Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie na 16ha pracuje mf 140konny robi głównie w orce, kultywatorowaniu, agregacie uprawowo-siewnym, rocznie zrobię może z 100mth. Ale jak ktoś niema czasu tak jak ja to obrobi to moment, ale raczej z samego rolnictwa na zakup maszyn lub ciągnika to ciężko wyrobić. 

Opublikowano

Witajcie . Przymierzam się do zakupu używanego ciągnika. Proszę o poradę:

Gospodarstwo :ok 12ha

Profil: głównie zboża ,gryka, 1ha wiśnia, ok 1ha porzeczki.  Jakies kilka świń bardziej hobbistycznie. 

Posiadane ciągniki Mf 255 + sprzęt do niego. 

Budżet 90-100k PLN

Moc 70 -90km?

Rocznik minimum 2008

Szukam ciągnika  w miarę zwinnego który będzie w stanie z jednej strony pracować jako główny  tak żebym mógł dokupic pług 3 obrotową ,talerzówkę?

Z drugiej strony przydałoby się coś jeszcze w miare niedużego, żeby można pomóc MF owi przy zbiorach szczególnie wiśni.  

Ciężko pogodzić te 2 rzeczy, ale może coś podpowiecie?

Nie szukam wodotrysów raczej prostego niezawodnego mechanika który nie będzie sie co chwila psuł a ceny części nie będą przyprawiać o zawrót . Pzdrawiam W

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. No więc... 

Jx 60-80 widziałem /siedziałem i zrobił na mnie dobre wrażenie,chociaż patrząc na opinie ludzi na forum mało jest osób zadowolonych. Z reguły  walka z wyciekami ,grzebanie w pompach, ukrecajace się wałki, słabe linki i zdarzające się problemy przez to ze sprzęgłami . Może aię mylę i po części wynika to z większej sprzedaży tych ciagników niż innych marek nie mniej  w temacie Jx sporo opini ,że zakup tego ciągnika to był błąd. 

Lamborghini / bardziej DF to sprzęt raczej chwalony chociaż ceny części poza moim budżetem.  Sporo pojawia się tych nowszych serii 410 310 nie mniej mało jest o nich opinii?  Do nowszych ceny części są  już  niższe. Nawet założyłem taki temat ostatnio. 

W farmtracu siedziałem ... interesował mnie 675 i wydaje mi się że jest trochę duży . Ma jakieś wady które widzę że ludzie z forum w miarę rozpracowali. W porównaniu do np  Jx to inna epoka wykonywania no ale do przeżycia , części też trochę tańsze. Mało pojawia się  675 na sprzedaż jak już to 690 które nie wiadomo jak ktoś pilnował oleju w skrzyni.  W tym roku znajomemu rozsypał się taki - pękła  obudowa  skrzyni . Koszt ok 30tys . Przyszłość farmtraca też raczej nie wygląda różowo a później ciężko będzie znaleźć części.

Przeglądając opinie na forum mało osób zadowolonych z ciągników. Trochę to przygnębiające.  Gdyby proximy były mniejsze to ze względu na ogólną popularność i ceny części (bo na wady też ludzie narzekają)chyba na nią bym się zdecydował, ale nawet nie ma co myśleć o wjeździe do sadu... 

Opublikowano

Ja mam jx z 2009 roku ale ma dopiero 520 godzin i nie narzekam ale znajomy ma 2 sztuki jx 60 i jedną jx 90 i ma na niuch po kilka tysięcy i na nic nie narzeka można powiedzieć że nie stygną ja też mam proximę 90 z 2014 od nowości ale ma dopiero 210 godzin i sobie chwalę a wybór należy  do ciebie.

Opublikowano

Nic mi do tego przecież, jedyne co to mogę pogratulować że stać cię na nowe ciągniki które tak mało pracują. A u nas jest 7 ha w jednym kawałku za domem, i dwa razy po 1,5ha przed domem, a ciągniki dużo gorsze i więcej stukają, żeby nie skłamać to każdy z trzech na rok robi więcej niż twoja proxa przez pięć lat

Opublikowano

Panowie mam 15ha pola i 3ha lak i mam szanse wziasca10ha dzierzawy zastanawiam sie nad kupnem ciagnika ale nowego na modernizacje z turem mozecie mi powiedziec ilu konny ciagnik dostane z UE na moj areal ?? Czytalem tabelke i to rozporzadzenie ale czytalem ze to tez sciema ze mozna wziasc wiekszy tylko trzeba uzasadnic moze ktos bral na taki areal ciagnik i moze powiedziec ilu konny ? 

Ja myslalem nad 

Zetor proxima cl90

New holland td 5.95 

Case farmall 95c 

Ktory z nich bedzie najtanszy i ktory najmniej awaryjny i ktory najmniej spali paliwa i ktory z nich ma najtanszy serwis  ?? U mnie duzo nowych zetorow pare nh ale nh to to samo co case w sumie 

Jesli ktos wie niech napisze cene takiego ciagnika z turem ile by mnie kosztowal i podawajcie ceny brutto bo zastanawiam sie czy przechodzic na vat bo cen nie moge znalezc w necie a dzwoniac do dilera nie chca nic mowic tylko zapraszaja na rozmowe 

A moze jakis inny ciagnik  byscie polecili ? 

Co musi miec to 

Szerokie ogumienie 

Fotel grammera 

Dobre oswietlenie 

2 pary wyjsc hydrauliki 

Skrzynia mechaniczna 

Podnosnik tez raczej mechaniczny 

Ciagnik ma pracowac z 4 zagonowa 

2.5m bierny agregat uprawowo siewny 

Gruber 

I inne lekkie prace mam glownie trzode ale tez pare opasow wiec tur niezbedny 

Jak ktos wie i moze doradzic to prosze o odpowiedzi a za zbedne gadanie dziękuję 

Opublikowano

Również przyłączam się do pytania. Planuję skorzystać z premii na młodego rolnika w tym roku.

Posiadam 17 ha fizycznych. Obecnie pracuje u mnie MTZ 82 z 99r. 

Jaki byście polecili ciągnik na ten areal? Ciągnik miałby pracować rqczej w cięższych pracach - z pługiem 3 skibowym obrotowym, talerzowka 2.7m, agregat uprawowo siewny, w przyszłości jak pieniążków trochę się uzbiera to może jakiś tur...

Generalnie nie zależy mi bardzo na rewersach etc. Grunt to dobry, mało awaryjny ciągnik. Żebym nie musiał brać drugich 150 tyś kredytu. 

Myślałem nad jakimś NH. 

Opublikowano
9 godzin temu, Barbatoos napisał:

Również przyłączam się do pytania. Planuję skorzystać z premii na młodego rolnika w tym roku.

Posiadam 17 ha fizycznych. Obecnie pracuje u mnie MTZ 82 z 99r. 

Ale to jest temat "Ciągnik na 15 ha"!

Opublikowano

U mnie teraz jeden na 12ha zainwestowal w 107konnego styera, nie wspomne juz ze na podworku stoi fendt 90km i case 80km, pewnie zaden z nich nie zrobi nawet 100 godzin rocznie xd

Opublikowano

Ale ja nim lubie sie kulac :D i moim zdaniem idealny ciagnik na 15ha, tani w utrzymaniu i mocy mu nie brakuje. A jak pola dojdzie to i 40ha sie obrobi. Myslalem u mnie nad wiekszym kolega dla MTZta ale w tym roku to chyba nierealne.

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Chyba żartujesz w tej chwili??? A jak ktośs ma 14,5ha to też ma nowy temat zakładać?

Pewnie że żartuje, co się spinasz? czerwony sobie kup jak nie wiesz  jaki. Kiedyś C 330  22 ha robiłem, teraz 100 Km to za mało. Co uprawiasz jaki masz sprzęt ile pieniędzy? Pytań bez odpowiedzi bez końca A tu; ja mam 14  ha to jaki ciągnik? a  ja mam 18 to jaki ciągnik?

Opublikowano

Jak ktoś żyje tylko z gospodarstwa to i 30ha obrobi ciapkiem, ale jak ktoś tyra na innego dziada i ma ograniczony czas na gospodarkę to i mocniejszy traktor potrzebny aby szybciej się z robotą uwijać. Zwłaszcza jak trafi się niespodziewana awaria w nawale prac i wtedy stracony czas może być już nie do nadrobienia przy mniejszym sprzęcie.

Opublikowano
10 godzin temu, Zapracowany napisał:

Pewnie że żartuje, co się spinasz? czerwony sobie kup jak nie wiesz  jaki. Kiedyś C 330  22 ha robiłem, teraz 100 Km to za mało. Co uprawiasz jaki masz sprzęt ile pieniędzy? Pytań bez odpowiedzi bez końca A tu; ja mam 14  ha to jaki ciągnik? a  ja mam 18 to jaki ciągnik?

no to nie załapałem żartu...

a reszta pytań to nie do mnie, bo ja traktora nie szukam

Opublikowano
10 godzin temu, KlimekPL napisał:

Jak ktoś żyje tylko z gospodarstwa to i 30ha obrobi ciapkiem, ale jak ktoś tyra na innego dziada i ma ograniczony czas na gospodarkę to i mocniejszy traktor potrzebny aby szybciej się z robotą uwijać. Zwłaszcza jak trafi się niespodziewana awaria w nawale prac i wtedy stracony czas może być już nie do nadrobienia przy mniejszym sprzęcie.

nie zapominaj że gospodarstwo to nie tylko ziemia ale też inne prace ;)

• Like 1