Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Widziałem ale nie potrawie o nich nic powiedzieć sensownego.Poprostu nie znam ich

Sory  Guciu Jumz że tak długo

Piszecie o ekonomi ,a czy mądrym jest mieć samochód z 3 litrowym silnikiem w benzynie ,a ludzie mają ,a mieć żonę i kochankę ,to dopiero stres kombinowanie i koszty ,a ludzie mają .To dlaczego nie może mieć kombajnu.

Opublikowano

ja nie rozumiem tego, gościu się pyta jaki, oczekuje porady w wyborze, a wy mu mówicie żeby nie kupował? co z tego że tam kilka kilometrów od niego jest kombajn, u nas na wsi jest z 10 a ja i tak kupiłem swój, i się nie proszę nikogo i nie latam za kimś jak zła pogoda, nawet za mną latają. A kombajn jak u mnie w zeszłym sezonie się zwrócił, a teraz zaczyna zarabiać.

Opublikowano

Szukaj dżondyry z lat 70tych, kombajny proste jak h.., nie ma co się psuć. Sam mam 15 sezon na początku 8 ha, teraz 12 zboża, już kilka razy się zwrócił. I nie słuchaj tych co odradzają. Wlejesz 110 l ropy, olej zmienisz raz na 2 sezony i kilo smaru i to koszty na 10ha.

Opublikowano

9 lat temu mój ojciec sie zdenerwował jak kończył żniwa we wrześniu, kupił forsza 512 na 12ha i to była chyba jego najlepsza decyzja, szkoda tylko że nie kupił go wcześniej bo byłoby jeszcze lepiej. Utrzymanie kombajnu kosztuje, tylko że ta maszyna zarobi na siebie, to nie tak ze kupisz kombajn z 85 roku i co rok wkladasz w niego 3 tysie na remonty. Jak dla mnie zakup wskazany, sam moge polecic Fortschritta 512

Opublikowano

Jeśli chodzi o mnie - bo gdzieś wyżej się dopytywałem - to kombajnu jeszcze nie kupiłem - bo były i są inne wydatki - ale cały czas myślę.

I dochodzę do wniosku, że jeśli w końcu kupię to będzie class consul, mf 307, sampo 500-600, ostatecznie mały JD lub Fahr. (i to w takiej kolejności). Oczywiście awaryjność wchodzi w rachubę  - ale każda maszyna możne się popsuć nawet nowa. A że naprawiać lubię (byle nie za często :) ) i mam kuzyna z tokarnią - to chyba nie będzie problemu, koszty utrzymania oczywiście jeśli chodzi  o mnie to też uwzględniam - 'wygoda" kosztuje.

Forszaj owszem ale np. dla mnie za duży - ja akurat potrzebuje kombajnu  z - jak dobrze pamiętam -  max. 3,50m hederem mierzonym na "zewnątrz" - t.j. chyba coś ok. 3m roboczej - tak  aby się po szosie poruszać bez demontażu.

Opublikowano

ja nie rozumiem tego, gościu się pyta jaki, oczekuje porady w wyborze, a wy mu mówicie żeby nie kupował? co z tego że tam kilka kilometrów od niego jest kombajn, u nas na wsi jest z 10 a ja i tak kupiłem swój, i się nie proszę nikogo i nie latam za kimś jak zła pogoda, nawet za mną latają. A kombajn jak u mnie w zeszłym sezonie się zwrócił, a teraz zaczyna zarabiać.

Ja nie mówię żeby nie kupował bo to jego cyrk i jego małpy, ale nie mów jeden z drugim że się opłaca kombajn za 20k na 10ha bo najwidoczniej nie miałeś styczności. 

@damianzbr poleci część za taką kasę i potem się drapie człowiek po głowie po co mi to było, nie mówiąc o całej nocy spędzonej na rozbieraniu i potem następnej przy składaniu hehe. 

Opublikowano

No ciekawe za ile czasu sprzeda tą zwrotnicę do volvo? Wygląda jak by była zdjęta z 10 lat temu, kolejne 10 będzie sprzedawał, już nie jeden handlarz wywalił 80% kombajnu na złom bo sprzedał silnik, kilka chodliwszych części a na resztę zero tel przez 5 lat.... 

Opublikowano

Sprzedany silnik to jest najlepszy dowód na to kto kupuje takie kombajny. Są to lajki nie mający ogólnego pojęcia o mechanice. Silnik padł to lecą kolejnego trupa wyciągają z jakiejś ruiny który nie wiadomo czy po kilku godz. pracy także kopyt nie wyciągnie. Zamiast naprawiać ten co się ma, to idą na łatwiznę.

A zwrotnica może leżeć 10 lat w zamian na nią padnie inne gówno które nie kosztuje 100 zł. Bo części w sezonie do tych trupów cenią się jak owiewki do maserati.

Kombajn na 10 ha to jest wygoda dla bogatych nic więcej. Aby wydatek 20 tys miał sens wymaga 10 ha swojego + minimum 30 ha usług.

Opublikowano

Piszecie o ekonomi ,a czy mądrym jest mieć samochód z 3 litrowym silnikiem w benzynie ,a ludzie mają ,a mieć żonę i kochankę ,to dopiero stres kombinowanie i koszty ,a ludzie mają .To dlaczego nie może mieć kombajnu.

Teraz 4,2 Benzyna w modzie i wcale więcej nie łyka jak ta 2,0  :D Za kasę 20K można wyrwać ładnego MF 507 z 6cyl Perkinsem A6,352  który uchodzi za niezniszczalny silnik . Jak za duży silnik to model 506 z 4cyl Perkinsem będzie ciekawy ale mocy z sieczkarnią po górkach może braknąć . Coś z większą wydajnością to model 520 porównywalny w osiągach do bizona . MF 620 wydajniejszy od bizona tylko że wyprodukowany w GB i mało co się nada z serii 500 prócz kół i pasów .  ;) .Kolejna sprawa jak kupujecie samochód to kupujecie dla siebie czy myślicie świadczyć usługi bo przykładowo przejadę 20 tyś km a jeszcze wezmę usług z 40 tys km . Czym więcej się kosi tym więcej się wkłada czemu na zachodzie każdy miał swoją maszynę mniejszą większą ale miał jak skończyły Bizony kosząc w SKR i PGR po ponad 200 ha w sezonie . Sam mam 15ha do koszenia i kupiłem MF 620 na zastępstwo Bizona  B) i Bogaty nie jestem  :wacko:

Opublikowano

Pierwszy kombajn kupiłem 2000 r .Chciałem coś mniejszego czyli tylko zach.Też słuchałem jak to się bedzie psuł i bedzie armagedon ,więc zwlekałem z zakupem Siedziałem więc na polu i czekałem  bo może się wyrobi i wykosi choć trochę. Płaciłem za żniwa 3000 zł plus na skupie traciłem kolejne 1500 zł za wilgotność .bo przyjeżdzał rano a jak podeschło jechał do siebie i ludzie się na to godzili choć trawiał ich szl.....

Opublikowano

Jak boisz się cen części to kup bizona, są szroty gdzie stoją po 10 szt na bieżąco, walnie skrzynia to kupujesz za 1 tys zł i po kłopocie... Tylko że jeszcze nie słyszałem żeby komuś w zachodnim małym kombajnie skrzynia padła

Opublikowano

rolnik 34 - stare trupy dobre to gdzie są polonezy czy duże fiaty na drogach a zachodni mercedes 124 czy audi 80 jeszcze śmigają .Kupiłem zachodni kombajn w wieku ten sam co Bizona i pomysłem wykonania i dokładnością bizon się chowa 

paweł885 - Bez jaj części tanie ale myśleć tylko o remontach bo tanie części to ma kosić a nie stać bo awaria i tania część ostatnie żniwa bizona to awaria łożyska za 35zł czas wymiany 14 godzin 

Opublikowano

powiem szczeże na swoim przykładzie jak kupować to tylko duży kombajn i nastawiać sie na duże powierzchnie w rodzinie od kiedy pamiętam był bizon ale na szczęście do 2010r bo z starymi kombajnami to jest męczarnia i wegetacja nie ma zarobku i jest kupa grzebania od 2010r rozstaliśmy sie z reliktem PRL i pojawił sie pierwszy claas 88 i wszystko sie zmieniło aż sie chciało kosić i od 2014 r jest jescze jeden 88 i powiem szczeże oba mają co robić a małe kombajny ludzie wyprowadzają na złom i idą po usługę żeby zrobiła to lepsza nowocześniejsza i wydajniejsza maszyna 

Opublikowano

Polski przemysł był kilka lat za Niemcami .Spokojnie Claas czy inne marki kombajnów produkowane w Niemczech robiono cały czas tylko się rozchodzi że robili kombajn dla małych rolników i większych różne modele .Dominator 88 fakt nowsza maszyna ale już 20 lat ma .

Opublikowano

powiem szczeże na swoim przykładzie jak kupować to tylko duży kombajn i nastawiać sie na duże powierzchnie w rodzinie od kiedy pamiętam był bizon ale na szczęście do 2010r bo z starymi kombajnami to jest męczarnia i wegetacja nie ma zarobku i jest kupa grzebania od 2010r rozstaliśmy sie z reliktem PRL i pojawił sie pierwszy claas 88 i wszystko sie zmieniło aż sie chciało kosić i od 2014 r jest jescze jeden 88 i powiem szczeże oba mają co robić a małe kombajny ludzie wyprowadzają na złom i idą po usługę żeby zrobiła to lepsza nowocześniejsza i wydajniejsza maszyna

Ty z tymi dwoma klasami to idź do tematu jaki kombajn na 100ha. Po co 2 kombajny na 10 ha?
Opublikowano

To było do kolegi wcześniej który twierdzi że zachodnie to stare trupy  ;) Różnica jest taka że Helmut w swoim claasiku posiadanym od nowości na kilkanaście ha zboża zdarł 1/3 farby ze ślimaka, a Heniek w bizonie kupionym z pgr-u obcinał pół wsi i zmieniał już ślimak na nowy .... 

Opublikowano

Ty z tymi dwoma klasami to idź do tematu jaki kombajn na 100ha. Po co 2 kombajny na 10 ha?

kolego dwa claasy 88 to 100ha  obrobią w 3 dni i sie nie zmęczą 

chciałem opisać sytuację jak to jest z starymi słabym kombajnami że nie warto to trzymać i sie męczyć czy denerwować 

Opublikowano

Z zakupem kombajnu na 10 ha to tak jak zakup prasy na sprasowanie 7 ha,ale robię wtedy kiedy chcę i ile chcę, prasy są ale nie dostępne od ręki zegranie ludzi i prasy graniczyło z cudem.

Opublikowano

A ja myśle że najbardziej obrzydzają kupno kombajnu Ci co świadczą usługi,i co to będzie jak dzień straci na naprawe , a  jak trzy dni stoi w bramie  i wygląda  jaśnie kombajnu to pewni to go odpręża

Opublikowano

Wiesiek nie masz racji, bo mimo to iż ja świadczę usługi to nie odradzam zakupu kombajnu ze względu na konkurencję tylko mówię jak jest. Na 10 ha bez sensu. Gdyby autor posta chciał kombajn na 10 ha swojego + naście ha usług to i owszem. Ale 10 ha to nie wiem może 3ha swojego 4ha u szwagra i 3 ha u teścia to bez sens, ewentualnie koszt rozbić na 3 osoby aby zakup był uzasadniony.