Skocz do zawartości




Zdjęcie

Targi FERMA 2016

Napisany przez monika_adag_88, 25 luty 2016 · 371 wyświetleń

targi ferma 2016 hodowla bydło trzoda chlewna drób wykłady wystawy
Targi FERMA 2016 21 lutego zakończyły się trzydniowe targi FERMA 2016, po raz drugi zorganizowane zostały w Łodzi. Są to największe specjalistyczne targi dla fachowców produkcji zwierzęcej w Polsce. Podczas imprezy ponad 250 wystawców z kraju i zagranicy przedstawiło bogatą ofertę skierowaną do hodowców. Zaprezentowano innowacje stosowane w chowie i hodowli zwierząt, pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie budynków inwentarskich (również ich projekty i budowę), maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki.

Targi to nie tylko prezentacja ofert firm branżowych. To także spotkania naukowo-techniczne – platforma wymiany informacji pomiędzy naukowcami a hodowcami. Odwiedzający mieli okazję uczestnictwa w debatach poruszających aktualne problemy z jakimi borykają się hodowcy. Tematyka dotyczyła przede wszystkim sytuacji na rynku mleka, tuczu kontraktowego i funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej. Uczestnicy imprezy mieli możliwość porównania ofert wielu konkurencyjnych firm, co było jedną z ostatnich tego typu okazji przed zbliżającym się naborem na PROW 2014–2020.

Przed uroczystym rozpoczęciem targów, w piątek 19 lutego odbyła się konferencja prasowa poświęcona zagadnieniom związanym z wykorzystaniem osiągnięć biotechnologii morskiej w żywieniu zwierząt. Organizatorzy spotkania zaprezentowali unikalną linię produktów Calseabloc. Są to bloki mineralne przeznaczone dla bydła, których skład zaspokaja potrzeby każdego stada w zależności od okresu produkcyjnego i fizjologicznego w jakim się ono znajduje. Formuła produktów oparta jest o kompleksy bazowe: Calseagrit Biotech, bazę sodową uzupełnioną kompleksami funkcjonalnymi stanowiącymi o unikalności tej gamy produktów oraz makro i mikroelementy. Baza sodowa jest przede wszystkim wykorzystywana jako element determinujący samoregulację w pobraniu składników mineralnych z bloków. Wykorzystując mechanizm samoregulacji występujący u przeżuwaczy, gdzie składnikiem limitującym pobranie jest sód, mamy pewność, że zwierzęta pobiorą taką ilość składników pokarmowych, jaka jest im niezbędna do zaspokojenia podstawowych potrzeb organizmu, ale i tych związanych z produkcją mleka czy tkanki mięsnej. Baza sodowa oprócz funkcji regulującej pobranie składników mineralnych, zwiększa sekrecję śliny, która jest naturalnym buforem dla treści żwacza. Bloki są łatwym i bardzo skutecznym w działaniu elementem zbilansowanej diety w kluczowych etapach produkcji. Ich zastosowanie prowadzi do minimalizacji problemów zdrowotnych, poprawy wyników produkcyjnych oraz w efekcie do poprawy wyniku ekonomicznego produkcji.

Załączony obraz

Po konferencji prasowej, punktualnie o godzinie 10 zaczęła się uroczystość inauguracyjna. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także debaty, które poruszały niezwykle istotne dla polskich hodowców tematy: Okiełznać chwiejny rynek mleka – jak zarządzać produkcją mleka, Tucz kontraktowy czy pomoże w odbudowie produkcji świń w Polsce, Wspólna Polityka Rolna – rolnictwo dziś i jutro i Polska wołowina – perspektywy rozwoju.

Niezwykle bogaty w tym roku był również program skierowany dla hodowców drobiu. Tradycyjnie już podczas targów zorganizowano pod patronatem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz Forum Drobiarskie.

Targi FERMA 2016 zdobyły uznanie zwiedzających i z pewnością pozostaną w kalendarzu cyklicznych imprez przeznaczonych dla polskich hodowców.

Anna Rogowska

Po więcej relacji z Targów FERMA zapraszamy na stronę agroFakt.pl!