Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Miodzio1671 napisał:

Może głupie pytanie ja mam wydatkowane 70600 na maszyny
A na resztą kwotę nie mam dodam że jestem z naboru 2015 i mija mi za 2 m-c 3 lata i muszę się rozliczyć

Przez 3 lata nie uzbierałeś faktur na 30 tys?(10tys rocznie, 830 miesięcznie)

Opublikowano

Czy dzierżawa liczyłaby się do ogólnego areału ?. Utwardzał ktoś może plac na MR? . Jak to w końcu jest dobór maszyn obowiązuje także MR ?, mam dość mało pola a chciałbym maszyny sporo większe jak w rozporządzeniu , czy uzasadnienia raczej przechodzą ?. I czy koniecznie trzeba przechodzić na Vat ?.

Opublikowano
33 minuty temu, ThePerkins napisał:

Czy dzierżawa liczyłaby się do ogólnego areału ?. Utwardzał ktoś może plac na MR? . Jak to w końcu jest dobór maszyn obowiązuje także MR ?, mam dość mało pola a chciałbym maszyny sporo większe jak w rozporządzeniu , czy uzasadnienia raczej przechodzą ?. I czy koniecznie trzeba przechodzić na Vat ?.

Nie trzeba przechodzić na vat :) a maszyny  w mr w miare przechodzą ja mam 15ha a wg rozporządzenia przysługują mi na na 25ha min. i bez uzasadnienia przeszło 

Opublikowano

W momencie składania wniosku o płatność musisz mieć spełnione zalożenia biznesplanu. Więc jeśli masz takie zobowiązanie to musisz przystąpić do grupy. Rozporządzenie nie reguluje jednak dokładnie kiedy. 

Opublikowano

Czy ktoś z was składał wniosek z np. 10 ha? Jakiej wielkości maszyny można kupić przy takim areale? 

Opublikowano

A kiedy można spodziewać się większych szczegółów, bo może w końcu się za łapie. Wykształcenie jest, ha też. Tylko, że właśnie 2 ha spadkowe już od 3 lat. O dopłaty i inne się nie ubiegalem więc jakby było tak jak piszesz @freetaxi to by było dobrze. Tyle aby czasowo się że wszystkim wyrobić.

Opublikowano

Czyli nie moge mieć więcej jak 1ha? A jeśli dom z przechowalnia stoją na działce budowlanej bez użytków rolnych to też muszą mi rodzice przepisać go aby liczyły się pkt za przejęcie całego gospodarstwa? Czy wystarczą wszystkie pola?

Opublikowano

a wogole dostał ktoś już decyzję w Wielkopolsce ? chce przejść na VAT bo te maszyny to trochę boli jak tyle kasy miałoby się iść j...ć i tu pytanie czy ktoś z Was też przechodzi z ryczałtu na VAT 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v