Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na jutro zapowiedziała się do mnie kontrola z ARiMR. Kontrola dotyczy wziętego przezemnie SPO. Czego mam się spodziewać. O co mogą się pytać ? co bedą sprawdzać. Narazie wielkie porządki na gospodarstwie ale się stresuje brrr.

Opublikowano

Przyjadą z oddziału regionalnego czy z Warszawy. Jak z oddziału regionalnego to sprawdza tylko czy wszystko jest. Jak miałem odbiór chlewni razem z płytą i zbiornikiem to sprawdzili czy wszystko stoi, zmierzyli, porobili fotki z zewnątrz i w środku później zjedli obiad i sprawdzili wszystkie oryginały faktur czy się zgadzają z tymi które im złożyliśmy z wnioskiem o płatność. Się tylko śmiali że ludzie spać po nocach nie mogą a oni tylko sprawdzają czy obiekt rzeczywiście stoi i czy faktury się zgadzają. U mnie też całymi dniami wszystko sprzątaliśmy a oni nawet na to uwagi nie zwrócili tylko tyle że czysto było.

Podobno jak przychodzi kontrola z Warszawy to wtedy sprawdzają czy wszystkie wymogi zostały spełnione ale podobno rzadko się zdarza kontrola z Warszawy i do każdego nie jeżdżą

Opublikowano

u nas u jednego goscia tez była i przyczepili sie do jednej krowy która zgubiła kolczyki. straszyli ze będzie musiał zrobic badania całego stada na wszystkie choroby własnym kosztem.

Opublikowano
u nas u jednego goscia tez była i przyczepili sie do jednej krowy która zgubiła kolczyki. straszyli ze będzie musiał zrobic badania całego stada na wszystkie choroby własnym kosztem.

Ale to była kontrola w sprawie inwestycji? ;)

Opublikowano

Edit:

U nas w jednym roku(w odstepie chyba 3 tyg) przyjechaly 2 kontrole,ale w sprawie platnosci za ziemie tzw doplat z unii.Pierwsza kontrole to "mialem ja". Tylko chodzilem po granicach,a oni za mna z GPS-em wartym kilkadziesiat tysiecy.A,gdy przyjechali drugi raz to z tata chodzili.Pierwsi byli stara Skodą(studenci).Przyjechali,wymiezyli,wypili kawe i pojechali.A drudzy czyms lepszym,tyle,ze bylem wtedy w szkole...

Opublikowano

U mnie parę lat temu przyjechali z ARiMR-u żeby zmierzyć czy jest wszystko się zgadza z dopłatami do ziemi. Przyjechali zmierzyli GPS powiedzieli że jest ok i pojechali ;)

Opublikowano
Ale to była kontrola w sprawie inwestycji? ;)

tak- w sprawie prow. jak naprawde masz to co zadeklarowałeś we wniosku to nie masz sie czego obawiać, a jak tylko sciemniałeś zeby wyrwać kase to niechciałbym być w twojej skórze

Opublikowano

i po kontroli

przyjechała pani a panem. Raczej młodzi 30 -35. posprawdzali tabliczki znamionowe na wszystkich maszynach posprawdzali czy numery się zgadzają z numerami na fakturach. Sprawdzili czy posiadam maszyny te zadeklarowane jako moje przed wnioskiem. Na szczęście też się wszystko zgadzało. protokół i do domu. Da się żyć

Opublikowano

Hej Wszytskim

Tak naprawdę to nie macie się co obawiać kontroli z SPO jeśli na wszystko macie faktury i wydaliście pieniądze na to co zadeklarowaliście że wydaliście.

Ja pracuję w ARiMR w Biurze kontroli, nie jeżdżę w teren ale coś o tym wiem, uważajcie na kontrole obszarowe a zwłaszcza te robione przez wykonawcę zewnętrznego, warto przy nich być, poźniej jedziemy My czyli ARiMR i zupełnie co innego wychodzi :-)

pozdrawiam

Opublikowano

u nas dla dwóch gości odrzucili, jeden bo miał stanowiska w oborze za krótkie (szerokoś była dobra ale za krótkie i okna małe i odrzucili (potem słyszałem że jak by za bvardzo nie cwaniakował to by przeszło) drugi wzioł brykieciarnie i maszyny i ciągnik i zawiesili był już komornik ale pokręcił sięi przeszło, to chyba tak jest że najpierw zawieszą

Opublikowano

U mnie byli tylko raz i to akurat w żniwa z ARiMR sprawdzić czy spelniamy warunki UE czy mozemy mleko odstawiać, ale sąsiad wszystko miał przyjechała kontrol i koleśka nie widziała tabliczki na drzwiach i się pyta Gdzie tabliczka a on się wkurzył i powiedził jej Jak nie widzi to niech se okulary od Breżniewa kupi, i mleko miał od razu wstrzymane

Opublikowano

ja znowu mialem kontrole z mlodego rolnika tego pierwszego tzn z marca 2008 byli w listopadzie przyjechali z wawy i lublina ci z wawy pochodzili popatrzyli i pojechali a lublin zostal i papiery wypisal ale numer sprawy 001 czyli pierwszy z lubelskiego bylemm wtedy kontrolowany :lol:

Opublikowano

A co sprawdzają w kontrolach na PROW? Chciałbym wziąc nowy ciągnik ale boje się że jak mnie przewertują to zwróce wszystko ;) sprawdzają też pomieszczenia na nawóz i na rope (ja nie mam)? Strach mnie bieże, ale nowy ciągnik kusi... co sprawdzają? Czy czystośc ciągnika też? Bo jak wróce z pola to będzie zakużony i ubłocony czy wtedy mi nie zabiorą? :D

Opublikowano

A nie wiecie czy są kontrole o dobrostan zwierząt.Ci co zajmują się produkcją mleczną to wiem że u niektórych kontrole już były a u producentów trzody chlewnej ??