Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od poniedziałku planuje robić z lucerki. Ktoś też zaczyna? :) ja owijam bele folią 750mm i robie 24 obroty. Pleśni moje belki nie widzą. no chyba że trafi sie jakaś nie foremna :)

Opublikowano

@mariuszd93 u nas jeden gość zrobił sianokiszonkę w workach. Te worki popękały i sianokiszonka się zepsuła.

a ja kupiłem worki z firmy silobag i jestem zadowolony, co prawda w worki zapakowałem z 80 belek a resztę owinąłem ale nie zauważyłem dużej różnicy pomiędzy jedną a drugą kiszonką,

zamawiałem na www,silobag.pl

Opublikowano

robił ktoś z was sianokiszonkę z mieszanki owies i jęczmień bo w tym roku mało zrobiłem balotów z I pokosu i mam 0,5ha takiej mieszanki a wyrosła wysoki i już się wykłosiła i tak myślę zrobić sianokiszonkę i po tym jeszcze coś zasiać tak aby było dobre na baloty tylko co tak aby szybko urosło ?

Opublikowano

tylko uważaj żeby nie przesuszyć bo słomę zrobisz. Kiszonka ze zboża musi być dość mokra. U nas kosimy i na drugi dzień już prasujemy bez przewracania. A siać będziemy to samo jak pogoda dopisze to jeszcze raz się zbierze.

Opublikowano

Wójek miał wsiewkę kończyny w jęczmieniu ale strasznie zarosła chwastami, i zwineliśmy to na siano kiszonkę. Super była i dużo bardzo polecam takie rozwiązanie, a kończyna jak szczotka odrosła.

Opublikowano

Mam czekać aż się ziarno zawiąże czy już teraz mogę kosić i czy krowy więcej mleka dadzą, teraz jest wilgotno to myślę, że jeszcze raz na tym kawałku urośnie do października, a dlaczego nie dawać tego krowom tylko jałówka a z 0,5ha to myślę że ok 10-12szt. wyjdzie

Opublikowano

Mam ściętą trawę na łąkach torfowych,tydzień już leży,część przewrócona część jeszcze nie co robić zbierać na siano czy sianokiszonkie ?Jak trochę popada przed zbiorem sianokiszonki to nie szkodzi jej?