Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, marekfarmer napisał:

Zapomniałeś  dodać  o  ,,moherowych  beretach,,  i o tym  aby zabrać  babcią dowód   przed wyborami  aby były bardziej demokratyczne wybory 

Właśnie o pisze. Nawet moherowe babcie bez dowodu tez już was osaczyły?

Opublikowano

Daron, dlatego musimy mieć korpus administracji publicznej. Ludzi przesianych, kompetentnych i opłaconych na jasnych zasadach. Po ostatniej "naprawie" widać że tam trafiają goście bez kręgosłupa. Pewne stanowiska traktuje się jako polityczne, ale tak nie powinno być. Dochodzi do tego że niedługo np w wojsku etat pułkownika będzie można już nazwać politycznym, bo chęć sterowania schodzi co raz niżej. Do tego stanowienie prawa pod potrzebę chwili, albo pod potrzebę obsadzenia konkretnego człowieka i mamy postępujący efekt paraliżu. 

• Like 1
Opublikowano
Dysydent - wiesz, że to co opisałeś już było? Napewno wiesz... Dla Alamo ważne jest "ale reszta to prawda". Umyka mu to, że nikomu niechce się wdawać z nim w rozmowę. Mam jednak wrażenie, że "pyskówka" będzie właściwszym określeniem. Kończy pytaniem o program dla Polski. Odpowiem tylko: dość pustych haseł. Dlaczego? Marzy się elektromobilność przy braku rodzimego przemysłu motoryzacyjnego. Odbudowa potrwa lata. A póki co? Naciągnięte jest tyle komórek laptopów i innego drobnego badziewia, że warto pomyśleć o odzysku i produkcji baterii do tej elektromżonki i póki co zacząć od tego. Można pogadać z Japońcami z AISIN aby wspólnie z ich silnika na gaz ziemny zrobić coś na LPG i wytworzyć hybrydę na to paliwo. Trzeba pomyśleć nad zarządzaniem energią i pozwolić Kowalskiemu zdecydować czy naładowany nocą samochód, akurat nieużywany, może sprzedać energię w szczycie i Kowalskiemu fura będzie przynosić dochód na nowy aku. Mamy ograniczyć emisję a nie wynosić rury wydechowe do kominów elektrowni, które już ledwo zipią bo brak wody to brak chłodzenia, bo bloki przestarzałe a prądu zużywa się więcej. Teraz podłącz do sieci jeszcze samochody elektryczne jako odbiornik i 20 stopień zasilania gotowy. Zaraz gminy będą się chwalić co to one za LEDowe lampy nie kupiły.. Ja się pytam: gdzie regulacja barwy żeby ludzi szumem światła nie wykańczać? Gdzie regulacja mocy i oświetlenia aby w pełni zaletę LED wykorzystać i zarobić na ich wymianę bo są przecież mniej trwałe... Wszystko co Alamo kopiuje to chwytliwe hasła taka demagogia. Państwowe są także koszty w Państwowych przedsiębiorstwach a Państwo niema swoich pieniędzy. Jak rynek i odbiorca korzysta z tego samego portfela to nic dobrego z tego nie wynika. Tak uważam.
Opublikowano (edytowane)

napisałem w kontynuacji posta Mirro.
Bardziej się boi taki "protegowany" politycznie urzędnik narażenia swemu politycznemu mocodawcy niż spieprzenia jakiejś inwestycji lokalnej którą zarządza.
Władza przez strach że zostanie okrzyczany np. zwolennikiem PO i wykopany ze stołka bez względu na to czy dobry zeń gospodarz czy nie. Strach paraliżuje.
Centralizacja też się nie sprawdziła a dzisiaj i we władzach lokalnych jest odbudowywana centralizacja bo np. PSL zbytnim nepotyzmem się charakteryzowało, tylko czy ktokolwiek inny będzie lepszy jeśli jedna opcja zdominuje wszystkie sfery życia politycznego we władzach centralnych i lokalnych? 
Nikt rozumny nie uwierzy że mając wybór między dobrym fachowcem a posłusznym przeciętniakiem nominatem zostanie dobry i samodzielnie myślący bo ten niesie ryzyko nieposłuszeństwa jeśli uzna że sytuacja tego wymaga i akurat jakaś lokalna firma lepiej wykona zlecenie choćby budowy drogi lokalnej nawet jeśli jej właściciel jest zwolennikiem przeciwnej opcji politycznej.

i nieco to się wpisuje w to co DTaras w międzyczasie wstawił.
Jedyniesłuszność dopuszczalna co najwyżej Bogu bo ten podobno nieomylny. Człowiekowi winna być zabroniona bo niedoskonały i nigdy do końca nie jest pewien nawet najprostszych swych poczynań. Jeśli wszyscy mają robić tak samo pod rządami człowieka to ten choćby i sto razy się nie pomylił za sto setnym rozwali całość jeśli była zbyt monolityczna bez alternatywy innych rozwiązań które by ten upadek mogły przetrwać. 
Bardzo to ogólnikowe co napisałem ale - jak zwykle - nie mam czasu więcej czy głębszym przemyśleniem by prościej i krócej
..."sorry" i na ra..

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Nie uchylam się od odpowiedzi Alamo, tylko problemy przez niego przytaczane nie są do wyjaśnienia w kilku zdaniach. To co mogę na szybko wytłumaczyć staram się choć w małym ulamku. Jeżeli odsiejemy z tego element czysto kryminalny to pozostaje kwestia decyzji mniej lu bardziej trafnych i presji. Pieniądze zgromadzone w OFE i tak były nie do odzyskania. Część przejadał sam system na obsługę a część ulatniała się w postaci samych inwestycji. Jestem zdania iż pomimo złego wydźwięku samego zajumania tej kasy i tak fundusze były wydmuszką. Nie te fundusze i nie z takim kapitałem, nie ten rynek, nie te inwestycje. Jeżeli za jakiś czas mielibyśmy powtórkę z FOZZ to lepiej że nie będzie. Ale to tylko moje zdanie.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
12 godzin temu, jacus napisał:

popatrzcie ziemkiewicz w tyle kurwizji sie produkuje i jednoczesnie na af pisze- tu i tam glupoty pieprzy.....

Tu macie przykład jak leming wpada w furię miotając się na wszystkie strony zmieniając kanał z TVN na TVPinfo. Pamiętają Państwo,pisałem o tym wielokrotnie.

Tobie Lis z antynagrodą za rzetelność dziennikarską mówi by tylko prawdę.

Widzisz w jakim zakładanym środowisku żyjesz.

• Like 1
Opublikowano

Tak mnie się przypomniało. Oto słowa ekstatycznej pieśni wykonywanej przy różnych biesiadnych okazjach.:lol:
"Czy chciałaby Pani Murzyna?
Murzyna, Murzyna ach tak.
Bo Murzyn z Afryki to kocha jak dziki.
Murzyna, Murzyna ach tak".

Opublikowano
Dnia 10.09.2018 o 07:40, daron64 napisał:

prezes-kaczynski-objawil-sie-matce-boski

I jeszcze mu poplusowali nazywanie pada żałosnym..

internecie furorę robi generator pasków "Wiadomości" obśmiewający dziennik telewizyjny.

Twórca generatora pasków jest anonimowy. Dał nam do wyboru cztery różne tła, m.in. z Krzysztofem Ziemcem, Danutą Holecką i Michałem Adamczykiem. Tekst na pasek może mieć maksymalnie 42 znaki.

twórca gazeta wyborcza brawo wy 

widać komu głupota przyćmiewa realny świat 

Opublikowano

Znalezione obrazy dla zapytania memy o januszu

3 minuty temu, daron64 napisał:

Chcesz brawa za odkrycie Ameryki, czy żeby ktoś tu głowę posypal za nabijanie się z tvpis? 

a pokazać ci artykuły pięknej propagandy co wklejasz ??

2 godziny temu, Ulman napisał:

Boney M sa chyba 2 lub 3 bo każdy z członów ma prawo do tej nazwy. Pewnie Pawłowicz zazdrości

a podobno jesteś gospodarny a tu prosze przeciesz kasa podatnika .......   

Opublikowano

to naszego wojta juz dawno powini zamknac za niegospodarnosc-wodecki,rodzowicz,brathanki, bracia, piasek,skaldowie,eleni-jeszcze pare gwiazd by sie znalazlo na swiecie kielbasy........a drobne 25 mln dlugu kto by sie przejmowal😂, cba bylo na wiosne ale na razie spokoj....

marek specjalnie dla ciebie

500 mln a dlaczego nie 499 lub 501 ???? to kwoty wziete z sufitu .....

dobrze ze ty alamo nie zyjesz w "zakladanym" srodowisku-jestes glupkiem i kapusiem i tego sie nie wstydzisz...........

Opublikowano (edytowane)

wczoraj byl 10 ???? mam sporo roboty wiec  przeoczylem podmiane czerwonych skrzynek..........w tv republika byla reklama gazety i tam bylo to sensacyjne odkrycie a tvp info nie bylo specjalnego programu od rana do nocy ???? chyba przy obiedzie bym widzial, a dzisja tez nic-nikogo to juz nie obchodzi ?????????

Edytowane przez jacus
Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

Znalezione obrazy dla zapytania memy o januszu

a pokazać ci artykuły pięknej propagandy co wklejasz ??

No pokaż link,  który wklejalem, a nie miał on odzwierciedlenia w rzeczywistości,  tylko był "propagandowy" 

Opublikowano

Próba zastąpienia wrażliwości ludzkiej kodem, może źle się skończyć. Ale toświadczy o tym iż powoli dochodzimy do chwoli, gdy możliwości ludzkie ogarnięcia takiego systemu jak państwo kończą się. Zbyt wielka złożoność systemu w jakim przyszło funcjonować prowadzi do prób oddania problemu w ręce czegoś co posiada większą moc obliczeniową. Pytanie o bezpieczniki wbudowane w taki system aby przeciwnikiem i wrogiem nie stał się sam twórca nie ma sensu, bo nikt nie wie w jaki sposób może rozwinąć się sam system. Najskuteczniejszy byłby chyba trotyl podłożony takie ustrojstwo i lont odpalany zapałakami. Po staremu, analogowo.

Opublikowano

A ja zaryzykuje twierdzenie że przegoniliśmy Chiny już kilka lat temu. Witold Waszczykowski - to dopiero była sztuczna inteligencja kierowana przez programistę z Nowogrodzkiej

Opublikowano

Eeeee przesadzasz. To nie były autonomiczne jednostki. Raczej sterowanie po kablu i to krótkim. Oni nie wariantowali swojego działania, czyli nie pozostawiali sobie możliwości manewru.

Gość marekfarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A ja zaryzykuje twierdzenie że przegoniliśmy Chiny już kilka lat temu. Witold Waszczykowski - to dopiero była sztuczna inteligencja kierowana przez programistę z Nowogrodzkiej

No i to  kilka ładnych  lat  temu 

Przed 8  lat  mailiśmy  sterowany  rząd  z Berlina    to był dopiero  wyczyn  techniki  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v