Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no do niedzieli nie będę ich ruszał niech siedzą w ciepełku po niedzieli odkryję i nie bedę zakrywał chociaż pod koniec przyszłego tygodnia znów podobno coś ochłodzenie czyżby się zimne sadowniki szykują?  

Opublikowano
1 godzinę temu, Karollorak93 napisał:

Nie no do niedzieli nie będę ich ruszał niech siedzą w ciepełku po niedzieli odkryję i nie bedę zakrywał chociaż pod koniec przyszłego tygodnia znów podobno coś ochłodzenie czyżby się zimne sadowniki szykują?  

Ja tam juz odkrywam na dzien. Ladne krzaki mam i nie chce przdobrzyc.  I ta pogoda. Slonce ,deszcz.  Szara i maczniak sie ciesza. A tak to  krzaki  obwiewa.  Jeszcze te 2 noce z moja sie przemeczymy

Opublikowano
1 godzinę temu, zimnepiwo napisał:

Kwiaty dostają po du....e od tych wiatrów ,oby się jeszcze jakieś gówno nie przypeletalo bo zaczynają kwitnąć

IMG_20210507_163953.jpg

Dlatego ja  od niedzieli co tak zaczelo piździc na dzien sciagam wloknine. A na noc okrywamy z moja. Jest troche zachodu  ale co zrobisz.   

Opublikowano

Czy odpuścić sobie dawkę azotu bo krzaki duże (takie jak tamtego roku w czasie zbiorów) a dopiero niektóre zaczynają kwitnąć (pojedyncze kwiaty) reszta jeszcze schowana pod liściem w fazie pąka

IMG_20210509_181436.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Azor07 szkoda pieniędzy, tylko Klozer/Metacide lub nicienie są skuteczne na to dziadostwo. 2 zabiegi w sezonie, jeden przełom sierpnia/września i drugi wiosenny, jak zaczynają pojawiać się pierwsze opuchlaki w strefie korzeniowej. Przed zabiegiem dobrze umyć opryskiwacz, najlepiej specjalnym preparatem, i potem przez tydzień żadnych fungicydow i insektycydow. Fosforyny, siarka i miedź też nie powinno się przez ten tydzień stosować. 

A i jeżeli efekty żerowania są duże to szkoda pieniędzy, system korzeniowy już nie istnieje i ta roślina i tak się nie odbuduje. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

2 tyg temu zasadziłem truskawki frigo fajnie sie przyjeły przed sadzeniem poszło asekuracyjnie 150kg/ha complexu (z badań wychodziło że nic nie trzeba dawać bo wszystko jest w normie) co myślicie teraz dać poprzez fertygacje ? jest sens dawać jakieś humusy czy poczekać i dać coś później ? tylko co ?

Opublikowano (edytowane)

Domark/Yamato/Zato to na mączniaka i plamistosci, Yamato coś na szarą też pomoze a jak chcesz zrobić dobrze szarą i jeszcze antraknoze to wtedy Signum, ale przed kwitnieniem to nie widzę większego sensu takiego zabiegu, został bym przy którejś z pierwszych 3 opcji. 

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie od czego to może być? Polka sadzona na jesieni, z badań ziemi nic nie brakuje. Z oprysków tylko z wczesnej wiosny, za radą racyla, vezar z devrinolem, ale nie widziałem by to truskawki odczuły. W ogóle od początku wiosny słabo szły, a od ok. 2 tyg. to co na zdjęciu.

IMG_20210511_110625_1.jpg

Opublikowano

Albo opuchlak albo przemarznięte były dlatego ciężko mają. Umnie Terra sorb+Basic magnez trochę poprawiły kondycję (badyle po kostki ale kwiatków trochę,sam jestem ciekaw jakie owoce z tego będą).

Czy ten klozer można przez kropelkę i jaka cena na 0,5ha?

Opublikowano
1 godzinę temu, damian303 napisał:

Panowie od czego to może być? Polka sadzona na jesieni, z badań ziemi nic nie brakuje. Z oprysków tylko z wczesnej wiosny, za radą racyla, vezar z devrinolem, ale nie widziałem by to truskawki odczuły. W ogóle od początku wiosny słabo szły, a od ok. 2 tyg. to co na zdjęciu.

chcesz powiedzieć że nic nie dostały na wiosnę ? żadnego nawozu ?

pewnie skorzystałeś z zaleceń do zleconych badań próbek na podstawie których wyliczyli Ci że wszystko jest.

Muszę cię rozczarować bo pracownicy OSCHR korzystają z literatury wydanej kilka- kilkanaście lat temu co ma nijak do obecnych realiów

Żadne terra sorby czy inne wynalazki nie zastąpią nawożenia posypowego czy ferdygacjii  i sadzonek w odpowiedniej jakości i kondycji

Opublikowano

Przepraszam nie dopisałem. Przed sadzeniem obornik. Wczesna wiosna (podaje na 0,4 ha), complex 80 kg, miesiąc temu saletra 40 kg. Wszystko w rzędy.

W innych uprawach, by było taniej wieloskladnik chlorkowy idzie jesienią.

Czy może to być verticilioza?

Opublikowano

oprysk czyms z zawartością wapna zacząć już w fazie kwitnienia czy poczekać do zawiązania pierwszych owocow ?

btw. jakie nawozy/stymulatory dolistne dajecie podczas kwitnienia ?

Ja w tym roku naprzemiennie lece kb+si oraz właśnie teraz wapnowit i sie zastanawiam czy to sens ??

Opublikowano

Z wapnem zawsze zaczynam w kwitnienie i nie tylko w truskawce.

Jeden oprysk w pełni kwit mrowczanem wapnia. Oprócz tego aminokwasy plus tytanitu.

Zamiast tego kb si, zmieszaj oddzielnie krzem z borem. Będziesz mieć większe wartości tych składników, a ten potas narazie niepotrzebny.

Opublikowano

Mam roxane (trochę też w albie) co pędy rosną ponad liście tak 3/4 tej odmiany pozostała część zachowuje się normalnie (kwiaty pod liściem). Od czego to zależy?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, zimnepiwo napisał:

Czy ten klozer można przez kropelkę i jaka cena na 0,5ha?

Klozer mozna przez kropelkę, na 0.5 ha to będzie 1l Klozer + 1l Carbogen, koszt 400 zł. 

Ale tak, jeżeli już zjadły system korzeniowy to ratowanie nieboszczyka nie ma sensu. A po drugie to już trochę za późno, bo opuchlak za chwilę bedzie sie zamieniał w poczwarkę. Takie główne zwalczanie opuchlaka to sierpień, wrzesień a wiosna się tylko robi poprawkę jak jest potrzebna. 

Najpierw wyrwij roślinę i sprawdź czy zostały jeszce jakieś młode białe korzonki, bo jak tego nie ma, to Klozer jest bez sensu. Lepiej zaorać i przesiac gryką, która ładnie przepędza opuchlaka. 

Ale najpierw bądz pewny ze ten opuchlak jest, szpadel w rękę, wykop kilka roślin z powierzchni pola, najlepiej tych najsłabszych i szukaj "ryżu" w strefie korzeniowej. 

10 godzin temu, damian303 napisał:

Daj jakiś zabieg na roztocza( sporo jest go w tym roku), i jakiś zabieg mikroelementowy z dodatkiem aminokwasu/mocznika aby usprawnić wchłanianie tych mikroelementów. 

I pamiętajcie panowie najważniejsza jest dobra lustracja, kupić sobie dobrą lupe, i obserwować rośliny na wierzchu i system korzeniowy, żeby wiedzieć z czym się walczy, a wtedy jest dużo łatwiej. Polecam też aplikacje Yara CheckIt gdzie można sobie obejrzeć jak wyglądaja typowe niedobory makro i mikro skladnikow. 

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

I pamiętajcie panowie najważniejsza jest dobra lustracja, kupić sobie dobrą lupe, i obserwować rośliny na wierzchu i system korzeniowy, żeby wiedzieć z czym się walczy, a wtedy jest dużo łatwiej. Polecam też aplikacje Yara CheckIt gdzie można sobie obejrzeć jak wyglądaja typowe niedobory makro i mikro skladnikow. 

Jaką lupę masz ? zwykła czy musi być jakaś z większym przybliżeniem