Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak bezpośrednio na nie nie działają tylko trzeba pamiętać że oprócz substancji czynnych jest jeszcze sporo innych związków jako wypełniacze i nigdy nie wiadomo jak bakterie zareagują na nie. Ze względów bezpieczeństwa lepiej nie mieszać ze sobą w jednym zabiegu. Praktycznie zaprawa zwalcza tylko zgorzel siewek, sporo osób z niej rezygnuje i zwykle się udaje.

Opublikowano
1 godzinę temu, arnoldino napisał(a):

Bakterie to żywe organizmy i wymieszanie ich z zaprawą fungicydowa żeby zrobić zabieg na raz powoduje obumarcie bakterii dlatego najpierw zaprawiasz przeciw grzybom a jak wyschnie to zaprawiasz drugi raz bakteriami. Fungi głównie zabezpiecza przed zgorzelą siewek i w niewielkim stopniu przed mączniakiem rzekomym. Masa ludzi zboża nie zaprawia bo uważa że to zbędny wydatek i też im rośnie nie gorzej niż u innych tylko jak trafisz na ujowy rok to czasem może być czyste pole, dosłownie. Bez zaprawy to loteria 15 lat się uda a potem jeden rok kiepski i nic nie zbierzesz. 

Bakteriami nie robię bo praktycznie przerwa w strączkach na polu czy to w plonie głównym czy poplonie nie jest większa niż rok to się populacja utrzymuje. Jedynie soja pierwszy raz będzie siana to by trzeba zaszczepić 

Jak by tak było jak piszesz że bakterie obumierają od zaprawy , to przecież logiczne by było że czy zaprawisz wszystko na raz , czy najpierw grzyb - potem bakterie , to na jedno by wyszło i te bakterie i tak by obumarły , z tego co piszesz . Dla mnie bez sensu żeby kotłować tą soję 2 razy w betoniarce , bo pewnie więcej szkody by jej zrobił obijając ją 2 krotnie w betoniarce , i sądze że jak już bym miał zaprawiać jednym i drugim to na raz , i bardziej bym uważał przy zaprawianiu na promienie słoneczne czy żeby woda nie była chlorowana , aniżeli na to czy rozbijać zaprawianie na 2 razy 

Opublikowano

Zaprawa to oprócz substancji czynnej też wypełniacze jak choćby ciężkie węglowodory i nikt nie da gwarancji że po wymieszaniu jednego z drugim będzie wszystko dobrze. Możesz zmieszać razem nikt Ci nie zabroni. 

Link do tematu o zaprawianiu

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nie-ma-soi-bez-bakterii-jak-zaszczepic-nasiona,118213.html

Opublikowano

To jeszcze raz napisze jak zaprawisz na 2 razy to te wypełniacze czy inne substancje wyparują że ich już nie będzie jak za 2-3 godziny będziesz 2 raz zaprawiał bakteriami ?  bo jeśli już po zaprawie nie będzie niczego to po uj nią zaprawiać ?

Opublikowano
29 minut temu, mysza103 napisał(a):

To jeszcze raz napisze jak zaprawisz na 2 razy to te wypełniacze czy inne substancje wyparują że ich już nie będzie jak za 2-3 godziny będziesz 2 raz zaprawiał bakteriami ?  bo jeśli już po zaprawie nie będzie niczego to po uj nią zaprawiać ?

W artykule masz wyjaśnione dlaczego zaleca się rozdzielić te dwa zabiegi. Nikt nie przymusza się do tego stosować.

Substancje czynne a wypełniacze a dwie różne rzeczy. 

Jak już coś mówię to zawsze na podstawie sprawdzonych działań albo informacji tego czego jestem pewny, co masz w powyższym artykule żeby nie było że coś sobie wymyśliłem i nie mam nic na poparcie. 

Twoje pole i Twoja kasa więc rób jak uważasz że będzie najlepiej. 

Opublikowano
5 godzin temu, Boles napisał(a):

Jak długo można przechowywać bakterie w oryginalnych opakowaniach ?

Kupiłem trochę więcej Turbosoy i pytanie, czy można przechować do nast. roku ?

A co na opakowaniu nie pisze ? 

Moim zdaniem na działkach których nie było soi nigdy , szczepionka bakteryjna  powinna być priorytetem , bez fungicydu i dawka x 2 plus zachowanie wszelkich starań żeby te  bakterie były w jak najlepszej kondycji . Jedno szczepienie konkretne + uprawa soi na danym polu np co 3 lata gwaranuje że szczepić nie trzeba powtórnie nigdy , a brodawek tyle że korzenie nie dotykają ziemi 

Opublikowano

Fungicyd w zaprawie nie działa tylko do wyschnięcia , zaprawienie fungicydem łącznie z bakteriami powoduje że w glebie te substancje działają w jednym miejscu wokoł nasiona  i nie ma gwarancji że tym bakteriom będzie ciężko się mnożyć , natomiast na polach które już bakterie mają w całej glebie , jak wokół zaprawy fungicydowej nię będzie możliwości symbiozy z bakteriami brodawkowymi , to  ta symbioza będzie kilka cm dalej  takie moje zdanie . Powiem więcej do siania soi ze szczepionką bym nawet siewnik wymył z tych zapraw , z betoniarką podobnie , na dodatek dodam że tej szczepionki jest tak niewiele że większość jak używa do tego betoniarki to szczepi bakteriami betoniarkę a nasiona wymamla w torfie a potem beczy że mu niedobra szczepiokę sprzedali . Bakterie są żywe i szczepić bezpośrednio przed siewem i nie po kilka ton jak siewnik sieje tonę pół dnia 

Opublikowano
Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

Fungicyd w zaprawie nie działa tylko do wyschnięcia , zaprawienie fungicydem łącznie z bakteriami powoduje że w glebie te substancje działają w jednym miejscu wokoł nasiona  i nie ma gwarancji że tym bakteriom będzie ciężko się mnożyć , natomiast na polach które już bakterie mają w całej glebie , jak wokół zaprawy fungicydowej nię będzie możliwości symbiozy z bakteriami brodawkowymi , to  ta symbioza będzie kilka cm dalej  takie moje zdanie . Powiem więcej do siania soi ze szczepionką bym nawet siewnik wymył z tych zapraw , z betoniarką podobnie , na dodatek dodam że tej szczepionki jest tak niewiele że większość jak używa do tego betoniarki to szczepi bakteriami betoniarkę a nasiona wymamla w torfie a potem beczy że mu niedobra szczepiokę sprzedali . Bakterie są żywe i szczepić bezpośrednio przed siewem i nie po kilka ton jak siewnik sieje tonę pół dnia 

Na opakowaniu turbosoya chyba pisało zeby zaszczepic 1-2 dni przed siewem

Opublikowano

Nic za bardzo nie pisze ile przed siewem zaprawiać i ile czasu można trzymać jedyne co pisze to tyle co do warunków przechowywania , czy o zaprawianiu

.Warunki przechowywania preparatu TURBOSOY®

• Przechowuj w temperaturze 4–15°C.
  • Unikaj wystawiania produktu na bezpośrednie nasłonecznienie.
  • Przechowywanie
    • Zainokulowane nasiona przechowuj do 21 dni w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Opublikowano (edytowane)

W końcu udało się dodzwonić do hurtowni, nasiona mają być pod koniec tego tygodnia albo na początku następnego. Abace na końcu robią widocznie bo pozostałe odmiany już mają u siebie. Może się uda posiać przed świętami jak coś popada, jak na razie pustynia konkretna

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano

U mnie ziemia nie ruszana to w spodzie wilgoci sporo , jedynie z 2 cm od góry sucha 

Dziś mi przyszedł termometr glebowy , to w polu nie mierzyłem , ale w ogródku przed domem gdzie jest cały czas cień to temperatura 5 stopni , a jak wbiłem gdzie jest pod słońce to gleba ma 8 stopni na głębokości +- 8-10 cm 

Opublikowano
18 minut temu, mysza103 napisał(a):

U mnie ziemia nie ruszana to w spodzie wilgoci sporo , jedynie z 2 cm od góry sucha 

Dziś mi przyszedł termometr glebowy , to w polu nie mierzyłem , ale w ogródku przed domem gdzie jest cały czas cień to temperatura 5 stopni , a jak wbiłem gdzie jest pod słońce to gleba ma 8 stopni na głębokości +- 8-10 cm 

Te 10 stopni do siewu to ma byc chyba srednia dobowa temperatura czyż nie?

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ostatni deszcz to jakoś połowa marca była, trochę pokropiło w zeszłym tygodniu ale to tyle że się nie kurzyło przez pół godziny. Jak zrobione było na początku marca tak nic nie ruszane to coś w głębszych warstwach wody pewnie będzie a tak do tych 8 cm jeden popiół. Ma niby coś padać koło piątku to się zobaczy.

Edytowane przez arnoldino
Opublikowano
46 minut temu, mysza103 napisał(a):

Ja cały czas piszę o temperaturze gleby  na głębokości około 8-10 cm 

Ziemia dość sucha wiec szybko przyjmuje ciepło ale też szybko oddaje nocą

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem wcześniej , sucha tylko powierzchownie na 1-2 cm , głębiej  mokra 

Jak się na głębokości 10 cm ogrzeje na ponad 10- 12 stopni(a we wtorek już tą temperaturę na 10 cm będziemy mieli) to tak szybko się nie wychłodzi , taki przykład jak w niedzielę był przymrozek minus 3 stopnie bo paru dniach bardzo ciepłych to jak w miseczkach stała woda na ziemi to nawet jej wcale nie zmroziło , bo ziemia ogrzewała 

2 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Ostatni deszcz to jakoś połowa marca była, trochę pokropiło w zeszłym tygodniu ale to tyle że się nie kurzyło przez pół godziny. Jak zrobione było na początku marca tak nic nie ruszane to coś w głębszych warstwach wody pewnie będzie a tak do tych 8 cm jeden popiół. Ma niby coś padać koło piątku to się zobaczy.

To podobnie jak u mnie , tylko zapowiadali co tydzień deszcze , a minęły 3 tygodnie a nie spadło nic 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
4 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Tak jak pisałem wcześniej , sucha tylko powierzchownie na 1-2 cm , głębiej  mokra 

Jak się na głębokości 10 cm ogrzeje na ponad 10- 12 stopni(a we wtorek już tą temperaturę na 10 cm będziemy mieli) to tak szybko się nie wychłodzi , taki przykład jak w niedzielę był przymrozek minus 3 stopnie bo paru dniach bardzo ciepłych to jak w miseczkach stała woda na ziemi to nawet jej wcale nie zmroziło , bo ziemia ogrzewała 

To podobnie jak u mnie , tylko zapowiadali co tydzień deszcze , a minęły 3 tygodnie a nie spadło nic 

No tak ale idz zmierz tą temperature wieczorem tak o 22 albo rano o 6 i ciekawe czy bedzie dalej te 10 stopnj jeśli tak to okej ale jak na moje raczej bedzie nizsza a to średnia dobowa temp ma byc te 10 i chociaz pewnie w przyszlym tygodniu ziemia sie nagrzeje ,ja nie sieje wczesniej jak końcem kwietnia 

Opublikowano

Patrząc tak teoretycznie na tą pogodę , wiadomo pogoda zmienną jest,  ale załóżmy eoretycznie że tak by było , to jeśli w przyszłym tygodniu się nie nagrzeje wystarczająco dzień/ noc  , to i potem widać że marne szanse by były na to 

20250408_182512.jpg

16 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Pany wtyargałem młynek z czeluści stodoły po wieletnim odpoczynku. Powiedzcie jak mają być sita zamontowane do odebrania połówek? Tak czy tak?

20250408_174041.jpg

20250408_174150.jpg

Oby 2 sposoby mogły by być , ale w obu sposobach by trzeba dokonać poprawek