Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale jeszcze zwijki nie miałem niestety. A jakoś tak mleka mało było bo czekaliśmy aż sie kilka sztuk ocieli to kupiliśmy :D . Bo po kiszonce zawsze więcej mleka jak po sianie :D .

Opublikowano

To ładnie bo my kiedyś kupowaliśmy taką po 200zł za rolkę i starczało na 33 bele! Ale teraz coś się popsuła i za tę samą cenę można owinąć z 5 mniej :/ A owijam 2 razy dookoła.

Opublikowano

Mam takie pytanie, jak sobie radzicie z sianokiszonką w takie mrozy jakie były. A mianowicie co robicie z belami sianokiszonki aby się nie zmarzły, albo co wtedy robicie jeśli się zmarzły. A może nie zwracacie na to uwagi tylko zadajecie taką kiszonkę swoim zwierzakom/

Opublikowano

Przywozisz wcześniej, jeśli to możliwe stawiasz w oborze, rozpakowujesz i czekasz aż chociaż trochę rozmarznie sama... Jeśli nie masz na to czasu to odwijasz zmarzlinę, kładziesz obok, a dajesz resztę która jest OK. Z kostkami kuku podobnie, zgarniasz to co zmarznięte obok, a dajesz resztę :P

Opublikowano

Właśnie tutaj jest problem bo w oborze brak miejsca na bele sianokiszonki. Jedyne miejsce to stodoła, ale w niej jest temperatura prawie taka sama jak na dworze.

Opublikowano

No to obrać to zamarznięte. Zanieść do obory gdzieś w kąt niech odtaje. A resztę beli skarmiać normalnie. Bo reszta balota nie zdąży tak mocno zamarznąć.

Opublikowano

Panowie a powiedzcie mi czy ktoś z was może obliczał sobie kiedyś koszt zrobienia 1 balota sianokiszonki ze sprasowaniem i owinięciem wraz z folia??? Nie licząc oczywiście skoszenia i przetrząsania, a także zgrabiania??? Proszę o odpowiedzi bo namawiam ojca na zrobienie sianokiszonki a on mi mówi ze to za drogi koszt jest ;)

Opublikowano

U nas skończyliśmy w grudniu ostatnią pryzmę i straty były około 20% jak na mnie to za duże. Był to pierwszy pokos 2007, z 4ha trawy z koniczyną. Mamy mało bydła (30szt) i nie nadążaliśmy poprostu wybierać, a bele są dużo wygodniejsze i nie ma praktycznie strat.