Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jakich używacie mikroelementów w truskawkach? Chodzi mi tylko o mikroelement? Pojedyncze i mieszacie czy jakiś gotowy zestaw? Ostatnio natrafiłem na reklamę mikroelementów bentley i myślę czy nie kupić. Miał ktoś do czynienia z nimi?

Opublikowano

Jak dla mnie najlepsze mikroelementy na poszczególne uprawy z serii dr green. Mają konkretne ilości a do tego stabilizator cieczy.

Z yary gotowe miksy teź są ok , np krista leaf foto , KristaLeaf Fruit Controller

• Thanks 1
Opublikowano

Co z tego ze sprowadzili? Teraz będą trzymać tą truskawkę i się na nią patrzeć czy raczej pojechała już na zachód żeby jak najszybciej pozbyć się problemu i zarobić? Polska truskawka zapłaci w tym roku, wystarczy trochę pomyśleć, wziąć pod uwagę pogodę i rozejrzeć się po okolicy w jakim stanie są plantacje. Będzie dużo truskawki w kisten, na mrożenie zabraknie bez dwóch zdań. Zobaczycie ze w tym roku na początku będą próbować kupić poniżej 6 zł a skończy się na 7,50 - 8 zł.

Opublikowano (edytowane)

Obyś miał rację, ale mam wrażenie, że się mylisz ... Nie będzie ceny w tym roku ... A te ceny co podałeś to prędzej za łubiankę mogą być niż za kilogram ... Nikt nam nie zapłaci po 2 euro za kg, gdy marokańska czy egipska zamrożona z dostawą do polski kosztuje około 1 euro za kg.

7 godzin temu, maro12 napisał:

Co z tego ze sprowadzili? Teraz będą trzymać tą truskawkę i się na nią patrzeć czy raczej pojechała już na zachód żeby jak najszybciej pozbyć się problemu i zarobić?

No jak na razie to trochę tej ukraińskiej maliny mamy w chłodniach... Może nie być miejsca na truskawke... 

Pszenica też miała być na wiosnę po 2000zl, tylko zapomnieli dodać że za dwie tony xD

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

To pierwszy raz pryskasz truskawkę ?

przy 500l oprysk będzie najmocniejszy i dłużej działał a czym więcej wody dodajesz trucizna się rozrzedza i krócej działa.

Ma starczyć na 1ha a jak skąpisz to dajesz więcej wody 🤣

Opublikowano

Panowie pisałem kilka tygodni temu o tym ze w nasadzeniu z doniczki które robiłem początkiem września pokazały mi się pąki kwiatowe już na początku wegetacji. Aktualnie sytuacja wyglada tak ze krzaki się rozrosły, te wczesne kwiatostany (1 sztuka na krzak, krótkie 3-4cm pędy, po około 6-8 kwiatów) za jakiś tydzień pewnie zakwitną, a z dna zaczynaja wychodzić nowe, obstawiam ze już te właściwe kwiatostany. I teraz pytanie do was, obcinać te wcześniaki żeby roślina się lepiej rozrosła czy zostawić? Mam tego pół hektara i mam ludzi żeby to zrobić ale nie wiem czy jest sens, nigdy jeszcze nie miałem takiego przypadku 

Opublikowano

Mam hektar przemysłu, hektar deseru i 0,5ha młodych. Moim zdaniem te wcześniaki zahamują wzrost roślin, a do tego owoce z nich dojrzeją ze dwa tygodnie wcześniej niż z tych które dopiero wychodzą wiec obawiam się ze może być z tego więcej problemow niż pożytku. Pytam co z tym robić bo wiem ze są tu dużo bardziej doświadczeni ode mnie 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli coś ci to podpowie, to u mnie zaczynają kwitnąć pierwsze kwiaty na Rumbie sadzonej jesienią i nie widzę w tym jakiegoś problemu ;) Wątpię, że będzie tu ktoś, kto miał problem podobny do twojego i będzie znał jednoznaczną odpowiedź. A żeby ktoś coś ci mógł cokolwiek powiedzieć, to przydałoby się zdjęcie jak wygląda sytuacja.

Opublikowano

Niestety nie za dużo mi to pomoże. U mnie taka ziemia i taki mikroklimat że wysyp Marmolady mam jak goławin rwie Malwinę. A Malwina kończy się u mnie przeważnie w drugim tygodniu sierpnia. Tak wiec opóźnienie u mnie to jakieś dwa tygodnie względem reszty kraju. 

Opublikowano
Dnia 3.05.2023 o 06:05, Tomasz0611 napisał:

Obyś miał rację, ale mam wrażenie, że się mylisz ... Nie będzie ceny w tym roku ... A te ceny co podałeś to prędzej za łubiankę mogą być niż za kilogram ... Nikt nam nie zapłaci po 2 euro za kg, gdy marokańska czy egipska zamrożona z dostawą do polski kosztuje około 1 euro za kg.

No jak na razie to trochę tej ukraińskiej maliny mamy w chłodniach... Może nie być miejsca na truskawke... 

Pszenica też miała być na wiosnę po 2000zl, tylko zapomnieli dodać że za dwie tony xD

no trochę więcej niż za dwie . w poprzednim tygodniu była 850zł

Dnia 3.05.2023 o 00:15, maro12 napisał:

Co z tego ze sprowadzili? Teraz będą trzymać tą truskawkę i się na nią patrzeć czy raczej pojechała już na zachód żeby jak najszybciej pozbyć się problemu i zarobić? Polska truskawka zapłaci w tym roku, wystarczy trochę pomyśleć, wziąć pod uwagę pogodę i rozejrzeć się po okolicy w jakim stanie są plantacje. Będzie dużo truskawki w kisten, na mrożenie zabraknie bez dwóch zdań. Zobaczycie ze w tym roku na początku będą próbować kupić poniżej 6 zł a skończy się na 7,50 - 8 zł.

Na razie to przymrozki redukują podaż

Niedzielny trochę przerzedził

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, racyl napisał:

Na razie to przymrozki redukują podaż

Niedzielny trochę przerzedził

U was to jeszcze tak źle nie było, patrzę na stacje pogodowe to pokazują 0 stopni, a u mnie na stacji pogodowej rekord był -2,3...

Niedziela u nas to już słabsza była, w piątek przed tą niedzielą bardziej zaatakowało.

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jeżeli coś ci to podpowie, to u mnie zaczynają kwitnąć pierwsze kwiaty

A pro po pierwszych kwiatów, truskawki sadzone tydzień temu, na własny użytek i zaczynają się pojawiać kwiatki i co robić, usuwać i nie dopuszczać do owocowania w tym roku by na przyszły rok lepiej owocowały czy zostawić tak jak jest?

Opublikowano
39 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U was to jeszcze tak źle nie było, patrzę na stacje pogodowe to pokazują 0 stopni, a u mnie na stacji pogodowej rekord był -2,3...

Niedziela u nas to już słabsza była, w piątek przed tą niedzielą bardziej zaatakowało.

Cały czas włóknina naciągana. Jest sporo czarnych kwiatków po tej nocy z niedzieli na poniedziałek, dzisiaj też włóknina  sztywna

Nie ma alertów o mrozach w lublinie a drapanie na szybach samochodów jest kolejną noc. Wyskoczyłem w tym roku ze ścielaniem 2 tygodnie temu żeby lepiej pokryć ziemię i chyba to jej ciepłotę odizolowało

26 minut temu, witejus napisał:

A pro po pierwszych kwiatów, truskawki sadzone tydzień temu, na własny użytek i zaczynają się pojawiać kwiatki i co robić, usuwać i nie dopuszczać do owocowania w tym roku by na przyszły rok lepiej owocowały czy zostawić tak jak jest?

Ja nic bym nie obrywał. wszystko zależy jaką sadzonkę posadziłeś i czy będziesz ją nawoził tak jak potrzeba. Jeśli sadzonka chudziutka, drobniutka to rok zmarnowany. Obrywanie kwiatków nie zastąpi nawożenia teraz, po zbiorach i wiosną. tak samo trzeba chociażby co jakiś czas prysnąć od mączniaka w tej amatorskiej uprawie

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, racyl napisał:

Cały czas włóknina naciągana. Jest sporo czarnych kwiatków po tej nocy z niedzieli na poniedziałek, dzisiaj też włóknina  sztywna

Nie ma alertów o mrozach w lublinie a drapanie na szybach samochodów jest kolejną noc. Wyskoczyłem w tym roku ze ścielaniem 2 tygodnie temu żeby lepiej pokryć ziemię i chyba to jej ciepłotę odizolowało

Ściolkowanie przed przymrozkami to niestety najgorsze co można zrobić. U mnie na razie około 10% zmarzlo więc jest okej ;) Ja przykrywane sciele najpóźniej jak się tylko da. 

Opublikowano
10 minut temu, witejus napisał:

Jaka to odmiana tego nikt nie wie bo to sadzonki od znajomej, ona też nie wie

odmiana, odmianą byle drobnicy nie sadzić bo to zawsze coś lubi wypaść. co jakiś czas musisz prysnąć od mączniaka żeby liści nie kręciło i  nie łapały plamistości ale nie wszystkie środki od zboża się nadają tym bardziej przed zbiorem

Jak już będziesz sypał nawóz z chlorem typu np polifoska 6 to delikatniej niż do tego przeznaczonym bezchlorkowym. jak dla siebie to i zwykła saletrą nie narobisz szkód ale też delikatnie a kilka razy

11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ściolkowanie przed przymrozkami to niestety najgorsze co można zrobić. U mnie na razie około 10% zmarzlo więc jest okej ;) Ja przykrywane sciele najpóźniej jak się tylko da. 

W poprzednim roku po przymrozkach ściółkowałem to już było za późno bo sporo zielonych przykryła słoma. I tak źle i tak nie dobrze 

Opublikowano
6 minut temu, racyl napisał:

byle drobnicy nie sadzić bo to zawsze coś lubi wypaść.

Raczej drobnica to nie jest, przynajmniej wg mnie, ale nie ma co się rozwodzić nad kilkoma krzaczkami, ale dzięki za porady.