Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie podawania sianokiszonki z ziemniakami,przy skarmianiu paszy tresciwej zawsze dawałem ziemniaki i później siano do woli a teraz chcę siano zastąpić sianokiszonka i czy w tym wypadku dalej mogę mieszać pasze teściowa z ziemniakami ?

Opublikowano

Jak najbardziej, wystarczy ze dostana okolo 1kg dziennie na sztuke sianokiszonki zeby dostarczyć im włóknika ktorego jest niestety w ziemniakach za malo i dla opasow do 300 kg ziemniakow mozesz dawac 2-3kg na 100kg masy ciala 300-400 kg to juz 4-5kg a powyzej 400kg masy ciala 5-7 kg ziemniakow :-) tylko o mineraly musisz zadbac :-)

Opublikowano

witam koledzy

jestem początkujący w robieniu sianokiszonki i proszę o porade

Mam prase hesstona bez noży, owijarka tosia

owijam baloty 24 razy

w każdym balocie jest tak z dwa razy międzyręce zepsutej sianokiszonki/lucerny

psucie jest w okolicy rdzenia na końcu.

Niewiem czy źle owijam czy źle prasuje

A i bele stoją sobie na trawie i większy jest problem na spodzie bela (jest więcej zepsutego)

Z góry dziąkuje z apomoc

Opublikowano

Możesz jeszcze robić.Ja robiłem w piątek mgła jak cholera i nic na to nie mogłem poradzić zebrać trzeba  :unsure:

Opublikowano

Witam mam pytanie, może głupie może mądre, nie wiem.
Jak ci Holendrzy przygotowują pryzmę w taki sposób i im się to nie psuje? U nich bakterie tlenowe mają mniej upierdliwy charakter czy co? W Polsce pryzma jest bardziej plackowata, boki są ubijane. A tu? Tu nic, sypią do krawędzi pojeżdżą z góry i po robocie. W ogóle w Holandii pryzmy są bardziej popularne od silosów (jak na przykład w Anglii)
Taka geometria pryzmy ma mnóstwo plusów... tez chce taką. A wasze pryzmy jak wyglądają?
Pozdrawiam! 

(chyba nie jest to zły temat, w końcu kiszonka do żywienia, jakby nie patrzeć, jest przeznaczona)
inkuilen2011-7.jpg

Opublikowano

Witam , mam problem , ostatnie sztuki kiszonki , bele są w srodku  białe i suche hf tego nie chca jesc , probowalem lać woda sypac srute na to  , to i tak braly pod nogi . Mieszance jedza to az milo a hf sa jakies wybredne , jest jakis patent by je zachecic do jedzenia tej kiszonki .. 

• Like 1
Opublikowano

Możesz melase kupić,ale u mnie 2 lata temu też nie jadły i wszystko poszło na gnój hf takie są. 

Pryzma najlepiej długa,ale nie szeroka. 8m szerokości to idealnie zależy ile tego dziennie będziesz dawał. Najlepiej w pierwszego pokosu dawać w zimę miej strat dobrzej paszy. Z 10ha to minimum 2 pryzmy zrób albo 3 

Opublikowano (edytowane)

To co powiesz tym co robią np z 50 ha15 pryzm? 

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

Zależy ile tej trawy ma na polach, i jak szybko będzie skarmiać. 

Może zrobić jedną, mówię na moim przypadku. Mam 3ha łąki ornej robię 1 pryzmę a z łąk torfowych robię 2 pryzmę. Jak ma to w jednym kawałku to śmiało zrób jedną każdy robi po swojemu 

Opublikowano

pryzma będzie jedna dogadałem się z znajomym 150 zł przyczepa pod spód słoma folia czy nic ?  pod kukurydze kiedyś słomę słaliśmy a  długość myślę 35-40 metrów będzie spoko i jeszcze jedno trawę zbierać na 3 dzień ? taką mocno zieloną 

Opublikowano

Cześć wam aktualnie badam temat o paszy dla bydła , wiem że trzeba liczyć 25/30 kg pożywienia dla sztuki / na 1 mamkę , zawziąłem się na takie "hobby" ale ciężko cokolwiek racjonalnego wyczytać i tutaj chciałbym was się poradzić , od początku maja będę miał 3 sztuki jałówek LM które z czasem zostaną inseminowane i wszystko brzmi pięknie do puki nie przejdzie się do kwestii żywienia , od wiosny do jesieni mam pastwisko 1 ha które przedziele na kwatery ( są tutaj również 2 stawy także nie będzie problemu z pojeniem (mogę również wodę nalewać (budynek obok ) ale chodzi teraz o zapas paszy na okres zimowy Ile balotów muszę przyszykować aby się później nie martwić i latać przerażonym ( 18 sztuk bali siana po pasówce vicona starczy ?) bo aktualnie mam dylemat ile ha łąk zabrać od dzierżawcy a po drugiej stronie mam łąkę 2 kośną (ptaszki) z której niezależnie średnia roczna wychodzi z 2 pokosów 16/18 bali ze względu na wysoki poziom wód gruntowych jest to niecały ha . Wystarczy mi tyle paszy na 3 sztuki na zimę ? Karmił je będę dodatkowo burakami pastewnymi i ziemniaczkami . Liczę na konstruktywne odpowiedzi osób które mają pojęcie w temacie a dla wszystkich szydzących z takiego zabierania się do tematu TO NIC ZŁEGO UCZYĆ SIĘ OD LEPSZYCH , a sądzę że na forum jest baardzo duże grono osób które nie raz zęby zjadło w tym temacie . Z góry dzięki .