Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
20 godzin temu, fcbarcelonacule napisał(a):

sąsiad stosuje w Przehybie glownie na guzowatosc korzeni z tego co mi wiadomo

W Przehybie to nie ma sensu bo ta malina dobrze sobie radzi nawet z jednym zabiegiem grzybowym, chcę dodawać do ochrony Glena bo tego dziadostwa wszystko się czepia

Opublikowano
Godzinę temu, HMontecristo napisał(a):

W Przehybie to nie ma sensu bo ta malina dobrze sobie radzi nawet z jednym zabiegiem grzybowym, chcę dodawać do ochrony Glena bo tego dziadostwa wszystko się czepia

Ja tam nie mogę dojść ładu z Przechybą, jeden rząd mam od miedzy i przypuszczam że mi sąsiad przypala jak pryska u siebie i nie chce rosnąć, drugi mam jako trzeci i jest lepsza ale dalej nie do końca mi się podoba.

Opublikowano
W dniu 25.03.2026 o 07:48, hamlet0 napisał(a):

Azot w połowie maja po przymrozkach.

mnie korci jutro sypnąć troche Pulanu przed daj Boże deszczem, rok temu sasiada Polonez zdecydowanie lepiej wygladal na tle innych, zresztą co roku tak jest xD On zawsze do Hydrocomplexu dodaje wlasnie saletry

Opublikowano

Chłopie to jest początek kwietnia a ty chcesz popędzać malinę polonez który  ma przed sobą 4 miesiące wegetacji do owocowania .

Na razie zawartość azotu z nawozów wieloskładnikowych jest wystarczająca 

Opady wykorzystasz ale azotu z pulanu już nie. Lepiej poczekać do maja kiedy te maliny się na dobre rozpędzą, będzie większa temperatura  i ten azot będzie rzeczywiście wykorzystany przez rośliny.

Opublikowano
W dniu 1.04.2026 o 21:56, fcbarcelonacule napisał(a):

chciałem wykorzystac opady ( spadło 5l), się zobaczy czy to było dobre posuniecie

Czy odmiane polonez masz jako jesienną na rusztowaniu? Ile dałeś wieloskladnika a ile azotu?

Chciałem sadzić tą odmianę z uwagi na ładny owoc, ale zniechęciło mnie późne dojrzewanie, wysyp w krótkim czasie, podatność na pleśń i i przywracanie sie pędów.

Człowiek który ją miał mówił że ogranicza azot i w dodatku podaje kilka razy w mniejszych dawkach co u niego zapobiega pleśni i przewracania pędów.

Opublikowano
5 godzin temu, racyl napisał(a):

Chłopie to jest początek kwietnia a ty chcesz popędzać malinę polonez który  ma przed sobą 4 miesiące wegetacji do owocowania .

Na razie zawartość azotu z nawozów wieloskładnikowych jest wystarczająca 

Opady wykorzystasz ale azotu z pulanu już nie. Lepiej poczekać do maja kiedy te maliny się na dobre rozpędzą, będzie większa temperatura  i ten azot będzie rzeczywiście wykorzystany przez rośliny.

dam znać za jakiś czas czy to był dobry ruch

Godzinę temu, hamlet0 napisał(a):

Czy odmiane polonez masz jako jesienną na rusztowaniu? Ile dałeś wieloskladnika a ile azotu?

Chciałem sadzić tą odmianę z uwagi na ładny owoc, ale zniechęciło mnie późne dojrzewanie, wysyp w krótkim czasie, podatność na pleśń i i przywracanie sie pędów.

Człowiek który ją miał mówił że ogranicza azot i w dodatku podaje kilka razy w mniejszych dawkach co u niego zapobiega pleśni i przewracania pędów.

jak badyle wyrosną to tak, montuję rusztowania.

rok temu u mnie były bardzo wczesne przymrozki jesienne to Poloneza ścięło, też chciałbym żeby był wcześniejszy.. jak będziesz miał rusztowania to jakoś zabezpieczy to przed przewracaniem pędów.. Hydrokomplex 75 kg + pulan 40kg na 8,5 rzęda po 100 metrów

Opublikowano
5 godzin temu, hamlet0 napisał(a):

Odpuść sobie tego poloneza. Ja po dwóch czy tam trzech latach dawania szansy skasowałem to dziadostwo a z początku byłem zadowolony. Rusztowanie to podstawa. A co do pleśni to jak już wejdzie to nie idzie tego opanować.

Opublikowano

Poloneza odpuściłem, ale owoc jak wyjdzie to robi wrażenie i w detalu ma zejście. Słyszałem też że niektórzy polonez uprawiają jako malinę typowo letnią.

Opublikowano

Z tym to racja bo jest smaczny i ładnie prezentuje się w pojemniku. Ludzie wracali po niego. W pierwszym roku to były takie bomby, że aż chciało się rwać. Niestety jak weszła szara to wszystko na skup. Inna odmiana obok lepiej się trzymała  

Opublikowano
W dniu 29.03.2026 o 19:34, fcbarcelonacule napisał(a):

a co dzieje sie z Glenem dokladniej ?

sadził ktoś z Was letnią z doniczek w maju ?

Przemarzał mi, szpecił się trafił no i zamieranie pędów, w tamtym roku z 20 arów zebrałem raptem 300kg, ale się przyłożyłem bardziej do ochrony i w tym roku widzę, że równo odbija i będzie ok, to miał być rok ostatniej szansy dla glena i chyba zostanie 

Opublikowano

U mnie dzisiaj -5 i tak ma być przez najbliższe 3 dni. Trochę szkoda malin które wyrosły, ale raczej do skasowania, bo będą się krzewić. Czy ktoś jeszcze wypala maliny bastą lub innymi zamiennikami? A może wypalacie roztworem azotu? Czy koszenie przy ziemi?

Opublikowano
W dniu 3.04.2026 o 13:23, fcbarcelonacule napisał(a):

dam znać za jakiś czas czy to był dobry ruch

jak badyle wyrosną to tak, montuję rusztowania.

rok temu u mnie były bardzo wczesne przymrozki jesienne to Poloneza ścięło, też chciałbym żeby był wcześniejszy.. jak będziesz miał rusztowania to jakoś zabezpieczy to przed przewracaniem pędów.. Hydrokomplex 75 kg + pulan 40kg na 8,5 rzęda po 100 metrów

Ja nie wiem co cie tak pili z tą saletrą amonową tak wcześnie w malinie jesiennej

Pulan razem z hydrocomlexem kompletnie nie ma sensu w jesiennej malinie w marcu czy na początku kwietnia .

Jeszcze do np ogrodników może przyjść dość spory przymrozek i ta malina umarznie i trzeba będzie ją znowu skosić więc co ci da ten azot teraz ? . Więcej azotu takiego szybko działającego to i większe rozwodnienie soków komórkowych i większe ryzyko przemarznięcia 

Połowa pulana 17% to forma azotanowa która szybko działa i też szybko ucieka.

Nie bez powodu saletra wapniowa z borem czy bez boru właśnie z tą formą jest ustawiana w programach nawożenia jagodowych jest ustawiona krótko przed kwitnieniem 

Chcecie ją przyspieszyć to ją nakryjcie np włókniną czy folią perforowaną przez co ją zabezpieczycie także przed przymrozkami 

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

Chcecie ją przyspieszyć to ją nakryjcie np włókniną czy folią perforowaną przez co ją zabezpieczycie także przed przymrozkami 

Folia perforowana nie chroni przed przymrozkami ... Dzisiaj rano -1.5 przy gruncie bez okrywy, -1 pod folią. 

Opublikowano

Nie chroni to prawda ale chodzi głównie o przemarzanie otwartych kwiatków np w truskawkach .

Żeby przemrozić liście maliny jesiennej to trzeba trochę większego mrozu 

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał(a):

Żeby przemrozić liście maliny jesiennej to trzeba trochę większego mrozu 

I w tym przypadku tak samo nie chroni ... Folia perforowana nie utrzymuje ciepła, do utrzymania ciepła jest włóknina ...

Opublikowano

Bez folii nie umarzły maliny przy przymrozkach do kilku stopni to i pod folią perforowaną nie umarzna liście malin a będą miały zdecydowanie lepsze warunki wegetacyjne .

Wiadomo jak ma by -5 w malinie  to lepiej założyć włókninę na liście malin .

Otwarte kwiatki w truskawkach to zupełnie inna bajka wrażliwości na mróz 

Jak chcą przyspieszać malinę to nawet niech położą włókninę a nie ładują saletrę amonową i myślą, że to im  coś pomoże

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał(a):

Bez folii nie umarzły maliny przy przymrozkach do kilku stopni to i pod folią perforowaną nie umarzna liście malin a będą miały zdecydowanie lepsze warunki wegetacyjne .

Wiadomo jak ma by -5 w malinie  to lepiej założyć włókninę na liście malin .

Otwarte kwiatki w truskawkach to zupełnie inna bajka wrażliwości na mróz 

A ty rozumiesz tekst pisany czy nie ?? Folia nie chroni przed przymrozkami, w sprzyjających mocno warunkach może będzie 1 stopień Celsjusza więcej pod folią niż bez niej, do ochrony przed chłodem służy włóknina, i nie ważne czy roślina kwitnie czy nie.

Opublikowano

Idąc twoim tokiem myślenia to każda truskawka, malina która jest nie przykryta powinna dostać mocno po d*pie i przemarznąć przy takich przymrozkach  😂

Ludzie na początku kwietnia dostają sraczki gdy słyszą o przymrozku -3 jakby to było coś nie spotykanego o tej porze 😂

Jak przyjdą ogrodniki w maju to dostaną zawału 😂