Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Roman176 napisał:

czyli fendt też udaje  bo jeździ AGCO a claas perkinsem  

powiec to GmbH deutschland 

Atutem Fenda było własne centrum badawczo rozwojowe. Silniki też ładowali różne, bo i Deutza, MWM, MANa. Jeszcze jedną sprawą jest ZF a najcelniejszym strzałem było kupienie przekładni Vario. Kupili kiedy nikt o tym nie myślał, a teraz pchają jak swoje.  Class w segmencie ciągników zawsze był składakiem a raczej robiony pod markę Classa przez różych producentów. Z chwilą wejścia a raczej podpięcia się Masseya i Fenda pod AGCO pojawił się w zasięgu tego ostatniego również Perkins. Pokłosiem tego jest ropiżdżenie starej sieci dealerskiej . Do tego dorzucili jeszce Valtrę choć silniki  SiSU przewijały się już wcześniej.  
Jak spojrzysz na koncern Fiata to tam jest jeszcze weselej. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Roman176 napisał:

Zarząd Groclin SA (spółki produkującej fotele i akcesoria samochodowe dla VW, Volvo, Renault, BMW, Forda czy Opla) podjął uchwałę o rozpoczęciu procedury zwolnień grupowych. Celem zarządu jest zwolnienie 321 pracowników spółki zatrudnionych w dwóch zakładach na terytorium Polski, co stanowi 45 proc. wszystkich zatrudnionych w Groclinie.

produkcja w Polsce przestała się opłacać i trzeba przerzucić się na Ukrainę.😎

tak właśnie bronią w polsce i eu nas czytaj wyżej ... znowu cię przerzucam do wolność  skandaliczne zachowanie hipokryzja uni 

Właśnie tak dbali i bronili Groclinu ze ci wynoszą się z kraju. To jest właśnie pomoc i życzliwość socjalistycznej władzy

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
Roman - i poco Cię kierowałem na przeinwestowanie? Wszyscy spodziewają się spadku koniunktury tylko nie rząd. Może nagle się okazać, że na produkt z Polski niema zbytu bo moce duże ale i cena taka sama. Szyby do VW to już chiny i afryka. Jeden viceminister powiedział prawdę i poleciał ze stołka. Aby utrzymać produkcję i wzrost potrzebni imigranci. Ursus. Ursusa czytałem jako twór czysto biznesowy. Kupmy prawa zróbmy rynek póki są dotacje i sprzedajmy się dobrze. Wygląda na to, że znajdą idiotę bliżej niż myślałem. Jeździ teraz po kraju i gada aby czas zapełnić. Wielce myślicielem nie jestem i w lot nie łapię o czym on gada. Potrzebuję czasu. Myślałem już, że to demencja. Na szczęście na tle znajomych najgorzej nie wypadam.
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Taki bogaty od razu wydaje się podejrzany  Bogaci są obecnie w niełasce. Dyktat mas pracujących miast i wsi jest na topie. 

Edytowane przez Ulman
Gość marekfarmer
Opublikowano

Umiesz  czytać  czy nie bardzo????  nie posiada takiego majątku to było kłamstwo  waszych   portali które tu linkujecie 

41992231_1833870400054055_51242487942165

Opublikowano

Przecież piszę że jest poza podejrzeniami.
Nie posiada takiego majątku? A co złego jest w posiadaniu majątku w wysokości 55 mln? A przepraszam, jak ktoś nazywa się np Kulczyk to nie może,lol_.gif

Opublikowano

Nigdy nie ujawnią bo mogły by się mocherom oczy otworzyć  że wpłacają na wielkie dzieło a wielebnemu przybyło pare baniek w kieszeni.

No a co tam Prezydent Duda załatwił z Trumpem? Jakieś sukcesy czy tylko  kurtuazja i deklaracje?

Opublikowano

ustalil to co bylo do ustalenia-kupujmy amerykanski gaz i placmy za obecnosc jankeskich zolnierzy i bedzie ok.-czyli many,many,many- w sumie to nie powinno nikogo dziwic............

caly majatek-nawet prywatny -zakonnika nalezy do zakonu czyli watykanu- bezposrednio nadzor nad zakonami sprawuje odpowiednia kongregacja w watykanie i temu kosciol polski moze nadmuchac zakonnikom-nie tylko ojcowi biznesmenowi.

znajoma  miala brata zakonnika w wadowicach -poki zyl bylo im jak w raju,ale po jego smierci ojcowie chcieli jej zabrac nawet udzialy brata w domu rodzinnym i polu, brat mial swoje mieszkanie takze onie musiala sie sadzic pare lat..

nie wiem czy wiecie ze mamy specjalnego pelnomocnika ds asf w ministerstwie rolnictwa-ktos wie kto to jest i robi-oprocz trzepania kasy ????????

musimy pozyczyc wegrom jakis samolot [byle nie rosyjski] bo prezydentowi sie zepsul i nie mogl przyleciec na szczyt trojmorza a orban w rosji podpisywal kolejna umowe gazowa i nie mogl przyleciec.................

Opublikowano
14 godzin temu, DTaras napisał:

Roman - i poco Cię kierowałem na przeinwestowanie? Wszyscy spodziewają się spadku koniunktury tylko nie rząd. Może nagle się okazać, że na produkt z Polski niema zbytu bo moce duże ale i cena taka sama. Szyby do VW to już chiny i afryka. Jeden viceminister powiedział prawdę i poleciał ze stołka. Aby utrzymać produkcję i wzrost potrzebni imigranci. Ursus. Ursusa czytałem jako twór czysto biznesowy. Kupmy prawa zróbmy rynek póki są dotacje i sprzedajmy się dobrze. Wygląda na to, że znajdą idiotę bliżej niż myślałem. Jeździ teraz po kraju i gada aby czas zapełnić. Wielce myślicielem nie jestem i w lot nie łapię o czym on gada. Potrzebuję czasu. Myślałem już, że to demencja. Na szczęście na tle znajomych najgorzej nie wypadam.

Prezes Jastrzębskiej Spółki Węglowej Daniel Ozon zachował się niestandardowo, bo wskazał, że nie chce działać na szkodę zarządzanej przez siebie spółki i wypowiedział się w stylu, że nie może przejmować akcji Polimeksu-Mostostalu. Został przez to wezwany na dywanik. Tyle że okazało się, iż ma za sobą mocne poparcie związków zawodowych działających w Jastrzębskiej Spółce 

https://gornictwo.wnp.pl/prezes-jsw-daniel-ozon-nie-zostanie-teraz-odwolany,330334_1_0_0.html

Opublikowano

Roman - weź to sprytnie wytłumacz.

To, że zachował się apolitycznie - wielkie o. k.

To, że chce wydobywać więcej - musi mieć gdzie sprzedać - póki co o. k. (jakaś tam analogia do Ursusa)

To, że ujawniają się mechanizmy nieobce żadnemu z trendów politycznych - o. k. pod warunkiem szczerej Twojej refleksji nad własnymi preferencjami w tym temacie.

Opublikowano

"Jastrzębska Spółka Węglowa miała otrzymać propozycję odkupienia od państwowych firm pakietu akcji Polimeksu-Mostostalu" czy  sugerujesz ze to państwowe firmy chciały działac na szkodę innej państwowej firmy?  Prezesik Ozon kupił sobie zwiazkowców i chronia jego stołka. Oj Roman, pewnie będzie czternastka i pietnastka w tym roku. Jakos odwdzięczyć sie prezes musi. Jak to czytam to mam 2 refleksje

1. Zwiazki zawodowe powinny pełnić rolę prezesa bo wiedzą co jest najlepsze.

2. W jak patologicznym i zidiociałym socjaliźmie my zyjemy skoro to zwiazki decyduja co zrobić i kto ma byc prezesem, bo jak nie to będą protestować. To jest terroryzm w swietle prawa. Powinno sie to draństwo dawno  rozgonić

Opublikowano

ulman - górnictwo to jeden wielki związek zawodowy. Nie mniej jednak moim zdaniem postawa Prezesa słuszna - skoro górnictwo WK dostaje pomoc (Roman - górnictwo węgla kamiennego to nie tylko Twoja kopalnia) to powinno samo z niej korzystać.

w sprawie o. Rydzyka..

Szanowny Pan Jarosław K. także nic nie posiada ale pełni funkcje. Sytuacja analogiczna do "świętego człowieka". Ten nie posiada ale korzysta.

Hitler także oficjalnie był biedny. Korzystał i zarządzał dobrami narodu i partii. Ostatecznie jednak go podliczyli. To kwestia wizerunku i wiarygodności. Zakonnik musi być ubogi. Prezes partii windującej się na aferze pt. wszyscy kradną musi być poczciwy. Wódz narodu cierpiącego z głodu musi być mu równy.

ot co

aaa właśnie poczytałem coś ty Romanie nawypisywał w podpisie.

Powinieneś sprawę przemyśleć - najlepiej zanim to wstawiłeś.

Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał:

"Jastrzębska Spółka Węglowa miała otrzymać propozycję odkupienia od państwowych firm pakietu akcji Polimeksu-Mostostalu"

źle zacytowane miało być tchorzewski czy jako tam na kazał wyciągnąć kasę z jsw zeby ratować mostostal  a prezes ozon powiedział zdecydowanie nie trwonieniu zysków 

zato miał wylecieć a związki go poparły za obecną sytuację 

23 minuty temu, Ulman napisał:

2. W jak patologicznym i zidiociałym socjaliźmie my zyjemy skoro to zwiazki decyduja co zrobić i kto ma byc prezesem, bo jak nie to będą protestować. To jest terroryzm w swietle prawa. Powinno sie to draństwo dawno  rozgonić

no własne dobrego gospodarza poparli ... a ty jak zawsze nic nie rozumiesz postawili się polityce łącznie z prezesem 

Opublikowano

Ten Tchórzewski to z PO? Minister chciał zadziałać na szkode spółki skarbu państwa a bohaterskie zwiazki temu zapobiegły? Związki to nie tylko za prezesa by mogły zastapić ale i cały rząd

Opublikowano

widzisz ulmanku jak ty nie kumaty gdyby nie związki to władza by robiła róbta co chceta dlatego za po był taki hejt bo nie można nic po cichu ro***bać  a u ciebie nakręcają spiralę nienawiści  ze oni beeeeeeee

Opublikowano

Związkowcy to zwykli robole, nieuki i w wiekszości roszczeniowe lenie. Związków w ogóle nie powinno byc.

A jak w prywatnej firmie sa związki to też mówią kto ma być prezesem i w jakie spółki inwestować? 🤣

• Haha 1
Opublikowano

No to bardzo dobry trend w gospodarce. Jak przedsiębiorstwo jakoś stoi na nogach to trzeba mu dołożyć garba. A najlepsze jest odkupowanie jednego przez drugie kiedy oba są własnością skarbu. Jakież to piękne słupki inwestowania w rodzimy przemysł rosną, a ileż to zainwestowano. Połączyliśmy kopalnie z energrtyką, teraz jeszce do rzucić Mostostal a do tego dołożyć może jeszcze producenta ziemniaków. Same korzyści, będzie ciepło, prąd w gniazdku i kartofle wesoło bulgoczące w garnku. Zaczynam rozumieć Ulmana.

A co do wizyty PAD. Jest tak jak mówiłem. Wystawiono fakturę za obecność US Army. Problem w tym że to rozkłada nam program modernizacji w armii. Tak jak program budowy dróg z funduszu MON. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v