Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tylko ten pronar:/ ta marka nie cieszyła się dużym wzięciem przynajmniej  ciągników rolniczych, ale nie wiem jak teraz. a co z tym ursusem czy warto się nim interesować? zastanawiam się nad tym czy to nie jest jakiś tani bubel że po kilku latach zacznie się sypać. i czy to jest ten sam silnik co w Farmtracku i taka sama pompa paliwowa która się dosyć często zaciera? 

Opublikowano (edytowane)

Zdunio321 Ursus C-380 jest zbudowany na renomowanych częściach np: Silnik Perkins , skrzynia biegów 12x12 z rewersem elektro-hydraulicznym i napędy firmy Carraro. Więc nie ma obaw, ale jak nie jesteś pewien to zobacz Ursusa 10014 H (dawniej Polmot 10014 H) jeżdżą do tej pory i ludzie sobie chwalą. Pozdrawiam

Edytowane przez Valtra123
Opublikowano

Nie wiem co słyszałeś o pompach paliwowych, ale nie jest tak źle. Czytałem o majorze 80, że się pompa rzędowa zatarła, ale to dość dziwne jak na taką pompę. Perkinsy mają pompy rotacyjne i raczej nie mają problemu z zacieraniem, o ile paliwo jest dobrej jakości.

Opublikowano (edytowane)

To ja nie wiem co to za ciągnik , że po 2 latach już tyle się zaczęło psuć . To dobrze że miałeś gwarancję to ci za darmo zrobili , bo jak nie to by ci mówili standardowo (Panie ten typ tak ma) . I co dziwne że to Zetor a nie Ursus , a tak go chwalą że bez awaryjny , że nie ma z nim problemów . A o Ursusie to gadali ze to awaryjne , że długo nie napracujesz . A jednak jest odwrotnie . 

Edytowane przez Valtra123
Opublikowano

witam koledzy potrzebóje waszej pomocy ! chcę kupic ciągnik o mocy ok 80 a 90 km

byłem oglądac NH TD.5.85  CASEfarmal 85u oraz ursusa 8014h bardzo prosze pomuszcie co wybrać ??

Opublikowano

czasami się zastanawiam skąd kasa przy 15ha na nowy ciągnik :D

z tych to wybrał bym Case jeżeli nie boisz się drogich napraw pogwarancyjnych

a jeżeli wolisz przyoszczędzić to Ursusa, pewnie częsci będą znacznie tańsze.

NH do mnie nie przemawiają :P

Opublikowano

dzieki za odpowiedz :) z młodego rolnika :) boje sie o dostepnosc czesci w ursusie ? a czym tak dokładniej rózni się case od nh ? z góry dzieki za odpowiedz :)

a ha jeszcze jedno doradzcie jakie sprzęgło mokre czy suche ?? czy warto dopłacac do mokrego?

Opublikowano

Zależy, czy będzie pracować w TURze. Jak będzie, to lepiej dopłacić, bo zwykłe sprzęgło szybko wysiądzie i koszt wymiany przekroczy różnicę w cenie.

Opublikowano

potwierdzam sąsiad ma claasa na suchym i zarżnął sprzęgło przy turze po 700mth

Opublikowano

dzieki za odpowiedz naprawde fajne forum :) chłopaki nie wiem czy dobrze robie ale chyba stawiam na CASE farmal-a ?? za mokre sprzegło w case trzeba dopłacic 5 tys

a znacie moze ruznice ceny przy wymianie suchego a mokrego ? bo u dilera nie chca za bardzo powiedziec :)

Opublikowano

Cześć ,chce kupić ciagnik głowny do gospodarstwa wybór padł na c360 albo c385.Który byście wybrali ? Mam 10ha do uprawy zbożem klasy 3-5 i 6ha łąk torfowych.(2pokosy)Robie siano,słome w kostkach ale chciałbym zaczać robić bele.Do pomocy mialbym c330 .cena maks 18tys ,

Opublikowano

Skoro masz C-330 to po co Ci ciągnik który niewiele od niego odstaje (C-360)? Dla mnie osobiście żaden stary ursus nie jest godny polecenia, ale z dwojga złego na 200% lepsza opcją przed 360 i pochodnymi jest 80tka. Tym bardziej że często można je dostać w podobnych pieniądzach. Jak dobrze trafisz to i 902 tanio się trafia, tylko trzeba 'ostro' szukać nie tylko w internecie. Z prasą belującą sobie poradzi, kierownica z serwem, spora i zabudowana kabina. Trzeba tylko dobrze sprawdzić co sie kupuje i mieć sprecyzowane oczekiwania. Bo naprawić da się wszystko, tylko pytanie czy warto i czy po rozebraniu nie znajdzie się jeszcze 10 innych usterek.

Opublikowano

w tej cenie to znalazł bym też 912.Macie racje w 360 zero komfortu podczas prasowania czy koszenia łak , wychodzisz z ciagnika i jest sie ogłuszony .A jak z spalaniem c385 ?Ile wiecej spali od c360 ?

Opublikowano

W przeliczeniu na mth spali więcej bo i silnik większy, ale już licząc na hektar to będziesz do przodu. Nie ma co w ogóle sie głowić, 80tka już jakiś mały uprawowo siewny pociągnie, prasę belującą tez bez kłopotu, pług obrotowy, itp.

Opublikowano

Nie chce nic innego ,385 jest dla mnie wystarczajaca , gdzie pójde do sklepu i kupie cześci ,a nie bede musiał latac po sklepach i zamawiać czesci .

Może ktoś jest orientuje jakie są czeste usterki ?i na  co zwrócić uwage przy zakupie ?

Opublikowano

Tylko jak te ruskie ciągniki wyglądają? :D Ja wiem że urodą się nie pracuje ale ursus już jakoś wygląda tym bardziej jak lakierek się mu ładny położy itp... Ale mając ok. 20000 zł celowałbym w coś zachodniego np.

http://olx.pl/oferta/ciagnik-rolniczy-landini-8830-CID757-IDapUmF.html#9a759b40a1

A części? Wczoraj w 70.34 strzeliła linka od gazu zamówiłem o godzinie 18nastej i pewnie już w sklepie na mnie czeka za 95zł a linka ma ponad 2 metry długości 

Opublikowano

i kolejny wykład o tanich i łatwo dostępnych częściach do ursusa  <_<

części może i wszędzie dostaniesz, ale ich jakość jest tragiczna, na przykładzie 360, czujniki oleju czy stop są tak marnej jakości że często nie wytrzymują 5min. pracy, podobnie pompki hamulcowe czy cylinderki

za lepsze części zapłacisz podobnie jak do zachodniego, a trwałość i tak nie będzie ta sama

Opublikowano (edytowane)

Raczej bralbym cos zachodniego. Jakis MF, renault, czy nawet case. Cos w tych pieniadzach dostaniesz i na pewno bedzie lepsze niz te ursusy. Sam mam c-330M pracuje tylko przy prasie, we wszystkim zwiazanym z ziemniakami (redlenie, sadzenie, kopanie, pryskanie 20 arow :D) i zadnego wiecej ursusa, mialem c-360 i nigdy wiecej :P Palilo duuuzo wiecej niz ta c-330, a i tak roboty nie zrobila :D, a wychodzilo sie z niej jakbym byl polamany :P Dlatego kupilem sobie MF 3085 jakies 7 lat temu i do tej pory jestem zadowolony :)

Edytowane przez MasseyXXXX