Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie mam czasu szukać szczegółów, ale obiło mi się coś o dobrowolnych funduszach czy tam programach emerytalnych które mają być prywatne i na bazie tego co słyszę to podejrzane to jak diabli. Skoro prywatne to może ogłosić upadłość, skoro nadzorowane przez państwo to korupcjogenne przez jedno i drugie ryzykowne i zapewne dla tego dobrowolne żeby później nie było że ktoś zmuszał.
Wy nam płaćcie a my za was będziemy oszczędzać na waszą starość i macie nam wierzyć że nie zwiejemy z kasą lub jej nie przepuścimy.
Przecież to już jeden wymyślił, teraz siedzi i komisję nawet powołali a rozumiem po co? Nauczyć się jak to się robi, podrasować i zrobić na większą skalę.
Przecież to jest kopia Amber Gold tylko na skalę..... cytat (chyba z filmu Kiler - "mają rozmach sk.... syny"

Opublikowano (edytowane)

Marek, Podaj jakieś źródło które potwierdzi ze większości nie starcza 86l. Możesz to rozpisać jak przy uprawie zbóż kuku rzepaku czy buraka wypalić więcej jak 86l/ha? lub  95 bo tak naprawdę to dopiero zużywający powyżej 95l coś zyskają . Reszta tylko traci. 

Najlepszym dowodem na wyznawanie PISowskiej matematyki jest określenie „hipotetycznej podwyżki”. Oj niewygodny jest nowy podateczek dla propagandy😪

Jesli to jest hipotetyczna podwyżka to może rząd ma hipotetyczne sukcesy a nasza gospodarka hipotetyczne wzrosty😀

Mozesz wskazać podstawę prawną pozwalająca zużywać paliwo rolnicze w samochodach. Trochę szukałem i nigdzie takiego prztzwolenia nie znalazłem . 

No i skoro twierdzisz ze oszczerstwo to udowodnij to łaskawie 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)

https://wiadomosci.wp.pl/policjanci-zapowiadaja-zaostrzenie-protestu-premier-nie-spotkal-sie-ze-zwiazkowcami-6289275298375297a

@2 x up

No coś tam w radiu mówili,  ze czes  ma odprowadzać pracodawca,  a część dołoży państwo. Ale w sumie nie powiedzieli, gdzie te pieniądze będą zgromadzone. Tylko, że będzie można je w każdej chwili wypłacić. 

Edytowane przez daron64
Opublikowano

No właśnie nie mam czasu szukać pełnej treści przepisów wykonawczych bo albo przekaz informacyjny nieudolny jeśli takie wnioski mi się nasuwają albo szykuje się przekręt stulecia na rocznicę stulecia.

Opublikowano (edytowane)

"zaniża o 10%" cyt. z artykułu z linka - raczej już napisany bo ogłoszony jeszcze przed napisaniem.
Komu tu wierzyć?
Ja po sobie to jednak najwięcej oglądam wiadomości tvp i dla równowagi nieco faktów tvn ale sporadycznie jedno i drugie, reszta to internet z szerokiego świata i wszelkie telewizyjne media z nim u mnie przegrywają z kretesem.
A, Mundial oglądałem na stronach tvp.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Ppk to twór generujący obowiązkowy rachunek oszczędnościowy. 2 - 4% to Twoja składka 1.5% to składka pracodawcy 250 zł na przywitanie od Państwa plus miesięcznie dopłata. Można wypłacić 100% na wkład własny do mieszkania ale trzeba oddać lub 25% w trudnej sytuacji np chorobie bez oddawania. Odpowiedzialność i nadzór ZUS ale uwaga: sektor węgla kamiennego już próbuje się z tego wymiksować. Wypłata zebranych środków po 40 latach pracy ale niewiem czy to jedyne kryterium. W każdym razie od razu to podatek Belki a jak w 120 ratach to bez. Niewiem co z dziedziczeniem.
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

Poczytałem co Olszewski nagadał o Macierewiczu i jego opini o tzw reformie armii i załamka..
Marek - tylko i wyłącznie, jeżeli wszystkie jej strony są obecne przy zawieraniu. Dogadywaliście się z przedstawicielem ARiMR? No, chyba że dopłat nikt nie bierze.

Błaszczak od początku nie był zainteresowany wgłębianiem się w tajniki działania MON i wogóle armii. Typowy spadochroniarz. Miał uspokoić sytuację kadrową i zachamować rozkład moralny. Facet nic nie zrobił, nie podjął żadnych poważnych decyzji i modli się aby Kaczyński zabrał go z MON.

Opublikowano

Ta tablica to jakiś żart? Podpucha totalnej opozycji? No nie mówcie że to się dzieje.
To niech napiszą że przebywał, wpieprzał kanapki z Paprykarzem Szczecińskim i potem korzystał toalety w końcu korytarza. Zaś jego ulubioną kabiną była druga od lewej.
Na kabinie też tablica i miejsce na składanie kwiatów. W ogóle to powinni tam zrobić ścieżkę edukacyjną. Normalnie szał.

Gość marekfarmer
Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Marek, Podaj jakieś źródło które potwierdzi ze większości nie starcza 86l. Możesz to rozpisać jak przy uprawie zbóż kuku rzepaku czy buraka wypalić więcej jak 86l/ha? lub  95 bo tak naprawdę to dopiero zużywający powyżej 95l coś zyskają . Reszta tylko traci. 

Najlepszym dowodem na wyznawanie PISowskiej matematyki jest określenie „hipotetycznej podwyżki”. Oj niewygodny jest nowy podateczek dla propagandy😪

Jesli to jest hipotetyczna podwyżka to może rząd ma hipotetyczne sukcesy a nasza gospodarka hipotetyczne wzrosty😀

Mozesz wskazać podstawę prawną pozwalająca zużywać paliwo rolnicze w samochodach. Trochę szukałem i nigdzie takiego prztzwolenia nie znalazłem . 

No i skoro twierdzisz ze oszczerstwo to udowodnij to łaskawie 

Porozmawiaj z sąsiadami  to będziesz  znał źródło :)  W top  agrar nie dawło było że  niektórzy domagają się 120l do ha bo 100l  to za mało.

Odległość  pola  i  już  zużycie  rośnie.  Nikt  nie traci   na zwiększonym limicie  ty masz jakiś  dziwny tok myślenia.   Zwiększony zwrot to   nie rekompensata  za  hipotetyczną   opłatę  paliwową.  Ten  który zużyje mniej  po prostu  nie skorzysta  z tej podwyżki i tyle  nie traci   nic  na tym    bo niby  jak ma na tym stracić  ???  A tak  poza tym  tak dla ścisłości  to  PiS  podniósł zwrot  z 0,95zł   do 1zł za litr.  Skorzystają  głównie ci którzy  zużywają dużo  ON   czyli tacy jak  ja hodowcy bydła.   

Jesteś  spokrewniony jakoś  z   ,,kukuniem,,  i Rysiem ?????  bo  piszesz dokładnie jak oni  xD  xD

40244721_2105425976341215_42943157967058

40273343_1808764032564692_82662864724164

40332130_1808927982548297_11654798773112

Opublikowano (edytowane)

No dobra niech ci bedzie. Wiekszość nie zyska na zwiększonym limicie bo jakiś margines zużywa powyżej 95 litrów na ha. Wiekszośc natomiast straci na doliczeniu opłaty emisyjnej. No chyba że jest wg ciebie tak że jak zapłaci więcej to nie straci😁

Jak saletra była po 1500 to płakałeś i na nic było tłumaczyć że cena pszenicy wynosiła 900 pln/t. Tu jest analoicznie Widzisz zyski mimo że mało kto na tym skorzysta a nie liczysz strat.

Jak nie chcesz pokazać na cyfrach to ja spróbuję Wchodzisz z pszenicą po rzepaku .Cyfry w nawiasach to zużycie u mnie

Uprawa ścierniska 10l/ha (8)

Orka 20l/ha (14)

Uprawa pod siew 10l/ha (5)

Siew 5l/ha (9)

Nawożenie (2xNPK + 3x azot) 5l (5l)

Chemia (2xherbicyd + 3x fungi) - 7l (7)

Zbiór - 16l/ha (16l)

Odbiór zboża - 5l ( 0)

Razem mamy  78 litrów. Nawt jak dodasz 8l na dojazdy masz 86. Jak mało to dobijmy do 95 czyli 17 litrów na dojazdy co oznacza że na dojazdy do pola o powierzchni 5 ha powinieneś spalić 85l/rok.😷

Pierwsze 3 pozycje przeszacowane zakładając gleby trudne w uprawie. U mnie na ciezkiej rędzinie mam zużycie o 10l większe jak na czarnoziemie.czyli 74 litry więc 12l/ha zostaje mi na dojazdy.

Zakłądam że ze wzgledów oczywistych nie zgodzisz się z tymi wyliczeniami więc chętnie przeczytam gdzie jest błąd.

Edytowane przez Ulman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v