Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Gdy miałem ten cholerny rozruch na 24v miałem dokładnie to samo dwu krotnie , hebel wyłączony a ten nadal kręci.  W tym przełączniku 12/24v coś się zawarło i nie puściło. Założyłem jakiś pewnie chiński rozrusznik z przekładnią, i powiem szczerze że nawet jak bym miał go co dwa lata to wymieniać to do tego dziadostwa na 24v nie wrócę. 

A ja sie bede upierał że to kwestia automatu niż przełącznika - sterowaniem dopływu prądu do rozrusznika zajmuje się automat i tylko w tym miejscu jest przejście do uzwojenia - jak automat rozłączy to nie ma opcji żeby przełącznik 12/24 trzymał rozrusznik - wymieniłeś rozrusznik wraz z automatem i problem zniknął bo i tu była przyczyna.

Pzdr

Opublikowano

@karbex Rozrusznik wymieniłem niecały rok temu, a problemy o których mowa były znacznie wcześniej, za każdym razem chwilę po tym zdarzeniu trzeba było wymieniać przełącznik bo to były pierwsze objawy jego końca. W starym rozruszniku automat siedzi jeszcze orginalny, jedynie bendix wymieniany co kilka miesięcy. 

Opublikowano

Cały dzień dziś w polu byłem zapalałem kilkanaście razy i jest wszystko dobrze wydaje mi się że z masą było coś nie tak? Nowy włącznik dałem do reklamacji a na razie na ostro podłączone jak kończę prace odłączone.

Opublikowano

Jak objawy się przeniosły  po wymianie automatu bendiksa, to ja bym szukał przyczyny w małym przekaźniku załączającym bendiks obok tej magicznej czarnej skrzynki. Może on klei i nie rozłącza, co czasem się zdarza. Ja tam wsadziłem zwykły przekaźnik samochodowy, bo jakość tych przekaźników ruskich w sklepach jest taka sobie

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Jak objawy się przeniosły  po wymianie automatu bendiksa, to ja bym szukał przyczyny w małym przekaźniku załączającym bendiks obok tej magicznej czarnej skrzynki. Może on klei i nie rozłącza, co czasem się zdarza. Ja tam wsadziłem zwykły przekaźnik samochodowy, bo jakość tych przekaźników ruskich w sklepach jest taka sobie

No to też jest trop - jak nie odetnie prądu od zasilania automatu to też bedzie kręcił. 

Ps. Nawet nie wiedziałem że między stacyjką a automatem jest jeszcze przekaźnik 😉

Edytowane przez karbex
Opublikowano

Zazwyczaj jest. czarna skrzynka ma zazadanie nie dopuścić do powtórnego załączenia rozrusznika, gdy silnik pracuje (jest napięcie z alternatora)

Tu na górze czarna skrzynka, pod spodem przekaźnik załączający fizycznie elektromagnes rozrusznika

20180806_195605[1].jpg

Opublikowano

Czwórka obrotowa będzie ważyć z 1100-1300kg , chyba że jakaś popierdziawka 4x30. Przy takiem masie (raczej prędzej niż później) wyrwie ci mocowanie siłownika z tylnego mostu. Dla tego ciagnika w obrocie 3x4 to chyba optimum z masą do 1000kg (ale któtszy pług, mniejsze wahadło) . 

Opublikowano
18 godzin temu, Andpol napisał:

Pod górki żółw czasami wyskoczy jaka to może być przyczyna czy to do awarii idzie?

Miałem to samo skrzynia będzie do roboty ja miałem wszystkie łożyska do wymiany i kilka trybów teraz to całkiem inna jazda po remoncie 

Opublikowano
2 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

Miałem to samo skrzynia będzie do roboty ja miałem wszystkie łożyska do wymiany i kilka trybów teraz to całkiem inna jazda po remoncie 

Jaki koszt remontu mnie czeka może do końca sezonu wytrzyma?

Opublikowano

U mnie biegi w MTZ od czasu do czasu potrafią się przyblokować podczas prac polowych, że tylko dwa biegi mogę włączyć i muszę trochę pomachać biegami zanim się znajdą.  to coś poważniejszego w skrzyni biegów, ktoś miał podobnie?

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Jaki koszt remontu mnie czeka może do końca sezonu wytrzyma?

Do końca sezonu wytrzyma tylko jak wyskakują to trochę nerwowe Ja tak 2 sezony jeździłem tylko u mnie gorzej było bo na niektórych polowych wcale się nie dało jeździć a koszt to części około 2 000 zł ja płaciłem a robota to z kolegą kilka dni po południu na spokojnie 

Opublikowano
18 godzin temu, sybiuszek24 napisał:

Do końca sezonu wytrzyma tylko jak wyskakują to trochę nerwowe Ja tak 2 sezony jeździłem tylko u mnie gorzej było bo na niektórych polowych wcale się nie dało jeździć a koszt to części około 2 000 zł ja płaciłem a robota to z kolegą kilka dni po południu na spokojnie 

U mnie biegi nie wyskakują tylko reduktor pod górkę żółw a zając trzyma jaka to przyczyna?

Opublikowano

Co ma ta nakrętka do wyskakującego reduktora? Jak ona popuści to w pierwszej kolejności wyskakuje 9. Bez rozpoławiania to jedynie przez pokrywę tylnego mostu można sprawdzić tą bakrętkę.

Opublikowano

Panowie, pacjent Belarus 2 letni na stożkowym moście. Nie mozna rozłaczyc napedu. Cofanie nic nie daje, dopiero jedna osoba musi pod kabiną odsunąć jakąś kulkę a druga w kabinie rozłączy. JAde dzisiaj to obejrzec. Na co zwrocic uwage? 

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Problem jest w przystawce, a co dokładnie, będzie wiadomo po rozebraniu

Skoro da sie wyłączyć z zewnątrz to przystawka może być ok tylko zewnetrzne mechanizmy źle wyregulowane