News

Autorzy tego bloga

Zaorać czy leczyć uprawy rzepaku ozimego?

blog-0321058001456483379.jpg

Doradcy Agrotechniczni PROCAM przesłali kilka zdjęć z wczorajszej (24 lutego) lustracji rzepaków na północy Polski w okolicach miejscowości Prabuty (pomorskie). Właśnie w tym czasie wielu plantatorów uprawiających rzepak prosi o pomoc w podjęciu im strategicznej decyzji! Zaorać czy leczyć uprawy rzepaku?

Doradcy PROCAM zwracają uwagę na przykładzie załączonych zdjęć, aby przed podjęciem decyzji o dalszym losie plantacji zwrócić uwagę (analiza fitosanitarna) na przeżycie roślin, identyfikując w kolejności:
• Żerowanie szkodników glebowych, a szczególnie śmietki kapuścianej, której żery powodują lepsze „przenikanie” niskich temperatur, czyli PRZEMROŻENIA, tutaj można pokusić się o stwierdzenie, że gdyby nie żerowanie tych larw, część rzepaków by najprawdopodobniej przeżyła.
• Porażenie przez kiłę kapustnych – tutaj też mamy osłabienie systemu korzeniowego (szczególnie forma „rzodkiewkowa”) i w połączeniu z żerowaniem śmietki, i przy operacji niskich temperatur beż śniegu jest to WYROK na oziminy rzepaku!
• Galasy chowacza galasówek – proszę zauważyć, że te larwy są całe i zdrowe!
Sucha zgnilizna kapustnych – ten patogen bierzemy pod uwagę w perspektywie czasu jako źródło infekcji podczas wiosennej infekcji.
• Załączone fotografie wskazują, że korzenie, które są wręcz zmacerowane są już atakowane nawet przez padlinożerców (zdjęcie 18) – te białe przecinki, jak dobrze się przyjrzeć, to skoczogonki – podczas obserwacji pola stwierdzono, że występowanie tego szkodnika jak na tą porę roku jest bardzo duże, a wraz ze wzrostem temperatury będzie prawdopodobnie jeszcze więcej.

Co do samego „oglądu” całego pola pod kątem ZDROWOTNOŚCI trzeba podejść systematycznie, obliczyć statystycznie, ile sztuk zdrowych roślin mamy na 1 metrze kwadratowym. Robimy to w sposób uśredniony (np. oglądamy rośliny, wykopując korzenie po skosie pola, powtarzalnie po 25 roślin w kilku punktach), biorąc pod uwagę obszary dużego ryzyka, czyli wszelkie zagłębienia, gdzie ilość nagromadzonych zarodni pływakowych kiły kapustnych może być bardzo duża. Do tego miejsca odsłonięte i narażone na operację wiatru czy niskich temperatur. Warto także pod uwagę wziąć strukturę gleby (gruzełkowatość, podeszwa płużna itd.).

Przy monitoringu plantacji nie można zapominać o chwastach występujących na plantacji, aby mieć obraz, czy czeka nas także wiosenna walka z tymi agrofagami.

Uprawiającym rzepak chcącym wesprzeć proces oceny przezimowania plantacji na podstawie materiałów fotograficznych prosimy, abyście przysyłali zdjęcia w szczególności z PRZEKROJAMI pędów czy korzeni – aby móc oglądnąć, jak wyglądają naczynia (kolorystyka brązowe/przemrożone; zielone/zdrowe).

Warto także wspomnieć, aby po ruszeniu wegetacji monitorować plantacje rzepakowe na utajone porażenie przez szarą pleśń.

blogentry-153152-0-71633300-1456481043_thumb.jpg
Zdjęcie nr 1: Grzyby saprofityczne

blogentry-153152-0-69057300-1456481044_thumb.jpg
Zdjęcie nr 2: Raczej zdrowy

blogentry-153152-0-29191200-1456481045_thumb.jpg
Zdjęcie nr 3: Do piachu

blogentry-153152-0-20236100-1456481046_thumb.jpg
Zdjęcie nr 4: Żerowanie śmietki

blogentry-153152-0-15911900-1456481069_thumb.jpg
Zdjęcie nr 5: Żerowanie śmietki, ale także rolnic, a może i drutowców

blogentry-153152-0-93140100-1456481069_thumb.jpg
Zdjęcie nr 6: Kiła perełkowa

blogentry-153152-0-59132200-1456481070_thumb.jpg
Zdjęcie nr 7: Sucha znilizna kapustnych

blogentry-153152-0-44539100-1456481071_thumb.jpg
Zdjęcie nr 8: Szara pleśń: cały okręg szyi korzeniowej w infekcji, której początkiem było przemrożenie

blogentry-153152-0-60442200-1456481088_thumb.jpg
Zdjęcie nr 9: Chowacz czy kiła?

blogentry-153152-0-64233800-1456481089_thumb.jpg
Zdjęcie nr 10: A jednak żerujące larwy chowacza glasówek

blogentry-153152-0-63993500-1456481090_thumb.jpg
Zdjęcie nr 11: Chowacz glasówek, larwy

blogentry-153152-0-80016600-1456481091_thumb.jpg
Zdjęcie nr 12: Kiła

blogentry-153152-0-90354500-1456482982_thumb.jpg
Zdjęcie nr 13: Kiła

blogentry-153152-0-87856600-1456482983_thumb.jpg
Zdjęcie nr 14: Glasówek i przemrożenia

blogentry-153152-0-86024300-1456482984_thumb.jpg
Zdjęcie nr 15: Wybudzone dżdżownice

blogentry-153152-0-11901100-1456482986_thumb.jpg
Zdjęcie nr 16: Wektor kily

blogentry-153152-0-93035500-1456482986_thumb.jpg
Zdjecie nr 17: Przemrożenia na amen

blogentry-153152-0-04157100-1456482991_thumb.jpg
Zdjęcie nr 18: Skoczogonki na zmacerowanym przez mróz i żerujące larwy śmietki

blogentry-153152-0-68315700-1456482992_thumb.jpg
Zdjęcie nr 19: Kiła rzodkiewkowa

blogentry-153152-0-83660100-1456482994_thumb.jpg
Zdjęcie nr 20: Wzorzec: zdrowe wiązki naczynia rzepaku

Źródło: materiały firmowe

Gość monika_adag_88

1705 wyświetleń


×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.