Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, yoma napisał:

Witam, poszukuje Corum 502 4sl i dash, czy ma ktoś dostęp do mniejszego pakietu bo tylko na 10ha są dostępne a cena spora?

A skąd jesteś??

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

tydzien bedzie to metabolizowala, pewnie pojawia sie odbarwienia, chlorozy i nekrozy. ona blokuje powstawanie aminokwasow rozgalezionych i prowadzi do zamiwrania. jednak soja szybko ja metabolizuje. po tygodniu powinna zaczac odbudowywac strate. 2 lata temu mocno przypalilem doglebowka soje, a i tak dala rade urosnac i wydac plon. twarde dziadostwo 😎

bez urazy ale z tego co pisałeś to ten plon u Ciebie zazwyczaj jest "słabowaty"🤔

Opublikowano
9 godzin temu, Roxer napisał:

Odchorować musi, pytanie w jakich warunkach było pryskane, duża susza, na wilgotną glebę po deszczu? I jaka faza soi?

Sucho strasznie było. Soja siana 26kwietnia ma już z 10cm 

Opublikowano

zgadza sie, przeciez ja tego nie ukrywam, soja to dosc problematyczna uprawa. chwasty sa meczace, zadnych informacji czym i jak odchwaszczac, oprocz doglebowek i corum, oraz wlasnych doswiadczen. uprawiam ja juz troche i dalej malo wiem. o metabolizmie tifensulfuronu akurat przeczytalem na jakis zagranicznych stronach, sam przeciez tego nie wymyslilem. dlaczego mialbym sie jednak nie podzielic informacjami jakie wyczytalem? jak wszyscy zauwazyli, ja nikogo na nic nie namawiam, a informacje jakie tu pisze sa oparte na moich obserwacjach oraz przeczytanych artykułach. czy mam byc zly, ze max moich osiogiw to 2 t, obrazac sie na caly swiat, czy mam nie pisac, bo zbieram ponizej 2 t? forum to wymiana wiedzy i doswiadczen, kazdy moze sam sobie ocenic przydatnosc moich wpisow. jesli jednak osiagam zbyt slabe plony, by tutaj sie wypowiadać, to proszę o wybaczenie. "Scio nihil me scire" namie to prawdziwe😃

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Siedzacybyk napisał:

"Scio nihil me scire"

?
kto dziś tak ad hoc łacinę? co najwyżej jak się linia "nie prosta" nazywa ;)

plony soi nie wiem jakie maksymalne można w klimacie Polski uzyskać ale jak tak widzę plantacje u innych (sam preferuję fasole) to za gęsto to posiane , przynajmniej w moim regionie. Nie mam stosownej fotki no ale soja nie bobik i ... no za gęsto aby potencjał plonotwórczy w pełni wykorzystać.  co druga leja względem standardu dla zbóż a w rzędach to max co te 6-8cm.
Za gęste fasole też tną plon i dwie tony to max jeśli naścibolone tego że się wzajem zacienia i podjada korzeniami w glebie to strąków dużo  zrzuci i tylko wybuja w wyścigu do światła nawet jeśli dobrze odchwaszczone
no jakie piaski czy pośnizny gdzie i tak się nie rozkrzewi to rozumiem ale na lepszych glebach.. no chyba że rozrzedzenie opóźnia zbiór i lepiej mniej ale w czas niż więcej ale w okolicy zaduszków zbierać? nie wiem, tylko pytam bo może kiedy z kawałek przy tych fasolach... (?)

kiedyś pisywał tu @pstaszek i fotki chyba On pokazywał no na nich to coś sensowniej ta soja wyglądała, nadal pewnie są w odmętach af  tylko weź je znajdź
nawet od bidy i pielnik wchodził w grę m rzędami
nie to co widuję u siebie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

ostatnio sialem 100 kg/ha, w tym roku wiecej, ale sila kielkowania 60%, bo kombainista ze mnie marny i poobijalem nasiona. na jakis stronach amerykanskich doczytalem,ze przy 90% sile kielkowania, najlepsza gestosc osiagaja przy wysiewie 100 kg/ha oraz rozstawie ponizej 15 cali. staram sie tak siac, ale jak wspominalem, maruna mi ostatnio krwi napsula. a jeszcze wczesniej chlomazon w nadmiarze, a jeszcze wczesniej golebie, a jeszcze wczesniej byla piekna, bez chwastow ale za gesta 🤕😀 rzepak tez mi 3 lata temu pokazal srodkowy palec. bo brak wiedzy nie zwalnia z odpowiedzialnosci. spoznilem sie z platkiem i zgnilizna wystapila z popisowym numerem 😃😮 kombainu nie bylo widac, tak sie kurzylo ehhh. a rzepak uprawiamy juz ok 15 lat!!! w tym roku czekam co pokarze nero, oraz doswiadczalnie bandur na dokladke oraz diflufenikan 😀

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Siedzacybyk napisał:

doswiadczalnie bandur

może pokazać pierwszy pas startowy pod zaczątek CPK jak dobrze poleje nawet w sześć-osiem tyg od zastosowania
oczywiście zależy od dawki ale ponad litr i wystarczy dla pogromu uprawy. Często w jaki suchszy rok podpuści i wszystko ok a nawet chwastów trochę przepuści a w inny spali zaraz po wschodach bo pogoda nie popasuje. To prymitywny i bardzo nieprzewidywalny środek i ew jakie setkowe uzupełnienia tużprzedwschodowe soi czy fasoli to może może i w standard można wprowadzić. Dwa lata temu w fasoli po pół litra i no idealnie bo deszcze padały ale spokojne, niewielkie a w tym roku po dwu setkach i pożółciło fasolę gdzie reszta tankmiksa nawet sumarycznie niższa niż zwykle w fasolach dana bo nie mieli w sklepie tyle co chciałem i o 30% mniej poszło i metobromuronu i pendimetaliny (no tej tylko o jakieś 15% mniej) niż rok temu na kontrolnym kawałku to rok temu jeszcze trzeba było basagranami i imazamoksami pomagać a na końcu motyką gdy w tym roku po gradowym ekscesie pali fasole niższa dawka jak w ub r a te basagrany etc po co?
jeśli wyszło co widać w tamtym poscie
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/47878-fasola/?do=findComment&comment=4388291

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

myslalem ze bandhr to bedzie ciekawe rozwiazanie. chcialem go polaczyc z nero. obecnie bazuje na metrybizynie +...w tym roku nero. mialem metobromuron, ale moze w zeszlym roku susza nie pozwolila mu rozwinac skrzydel, maruna wydusila mi soje na jednym kawalku. no coz, aklonifen jeszcze pojdzie do obserwacji 😀

Opublikowano

rumianowate jeśli w młode fazy siewki utrafić to i niższe w soi dopuszczalne dawki bentazonu z naddatkiem wypalą do cna bo rumiany na to tę substancję szczególnie wrażliwe stąd corum weszło już chyba na dłużej do standardu sojowego, tylko właśnie z szarłatami jeszcze problem bo i komosy owo corum z racji imazamoksu nieźle sobie radzi byle nie czekać na aż podrosną to do cna wypali nawet owo 0,6 czy coś tam ponad litra która to dawka pono dla soi obojętna w dowolnej fazie i nawet w trakcie wschodów, no chyba że coś mylę... no i kurczę deszczyna przestał padać zanim jeszcze na dobre zaczął a już liczyłem że popada na tyle by całkiem fito doglebówek mi w fasoli zakończyć i nawet senność mi przeszła a tu .. no nic, będzie jeszcze nieco rzadsza ta fasola bo kolejny jakiś procent wypadnie zanim w końcu solenniej poleje a to pono dopiero możliwe pojutrze.

Opublikowano (edytowane)

imazamoks
tifensulfuron nie wiem , w fasoli sulfonamidy jak dotąd żaden się nie sprawdził; wszystkie deformują rośliny a to gorsze niż oparzenia bo strąków nie wiążą albo dużo później i mniej niż powinny
Pono soja imazamoks lepiej znosi niż fasola za to bentazon gorzej i na imazamoksie można oprzeć główne uderzenie a reszta tylko jako dodatki ale tylko tak słyszałem, czytałem i w soi praktyki żadnej nie mam bo nawet jak ją kiedyś miałem to motyka i tyle bo parę arów i nawet było tego i strąków i w ogóle tylko sarny czy jakie inne chomiki (u nas tego plaga) wyżarły nasiona zanim zebrałem gdy fasola ani jednego amatora co obok rosła to się zraziłem i wolę .. fasolę :)

no i u mnie region że i profesjonalne dedykowane maszyny do omłotu pełno i handel wokół rozbudowany a i ceny przez minionych już z pięć a na pewno cztery lata to soja dziad cenowo wypadała przy fasoli przy porównywalnych plonach

miałem wspomnieć o ewentualności benfluraliny czy by w soi ..,
no ale już nie ma o czym wspominać

https://nowoczesnauprawa.pl/benfluralina-wycofana/

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

czy mam nie pisac, bo zbieram ponizej 2 t? forum to wymiana wiedzy i doswiadczen, kazdy moze sam sobie ocenic przydatnosc moich wpisow. jesli jednak osiagam zbyt slabe plony, by tutaj sie wypowiadać, to proszę o wybaczenie. "Scio nihil me scire" namie to prawdziwe😃

przecież napisałem żebyś się nie obrażał a ty żalami fochy walisz jak nastolatka😉 Bardzo sobie cenię Twoje wypowiedzi i szczerość i wiele z nich korzystam, bez Ciebie ten temat byłby co najmniej smutny😉 zmierzam do tego iż to że herbicyd nie przypalił rośliny lub ta roślina odżyła po pewnym czasie i wygląda ładnie, to nie oznacza że w konsekwencji nie redukuje plonu a tego nie zobaczymy możemy tylko się zastanawiać "dlaczego tylko tyle sypnęło, przecież była ladna". Dopiero trzeci sezon sieje soje i Nie jestem ekspertem w tej uprawie (w innych uprawach też nie) I wiele wiedzy czerpie właśnie czytając fora. Tak samo jak w tym temacie i np temacie fasoli jeden z drugim pisze ze nawalił chemii uprawa siadła ale po czasie odżyła ale czy na pewno wyda plon który by mogła? kiedyś w uprawie fasoli przeleciałem bentazonem dookoła pola od między bo był chwast chwast wzięło fasola przebolała i przez cały okres wegetacji odznaczało się, gdzie było pryskane gdzie nie a potem w zbiorniku też były różnice. Teraz na co mam zwalić? na suszę? ph gleby? czy jednak na oprysk? Kiedyś, kiedys kolega Dysydent napisał że ten kto nie potrafi chemicznie zwalczyć chwastów w fasoli tylko plewi ręcznie to nie powinien jej siać, a ja w tym roku pierwszy raz od parunastu lat zdecydowałem się jej nie zasiać. Także ten tego... ekspertem nie jestem proszę nie brać moich wpisów na serio😉

Opublikowano
18 godzin temu, MarcinKa napisał:

A skąd jesteś??

37-500 Podkarpacie ale dzięki już znalazłem znajomego kupił cały pakiet wiec pol odkupie :)

Opublikowano
13 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

ostatnio sialem 100 kg/ha, w tym roku wiecej, ale sila kielkowania 60%, bo kombainista ze mnie marny i poobijalem nasiona. na jakis stronach amerykanskich doczytalem,ze przy 90% sile kielkowania, najlepsza gestosc osiagaja przy wysiewie 100 kg/ha oraz rozstawie ponizej 15 cali. staram sie tak siac, ale jak wspominalem, maruna mi ostatnio krwi napsula. a jeszcze wczesniej chlomazon w nadmiarze, a jeszcze wczesniej golebie, a jeszcze wczesniej byla piekna, bez chwastow ale za gesta 🤕😀 rzepak tez mi 3 lata temu pokazal srodkowy palec. bo brak wiedzy nie zwalnia z odpowiedzialnosci. spoznilem sie z platkiem i zgnilizna wystapila z popisowym numerem 😃😮 kombainu nie bylo widac, tak sie kurzylo ehhh. a rzepak uprawiamy juz ok 15 lat!!! w tym roku czekam co pokarze nero, oraz doswiadczalnie bandur na dokladke oraz diflufenikan 😀

Słyszałem ze bandur akurat w soi sprawdzał sie całkiem nieźle

Opublikowano
Dnia 28.05.2024 o 11:58, dysydent napisał:

powój polny na polach uprawnych nie ma odmian i zapewne mylisz go z rdestem powojowatym a ten i owszem corum czy nawet co.. szlag mnie trafi na tym windowsie, muł nie komputer na tym syfie, czekaj, zaraz przełaczę się na linuksa i dokończę

tenże tifensulfuron metylowy ma rdestówkę powojowatą (za moich czasów z męska rdestem powojowatym zwaną) e średnio wrażliwych a bentazon z benza toto nawet nieźle pali i najczęściej po jednym zabiegu litrową dawką w fasolach wyczyścił sam bentazon.
Jeśli tifensulfuron tak szarłaty u @grzechoo załatwił pospołu z benzem to Jego ja sam bym pytał czy jakie co mniejsze soje , później wzeszłe (zawsze się jakiś maruder trafi) czy odczuły te dawki co podał czy nic na soi nie widać z oparzeń/pokręceń?
 chwastów wieloletnich dwuliściennych i skrzypów zarówno w fasoli jak i soi liczyć na zwalczenie pełne to naiwność i płonna nadzieja a codo progów fitotksyczności dla soi substancji używanych w fasoli nie do mnie bo ja mogę jakich durnot nadoradzać bo jednak całkiem różnie się to rozkłada w tych dwu roślinach i ja fasolę mam praktykę soi - zero

a trawy wszelakie akurat ani tiff ani benz nie rusza i od tego jest grupa środków osobna do wyszukania z hasła - graminicydy i nic tylko przebierać bo jest ich od groma i soja chyba nawet mniej podatna na chlorozy po graminicydach niż fasola co i te chlorozy niczym groźnym nie są bo i fasola szybko z nich wyrasta. bardzo duża bariera selektywności aby udało się graminicydem uszkodzić rośliny dwuliścienne byle ich zbyt młodych nie oparzyć samym faktem zabiegu bo i czysta woda może no i taka plamka chlorozy na jedynym z dwu liścieni jakie ma maleńka siewka o połowę szanse przeżywalności obniża i tylko nazbyt młodych dwuliściennych unikać graminicydami to i perz zero problem, nawet na nieco podrośnięte trawy lepiej działają

2 lata temu dawałem 0,125 tiff i powój polny jak i rdest powojowaty poszedł spać 

• Thanks 1
Opublikowano

to że dziękuję za info nie znaczy że w nie ślepo wierzę ale sulfonamid jest rzeczywiście podejrzany o systemowe szkodzenie i powojowi polnemu jak rimsulfuron czyściec błotny kręci i w zasadzie w kartoflach niszczy choć to nigdzie nie jest napisane
i przyjąłem do wiadomości ale bez sprawdzenia czy potwierdzenia z innych jeszcze źródeł czy kiedy przy jakiej okazji i samemu w ... no.. przyjąłem do wiadomości

Opublikowano

Ja miałowałem broną aktywną tak głęboko że 250 koni jechał max 8 km ale ziemia głęboko spulchniała i redlice poszły na te 5 cm gdzie jeszcze była wilgoć, wschody praktycznie 100%.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, rocco0987 napisał:

Ja miałowałem broną aktywną tak głęboko że 250 koni jechał max 8 km ale ziemia głęboko spulchniała i redlice poszły na te 5 cm gdzie jeszcze była wilgoć, wschody praktycznie 100%.

Bardziej  chodzi mi o to że po tak długim czasie ona jeszcze daje rade wschodzić. Byłem raczej nastawiony ze juz nic z tych nasion  nie będzie.

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj moge cos wiecej napisac. bazowa ochrona byl sencor + nero. musze przyznać, ze wyglada to nawet dobrze. jesliby bylo pole bez resztek, opryskane na wilgotna glebe, bylo by b. dobrze. lrzepuscilo troche pojedynczej komosy i jednolisciennych. dodatkowo poletka opryskalem nr. 1 bandur: czysto jak nigdy, nie ma praktycznie chwastow, ale soja przyhamowana, nie poparzona, ale mniejsza. nr.2 diflufenican : nie nadaje sie, soja z objawami fito, poparzona, wzeszla, ewidentnie mniejsza i chora. chwastow mniej niz na bazowym, ale wiecej niz po bandurze. informacja najwazniejsza, po qq gdzie byl mezotrion i nikosulfuron( nie wiem ktory gorszy)soja strasznie cierpi. zaialem 5 arow kolo domu, bo kury pszenice wybraly, to soja idealna. te same potluczona nasiona, ale wschody piekne. oprysk bazowy, chwastow brak, ale to pewnie suma z bacara trio pod pszenice. po mezotrionie i niko, mozna sobie darowac soje. szkoda pola i roboty.

Ps. Nie obrazam sie, moze cos kiepsko z humorem 🤕

Edytowane przez Siedzacybyk