie weź wyluzuj prowokatorze.

Opublikowano
55 minut temu, pstaszek napisał:

Nie młóć słomy, bo z tego ziarna nie będzie posiej to się przekonasz poza tym opamiętaj się, bo już nawet nie wiesz, kogo i o co pytasz poza tym, jeśli uważasz, że to, co napisałem to -pieprzenie urojeniami przeplatane-, to, po co oczekujesz ode mnie odpowiedzi Ja też wypowiedziałem się ogólnie a ty bezpośrednio do mnie i jeszcze twierdzisz, że to było ogólnie weź wyluzuj prowokatorze.

No w rzeczy samej pstaszku, w rzeczy samej. Niewątpliwy łowca łapek(cokolwiek to znaczy)który ma problemy ze zrozumieniem tego co piszesz, prowokujące pytanie, z czego masz dokładać do nieopłacalnej soi, młócenie słomy, no i bardzo rzeczowe odpowiedzi, no i zacząć siać soję mam, to wtedy pstaszek, „właściciel” tematu ów(czego wcześniej nie zauważyłem) ze mną podyskutuje. Pozdrawiam pstaszku, zdrowia i jeszcze raz zdrowia. 

Opublikowano (edytowane)

Nie jestem expertem, ale na obecną chwilę, czyli dostosowanie genetyki soi do naszego klimatu, to siejąc na min. 4 klasie jesteśmy w stanie 2 tony uzyskać. Dwa lata temu siejąc pierwszy raz, sąsiad uzyskał Mavki na 4 klasie 2 tony z groszami. Nie uzyskałem jeszcze osobiście takiej wydajności, ale też nie umiem jej uprawiać. W tym roku eksperymentowałem z azotem, bez wymiernych efektów. Mam problemy z ochroną herbicydową, w tym roku przepuściło marunę, a potem pokazała się psianka. W zeszłym komosa szalała. Ze zbiorem trzeba się według mnie śpieszyć, październik musiałby być idealnie ciepły i suchy, aby można było spokojnie myśleć o koszeniu jej w tym miesiącu. Zasieję w tym roku odmianę bardzo wczesną, nie wiem jeszcze jaką. Mam słabość do Prograin Zia, więc pewnie wezmę coś od nich, ale na decyzję jeszcze czas, tym bardziej, że odmian wczesnych już trochę na rynku jest i trzeba się zastanowić.

Poruszam się po tym forum na kilku wątkach, pszenica, rzepak. Zadziwiające jest, że na każdym innym można zadać pytanie, Panowie odpowiedzą, doradzą. Bardzo rzadko spotyka się personalne ataki na forumowicza. Na soi jest inaczej. Strach cokolwiek napisać, a już nie ma mowy byś komuś odpowiedział, zawsze znajdzie się ktoś, kto naskoczy na piszącego, kto wie lepiej. Ścierają się tutaj jakieś niewidzialne moce, nietolerujące się, a przez tą dziwną walkę na pograniczu "światów", tracą zwykli użytkownicy.

Soja na tą chwilę to chyba jedynie uprawa dla płodozmianu, być może ktoś umiejący ją uprawiać, nawet na niej zarobi. Ktoś wcześniej napisał, spodobało mi się to stwierdzenie, że sieje soję dla przedplonu pszenicy, dlatego wybiera wczesną odmianę. To jest jakaś strategia, o wiele bardziej prawdopodobna niż wydajność 4 tony, ale nawet takich wpisów nie krytykuję, ponieważ mało się jeszcze znam, autorytetem nie jestem. U nas w okolicy sieją soję już około 5 lat, mamy państwowe gospodarstwo, które obsiewa poletka dla zebrania jakiejś wiedzy, sieją również około 10 -15 ha tzw. uprawy polowej. Niestety, nikt ze znanych mi osób, gospodarstw, nie uzyskał ponad 3 tony. Owszem, 2 tony pojawiają się bardzo często, dlatego uważam tą wydajność za średnią w naszych okolicach.

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Like 1
Opublikowano

@Siedzacybyk masz całkowitą rację , co by staszek nie napisał, jest zaraz jad i opluwanie, trudno tu o merytoryczną dyskusję

Zaczęło sie od tego, że obnażył krętactwo firm produkujących nasiona i tym sposobem narobił sobie wrogów

Jak wrócisz kilka lat wstecz na tym forum, to zauważysz, jaki postęp zaszedł w uprawie soi dzięki eksperymentom takich osób, jak staszek oraz wymieni informacji między tymi, co naprawdę soję uprawiaja i chcą się tą wiedzą podzielić. Tak jak napisałeś, 2 tony to granica , którą można osiągnąć w naszym klimacie , przy sprzyjających warunkach ją przekroczyc na 3 czy 4 klasie gleby a soję nie sieje się jako plon główny w gospodarstwie, tylko jako zmiennik monkultury i przez jej właściwości wiązania azotu i poprawiania struktury gleby. Niestety, ktoś , kto sieje ja pierwszy raz liczy na oszałamiający zysk pieniężny, nie biorac pod uwagę innych aspektów, że na przykład poplony nie dają takiego efektu jak soja a też kosztują trochę pracy i pieniędzy.  Druga sprawa, to branie wyników z jednego, zazwyczaj pierwszego roku uprawy jednej odmiany to nieporozumienie, bo u jednego sprawdza się wczesna odmiana, a u innego lepsza będzie późniejsza na jego glebach. Na to trzeba kilku lat.

• Like 1
Opublikowano

Jak już pisałem zepsuł Mi się kombajn a zostało mi około 7-8 ha soi we wrześniu jeden dzień koszenia lub 2 na spokojnie niestety po 2 dniach przyszły deszcze i pada do dzisiaj to pokazuje jak zmienna jest pogoda jesienią i niestety w październiku jest trudno zebrać sucha soję przy większym areale. Dlatego tak jak już wielokrotnie pisałem wybierając późne odmiany trzeba się liczyć z dosuszaniem, czyli suszarnia obowiązkowa lub potrącenia przy skupie o ile ktoś kupi mokrą.

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

@Siedzacybyk masz całkowitą rację , co by staszek nie napisał, jest zaraz jad i opluwanie, trudno tu o merytoryczną dyskusję

Zaczęło sie od tego, że obnażył krętactwo firm produkujących nasiona i tym sposobem narobił sobie wrogów

Jak wrócisz kilka lat wstecz na tym forum, to zauważysz, jaki postęp zaszedł w uprawie soi dzięki eksperymentom takich osób, jak staszek oraz wymieni informacji między tymi, co naprawdę soję uprawiaja i chcą się tą wiedzą podzielić. Tak jak napisałeś, 2 tony to granica , którą można osiągnąć w naszym klimacie , przy sprzyjających warunkach ją przekroczyc na 3 czy 4 klasie gleby a soję nie sieje się jako plon główny w gospodarstwie, tylko jako zmiennik monkultury i przez jej właściwości wiązania azotu i poprawiania struktury gleby. Niestety, ktoś , kto sieje ja pierwszy raz liczy na oszałamiający zysk pieniężny, nie biorac pod uwagę innych aspektów, że na przykład poplony nie dają takiego efektu jak soja a też kosztują trochę pracy i pieniędzy.  Druga sprawa, to branie wyników z jednego, zazwyczaj pierwszego roku uprawy jednej odmiany to nieporozumienie, bo u jednego sprawdza się wczesna odmiana, a u innego lepsza będzie późniejsza na jego glebach. Na to trzeba kilku lat.

ten twój oblubieniec właśnie te ataki przeprowadza , bo jest pierdolnięty !! i o nim podejrzewam siedzacybyk mówi 

coby kto nie napisał to albo z AY albo łowca łapek 

i dlatego tu nikt prawie nie zagląda 

kombajn mu się popsuł i soje zostawił w polu , bo pewnie jego kombajn tylko się do soi naddaje hahaha  

ja opłacalniejszej  rośliny póki co nie widzę i następny rok ponownie cały areał soja w monokulturze 

koszty uprawy mają się zamknąć w dopłatach jest ich 1700  , przy dobrych wiatrach sama obszarówka starcza , dodam jeszcze że plon w naszych stronach poniżej 3 ton to porażka 

cena na dzień dzisiejszy to 1550 brutto x 3 tony , bez azotu wylegaczy grzybówek i zapraw 100 kg. nasion po 1,5  hahaha  , no ale ziemie ciężkie i kuku  wysiadała od sucha a soja dała rade 

wy te uprawy prawdobodobnie wykańczacie doglebowym opryskiem w pełnej dawce  , większość gleb w polsce jest lekka  idzie oprysk zlewa i pozamiatane 

Opublikowano

W uprawie soi jednym z większych kosztów jest zakup nasion. Zabawne jest windowanie ceny do kosmicznych rozmiarów, a zysk jak na razie niewielki. Koszt zasiewu rzepaku to 300-350 zł, pszenica obecnie 300 do 400 zł w zależności o gęstości siewu i ceny materiału, kukurydza ma porównywalny koszt z soją, ale to jest uprawa, gdzie genetyka pozwala na osiągnięcie w polskich warunkach niezłego zysku, ale zakup krajowych odmian jest o wiele tańszy. Kukurydza to hybryda, inaczej hodowana i namnażana, rzepak hybrydowy również, to generuje koszty. Wróćmy do soi, nie jest to hybryda ani materiał GMO, opatentowany ( całe szczęście ) i generujący koszty. Oglądałem kiedyś, z 10 lat temu film dokumentalny o farmerach z USA, którzy mają sądowe sprawy, założone przez producenta soi GMO, oskarża ich o sianie jego opatentowanej soi. Wygląda to mniej więcej tak, farmer sieje soję, a na polu obok ktoś sieje soję GMO. Zapylające pszczoły przenoszą materiał genetyczny z pola na pole, czym zanieczyszczają soję genami GMO. Firma ma prawników, koszty sądowe z wynajęciem adwokata to 20-30 tys. dolarów. Farmerzy bankrutują, albo zaczynają kupować soję od firmy. Cieszmy się, że nie mamy soi GMO :) Wracając do meritum, skąd u licha bierze się taka cena przy populacyjnym, nie generującym kosztów produkcji, materiale siewnym???

Opublikowano
  1. trzeba zadać pytanie ile jest polskich odmian czy większość czasem nie zagraniczne a tam to się w EURO zarabia i nikt się nie pieści,
  2. jak drogo to nie brać i tyle cena jest w wieloleciu taka sama to niby spada koszt wraz z inflacją, 
  3. ile się soi uprawia w Europie w porównaniu do pszenicy , kukurydzy etc. jak będzie większy rynek to ceny spadną a jak jest rynek płytki to będzie tak jak dziś 
  4. jak bardzo zależy UE na zamianę śruty sojowej GMO na własna  no chyba tak nie za bardzo
  5. rozwój genetyki jest problemem ciekawe czy jest dostęp do bazy USA ale na pewno nie ma do największej bazy czyli Chin , zresztą ktoś w tym kierunku od nas jakieś starania robi chyba nie
  6.  GMO to jest taka ściema nie siejemy bo nie wolno ale gotowe surowe ziarno i przerobione GMO kupujemy taka hipokryzja i jest dobrze
Opublikowano

Widzę, że jest tu młody narybek, który potrafi samodzielnie myśleć a więc jest nadzieja, że ten temat będzie się rozwijał w dobrym kierunku. Nie będę wam dawał łapek, aby was nie atakowano przeze mnie, bo jak napisał jeden z przedmówców jestem skażony, bo powiedziałem prawdę o nasionach pewnej firmy teraz jestem ciągle przez nich personalnie atakowany, ale nie po to tu jestem, aby mnie ktoś lubił czy też nie a jedynie piszę to, co obserwuje przy uprawie soi w moich warunkach na moich glebach poza tym myślę, że nie po to się wypowiadacie, aby nałapać łapki i tak trzymajcie.

Ceny materiału siewnego są zabójcze też wielokrotnie ten temat poruszałem i za każdym razem jak tylko mam okazje to wytykam to firmom a w zasadzie hodowcom materiału siewnego niestety nie potrafią konkretnie odpowiedzieć skąd te koszty się biorą, więc jedynym rozsądnym wyjaśnieniem jest fakt, że chcą zarobić ile się tylko da dopóki maja okazję, bo jak Rolnicy zaczną siać rzadziej soję to już tyle nie sprzedają a to nastąpi bardzo szybko przy tych cenach materiału siewnego.

Opublikowano

koszt zakupu nasion jest skomplikowany , podobnie jak otoczkowanie , szczepienie bakteriami itd 

a najbardziej skomplikowana jest norma wysiewu 

jak pole zaszczepione bakteriami to ta specjalna metoda otoczki ze szczepionką  zbędna 

w to miejsce pasowałoby zaprawić przeciwko chorobom i gołębiom , a wtedy 2 jednostki siewne soi to  aż za dużo na hektar przy rozgałęziającej się odmianie  

taki wariant pozwala na obsianie hektara soi kwalifikowanymi nasionami taniej jak z własnej szopy hahaha po uwzględnieniu dopłaty do kwalifikowanych nasion strączkowych 

zaprawa przeciwko chorobom jest już prawnie legalna , ponoć na gołębie już coś wynależli  , z grzybówką pewnie też nie problem 

zagadka jest taka jak zaprawa i grzybówka wpłynie na brodawki , bo to w uprawie soi najważniejsze 

azot w nawozach to dla soi morderca żadne dawki startowe !!! konkretne szczepienie w 1 roku siania nawet podwójnymi dawkami i na wieki azot pod soje załatwiony 

podobnie jest z opryskami , chwasty wieloletnie glifosat bez dyskusji , jak pole zachwaszczone delikatnie doglebowy o ile odmiana nie wrażliwa na substancje na 3 listka corum w pełnej dawce i po zawodach 

jest tu dużo ludzi zorientowanych w temacie , szkoda tylko że ten cymbał pstaszek ich wykańcza psychicznie 

Opublikowano
17 godzin temu, stach12 napisał:

na 5/6 klasie jak opady skąpe to sosny usychają 

soja potrzebuje  najwięcej wody w sierpniu  , a więc musi być ziemia dobra 

co do opłacalnośći  to plon 1 tony soi  lepiej daje zarobić niż  plon  7 ton   żyta  tylko trzeba się kierować rozumem a nie doradcami 😃

na 6 klasie też da się zarobić na soi  lepiej jak na zycie 7 ton  pod warunkiem że się nic nie zrobi za wyjątkiem  siewu 

Widzę, że powtarzasz wszystko, czego się ode mnie nauczyłeś a kiedyś tak krytykowałeś, ale co do bełkotu to twoja wypowiedz odnośnie opłacalności żyta 7t z 1ha i 1 t soi to prawdziwy bełkot czysta propaganda. Pozdrowionka dla firmy doglebówka.

Opublikowano

Otoczkowanie bakteriami brodawkowymi nie sprawdziło się ani u mnie, ani w gospodarstwie państwowym. Najlepszy efekt był po zastosowaniu w siewniku bezpośrednio na ziarno. Koszt materiału z profesjonalnym otoczkowaniem jest droższy o 1 zł/kg, a efektu nie było. Azot na start chyba mija się z celem, ale zrobię próbę polową na małej części pola i rozsypię trochę Saletry 34 na kwitnącą roślinę. Może za kilka lat uda się uzyskać 2 tony :) Mam tylko pytanie do siejących wczesne odmiany soi, jakie się u Was sprawdziły i jakie byście polecili?

Opublikowano

Soja Abelina dała 2,2t/ha. Sprzedana po 1400zl brutto. Taka cena u nas na poludniowym wschodzie. Siałem dopiero pierwszy raz na próbę. Nasiona swoje, niczym nie zaprawiane, nawożenie przedsiewne NPK i 2 zabiegi herbicydem. 1 przedwschodowo Bandurem i drugi zabieg na jednoliscienne. To by było wszystko. Za rok zaprawie bakteriami. 

Opublikowano

Wczesna odmiana dojrzewa w upały a to wcale takie dobre nie jest bo albo ziarenko małe albo strąk podatny na strzelanie na terenach o dłuższej wegetacji , natomiast tu gdzie wegetacja krótsza  pewnie będzie dobrze 

2 godziny temu, pstaszek napisał:

Widzę, że powtarzasz wszystko, czego się ode mnie nauczyłeś a kiedyś tak krytykowałeś, ale co do bełkotu to twoja wypowiedz odnośnie opłacalności żyta 7t z 1ha i 1 t soi to prawdziwy bełkot czysta propaganda. Pozdrowionka dla firmy doglebówka.

7 ton żyta x 500 = 3500

tona soi 1500 +700 dopłaty = 2200 

3500 - 2200 = 1300 

zrób za 1300 skracanie 2 x ,nawożenie i 2 grzybówki tak żebyś zarobił na bułke jak będziesz stał w kolejce do skupu hahaha 

7 ton żyta to plon nie mały !!!!!