warzenie piwa z własnego zboża
 

warzenie piwa z własnego zboża

  • 4357 wyświetleń
po żniwach można wrócić do hobby, w niedzielne popołudnie zrobiłem pszeniczne z dodatkiem własnej pszenicy, za dwa tygodnie rozlew, za trzy będzie gotowe.

Informacje o zdjęciu warzenie piwa z własnego zboża




Rekomendowane komentarze

  • Zaawansowany
  • timo
  • 824 3339
2 godziny temu, Morion napisał:

Ja polecam skosztować piwa Trybunał 

Również polecam. Trójsłodowy szczególnie.

2 godziny temu, ThePerkins napisał:

z ogólno dostępnych to chyba teraz Łomża najlepsza.

Gust jak d*pa, każdy ma swój. Dobre piwo, ale do najlepszego moim zdaniem sporo mu brakuje. Wspomniany wyżej Trybunał Trójsłodowy o niebo lepszy.

2 godziny temu, damianzbr napisał:

A kasztelan? Zwykłe masowa produkcja siki czy to warte coś? Nieraz jak kupuję to właśnie tego kasztelana bo sprawia robić wrażenie regionalnego piwa a  nie siki typu warka, król, tyskie.

Kasztelan od dawna należy do grupy Carlsberg Okocim. Kasztelan Niepasteryzowane to, moim zdaniem, koncernowa masówka, ale pijalna. Dobre są Kasztelan Pszeniczne i seria Kasztelan Specjały (niefiltrowane, białe i chmielowe).

44 minuty temu, danielursus3p napisał:

Z tych sklepowych to mi książęce i kozel podchodzi. Namysłów kiedyś był lepszy teraz to wolę w tej półce cenowej perłę export. Niegdyś kumpel po spożyciu nie małej ilości kasztelana bo aż 8 szt dostał bolesnej dwu dniowej obstrukcji, od tamtej pory nie ryzykuje ¬¬

Kozel jest dla specyficznego odbiorcy. W Czechach jest inny smak piwny, u nas trzeba do tego konesera, a tam podchodzi prawie każdemu. Owszem, Namysłów był znacznie lepszy. Perła nie jest zła, ale jak dla mnie średnia pólka.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Tu się nie śpi... Tu się lata !
  • blawatek98
  • 386 1734

W moich stronach rządzi Specjal, i osobiście innego piwa nie pijam 😄 Ale jak jest okazja posmakować czegoś nowego to zawsze chętnie 😃 Też chętnie poznał bym przepis

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Widzę ze trzeba się wypowiedzieć :D w degustacji piwa najwazniejsze jest aby był odpowiednio schłodzony, polecam też szerokim łukiem omijać wszelkie masówki typu Tatra, harnaś, Okocim, Carlsberg, tyskie, Żywiec, Warka, kasztelan, itd itp...

Znacznie lepszy jak już tu kilku ludzi wspomniało jest Namysłów, Łomża czy perła, i o ile Namysłów moim zdaniem po przejęciu się nie zmienił (chyba że mam słaby smak) ale degustuje głównie Namysłowa i różnicy nie czuje, to coś się stało z perłą, moim zdaniem stała się nie pitną czemu? Nie wiem może dlatego że przy Namysłowie jest gorzka. Łomża też jest spoko podobna do Namysłowa i też polecam. Z dobrych piłem też Kozela smakował mi. W spiżu też mają ciekawe piwo. Mam wrażenie że zamkowe jest robione z odpadu z Namysłowa bo smakuje jak typowy żubr. Z masówek heineken i Lech są pitne. A duże wrażenie wywarł na mnie grolsch, po otwarciu bardzo intensywny aromat się wydostał, pachnie pięknie :) i jeszcze jak jest tylko promocja to obowiązkowa krata budweisera musi wpaść jedno z lepszych piw które idzie dostać w atrakcyjnej cenie. Z niemieckich piw, veltins jest spoko nie polecam za to bitburgera bo jest strasznie gorzki. 

 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • lukaschels
  • 130 1406

co do piwa kocernowego to głowa boli lub jest sraka bo zazwyczaj produkuje się je w trzy dni. piwo jasne pełne powinno leżakowac miesiąc w tanku ja mogę polecić z tańszych bo chyba o takich mówimy, książęce jest całkiem fajnie zrobione. jednak dobry kraft zaczyna się od 7-10 zł za butelkę. Jednak do grilla i Namysłowem nie będę gardzil jak nie mam swojego. Tak warze ipe ale w nowofalowym stylu Westcost z chmieleniem na zimno amerykańskimi chmielami jak również zwykle pale ale (jasne piwo) z polskimi chmielami marynka i lubelskim choć ja nie lubię mocno gorzkich piw(wolę aromat) więc przez ekspertów raczej za ipe nie będzie uznane. warzenie jest proste jak drut ale rzeczywiście informacje na początku odstraszają.

    • Like 1

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • bratrolnika
  • 28757 18353
10 godzin temu, Morion napisał:

Ja polecam skosztować piwa Trybunał 

obalić trybunał nabiera nowego znaczenia

    • Like 2

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
songo napisał:

Widzę ze trzeba się wypowiedzieć :D w degustacji piwa najwazniejsze jest aby był odpowiednio schłodzony, polecam też szerokim łukiem omijać wszelkie masówki typu Tatra, harnaś, Okocim, Carlsberg, tyskie, Żywiec, Warka, kasztelan, itd itp...

Znacznie lepszy jak już tu kilku ludzi wspomniało jest Namysłów, Łomża czy perła, i o ile Namysłów moim zdaniem po przejęciu się nie zmienił (chyba że mam słaby smak) ale degustuje głównie Namysłowa i różnicy nie czuje, to coś się stało z perłą, moim zdaniem stała się nie pitną czemu? Nie wiem może dlatego że przy Namysłowie jest gorzka. Łomża też jest spoko podobna do Namysłowa i też polecam. Z dobrych piłem też Kozela smakował mi. W spiżu też mają ciekawe piwo. Mam wrażenie że zamkowe jest robione z odpadu z Namysłowa bo smakuje jak typowy żubr. Z masówek heineken i Lech są pitne. A duże wrażenie wywarł na mnie grolsch, po otwarciu bardzo intensywny aromat się wydostał, pachnie pięknie :) i jeszcze jak jest tylko promocja to obowiązkowa krata budweisera musi wpaść jedno z lepszych piw które idzie dostać w atrakcyjnej cenie. Z niemieckich piw, veltins jest spoko nie polecam za to bitburgera bo jest strasznie gorzki. 

 

A Łomża należąca do Van Pura, albo Perła, to nie "masówka" ? To dlaczego nie jest podawany pełny skład, tylko info że "zawiera słód jęczmienny" 😋 Jest wiele gatunków piwa, może więc warto sięgnąć też po coś "innego", niż tylko po "eurolagera" ☺

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • lukaschels
  • 130 1406

bo to jest pełny skład, teraz po zmianie prawa niektóre browary dodają syrop słodowy dzięki temu płacą nisza akcyzę. w piwie nie ma żółci, spirytusu bo to zupełnie się nie opłaca. najtańsze piwo to woda, słód i chmiel w małej ilości. spirytusem czuć bo zbyt krótko fermentatolo w wysokiej temperaturze nasze prawo wymaga aby był dokładny skład dlatego nasze produkty mają więcej składników od niemieckich gdzie wymaga się chyba od 2-3 % podawać dany składnik. Dlatego wiele osób myśli że niemieckie to lepsze to w składzie tylko jeden składnik a u nas 10.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Niemieckie piwa na ogół są słabsze i zwykle smakują inaczej, niektóre są lepsze niektóre gorsze ale żadne nie daje tak spirytem jak polskie masówki. Czechy mają dobre piwa.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Adi96
  • 1848 11291

Perła i Namysłów wam smakuje? Nie próbowałem ostatnio Namysłowa bo kiedyś naprawde był dobry ale Perła to szczyny na dzisiejszy dzień.Kasztelan niepasteryzowany jest dobry,w miare okocim,łomża z masówek jest dośc przyjemna w smaku.Nie wiem co ludzie widzą w Perle jak już Lech jest lepszy.Zależy gdzie sie kupuje bo hipermarketach gorsze partie, a monopolowych drożej ale lepsze piwo.Mi osobiście przypada do gustu Carsberlg.Dobrym piwem jest również Hollandia  ale cena około 5 zł,jak były upalne dni to waliłem Łomże Radler o smaku Grejfrutu dobry soczek.

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • lukaschels
  • 130 1406
songo napisał:

Niemieckie piwa na ogół są słabsze i zwykle smakują inaczej, niektóre są lepsze niektóre gorsze ale żadne nie daje tak spirytem jak polskie masówki. Czechy mają dobre piwa.

to jest wina szybkiej produkcji oraz obniżania kosztów w Czechach jest dużo większa konkurencja, w Polsce mamy lekko ponad 300 browarów rzemieślnich, kilkanaście regionalnych i parę koncernów. w Czechach jest 800 rzemieślniczych i kilkadziesiąt regionalnych. konkurencja jest bardzo duża a często ludzie nie piją inne piwa niż te z własnej wsi. w Niemczech są niskie podatki na piwo dlatego piwo jest dopilnowane a a konkurencja dużych browarów sprawia że nie mogą pozwolić sobie na lipe. a u nas cena robi cuda. Niewiele osób kupuje piwo za więcej niż 3 zł. brakuje nam niemieckiej lub czeskiej tradycji picia piwa znamy tylko koncernowe eurolagery chcesz pić lepsze piwo to zacznij od dziś nie kupuj Tyskiego lub kasztelana ale piwa z browaru fortuna lub pinty ewentualnie poszukaj w okolicy rzemieślnich. nie kupuj 8 piw za 25 zł a 4 lub mniej. każda osoba co ciegielka która zmieni kiedyś rynek

    • Like 2

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • lukaschels
  • 130 1406

tak, ewentualnie browar Grodzisk (należy do fortuny) który jako jeden z nielicznych warzy piwo w jedynym polskim stylu piwo grodziskie. do browarów regionalnych a dobrych w relacji cena jakość zalicze Amber Witnica jablonowo kormoran (jeden z ulubionych) krajan zamkowy (z pysznym raciborskim) Ciechan ( choć spadła jakość) a jeśli ktoś ma ochotę poszukać piwnej rewolucji to cokolwiek z artezana ale jest bardzo trudno dostępny

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość

Amber mi nie smakowało jak nad morzem byłem bardzo gorzkie

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Gość
songo napisał:

Amber mi nie smakowało jak nad morzem byłem bardzo gorzkie

To jakiego Ambera piłeś ? Nie mówi się gorzkie, tylko GORYCZKOWE 😋 Pils musi być GORYCZKOWY !!!

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza
  • Zaawansowany
  • Agrest
  • 25618 23576
12 godzin temu, bratrolnika napisał:

obalić trybunał nabiera nowego znaczenia

Rano poczytałem, idę do sklepu a tu trybunał pils.  No i wziąłem 4 szt po 2,29. Tylko moja zołza na złość do lodówki nie wstawiła. 

Chociaż ciepłe to niezłe. I butelka bezzwrotna 

Udostępnij ten komentarz


Link do komentarza

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj