Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A jak nie przyjadą to nwm kto zbierze te plantacje po 20-30 ha, na pewno nie Polacy co tylko stoją w kolejce do GOPS-u/MOPS-u. Oni tylko to na 500+ itp czekają a nie na robotę. Zobaczycie, nie zbierzemy żywności i zimą zamiast na jakiegoś tam wiruska to ludzie będą z zwyczajnego głodu i braku witamin umierać. Wiele gospodarstw upadnie jeżeli w tym roku nie zbiorą swoich plonów, po 2 latach suszy już u wielu sytuacja jest kiepska, a brak pracowników ze wschodu dobije wiele gospodarstw owocowo-warzywnych.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

kto dotąd zbierał to i teraz będzie zbierał a ci co nie widzą się przy tej robocie to ni się dla nich nie zmieni

zbiór truskawek to nie jest lekka robota więc nie wiem czego wy się spodziewacie że ktoś z braku roboty poleci do was na zarobek przez miesiąc zbierać truskawki 😂 powagi

zasiłki są a duda obiecuje 2,5 tys ale to nic nie ma wspólnego z naszymi truskawkami bo do nich jest konkretna grupa pracowników

Opublikowano (edytowane)

W obecnej sytuacji bez zezwolenia na pracę(wizy) nie wjadą. I nie ważne tu czy paszport biometryczny czy nie. No i oczywiście obowiązkowo 2 tyg kwarantanny. Rok temu na biometrycznym wjeżdżali, jak przyjechali to szedłeś ich zgłosić do PUP i KRUS i mogli zaczynać pracę.

Opublikowano

Witam.  Nikt nie posiada opryskiwacza z firmy Kam- rol z Szydłowca  żeby podzielić się opinią??

Mam jeszcze takie pytanie.  Zapowiadają przymrozki  na ten tydzień.  Stosował ktoś aspirynę na truskawki? Czytałem że  sadownicy  stosują jak są przymrozki.  Ciekaw jestem czy to działa  czy tylko  taka ściema.  Jak sądzicie?

Opublikowano

Coś pomaga, ale jak nie przykryjesz włókniną to i tak nic z tego nie będzie. Truskawka ma takiego pecha, że jest bardzo blisko gruntu, tam gdzie najgorsze przymrozki, specyfiki coś tam pomagają, ale jak nie przykryjesz a w klatce meteo będzie zero to i tak je przekosi, żadna cudowna substancja nie pomoże. 

A co do opryskiwacza, miałem mieć w tym roku ale agencja ociąga się z MGR i będę miał dopiero po sezonie.

Opublikowano

W poprzednim sezonie jak były przymrozki włączałem deszczownie i powiem że pomagało,  może nie w 100% ale coś pomogło. U mnie o wiele mniej przemarzło niż u sąsiadów.  

Tomasz , tej firmy  kupujesz opryskiwacz?

Opublikowano

Właśnie jeszcze nwm, zastanawiam się. Jeżeli były małe przymrozki to deszczownia może pomóc, ale jeżeli jest 0 w klatce meteo to już chyba tylko agrowłóknina może uratować sytuację, bo to jest -2 do -3 przy gruncie.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.05.2020 o 06:33, robert11054 napisał:

Witam.  Nikt nie posiada opryskiwacza z firmy Kam- rol z Szydłowca  żeby podzielić się opinią??

Mam z kam rol ten z dyfuzorami. Na olx jest akurat dwa pierwsze i dwa ostatnie foto. Co do jakości to jako tako. Nie jest to ekstraklasa. Ale samo pryskanie to rewolucja. 2000l elektrozawory. Elektrohydraulika 12m 9 dyfuzorów. Belka u mnie składa się na pół a'la krukowiak co jest bardzo użyteczne i wydaje mi się , że lepsze niż te to całe się składają do przodu. Rdzewieją nakretki, śruby itp. co psuje właśnie ocenę. Sprzęt zrobili mi do wszystkiego bo jest drugi obieg na pryskanie zbóż i rzepaków choć do tego ostatniego muszę trochę belkę przerobić no za nisko podnosi. Jak coś to pytaj.

IMG_20200508_202916.jpg

Edytowane przez Małomiasteczkowy
Opublikowano

Truskawki kwitną więc jeśli prognozy się sprawdzą to znów narobi szkody. Jak nie susza to mróz i  takie życie na wsi. A jak chcesz sprzedać to jeszcze marudzą że drogo.  

Opublikowano

Jakoś kierowcy przekraczają granicę i nie muszą mieć kwarantanny.

Pracownicy z niemiec, czech, słowacji, litwy, danii, szwecji mogą wjeżdżać na teren Polski i na odwrót- bez kwarantanny, i dla pracowników z ukrainy też moim zdaniem powinni znieść kwarantanne. Zastanów się jeden z drugim, czy Ty im czymś nie zarazisz. Od lat pracują w gospodarstwach i Was dorabiają a traktujecie ich trochę jak bydło, z góry zakładacie, że to oni coś nawloką. Trochę tu pachnie hipokryzją.

Opublikowano
4 godziny temu, stempos1980 napisał:

Ciekawe kto wymyślił że Yamato tylko nocą

A rób sobie razem z galanem i w dzień 😁 A co tam

No tak zapomniałem dla galana tetrakonazol to przecież to samo co tebu bo należy do tej samej grupy chemicznej triazoli  😂

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Jakoś kierowcy przekraczają granicę i nie muszą mieć kwarantanny.

Pracownicy z niemiec, czech, słowacji, litwy, danii, szwecji mogą wjeżdżać na teren Polski i na odwrót- bez kwarantanny, i dla pracowników z ukrainy też moim zdaniem powinni znieść kwarantanne. Zastanów się jeden z drugim, czy Ty im czymś nie zarazisz. Od lat pracują w gospodarstwach i Was dorabiają a traktujecie ich trochę jak bydło, z góry zakładacie, że to oni coś nawloką. Trochę tu pachnie hipokryzją.

Ja tam się nie boję, że oni czegoś nawleką. My ich potrzebujemy do pracy a oni potrzebują pracy u nas. Moi od dwóch tyg dzwonią co 2-3 dni i pytają się jak wygląda sytuacja u nas i mówią co u nich na Ukrainie słychać. Ogólnie to oni bardzo chcą do roboty do Polski, jak nie przyjadą to bida będzie, wiele rodzin opiera swój dochód na pracy sezonowej/w zakładach/na magazynach w Polsce.

Ja nie widzę tu problemu epidemicznego. Jedynie trzeba im nakazać że mają siedzieć w gospodarstwie, rolnik niech sam robi im zakupy, niech siedzą sobie sami w swoich pomieszczeniach, jeżeli jest ich więcej niż 10 to obowiązek dzielenia na brygady nie mające wzajemnego kontaktu ze sobą i tyle. W czasie zbioru zachowanie odstępu co najmniej 2 metry i tyle. Brak Ukraińców to ich i nasz problem. Tydzień temu wystawiłem ogłoszenie na OLX że szukam do zbioru truskawek, zadzwoniła tylko jedna osoba, tak Polacy rwą się do pracy na plantacjach truskawek. I u mnie to truskawki i odchwaszczone, regularnie nawadniane itd, ciekawe kto zbierze owoc na tych gorszych polach.

• Like 2