Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak przy siedzeniu jest ten pół księżyc z ząbkami to pod ząbkami jest taki klinik i wajcha też ma taki jak przeciągnę te wajchę za ten klinik na pół księżycu w dół do samej blachy pod siedzeniem to w tedy mogę sterować wajchą przy kierownicy a jak wajcha od drgań zacznie się podnosić do góry i dojdzie do tego klinika to bardzo wolno podnosi i nisko a jak bym złapał 1 ząbek to w ogóle nie uniosę pługa do góry wajcha przy kierownicy nie działa ( poje**** ) 

Opublikowano
To niby w jakiej pozycji ma być przy siedzeniu żeby można było sterować rozdzielaczem pod kierownicą? W starszych układach z pięcioma rurkami przy regulatorze tylnym tuzem można sterować za pomocą rozdzielacza przy kierownicy właśnie tylko wtedy gdy dźwignia przy siedzeniu jest w pozycji stop o ile regulator nie jest uszkodzony. W nowszych układach z trzema rurkami przy regulatorze nie ma możliwości sterowania podnośnikiem za pomocą rozdzielacza.
Opublikowano
Ja piszę o prawidłowo działającym układzie. Jeśli rozdzielacz nie działa przy dźwigni obok siedzenia ustawionej w pozycji stop to układ nie działa prawidłowo. Trzeba przeregulować cięgna od regulatora a jak to nie pomoże to wymienić regulator na nowy a najlepiej wy...ć go i zapomnieć o nim.
Opublikowano
38 minut temu, mani51 napisał:

To niby w jakiej pozycji ma być przy siedzeniu żeby można było sterować rozdzielaczem pod kierownicą? W starszych układach z pięcioma rurkami przy regulatorze tylnym tuzem można sterować za pomocą rozdzielacza przy kierownicy właśnie tylko wtedy gdy dźwignia przy siedzeniu jest w pozycji stop o ile regulator nie jest uszkodzony. W nowszych układach z trzema rurkami przy regulatorze nie ma możliwości sterowania podnośnikiem za pomocą rozdzielacza.

dlatego  potrzebny bajpas  jak pisałem ,ale w nowym typie rozdzielacza  jest możliwość wspomagania podnośnika dźwignią rozdzielacza w pozycji unoszenie przy siedzeniu

Opublikowano
Dnia 12.10.2018 o 08:12, LTZ55a napisał:

Panowie, na pewno coś poradzicie. MTZ ostatnio kuleje. Na małych obrotach (koł koł koł koł koł) puszcza lekki dymek. Natomiast wraz ze wzrostem obrotów silnika zwiększa się też częstotliwość tego typowego "koł koł koł koł koł", aż przy ok. 1800 obrotów słychać taki dźwięk, jak gdyby układ korbowo-tłokowy miał bicie, ale silnik spokojnie drży i żadnego bicia nie czuć. Coż może mu być?

Nie przeszkadza to w pracy, nie ma spadku mocy czy dymienia (oprócz małych obrotów). Chodzi tylko o ten nieprzyjemny dźwięk.

@zbyszekbrzuze @mani51 

Opublikowano

panowie, taki problem.. w mtz 82 ciezko sie kreci kierownica, tzn lekko jak sie jedzie skreca itd ale jak sie cofa np z przyczepa i trzeba w przeciwnym kierunku szybko odbic kierownica to jest problem i trzeba ciagle powoli na polsprzegle, tak samo jak jest zimny, to zdecydowanie mozna powiedziec ze ciezko, ale to chyba normalny objaw. Dodatkowo widze ze ramiona kierownicy jadac na wprost nie sa zawsze w tym samym miejscu, przepuszcza silownik skretu w srodku? czy to wina zuzytej pompy czy moze orbitrol cos szwankuje? porownuje do nowych traktorow gdzie mozna krecic palcem, u mnie trzeba zdecydowanie reka..

Opublikowano
1 godzinę temu, Bambi14 napisał:

znaczy jak juz to siada bo to krecenie to z 5 lat napewno juz jest (od wtedy uzytkuje mtz) a jaka zalozyc o jakiej wydajnosci, jak rozpoznac czy mam lewa prawa?

Nsz10