Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

dostałem dodatkowe zdjęcia i ogólnie jest widoczna różnica i mocno mnie zniechęciły do niego,  a mtz 82 z 90 roku w tej nowszej kabinie na co zwrócić uwagę bo zauważyłem że przekładają kabiny ale chyba po za kabiną są jakieś inne różnice jeszcze ??? 

Opublikowano

Takie przejściowe roczniki to mogą się różnić jakimiś pierdołami i wcale to nie znaczy że było kombinowane. Po prostu zależy jaką serię i gdzie szykowali do wysyłki bo np większe kabiny na zachód szły dużo wcześniej niż do nas. Podobnie wspomaganie na zachód już robili orbitrol a jednocześnie klepali jeszcze z serwem.

Opublikowano

witam,mtz 82 da rade pracować na redzinie 2,5m brona wirowa i ba hydropaku siewnik 2,5m z redlicami talezowymi?
wiem,że głupie pytania zadaje ale zaczynam dopiero karierę w gospodarstwie ;)

Opublikowano

Ja takim zestawem pracuje. Jeśli chodzi o uciąg to spokojnie daje radę nawet na rędzinie ale podnośnik dostaje za swoje. Musiałem mu dołożyć siłownik i z przodu oprócz kompletu obciążników musiałem powiesić 500kg. 350 też wystarczało ale pod jedna górkę z zasypanym do połowy siewnikiem miałem już problem wyjechać. Dodam, że mam chyba najlżejszą bronę, ale bez hydropaka. Zdjecia w galerii.

Opublikowano

Nie wiem dokładnie ile ma udźwigu ale jest to podawane na końcówkach ramion. Mój zestaw waży zasypany około 1,5t i żeby go podnieść do samego końca bez siłownika wspomagającego to miałem ustawione ciśnienie 220 i oczywiście przełożone wieszaki bliżej końcówek.

Opublikowano

Dziś zdiagnozowana awaria, do wymiany końcówka wtryskiwacza i uszczelka pod pokrywą zaworów. 

Objawy, stukanie/wibracje z lewej strony na postoju i w trakcie jazdy. 

Co do przesuwania wieszaków to robiłem to i udźwig większy ale wtedy nie dał rady podnosić chyba na ten hak zabezpieczający? Coś mi się tak kojarzy bo to robiłem parę lat temu. 

Opublikowano

Nie możliwe. Hak podnoszą ramiona górne a nie dolne. 

Przesunąć można na otworach inna dźwignia ulży siłownikowi. 

Końcówki wymień wszystkie. Poleciała jedna poleca i pozostałe. Kup wuzetemy, ruskie sobie odpuść.

Opublikowano

S-Piotr

bardzo mądrze gadasz wystarczy nawiercić otwory i cofnąć wieszaki do tyłu o ok 10 cm lub na lagach oryginalnych wieszaki założyć w tym samym miejscu co idzie ten gruby bolec na odciąg i dorobić u tokarza sworzeń który mocuje wieszak razem z odciągiem zakres pracy ramion się skróci ale to można wyregulować wieszakami te na śrubie rzymskiej dwa założyć i udźwig jest kolosalny bo ruski ma to do siebie że wieszaki są pionowo fabrycznie i można je cofnąć do tyłu bez problemu bo w c360 nie bardzo się da bo podnośnik będzie kiepsko chodził wiem że c 330 też były dwa otwory na lagach oryginalnych nowe już nie mają  

A tak opowiedźcie mi coś o belarusie 1025 jak się sprawdza w plu na tej skrzyni, bo miałem okazje pracować przy turze takim i fajnie te biegi są dopasowane świetnie wchodzą w sumie to był pronar biegi miał jedna wajcha 4 biegi i półbieg polowe szosowe wsteczny i jeszcze szybkie wolne do tego  16/8 wydaje mi się że lepsze biegi jak w mtz82 bo ruski ma praktycznie do roboty 4 biegi odpadają te pełzające do lania gnojówy tylko

Opublikowano

S-Piotr

bardzo mądrze gadasz wystarczy nawiercić otwory i cofnąć wieszaki do tyłu o ok 10 cm lub na lagach oryginalnych wieszaki założyć w tym samym miejscu co idzie ten gruby bolec na odciąg i dorobić u tokarza sworzeń który mocuje wieszak razem z odciągiem zakres pracy ramion się skróci ale to można wyregulować wieszakami te na śrubie rzymskiej dwa założyć i udźwig jest kolosalny bo ruski ma to do siebie że wieszaki są pionowo fabrycznie i można je cofnąć do tyłu bez problemu bo w c360 nie bardzo się da bo podnośnik będzie kiepsko chodził wiem że c 330 też były dwa otwory na lagach oryginalnych nowe już nie mają  

A tak opowiedźcie mi coś o belarusie 1025 jak się sprawdza w plu na tej skrzyni, bo miałem okazje pracować przy turze takim i fajnie te biegi są dopasowane świetnie wchodzą w sumie to był pronar biegi miał jedna wajcha 4 biegi i półbieg polowe szosowe wsteczny i jeszcze szybkie wolne do tego  16/8 wydaje mi się że lepsze biegi jak w mtz82 bo ruski ma praktycznie do roboty 4 biegi odpadają te pełzające do lania gnojówy tylko

Za bolec wystarczy śruba 12,9. 

U mnie za bolce są śruby od stopy wału z SW-400. 

Opublikowano

Pompka paliwa nie ma przepony ale to prawdopodobnie ona puszcza paliwo do oleju.

Oryginalne lagi  starego typu są słabe i rozklekotane. 

Z tym zakresem pracy ramion to też jest haczyk. Jak przesuniesz do tyłu całkowicie opuszczony podnośnik ma dość wysoko ramiona. Do niskich maszyn trzeba rozkręcić wieszaki. Przez to zaś nisko podnosi i trzeba po zapięciu z powrotem skręcać. Mega upierdliwe. Jeśli przestawisz w dorobione otwory jeszcze bardziej  spotęguje się to jeszcze bardziej. Gdzieś jest środek rozsądku i więcej nie zaszaleje.

Opublikowano

Na oponach 15,5 ,przestawione wieszaki nie są za wysoko, bynajmniej dla moich maszyn.a śruby rzymskie na wieszakach mam zakręcone na stałe, nie potrzebuje nimi kręcić,(pług obrotowy nie potrzebuje wieszaka z korbką).

Opublikowano

Pompa paliwowa  jest do roboty wiem bo w Farmerze to samo się działo.Olej właśnie jest rzadki i czuć tą ropę jak się go rozetrze. W marcu była zawieziona do naprawy i co sie okazało 2 sekcje do wymiany wymienił wszystkie  plus dziury wyleciały no zrobił ją w robocie widać ,że ciągnik ożył.