Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje maliny po poprzednich przymrozkachsą w dobrej kondycji i dlatego nie skosiłem za to przez najbliższe 3 dni prognozują u mnie przymrozki, w sobotę opryskałem asahi i kristalon na wzmocnienie.

Gdyby nie susza i brak zapowiadanych opadów to po uszkodzeniach mrozowych można byłoby skosić, a tak to nie wiadomo jakie odrosną. Ja jutro kończę rozkładać nawodnienie i puszczam wodę, bo sucho jak nigdy.

10 godzin temu, racyl napisał(a):

Zrób stężenie cieczy roboczej 2l środka na 200-300L wody i będzie dobrze a nie jakieś jeżdżenie po 2 razy jak w przypadku doglebówki i h*j z tego wyszło bo za mało zużyłeś środka

Tak właśnie mam zamiar dać czyli litr na 150 cieczy.

Doglebowy w tym roku u mnie całkiem doborze wyszedł, tam gdzie było niedopryskane to zielono a reszta w miarę dobrze. Kilka malin przypaliło.

Opublikowano
23 godziny temu, hamlet0 napisał(a):

Moje maliny po poprzednich przymrozkachsą w dobrej kondycji i dlatego nie skosiłem za to przez najbliższe 3 dni prognozują u mnie przymrozki, w sobotę opryskałem asahi i kristalon na wzmocnienie.

Gdyby nie susza i brak zapowiadanych opadów to po uszkodzeniach mrozowych można byłoby skosić, a tak to nie wiadomo jakie odrosną. Ja jutro kończę rozkładać nawodnienie i puszczam wodę, bo sucho jak nigdy.

Tak właśnie mam zamiar dać czyli litr na 150 cieczy.

Doglebowy w tym roku u mnie całkiem doborze wyszedł, tam gdzie było niedopryskane to zielono a reszta w miarę dobrze. Kilka malin przypaliło.

Ja dałem 40ml na 20 litrów wody, pryskalem w sobotę to dzisiaj byłem i maliny upalne. Są też pojedyncze listki upalne na gałęziach i teraz się zastanawiam czy to od spotlighta , bo chwilami wiało czy od przymrozków. Jakby ktoś nie wiedział to spotlight nie działa na chwasty jednoliscienne

Opublikowano
W dniu 28.04.2026 o 20:25, solek01 napisał(a):

Ja dałem 40ml na 20 litrów wody, pryskalem w sobotę to dzisiaj byłem i maliny upalne. Są też pojedyncze listki upalne na gałęziach i teraz się zastanawiam czy to od spotlighta , bo chwilami wiało czy od przymrozków. Jakby ktoś nie wiedział to spotlight nie działa na chwasty jednoliscienne

Spotlightem upalałeś odrosty w letniej?

Opublikowano
W dniu 27.04.2026 o 15:07, thor1984 napisał(a):

jak u was malina jesienna? U mnie po zawodach, ostro dostała w d*pę (tak jak w maju tamtego roku) i teraz nie wiem czy zostawiać czy skosić i agrowłóknina i niech się dzieje wola nieba

Skosiłeś ostatecznie?

U mnie po ostatnich mrozach co najmniej 30 % przemarzło. Wczoraj opryskałem asahi z fosforem i zaczekam jeszcze kilka dni, jak zwiększy się liczba uszkodzeń pędów to raczej skoczę a jak nie to zostawiam.

Opublikowano

Skosiłem, przykryłem agrowłókniną i niech się dzieje wola nieba. Nie było sensu tego zostawiać bo wszystkie pędy czarne. 

Co do letniej to mam jakieś dziwne wrażenie, że jakby lisci było mniej a może to tylko wrażenie. 

Opublikowano

Glifosat punktowo w dużej dawce zniszczy oset ale minimum pół metra od planowanej sadzonki maliny, bo inaczej morze przejść na maliny. Nie wiem tylko czy tak dasz radę zrobić.

Opublikowano (edytowane)

@fcbarcelonacule Pytałeś jak wygląda jesienna po skoszeniu. Nie wiem jak wrzucic zdjecia w prywatnej wiec wrzucam tu. Na dzień dzisiejszy 70 % tak. Są miejscami większe ( gdzie bardziej lekka ziemia) ale są i mniejsze na cięższej ziemi ale średnio wygląda to tak.

20260525_152028.jpg

20260525_152010.jpg

20260524_131040.jpg

Edytowane przez thor1984
Opublikowano (edytowane)

20260527_184030.jpg

24.05.26 pryskałem zapobiegawczo luną experience w dawce 0.6 litra/ha wtedy liscie były czyste. Wczoraj zauważyłem na części lisci plamy jak na zdjęciach, czy to są pozostałości po wyleczonej rdzy malin, czy nasilenie a może coś innego?

Miałem w planach oprysk 03.06.26 zato, ale jeżeli między czasie objawy nasilą się to użyje Scorpion 325.

Co myślicie i radzicie?

20260527_184201.jpg

Edytowane przez hamlet0
Opublikowano
W dniu 26.05.2026 o 14:10, thor1984 napisał(a):

Kosa spalinowa

kiedys kosilem żyłkową i chciałem po ziemi to mi zyłki zbraklo xD

1 godzinę temu, hamlet0 napisał(a):

20260527_184030.jpg

24.05.26 pryskałem zapobiegawczo luną experience w dawce 0.6 litra/ha wtedy liscie były czyste. Wczoraj zauważyłem na części lisci plamy jak na zdjęciach, czy to są pozostałości po wyleczonej rdzy malin, czy nasilenie a może coś innego?

Miałem w planach oprysk 03.06.26 zato, ale jeżeli między czasie objawy nasilą się to użyje Scorpion 325.

Co myślicie i radzicie?

20260527_184201.jpg

jaka to odmiana ? u mnie rdza inaczej wygląda.. ja wczoraj zato zrobiłem zapobiegawczo 

Opublikowano

To malina jesienna Poemat, w poprzednim roku rdza na tej malinie inaczej wyglądała, dlatego zastanawiam się czy to nie zaleczona rdza po oprysku Luną. Dziwne jest też to, że występuje tylko na górnych liściach, dolne są, czyste. Poparzenie opryskiem raczej nie, bo tam gdzie jest wyżej to maliny są bez plam a na niższej części pola są, oprysk po całej powierzchni ten sam z jednego opryskiwacza.

Nie wydaje mi się żeby to był oprysk od sąsiadów.

Ja w tamtym roku na wiosnę kosiłem kosą spalinowa, ale z metalową tarczą, szło całkiem dobrze po ziemi.

Opublikowano

@Tomasz0611 a co mógłbyś polecić aby rozsądnie podgonić maliny we wzroście. Maliny skoszone końcem kwietnia, poszla od razu saletra amonowa i przykryte włókniną. Teraz właśnie daje npk w taśmę, mikro dolistniei. Maliny w mojej ocenie są ładne ale może można by coś jeszcze dać aby je podgonić?

Opublikowano (edytowane)

Truskawki wegetatywnie ładnie goni Algaren Twin podany w taśmy. Ale ile w malinie tego dać to nie wiem, w truskawce dałem 3x5l na ha i efekt przerósł oczekiwania.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1