Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Sorry  chłopie  ale opowiadasz jakieś  pierd*y.

Zaliczki  poszły  dla większości w 70%  już  jesienią   Pomoc  klęskowa  za rządów  PiS   za każdym razem  i  to na wysokim poziomie   wsparcia. A ty piszesz głupoty  że nie mają  pieniędzy.  Chłopie  zjedź na ziemie.  Unia wymaga  coraz  większych kontroli  i  nic się na to nie poradzi  że coraz  więcej ludzi  jest   kontrolowanych a co za tym idzie nie mają wypłacane  kasy.   Ja  od 2011 roku mam dopłaty  jak nie w czerwcu  to w lipcu  maju  kwietniu  i nie narzekam w tym roku  też  mam przesunięcie.

A społeczeństwo w Polsce  jest skłócone i podzielone  do 2005 roku. Przypomnij sobie  ,,Moherowe Berety,  Zabierzcie  babcią dowód  by na PiS ne głosowały ,  Dorzynanie watach  Pisowskich, Polowanie na kaczki,  jaki zamach taki Prezydent, Janusza Palikota pamiętasz, Stefana Niesiołowskiego,,  Wydarzenia  po  Wygranych wyborach  przez PiS  co robili  jak się kładli na ulice udając  rannych i tak by można wymieniać bez końca. 

Piszesz że nie robią  nic  dla ludzi  a :  500+  to dla kogo  jest  , wiek emerytalny to komu  obniżyli, Darmowe leki   to komu dali,  Pomoc   klęskowa dla kogo  poszła  w 2016 i 2017 roku ???

Kontrole kontrolami ale mogą je robić od czerwca bo mają wnioski rolników a robią je w marcu-czerwcu następnego roku. Dlaczego? Wniosek obszarowy pod względem formalnym powinien być zrobiony max w miesiąc, potem max 2 miesiące na kontrole w terenie i wypłata środków do końca roku w którym rolnik tak naprawdę zebrał plon. To da się zrobić ale trzeba całą tę agencję zrestrukturyzować ot co+zatrudnić sporo ludzi na umowy zlecenia na okres kontroli. Śmieszne jest przecież jak przyjeżdżają kontrolować zasiewy gdy jest już wszystko zebrane a ścierń przyorana. Co oni mogą stwierdzić?
Rozumiem że są wnioski gdzie jest 100działek, facet trzyma bydło, daniele, ma 2 kurniki po 15 tys kur, wlazł we wszystkie możliwe programy R-S a ziemie ma w 3 BP w dwóch różnych OR i wtedy sprawa może się faktycznie przedłużyć ale jeżeli mam 34ha, z czego 30ha zboża, reszta to łąki pod RS (ptaszki) i zabudowania, nie mam zwierząt, nie biorę udziału w żadnych innych płatnościach to gdzie tutaj jest skomplikowany charakter sprawy? Bo GISowiec się nie wyrabia w ARiMR? Bo kwity z kontroli zostały odłożone na bok bo robią tych bez kontroli? Tak jest 2 jak nie trzeci rok z rzędu czyli za PiSu.

Co do 70% - u Ciebie może i tak, ja mieszkam w Polsce B i mało kto dostał więcej niż 10% JPO.

Pomoc klęskowa? Zalania z zeszłego roku i wymoki - komisje sobie były, protokoły porobiły i na tym się skończyło. Pomoc zerowa.

500+ - ciekawe ile procent z dzieciaków które to dostały będą coś w tej Polsce robić jak dorosną poza mieszaniem zaprawy lub siedzeniem na bezrobociu (ewentualnie zagranica).

Edytowane przez Nikita_Bennet
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

dokładnie, dopłaty powinny byc wypłacane od 1 pazdziernika do konca grudnia za dany rok, wtedy kazdy by miał na wiosne gotówke na start

2 godziny temu, marekfarmer napisał:

Sorry  chłopie  ale opowiadasz jakieś  pierd*y.

Zaliczki  poszły  dla większości w 70%  już  jesienią   Pomoc  klęskowa  za rządów  PiS   za każdym razem  i  to na wysokim poziomie   wsparcia. A ty piszesz głupoty  że nie mają  pieniędzy.  Chłopie  zjedź na ziemie.  Unia wymaga  coraz  większych kontroli  i  nic się na to nie poradzi  że coraz  więcej ludzi  jest   kontrolowanych a co za tym idzie nie mają wypłacane  kasy.   Ja  od 2011 roku mam dopłaty  jak nie w czerwcu  to w lipcu  maju  kwietniu  i nie narzekam w tym roku  też  mam przesunięcie.

A społeczeństwo w Polsce  jest skłócone i podzielone  do 2005 roku. Przypomnij sobie  ,,Moherowe Berety,  Zabierzcie  babcią dowód  by na PiS ne głosowały ,  Dorzynanie watach  Pisowskich, Polowanie na kaczki,  jaki zamach taki Prezydent, Janusza Palikota pamiętasz, Stefana Niesiołowskiego,,  Wydarzenia  po  Wygranych wyborach  przez PiS  co robili  jak się kładli na ulice udając  rannych i tak by można wymieniać bez końca. 

Piszesz że nie robią  nic  dla ludzi  a :  500+  to dla kogo  jest  , wiek emerytalny to komu  obniżyli, Darmowe leki   to komu dali,  Pomoc   klęskowa dla kogo  poszła  w 2016 i 2017 roku ???

propagandysta działa :D

Opublikowano

Trochę odchodzimy od tematu ale popatrzmy na pisowskie zmiany kosmetyczne - powstał KOWR zadanie ARR o dopłatę do materiału siewnego przeszło pod ARiMR - tylko czemu nie przekazali prostego programu do wypełniania wniosków (ELF)? Dlaczego w dokumentach ARiMR jest to wszystko inaczej rozpisane - dla mnie jest bardziej zagmatwane.  Dlatego że to PiS jest teraz ustawodawcą, bardzo złym w mojej opinii.

• Like 1
Opublikowano

ale jak już są to powinny byc wypłacone szybko i sprawnie zeby spełniły swoje zdanie a nie przez cały rok po 5 groszy dziennie

Opublikowano

Ale od początku tak są wypłacane i dopuki PiS nie przejął  władzy nikomu to nie przeszkadzało ;)

Opublikowano

Wszystko dobrze piszecie i tak jest, że władza nowa obsadza wszędzie swoich na kierowników wojewódzkich odr np. i wszédzie dzie się da wszystko po kluczu partyjnym a nie po kompetencjach. Tak było jest i bédzie w każdej instytucji nawet w kościele. Hierarchia sié to nazywa. Pis robi to samo co poprzednicy bo by byli frajerzy gdyby nie robili. PSL to miało sformalizowane 3% zarobków z pracy po znajomości musiało być odprowadzane na partie. No taka mała cosanostra. A dopłaty przyjdą kiedyś. Lepiej prędzej jak później. Zaliczką to mnie zawiedli niby choć kontrol to miało być 70%. Potem zmienili zdani, że Bruksela nie pozwala. Ta trala lala.

• Like 1
Opublikowano

Na naszym terenie praktycznie wszyscy mieli kontrolę i co ciekawe zaliczki od 3% do 70% przy czym ludzi którzy dostali 70% można policzyć na palcach jednej ręki, @ staszek 131415 ale nie było szumnych zapewnień ze 70% zaliczki będzie wyplacone do 01.12.2017 wszystkim którzy złożyli wniosek o dopłaty, to byla czysta propaganda i wprowadzanie ludzi w błąd

• Like 2
Gość marekfarmer
Opublikowano
2 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

Kontrole kontrolami ale mogą je robić od czerwca bo mają wnioski rolników a robią je w marcu-czerwcu następnego roku. Dlaczego? Wniosek obszarowy pod względem formalnym powinien być zrobiony max w miesiąc, potem max 2 miesiące na kontrole w terenie i wypłata środków do końca roku w którym rolnik tak naprawdę zebrał plon. To da się zrobić ale trzeba całą tę agencję zrestrukturyzować ot co+zatrudnić sporo ludzi na umowy zlecenia na okres kontroli. Śmieszne jest przecież jak przyjeżdżają kontrolować zasiewy gdy jest już wszystko zebrane a ścierń przyorana. Co oni mogą stwierdzić?
Rozumiem że są wnioski gdzie jest 100działek, facet trzyma bydło, daniele, ma 2 kurniki po 15 tys kur, wlazł we wszystkie możliwe programy R-S a ziemie ma w 3 BP w dwóch różnych OR i wtedy sprawa może się faktycznie przedłużyć ale jeżeli mam 34ha, z czego 30ha zboża, reszta to łąki pod RS (ptaszki) i zabudowania, nie mam zwierząt, nie biorę udziału w żadnych innych płatnościach to gdzie tutaj jest skomplikowany charakter sprawy? Bo GISowiec się nie wyrabia w ARiMR? Bo kwity z kontroli zostały odłożone na bok bo robią tych bez kontroli? Tak jest 2 jak nie trzeci rok z rzędu czyli za PiSu.

Co do 70% - u Ciebie może i tak, ja mieszkam w Polsce B i mało kto dostał więcej niż 10% JPO.

Pomoc klęskowa? Zalania z zeszłego roku i wymoki - komisje sobie były, protokoły porobiły i na tym się skończyło. Pomoc zerowa.

500+ - ciekawe ile procent z dzieciaków które to dostały będą coś w tej Polsce robić jak dorosną poza mieszaniem zaprawy lub siedzeniem na bezrobociu (ewentualnie zagranica).

Kontrole  przeprowadzają  w większości  firmy  zewnętrzne   robią  to od  czerwca  do   lutego.   Miałem kontrole już  kilka razy  i Raporty  z tych firm  przychodzą  różnie  nieraz  w styczniu   marcu  maju  i wtedy dopiero ARIMR  może  zająć  się  naliczaniem.  Powymyślali  te zazielenienia i  inne g*wna   i kontrole się opóźniają  jak i wypłata  kasy. Do puki   niektórzy  rolnicy  nie nauczą  że dopłatę  traktuje się jako bonus  a nie podstawę  to  zawszę będę mieli ból  d*py.

Mnie to  nauczył  ,,frajer,, w 2011 roku i  nie mam bólu  d*py  na brak  zaliczki czy dopłaty  :) 

Opublikowano

Kontrola nie ma nic do rzeczy z wysokością wypłaconej zaliczki,niektórzy dostali 70% mimo kontroli,sąsiedni powiat brak kontroli i też zaliczki na poziomie 10% nawet w powiatowych nie są wstanie tego sensownie wyjaśnić,osobiście miałem kontrol i też dostałem 70% zaliczki ,wkurza mnie nachalna propaganda sukcesu a na dole coraz większy burdel i co najgorsze obrywają za to pracownicy powiatowych biur.

• Like 1
Opublikowano

Ja bym oddzielił dwie sprawy - to, że w agendach rolniczych jest źle i za bardzo postępu nie widać, to jedno. A polityka i kto jest przy władzy, to drugie. Ja nie widzę korelacji między polityką a ARiMR - co jedna opcja naprawi, druga spieprzy i na odwrót. A ogólnej poprawy jakoś od lat nie widać, żeby rolnikom było łatwiej, taniej i prościej.

U mnie w BP sporo gospodarstw do 15ha juz dopłaty w całości dostało. Coś tam idzie do przodu, nie mnie oceniać czy wolno czy szybko, do 30.06 jeszcze trochę czasu

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, jahooo napisał:

Ja bym oddzielił dwie sprawy - to, że w agendach rolniczych jest źle i za bardzo postępu nie widać, to jedno. A polityka i kto jest przy władzy, to drugie. Ja nie widzę korelacji między polityką a ARiMR - co jedna opcja naprawi, druga spieprzy i na odwrót. A ogólnej poprawy jakoś od lat nie widać, żeby rolnikom było łatwiej, taniej i prościej.

U mnie w BP sporo gospodarstw do 15ha juz dopłaty w całości dostało. Coś tam idzie do przodu, nie mnie oceniać czy wolno czy szybko, do 30.06 jeszcze trochę czasu

Masz rację. W 2016 a głównie w 2017 roku BP zawalił obowiązek wyrysowania wszystkich działek z wniosków. Obowiązek narzucony przez UE. Gdyby tego nie było, to podejrzewam, że większość rolników miała by już dawno decyzje i pieniądze na koncie.

18 godzin temu, massey87 napisał:

Dostalem wniosek z agencji. O co im chodzi? 

20180313_135325.jpg

Na to pytanie odpowiedziałem tobie kolego w dziale:

Dopłaty bezpośrednie 2018

Edytowane przez Gość
Opublikowano

A u nas nawet tacy 2 ha nie dostali. Rok temu była całkiem inna bajka. Zaliczki 70% w październiku decyzja w grudniu reszta przed nowym rokiem. No teraz to się pier**lą strasznie im te komputery czy mało ludzi. Onw to podstawa, że nie wypłacą do zakończenia kontroli ale z tymi zaliczkami to se przylecieli i to widzą najlepiej sprzedawcy nawozów co się dzieje. Już widze ten harmagedon z tym nowym e wnioskiem. Już lepiej to niech dadzą ludziom od razu te decyzje drukować jak się nie wyrabiają. Cienko to widze jak na ich platformie to ma być zapisywane. Taką emikrofirme to se ściągasz na komputer i robisz u siebie tylko jak wysyłasz powiedzmy przez podpis zaufany te jpk to się logujesz gdzie trzeba. Tak mnie tu ktoś straszył funduszem gwarancyjnym jak z oc sie spuźnie zmieniając firme. Nie jest to tak. Teraz sie loguje wszystkie graty widze kiedy przegląd był(nigdzie nie ma bo nie robie) to szczegół i oc jak wygląda i nie ma aktualizacji tak zaraz nawet kontynuując polise. Zobacze po jakim czasie się pojawi na razie miesiąc i nic.

Opublikowano
33 minuty temu, grey6 napisał:

Ko

A u nas nawet tacy 2 ha nie dostali. Rok temu była całkiem inna bajka. Zaliczki 70% w październiku decyzja w grudniu reszta przed nowym rokiem. No teraz to się pier**lą strasznie im te komputery czy mało ludzi. Onw to podstawa, że nie wypłacą do zakończenia kontroli ale z tymi zaliczkami to se przylecieli i to widzą najlepiej sprzedawcy nawozów co się dzieje. Już widze ten harmagedon z tym nowym e wnioskiem. Już lepiej to niech dadzą ludziom od razu te decyzje drukować jak się nie wyrabiają. Cienko to widze jak na ich platformie to ma być zapisywane. Taką emikrofirme to se ściągasz na komputer i robisz u siebie tylko jak wysyłasz powiedzmy przez podpis zaufany te jpk to się logujesz gdzie trzeba. Tak mnie tu ktoś straszył funduszem gwarancyjnym jak z oc sie spuźnie zmieniając firme. Nie jest to tak. Teraz sie loguje wszystkie graty widze kiedy przegląd był(nigdzie nie ma bo nie robie) to szczegół i oc jak wygląda i nie ma aktualizacji tak zaraz nawet kontynuując polise. Zobacze po jakim czasie się pojawi na razie miesiąc i nic.

Kolego u mnie w powiecie agencja wyplacila 99% zaliczek i wszystko w 70% . A co do braku decyzji. To w BP musieli wyrysowac wszystkie działki z malych wniosków i je zatwierdzić i wydać decyzje po to bylo to robione aby wiedzieć kto może kwalifikować do oświadczeń. Teraz zatwierdzaja i naliczają i wydają wnioski powyżej 10ha. Geometria poznila wydawanie decyzji. Zdarza wszystko wydać. Tylko trzeba czekać cierpliwie, wiadomo ze jak brakuje kasy to chce się juz doplaty. Uwierz mi zr w BP zapierdzielaja ostro, wiadomo nie wszyscy pracownicy.

Opublikowano

Poradzimy sobie. U nas też tak było pięknie. No nic za rok mam nadzieje naszą gmine nie trafią z kontrolą. Teraz to choć jak uwalają to całą okolice. Kiedyś to mnie trzepali a reszta sie śmiała a teraz to równo nie do śmiechu wszystkim. No więc jakaś sprawiedliwość jest a Ci co najmniej mają dostać to najbardziej labidzą...

Opublikowano
8 godzin temu, jarecki7745 napisał:

Panowie i Panie od wielu lat mają czas do 30 czerwca wyrobić się z dopłatami i tyle w temacie pierwszy raz wniosku chyba nie składacie i tak trzeba planować wydatki

Tak ale obowiązuje ich KPA, gdzie w art. 35 jest napisane " Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki." Tymczasem mój raport z kontroli leżał sobie w jakiejś szufladzie od 2 października do końca grudnia.... Dzisiaj jestem 8 miesięcy po kontroli i decyzji ani widu ani słychu... 

Opublikowano

Może tak jak mój sąsiad nie zauważyłeś kiedy je wydałeś bodopłaty dostał w grudniu a do wczoraj cały czas na nie czekał :P

Opublikowano

Chciałbym być w takiej sytuacji aby nie zauważyć wpłynięcia na konto 20 tys złotych...  Nie zauważyć mogłem co najwyżej wpłynięcia tych 1000 zł zaliczki wypłaconej ostatniego dnia listopada... No ale poprawiłem statystyki wypłaconych zaliczek...

Opublikowano
10 godzin temu, lukejro napisał:

Tak ale obowiązuje ich KPA, gdzie w art. 35 jest napisane " Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki." Tymczasem mój raport z kontroli leżał sobie w jakiejś szufladzie od 2 października do końca grudnia.... Dzisiaj jestem 8 miesięcy po kontroli i decyzji ani widu ani słychu... 

Widzisz, jak ich obowiązuje. Bez zbędnej zwłoki, czyli kiedy. Tak jest i tak będzie, dopóki urzędas nie będzie odpowiadał za swoje poczynania.

Opublikowano

Do mnie przyszło również pisemko odraczające, pytałem się czemu to mi powiedzieli, że jak nie zdąża decyzji wydać do danego momentu to z urzędu takie pismo wysyłają... Jeszcze mam komunikat dla tych co w dopłatach MR składają zmieniło się rozporządzenie i liczy się nie od momentu zło,złożenia 1 raz wniosku tylko od momentu złożenia dopłat na MR czyli w moim przypadku 2015,2016 okienko w 2017 i jeszcze będę mógł złożyć 2018 i 2019. Nie wiem czy było o tym pisane ale to dosyć ważne info potwierdzone 100%