Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktos z was kupuje w jakims sklepie wysylkowym folie do owijania balotow na sianokiszonke ?

Szukam i jakos nie moge trafic, a u mnie w okolicy maja takie folie po ok 250 PLN austriacka , a podobno moznaby taniej kupic i rownie dobra :)

Opublikowano

jak dużo jej potrzebujesz?Jeśli sporo , jestem w stanie zapewnić Ci folię po 210 belgijską.Od kilku lat ją stosuję i jeszcze drugiej takiej nie spotkałem a od czasu do czasu testuję innych producentów.Oczywiście ja jej nie sprowadzam(sam mam krowy i niestety nie mam na to czasu).Sam robię po około 500 bel i minimum wychodzi z jednej rolki od 24 do 28 bel :).Może warto w kilku się skrzyknąć i busem przyjechać do mnie.Tylko muszę to wiedzieć wcześniej-folia dziś jest a jutro może jej nie być :/ Może będzie jeszcze tańsza????

Opublikowano

o tej samej piszesz co ja napisałem , ja zrobiłem już 87 bel z żyta , będe jescze z 10 folii potrzebował z żytem to około 400 bel zrobie cieszy mnie też to że siatka potaniała

Opublikowano

spokojnie, ja dopiero zaczynam dostosowywanie gospodarstwa do przyrzadzania sianokiszonki, mam zakupione 2 rolki i to na chwile wystarczy, nawet nie wiem ile bede potrzebowal na caly rok.

Na przyszly napewno bede sie pisal na wiekszy zakup i jesli bedzie nadal taka mozliwosc to cena 210 za rolke jest bardzo atrakcyjna.

Ciekawe ile kosztowaloby wyslac kilka rolek kurierem :)

Opublikowano

u mnie Agristrecza austryjackiego sprzedają po 210 tylko że biały. Co do siatki to rzeczywiście 315 za 2000 m coraz lepiej. Jeszcze lepiej załatwić jakiegoś watowca i już można się w to bawić.

Jak długo "suszyliście" żyto?

Opublikowano

ja mam zamiar zrezygnowac z bel. Folja jest bardzo droga ja robie po ok 1200sztuk. Kupuje przyczepe zbieraja i bede pakował w pryzme... tak jak kukurydze...a narazie u mnie folja kosztuje 220zł i owine nią ok 21/22 bela

Opublikowano

Disiaj kosiłem festilolium i jak jechałem na 3 biegu 360 to nie odkładała mi równego pokosu tylko rzucała kopy tyle było masy że nie mogła się pomieścić pomiedzy bębnami jak wjechałęm w normalną trawe to odrazu mniejszy pokos

Opublikowano

Witam.

Nie wiem gdzie to przykleić a nie chcę zakładać nowego tematu.

Moje krowy od jakiegoś czasu zaczęły dostawać sianokiszonkę. Na początku ładnie mleko wzrosło. Ale teraz dość znacznie spadło. Dostają balot na 22szt. Jedzą go gdzieś do 16-17. Później dostają siano do woli.

Opublikowano

mam pytanko? w jaki sposób rozwijacie bele z sianokiszonką? ja mam 150 i dzisiaj pierwszy raz rozpakowałem bela w oborze. ciężko idzie. nie tak jak z sianem. dodam że prasa stałokomorowa a bele dosyć niekształtne. wcześniej pakowałem bele do paśników i jakoś się nie zastanawiałem jak to będzie jak trzeba będzie to zadawać widłami :D;)