Skocz do zawartości

Obecna sytuacja polityczna w Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Udało Wam się moją uwagę zwrócić na ten temat choć nie zamierzałem niczego dziś pisać. 
O co w tym chodzi do ... (i tutaj pominę dalszy ciąg pytania jakie samo się nasuwa).
dla równowagi poszukałem artykułów z "drugiej strony barykady", jeden z nich.
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-adamowicz-wojsko-jest-integralna-czescia-westerplatte-oczeku,nId,2616930

Mamy tutaj spór kompetencyjny władzy terytorialnej i państwowej. Adamowicz próbuje się zachować jak możnowładca na gdańskich włościach stawiając warunki co do przebiegu ceremonii i nie wiem czy dać Mu takie prawo jako gospodarzowi czy uznać nadrzędność władz centralnych z którymi jest w politycznym konflikcie. 
Jedno jest pewne - wizerunkowo przegrał bo rzeczywiście cytowany artykuł potwierdza jakieś "mącenie" z jego strony a tutaj rzeczywiście jest rzecz prosta bo rocznica nawet więcej niż ogólnopolska bo tu wybuchła wojna światowa.
Na Westerplatte walczyli żołnierze z regularnej armii, nie harcerze i takie argumenty to szukanie dziury w całym aby wywołać polityczny zamęt przed elektoratem a wyszło przed ogólnoświatową społecznością bo to rocznica nauczana na Historii w większości szkół świata.

Wyciągnięto to na forum publiczne zamiast kuluarowo się dogadać bo że wojsko tam będzie raczej nikt nie kwestionował a to tylko lokalne polityczne przepychanki. Chcą politycznie się popodgryzać a mi się niedobrze zaczyna robić kolejny raz od pogardy dla polityków.

Robione są modne ostatnio inscenizacje bitew. Ciekawi mnie komu i kiedy przyjdzie do głowy inscenizacja tej? Jakie mieszane uczucia, prawda?

Opublikowano

Dla mnie to nadużycie władzy . Tak samo jak przykładowo zmuszanie do apelu smoleńskiego .

Opublikowano

Ześwinienie władzy także bo nie ma takiej świętości której dla doraźnych celów wyborczych czy propagandowych by nie wykorzystano.
Prawnie to nawet wygląda poprawnie bo jakąś władzę ma mieć i lokalny kacyk, ale obrzydzenie i tak wywołuje.

Co do apelu smoleńskiego to nie tyle zmuszanie bo nawet nie wiem na czym ten apel polega i przynajmniej mnie nie udało się zmusić a nawet celebrą zainteresować. Wykorzystywanie tragedii smoleńskiej jako sztandar wyborczy jednej z sił politycznych to tak jak powiedział Erdowan w Turcji - próba przewrotu była pomocą od Allaha (cytat niedosł. bo nie pamiętam dokładnie) - dzięki któremu to przewrotowi umocnił swoją władzę.
PiS nie zdaje sobie sprawy że takie stawianie siebie jako głównego spadkobiercy krzywd i dramatu tamtego w stosunku do tej tragedii w końcu tylko tak będzie zapamiętane jak z tym Turkiem, a to była tragedia całego narodu tak jak rocznica pierwszego września jest rocznicą ogólnoświatową a nie jednej z opcji politycznych. 
Jeszcze miesiąc bez mała a już jakieś przepychanki. No "ładnie".

Opublikowano
Dysydent - poczytaj o Wieluniu a propos pierwszego strzału. Fakty są takie, że wojsko nasrało na ustalenia i harcmistrza odstawili na bok. Wprowadzono apele Smoleńskie i cytując Ciebie: oni tam nie walczyli. Jak to często ze mną bywa szukam drugiego dna. Kto zrobił szum? Błaszczak. Dlaczego? Może dlatego, że z zaplanowanej na ten rok szopki pozostał kurz. Masz rację politycu narobili syfu i nie sposób przyznać jednej stronie racji. Podobno polityk to ktoś taki kto powie Ci wypier... aj w taki sposób, że ucieszysz się na nadchodzącą podróż. Tego mi tu brakuje. Co do wojska to zbliża się 15 sierpnia i niech się tam wykazuje a tu pozostanie gościem. Wygląda, że żołnierze zdają sobie z tego sprawę. Cywile jak zwykle mają wszystko w dupie.
Opublikowano

Dobre .Wynika z tego że w Naszym Kraju trzeba udowodnić niewinność . :D

Opublikowano
18 godzin temu, mirro napisał:

Jakie czasy, takie kryterium dewiacji.:DMożna by rzec. Troje to chyba już początek wielodzietności. W zasadzie sam mam troje, więc jaki to cyrk na co dzień. to troszkę już ogarniam. Jeśli ktoś chce więcej, to chwała mu za odwagę. I tu powraca problem tego że nie należy się na pierwsze dziecko. Bo ileś tych "pierwszych" dzieci jest. A poczucie że nic nie dostali bo byli pierworodnymi, może zniechęcać w przyszłości do posiadania dzieci w ogóle. Szczególnie kiedy planuje się jedno, Tak ukryta bomba w podświadomości.

I nie zastanawia Cię to dlaczego POprzednicy nic z tym nie zrobili?To TEMU PIERWSZEMU GOTUJESZ W OSOBNYM GARNKU?:P

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

I nie zastanawia Cię to dlaczego POprzednicy nic z tym nie zrobili?To TEMU PIERWSZEMU GOTUJESZ W OSOBNYM GARNKU?:P

Mnie nie zastanawia dlaczego poprzednicy nic nie zrobili, tylko dlaczego obecni zrobili tak, pomimo że obiecywali inaczej. I skoro już podjęto taką decyzję, to czy ktoś zastanowił się nad długofalowymi konsekwencjami. Tu nie chodzi o to że Maniek był pierworodnym i nie dostał 500. Problem w tym że Maniek wie iż mając jedno dziecko i tak państwo mu nie pomoże. Więc zachęta nie istnieje. Zrozum że ważne jest to co "roi się w głowach" następnego pokolenia. Nasze już to widziało, przeżyło i z politowaniem pokiwało głowami. Jaki to depozyt mentalny aby choć utrzymać populację?

4 godziny temu, marekfarmer napisał:

Pismo obrazkowe do  was lepiej  przemawia  B|

https://newsweb.pl/komorowski-przerazony-ipn-pokazuje-przelomowe-dokumenty/

Odnośnie tego artykułu. Niech się ktoś piźnie w łeb i zastanowi kiedy Armia Czerwona opuściła Polskę? Akurat ten czas przypadł na moją naukę w WSWZ i pamiętam dokładnie jak oddawali kompleksy na Sołtysowicach. Ja w tym czasie na miejscu Komorowskiego też bym tak postąpił. Nikt nie wiedział i nie wierzył że wyjeżdżają na stałe. Było za wcześnie aby pojąć że po tylu latach już ich nie będzie. 
To były dziwne czasy, było pierwsze święto w maju. Nie wiedzieli czy dać nam wolne czy trzymać w koszarach, To były pierwsze Juwenalia we Wrocławiu. Koncerty przy akademikach UW na Placu Grunwaldzkim i były strajki na uczelniach wyższych Wrocławia, Do tego stopnia nasi przełożeni nie wiedzieli co zrobić że zabronili nam reprezentować szkołę w komitecie organizacyjnym Juwenali, a o udziale w korowodzie musieliśmy zapomnieć. 
Dobrze że ja nie mam jakichś dokumentów porażających Cenckiewicza.:D

Edytowane przez mirro
Gość marekfarmer
Opublikowano

Głupoty  piszesz   i tyle

Maniek wie że na pierwsze nie dostanie  więc  postara  się o 2-3 dzieci  :)  

Opublikowano

Marek to do sprawdzenia będzie za jakiś czas. A to czy dostanie to tylko jedna mała składowa podczas podejmowania decyzji ale jednak ważna. Ja tyko mówię aby nie zaniedbywać takich małych niuansów , bo to czasem od nich zależy powodzenie większego planu. To jest właśnie myślenie i planowanie na przyszłość. A społeczeństwo i jego zachowania, tak jednostkowe jak i stadne to delikatna materia.

A tu jednak odsłona państwa teoretycznego.:D
https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/wypadek-macierewicza-kierowca-pod-lupa-prokuratury/g2mpkkw
"Prokuratura podejrzewa, że zaufany kierowca Antoniego Macierewicza nie miał aktualnych uprawnień do kierowania ministerialną limuzyną, gdy doszło do słynnego wypadku z udziałem szefa MON — wynika z informacji Onetu."
"W śledztwie wyszły na jaw niewygodne dla pana Kazimierza fakty. Otóż, nie miał on żadnych szkoleń z poruszania się w kolumnie z Żandarmerią Wojskową. W dodatku — według informacji Onetu — prokuratura podejrzewa, że w momencie wypadku nie miał aktualnych uprawnień do kierowania ministerialną limuzyną. Tę kwestię wyłączono do oddzielnego śledztwa, które prowadzi dział wojskowy Prokuratury Rejonowej Warszawa-Ursynów."
"Na początku 2016 r. weszły w życie zmiany w przepisach, dotyczące wymagań wobec kierowców pojazdów uprzywilejowanych. Według naszych informacji, pan Kazimierz ich w momencie wypadku nie spełniał, zaś oskarżony żołnierz — tak. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że kierowca Macierewicza nie miał aktualnych badań zdrowotnych i psychologicznych. Pan Kazimierz — który pracuje w Służbie Kontrwywiadu Wojskowego — twierdzi, że od swych szefów uzyskał zapewnienie, że przedstawicieli tej służby owe przepisy nie dotyczą."
Ja pitolę, to wychodzi na to że, albo Pan Kazimierz jet idiotą, albo jego przełożeni to debile albo ktoś tu kłamie od samego początku a oskarżony Bartosik ma być kozłem.

Opublikowano

marek na kobietach tak sie zna jak prezes a biznes robi tak jak lepper. 

dzisiaj 10 a oprocz mszy jakos nikt sie nawet nie zajaknal,

mlodzi pis-oidioci nawet nie wiedza ze jeszcze niedawno w polsce bylo wiecej zolnierzy armii czerwonej niz dzisiaj polskiej, nie wspominajac o czolgach czy helikopterach lub samolotach,

nasza jedyna nadzieja w obronnosci czyli wojska obrony terytorialnej beda  biegly od jutra wzdluz wisly, kolo mnie beda gdzie w niedziele nad ranem ,zastanawiam sie czy nie wypuscic psa mysliwskiego, tempo biegu na pewno by wzroslo :D:D:D, on nie jest nauczony gryzc tylko lapie i polyka w calosci:22_stuck_out_tongue_winking_eye:

Opublikowano
38 minut temu, jacus napisał:

nasza jedyna nadzieja w obronnosci czyli wojska obrony terytorialnej beda  biegly od jutra wzdluz wisly, kolo mnie beda gdzie w niedziele nad ranem ,zastanawiam sie czy nie wypuscic psa mysliwskiego, tempo biegu na pewno by wzroslo :D:D:D, on nie jest nauczony gryzc tylko lapie i polyka w calosci:22_stuck_out_tongue_winking_eye:

obronność tak jak w każdym innym kraju piszesz jak człowiek 100lat za murzynami ... oni są bardziej przewidziany gdy przyjdzie powódź lub jakaś sytuacja kryzysowa zeby twój dom obłożyć workami z piaskiem skończy się ... jak za tuska przerzucanie odpowiedzialności że wojewoda za późno zareagował bo jego zapotrzebowanie i odzew rządu trwa 2 tygodnie i 2 ostatnie barki zamiast ratować dobytek to tusk miał jedną i komorowski ..........   u was nawet sąsiad worka by ci pod dom nie przyniósł tam wychodzą lepsze sprawy organizacyjne ... uprzejmie donoszę że pan....... 

gdy naczytasz się ze swoich lewackich gazetach że majtki ubiera się na głowę ... bo są bardzo wolnościowe też bez myślenia założycie ??

15 godzin temu, zetorki12 napisał:

Nie wymagaj za wiele . Musiał by się pisać nauczyć .:D

lepiej nauczyć się pisać ??  bo intelektu raczej się nie nauczysz ani go nie zdobędziesz ....

jak by niebyło leper całą sytuację przewidział co nas czeka i jaka jest co by to znaczyło dla ciebie ??

11 godzin temu, mirro napisał:

a za 3 lata przeczytamy na małym pasku sprostowanie artykułu ......  gdy już cały kurz opadnie 

jak z kurskim i 500+ i rozwodem ale fama poszła dla niemyślących 

https://wiadomosci.wp.pl/gwaltowne-burze-nad-polska-rcb-wysyla-sms-y-z-alertem-6282857680406145a

zabardzo sie nie pisze kto i jak i dzięki komu  ale jak zawsze nic nowego wiec co jak pis zapowiedział tak zrobił ??

a wiecie co nudne może lepiej napiszemy że kaczyński gejem  ???  oooooo to to sensacja 

i przykład kolegi jacusia sensacji i wrażeń aż popuszcza 

Większość dzienników z najniższym wynikiem w historii. Sprzedaż spadła do 606 tys. egz.

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/sprzedaz-gazet-codziennych-i-polrocze-2018-liderem-fakt

ciekawe czemu takie spadki 

gw-7sierpnia2018.png

Ciągle poszukujemy też nowych autorów. Tak więc jeśli ktoś chciałby sprawdzić się w na wojnie informacyjnej, wie na czym polega walka zarówno z komuną pobożną – to serdecznie zapraszamy. Interesują nas osoby z Warszawy, albo takie, które mogą się przynajmniej przeszkolić przez kilka dni w Warszawie. Zainteresowanych proszę o przesłanie CV na adres 

a to typowy lewak niby ulman sie powołuje nad jkm a 

czytam a tu jednak atakuje się 

Pilne! Prokuratura odwołuje się od wyroku dla lewackiego dziennikarza Piotra Najsztuba. „Wyrok skandalicznie niski”

a pamięta ktoś z was to 

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/newsweek-polska-musi-opublikowac-sprostowanie-po-tekscie-o-piotrze-dudzie

jacuś ulman hubertus wy na pewno i jak ???

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v