Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co roku tak samo wyglądają gdy jest zimno i zakłócone jest pobierane składników pokarmowych 

Potrzeba wody, temperatury i można dokarmiać dolistnie 

Coś słabo ci się ten nawóz rozpuścił . 

Opublikowano

ja raz tłukowałem jesienne po przymrozkach, tyle że wtedy miałem tylko "stare" odmiany polana i bodaj polka które zdecydowanie szybciej owocują, teraz mając inne wynalazki to ich gonię tak jak potrafię ale i tak są późno, rok temu to połowy nie zebrałem co powinienem bo przemroziło szybko

Opublikowano
57 minut temu, racyl napisał(a):

Co roku tak samo wyglądają gdy jest zimno i zakłócone jest pobierane składników pokarmowych 

Potrzeba wody, temperatury i można dokarmiać dolistnie 

Coś słabo ci się ten nawóz rozpuścił . 

Słabo się rozpuścił, bo tylko raz go lekko deszcz zmoczył. 

Opublikowano
Godzinę temu, HMontecristo napisał(a):

Spotlight odradzają, ja korzystam z zapasów B..., A czy przed przymrozkami czymś polecicie? Ja chyba barrierem z asashi i jeszcze może jakiś aminokwas dorzucę 

Żaden specyfik od mrozu tak nie zadziała jak przykrycie 

54 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Znajomy do każdego zabiegu aminokwasy dorzuca, owoce potem wiszą jak granaty 💪

Wielkość owoców od wielu innych rzeczy zależy o których ci nie powiedział 

Opublikowano

Letnia mam okrywać? Daj spokój, na jesienną mam wywalone, lekki przymrozek nic im nie zrobi

Godzinę temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Znajomy do każdego zabiegu aminokwasy dorzuca, owoce potem wiszą jak granaty 💪

Jaki aminokwasy to może i ja zastosuje?

Opublikowano

Z tymi malinami to temat rzeka, ale moim zdaniem najważniejsza jest systematyka w zabiegach, bo jak się prześpi odpowiedni moment, to potem ciężko nadgonić. Znalazłem ostatnio taką konkretną rozpiskę prac, nawożenia i ochrony, wszystko fajnie poukładane czasowo - https://pracbud.pl/pielegnacja-malin/. Może komuś z Was to ułatwi

Opublikowano

Czy ktoś ma doświadczenia z select super 120ec?

Pokazuje mi się w rzedach malin sporo perzu i myślałem żeby spryskać selektem, czy dawka 1 litr na 150 litrów na oprysk rzędów łącznie 3200 metrów o szerokości opysku 1m będzie odopwiedni?

Czy ten środek nie hamuje malin?

Opublikowano
22 godziny temu, HMontecristo napisał(a):

Upaliliście odrosty w letniej?

Ja wczoraj bo część dopiero wychodzi a część już duża i nie chciałem czekać jak w poprzednim roku bo będą za duże i nie da się już wypalić bo malinę opalę .

12 godzin temu, hamlet0 napisał(a):

Pokazuje mi się w rzedach malin sporo perzu i myślałem żeby spryskać selektem, czy dawka 1 litr na 150 litrów na oprysk rzędów łącznie 3200 metrów o szerokości opysku 1m będzie odopwiedni?

NIe mam z nim doświadczenia  bo przeważnie coś opartego na chizalofie ale pryskałem pierwszy raz tydzień temu. Ja już z trzeci raz pryskam od jednoliściennych w tym roku bo ciągle gdzieś coś jeszcze sie pokazuje. Ja nie pryskam po roślinach tylko ręcznym opryskiwaczem  z osłoną to na roślinę  raczej nie wpada nic lub prawie nic

Opublikowano
16 godzin temu, hamlet0 napisał(a):

Skoro ma rejestrację w malinach i podają, że można zastosować nawet 2l na ha to chyba nie powinno być przypaleń

4 godziny temu, solek01 napisał(a):

Ja wczoraj bo część dopiero wychodzi a część już duża i nie chciałem czekać jak w poprzednim roku bo będą za duże i nie da się już wypalić bo malinę opalę .

Ja się wczoraj wstrzymałem nie było możliwości opryskać wiatr jak sk***ysyn, a ile ci podrosną jak zimno i przymrozki przez następny tydzień, i tak się zastanawiam czy sobie nie odpuścić upalania, jak będzie sucho to urosną z 1,2 i weź takie coś rwij

Opublikowano
2 godziny temu, HMontecristo napisał(a):

Ja się wczoraj wstrzymałem nie było możliwości opryskać wiatr jak sk***ysyn, a ile ci podrosną jak zimno i przymrozki przez następny tydzień, i tak się zastanawiam czy sobie nie odpuścić upalania, jak będzie sucho to urosną z 1,2 i weź takie coś rwij

narzekałeś na Glena z zeszlego roku, jak teraz wygląda ?

Opublikowano
Godzinę temu, fcbarcelonacule napisał(a):

narzekałeś na Glena z zeszlego roku, jak teraz wygląda ?

Różnie, niektóre krzewy mają odrosty już po 5 cm, a niektóre dopiero wypuszczają, ogólnie jest bardzo dobrze, zakupiłem opryskiwacz do ciągnika przez co bardziej się przyłożyłem do ochrony, i są efekty

Opublikowano
16 godzin temu, HMontecristo napisał(a):

Skoro ma rejestrację w malinach i podają, że można zastosować nawet 2l na ha to chyba nie powinno być przypaleń

Właśnie ma maksymalną dawkę 2 litry na 1 ha i rozumiem to tak, że pryska się powierzchnię 1 ha, ale ja chcę opryskać tylko rzędy malin o szerokości około 1 m czyli około 0,3 ha w dawce 1 litr na 150 litrów.

Teoretycznie wychodzi, że powinno być dobrze, ale może ktoś używał i może polecić inne dawki.

Opublikowano

Zrób stężenie cieczy roboczej 2l środka na 200-300L wody i będzie dobrze a nie jakieś jeżdżenie po 2 razy jak w przypadku doglebówki i h*j z tego wyszło bo za mało zużyłeś środka

• Like 1
Opublikowano

Ja tam widzę 1 litr dla jednorazowej dawki, czyli rozumiem to tak że używam średnio 250 l/ha to 1000ml/250l= 4ml na litr cieczy roboczej.  Pierwszy raz stosowałem i  dla tego dałem 2ml/ na litr i będę chciał powtarzać za tydzień. 

Opublikowano

jak u was malina jesienna? U mnie po zawodach, ostro dostała w d*pę (tak jak w maju tamtego roku) i teraz nie wiem czy zostawiać czy skosić i agrowłóknina i niech się dzieje wola nieba