Skocz do zawartości

News

Autorzy tego bloga

Zaorać czy leczyć uprawy rzepaku ozimego?

blog-0321058001456483379.jpg

Doradcy Agrotechniczni PROCAM przesłali kilka zdjęć z wczorajszej (24 lutego) lustracji rzepaków na północy Polski w okolicach miejscowości Prabuty (pomorskie). Właśnie w tym czasie wielu plantatorów uprawiających rzepak prosi o pomoc w podjęciu im strategicznej decyzji! Zaorać czy leczyć uprawy rzepaku?

Doradcy PROCAM zwracają uwagę na przykładzie załączonych zdjęć, aby przed podjęciem decyzji o dalszym losie plantacji zwrócić uwagę (analiza fitosanitarna) na przeżycie roślin, identyfikując w kolejności:
• Żerowanie szkodników glebowych, a szczególnie śmietki kapuścianej, której żery powodują lepsze „przenikanie” niskich temperatur, czyli PRZEMROŻENIA, tutaj można pokusić się o stwierdzenie, że gdyby nie żerowanie tych larw, część rzepaków by najprawdopodobniej przeżyła.
• Porażenie przez kiłę kapustnych – tutaj też mamy osłabienie systemu korzeniowego (szczególnie forma „rzodkiewkowa”) i w połączeniu z żerowaniem śmietki, i przy operacji niskich temperatur beż śniegu jest to WYROK na oziminy rzepaku!
• Galasy chowacza galasówek – proszę zauważyć, że te larwy są całe i zdrowe!
Sucha zgnilizna kapustnych – ten patogen bierzemy pod uwagę w perspektywie czasu jako źródło infekcji podczas wiosennej infekcji.
• Załączone fotografie wskazują, że korzenie, które są wręcz zmacerowane są już atakowane nawet przez padlinożerców (zdjęcie 18) – te białe przecinki, jak dobrze się przyjrzeć, to skoczogonki – podczas obserwacji pola stwierdzono, że występowanie tego szkodnika jak na tą porę roku jest bardzo duże, a wraz ze wzrostem temperatury będzie prawdopodobnie jeszcze więcej.

Co do samego „oglądu” całego pola pod kątem ZDROWOTNOŚCI trzeba podejść systematycznie, obliczyć statystycznie, ile sztuk zdrowych roślin mamy na 1 metrze kwadratowym. Robimy to w sposób uśredniony (np. oglądamy rośliny, wykopując korzenie po skosie pola, powtarzalnie po 25 roślin w kilku punktach), biorąc pod uwagę obszary dużego ryzyka, czyli wszelkie zagłębienia, gdzie ilość nagromadzonych zarodni pływakowych kiły kapustnych może być bardzo duża. Do tego miejsca odsłonięte i narażone na operację wiatru czy niskich temperatur. Warto także pod uwagę wziąć strukturę gleby (gruzełkowatość, podeszwa płużna itd.).

Przy monitoringu plantacji nie można zapominać o chwastach występujących na plantacji, aby mieć obraz, czy czeka nas także wiosenna walka z tymi agrofagami.

Uprawiającym rzepak chcącym wesprzeć proces oceny przezimowania plantacji na podstawie materiałów fotograficznych prosimy, abyście przysyłali zdjęcia w szczególności z PRZEKROJAMI pędów czy korzeni – aby móc oglądnąć, jak wyglądają naczynia (kolorystyka brązowe/przemrożone; zielone/zdrowe).

Warto także wspomnieć, aby po ruszeniu wegetacji monitorować plantacje rzepakowe na utajone porażenie przez szarą pleśń.

blogentry-153152-0-71633300-1456481043_thumb.jpg
Zdjęcie nr 1: Grzyby saprofityczne

blogentry-153152-0-69057300-1456481044_thumb.jpg
Zdjęcie nr 2: Raczej zdrowy

blogentry-153152-0-29191200-1456481045_thumb.jpg
Zdjęcie nr 3: Do piachu

blogentry-153152-0-20236100-1456481046_thumb.jpg
Zdjęcie nr 4: Żerowanie śmietki

blogentry-153152-0-15911900-1456481069_thumb.jpg
Zdjęcie nr 5: Żerowanie śmietki, ale także rolnic, a może i drutowców

blogentry-153152-0-93140100-1456481069_thumb.jpg
Zdjęcie nr 6: Kiła perełkowa

blogentry-153152-0-59132200-1456481070_thumb.jpg
Zdjęcie nr 7: Sucha znilizna kapustnych

blogentry-153152-0-44539100-1456481071_thumb.jpg
Zdjęcie nr 8: Szara pleśń: cały okręg szyi korzeniowej w infekcji, której początkiem było przemrożenie

blogentry-153152-0-60442200-1456481088_thumb.jpg
Zdjęcie nr 9: Chowacz czy kiła?

blogentry-153152-0-64233800-1456481089_thumb.jpg
Zdjęcie nr 10: A jednak żerujące larwy chowacza glasówek

blogentry-153152-0-63993500-1456481090_thumb.jpg
Zdjęcie nr 11: Chowacz glasówek, larwy

blogentry-153152-0-80016600-1456481091_thumb.jpg
Zdjęcie nr 12: Kiła

blogentry-153152-0-90354500-1456482982_thumb.jpg
Zdjęcie nr 13: Kiła

blogentry-153152-0-87856600-1456482983_thumb.jpg
Zdjęcie nr 14: Glasówek i przemrożenia

blogentry-153152-0-86024300-1456482984_thumb.jpg
Zdjęcie nr 15: Wybudzone dżdżownice

blogentry-153152-0-11901100-1456482986_thumb.jpg
Zdjęcie nr 16: Wektor kily

blogentry-153152-0-93035500-1456482986_thumb.jpg
Zdjecie nr 17: Przemrożenia na amen

blogentry-153152-0-04157100-1456482991_thumb.jpg
Zdjęcie nr 18: Skoczogonki na zmacerowanym przez mróz i żerujące larwy śmietki

blogentry-153152-0-68315700-1456482992_thumb.jpg
Zdjęcie nr 19: Kiła rzodkiewkowa

blogentry-153152-0-83660100-1456482994_thumb.jpg
Zdjęcie nr 20: Wzorzec: zdrowe wiązki naczynia rzepaku

Źródło: materiały firmowe



0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

×