Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, Ulman napisał:

3.Umiejętność przystosowania się do zmian jest wpisana w nasza naturę chyba że się nie chce

Lenistwo jest też częścią natury istot żywych (szczególnie starych kotów bo mam takiego który większość życia przesypia byle się tylko nażarł).
Lenistwo rodzi się z braku konieczności działania a jest rodzajem ekonomicznego gospodarowania zasobami i ta ekonomia wzrasta z wiekiem.
Młody działa ponad potrzebę i ma większe szanse na szybką adaptację do zmiennych warunków, im starszy tym mniej niekoniecznych rzeczy wykonuje choć wydolność organizmu pozwoliła by na więcej. Właśnie tę cechę wykorzystuje się oferując socjal. Bez niedosytu z wiekiem spada ochota do buntu.
Owi terroryści mimo socjalu i tak atakują system ale jaka jest średnia ich wieku? Oczywiście "pracze ich mózgów" już mogą być starsi ale to właśnie jest to ekonomiczne zarządzanie zasobami i ryzykiem gdy jakiś "guru" przerzuca działanie na nadpobudliwych młodszych samemu ograniczając się do "gadania".
Socjal uspokaja zmiany i daje poczucie stabilizacji stąd nawet ci którzy zgadzają się dołożyć z własnej pracy dla potencjalnych buntowników, starają się wytworzyć nałóg, uzależnienie od darmochy leniwych lub niewydolnych. Najsilniejszym motywem działania jest niedostatek czy wręcz głód. Tylko że jednych zagoni do pracy innych do złodziejstwa a zbyt powszechny niedostatek do rewolucji. Praktycznie jedynym powodem upadków ustrojów, rządów jest kryzys egzystencjalny. Dopiero pod groźbą  nędzy czy ucisku budzi się złość i agresja ; prawdziwe motory wszelkiego działania u większości wszelkich populacji. Tak socjal hamuje rozwój a idealnie by aby tylko spowalniał
Oczywiście jest odsetek który działa pod wpływem pasji z racji swojej natury ale tacy najczęściej są odbierani jako owi źli co przez ucho igielne...

Rydzyk i Mu podobni należą właśnie do tych pasjonatów i wprawdzie nie lubię ideologii żerującej na poczuciu winy bo wmawiającej grzech pierworodny nawet jeśliby się idealny osobnik trafił a na bazie tego poczucia winy pożywiają się beznakładowo gdy fałszywie pojęta pobożność Wiarę na materię przelicza.
Rydzyk jako kapłan co z Wiary biznes zrobił - obrzydliwe, ale jako katalizator działania twórczego w całej społeczności - chwalebne.
Jakieś termy - piszecie. Nie wiem o co chodzi, czy użytkowa geoenergetyka, czy komercyjny kurort? Jeśli kurort to większość ofiarodawców marne ma szanse na przekroczenie jego progów i jednoznaczna ocena, jeśli zaś sieć ciepłownicza czysto komunalna to jak najbardziej pozytywne bo wszystkim służy. 
Czy rozliczać do grosza z datków? No tego od Amber Gold rozliczają a czy datki przesłane Rydzykowi dadzą jakiekolwiek profity ofiarodawcom z działalności gospodarczej dla której były kapitałem założycielskim. Ani jednego ganię ni drugiego pochwalam tylko wielkiej różnicy między nimi nie widzę ponad uczciwość Rydzyka gdy ten niczego podobnego nie obiecywał "akcjonariuszom" bez których sam byłby tylko biednym księdzem.
Moralnie to wygląda tak sobie ale jak moralnie traktować faraonów? a piramidy po nich zostały bo sami budowniczowie i niewolnicy nic by po tamtych czasach nie zostawili. 
Katalizator społeczny, oczywiście musi być podatne społeczeństwo a to już zupełnie inna historia bo takie Rydzyki są wytworem jednocześnie układu co i jego kreatorem. W danym miejscu i czasie było możliwe coś takiego ale czy dziś mamy większy szacunek do tego faraona lumpasa co się bogiem mienił czy tych szarych tysięcy budowniczych piramid a dzisiejszych przeciętniaków co i Rydzykowi datki z pensji na kasie podrzucają?
Putin po upadłym sowieckim imperium płakał bo wprawdzie budowały go potwory u władzy ale jak dotąd było to najrozleglejsze terytorialnie państwo w Historii tak że to była największa katastrofa dwudziestego wieku, zapomniał tylko dodać że rozpad piekła czyli pozytywna katastrofa bo wszyscy jak dotąd dobrze na tym wyszli którzy to przeżyli. 
Jesteśmy częściami większej całości i nie ma powodu na siłę wszystkich na piedestały wpędzać czy tego oczekiwać bo wtedy NIKT NIC NIE ZROBI bo co wart najwybitniejszy mistrz bez narzędzi. Byle je tylko należycie szanował.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, dysydent napisał:

Najsilniejszym motywem działania jest niedostatek czy wręcz głód. Tylko że jednych zagoni do pracy innych do złodziejstwa a zbyt powszechny niedostatek do rewolucji. Praktycznie jedynym powodem upadków ustrojów, rządów jest kryzys egzystencjalny. Dopiero pod groźbą  nędzy czy ucisku budzi się złość i agresja ; prawdziwe motory wszelkiego działania u większości wszelkich populacji. Tak socjal hamuje rozwój a idealnie by aby tylko spowalniał

Amen

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

O geotermii może wspomnij ... Nie , no nie gadaj . Promocja Torunia jest . TV , radio . Skąd bym wiedział jaki jest najdroższy samochód świata ?

Opublikowano

No tak - radio.  Jak tylko wyjeżdżasz do miasta powiatowego u nas, to ciężko o inne stacje niż Maryja. No iPiS tv bis. Choć w sumie trwam była propisowska jeszcze zanim to stalo się modne :)

@up

Z całej tej historii z bezdomnym to mina tego pana,  z którym rydzyk rozmawiał jest najlepsza :)

• Haha 1
Opublikowano
Piszecie dokładnie jak pierniki mówią z tym, że oni mają to swoje "jo". Na kilka osób, będzie ze sześcioro, tylko jedna jakoś z uznaniem mówiła. Generalnie wolą by mówić o nich pierniki niż rydzyki... Takie mam doświadczenie.
Opublikowano

Oj z opozycją słabiutko .

DeSuJOWX0AA9gm4.jpg

Niedopałek próbą zabójstwa? Prokurator czeka na opinię biegłych w sprawie ToiToiGate

Najpierw poseł Platformy Obywatelskiej sugerował zamach na dom, gdzie mieszka on i jego bliscy. Później okazało się, że podpalono stojącego obok toi toia. Aż w końcu zatrzymano sprawcę – to sąsiad polityka wrzucił niedopałek do przenośnej toalety. Prokuratura wprawdzie czeka na opinię biegłych, ale wątek polityczny traktowany jest jako wręcz niedorzeczny.

http://niezalezna.pl/233691-niedopalek-proba-zabojstwa-prokurator-czeka-na-opinie-bieglych-w-sprawie-toitoigate

DeSt6lpWkAAPLhK.jpg:large

Parafrazując słowa Komorowskiego :
Jaka OPozycja taki zamach !

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
18 godzin temu, DTaras napisał:

Wojtekd i onufry jakby jednocześnie pisali... Nikt nie pociągnął tematu? Nie jestem ćpun aczkolwiek są takie medyczne procedury, przy których strzał z jednorazówki to konieczność. Takie zobojętnienie na bodźce zewnętrzne i kreacja własnego świata - ba - wszechświata... Pasuje jak ulał, naprawdę.
Mirro - a to s400 nie stoi w Syrii?

W Syrii było S300/400. takie cuś. Co do zobojętniacza i moje doświadczenia . To kiedyś  wręcz prosiłem dowódcę plutonu medycznego aby dał mi co tam ma najsilniejszego. Pierwszy raz wtedy słyszałem jak pękają moje własne kości. Ale do składania musieli już mnie uśpić. Na szczęście porucznik był wziętym  ortopedą więc poskładał mi rękę jak należy, miał bodziec bo czasami dyskutowaliśmy o życiu przy ..... .
Nie chciał mi potem powiedzieć co mi właściwie wtedy dał, ale jazda była niezła. Ponoć byłem bardzo wesołym pacjentem. 

Opublikowano

Chyba nie kupią tych szalup z Australii. W TVPinfo lakoniczny komunikat że  PAD kończy wizytę, proponuje współprace gospodarczą i spotkał się z polonią. O fregatach ani mru-mru.Mozna powiedzieć że sytuacja jest stabilna

Opublikowano
Ulman - kupić mogli, czemu nie, tylko z wyceną kapitalki i dostosowania. Patrioty kupili i zrobili show choć obecne ruskie rakiety są na niego bodaj zbyt szybkie. W każdym razie mało tego i niezbyt nowy model bazując na kilku przeczytanych artykułach. Ktoś mądrzejszy by musiał to wyjaśniać...
Opublikowano
44 minuty temu, daron64 napisał:

Ale zaraz ktoś wrzuci jakiś artykuł z komentarzem,  że z opozycja slabo

Ale to prawda . Opozycja właściwie nie istnieje . Jest tylko banda krzykaczy , która nic nie oferuje , a jedynie z niczym się nie zgadza . Taka jest prawda i póki to się nie zmieni PiS będzie wygrywać , bo nikogo bardziej "normalnego" nie ma .

Opublikowano

Też bym jeszcze bardziej kochał gdybym i ja tyle z Niej ciągnął .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v